Facebook

ARTE

Black metal electronic, black metal folcloric. Partea a II-a: Neguri și mitologie

Publicat

pe


Întreprinderea de Metale Rare


După săptămîni bune de examinat și explorat zonele creative și inedite ale muzicii Black Metal, am ajuns și la finalul „trilogiei” pe care o propuneam în septembrie. Am căutat, pînă acum, să arăt cum acest stil muzical, caracterizat de rigiditatea, agresivitatea și, de ce nu?, atmosfera neprimitoare pe care o oferă oricărui neofit, a reușit, totuși, nu numai să înglobeze în structura sa elemente și influențe variate, ci și să dea naștere unor noi stiluri muzicale, teoretic incompatibile cu trăsăturile enumerate mai sus.

În ultima parte a seriei de articole, voi vorbi despre un subgen care este cunoscut sub mai multe nume, mai exact, Pagan/Folk/Viking Black Metal. În articolul anterior, îl anunțam drept un termen-umbrelă, deoarece diferențele muzicale dintre trupele care abordează genul depind, în mare, doar de locul de proveniență, mai exact țara de origine a trupei. Fenomenul se explică tocmai prin particularitățile subgenului, în comparație cu alte „ramuri” ale Black Metal-ului (precum Atmospheric Black Metal, Depressive Black Metal sau Tolkien Black Metal). După cum lesne ne dăm seama din titulatură, genul Folk/Pagan Metal alătură sunetul specific Black Metal cu melodii, instrumente și teme folclorice. Dar care sînt implicațiile unui astfel de colaj? Și cum putem diferenția trei subgenuri care, din punct de vedere muzical, nu sînt mult prea diferite?

Basme și eroi

Pentru a desluși aceste posibile neînțelegeri și dileme, propun să examinăm primul și cel mai cuprinzător subgen dintre cele trei: Folk Black Metal. Termenul este relativ ușor de descifrat. Fuziunea dintre muzica folclorică autentică și Black Metal, sau chiar Heavy Metal în general, nu mai este nici pe departe una absurdă, cum tindeau să fie multe dintre subgenurile amintite în alte articole. De fapt, referindu-ne strict la teritoriul cultural românesc, există o adevărată tradiție a explorării muzicale în astfel de direcții, încă de prin anii ’70, cînd legendara trupă Phoenix avea să lanseze albumul Mugur de fluier, album unde fuziunea dintre muzica folclorică și rock-ul psihedelic al acelor ani, împreună cu versurile, fie originale, fie tradiționale, sau culese de scriitori ai epocii romantice, aveau să formeze unul dintre cele mai apreciate albume de rock autohton. Pentru a înțelge mai bine conceptul de Folk Black Metal este suficient să reascultăm Mugur de fluier și să ni-l imaginăm „puțin” mai agresiv și mai gutural. Aceleași tînguiri de caval sau fluier, ori acorduri din diverse instrumente etnice sau viori, cîntece închinate eroilor și ritmuri săltate le vom găsi și la trupele de astăzi, iar guturalitatea specifică în Black Metal e și ea diminuată, lăsînd loc vocilor viguroase și… folclorice ale interpreților. Trupe precum Heidevolk (Olanda), Eluveitie (Elveția), Dalriada (Ungaria), Finsterforst (Germania) sau E-an-na (România) sînt reprezentative pentru un gen muzical care, de multe ori, îi îndeamnă pe ascultători să renunțe la tradiționalul headbang și să încingă, în schimb, o… horă.

Astfel, dintre toate cele trei subgenuri înrudite pe care le voi menționa, cel definit ca Folk Metal pur este cel mai ludic, alert și voios, nu de puține ori apelînd la game majore, la instrumente tradiționale strunite sau de suflat și la strigături tipice cîntecelor populare sau la simple „hei-uri” presărate ici-colo, în loc de refren. Aceste particularități au adus melodiilor genului o poreclă ironică, dată atît de fani cît și de detractori: heilaheiuri.

Din nou, ca o distincție față de celelalte două genuri, datorită tonalității și structurii mai zglobii, tematica lirică aleasă de trupele de Folk Metal este de multe ori una mai degrabă juvenilă, dacă ar fi să o comparăm cu brutalitatea și agresivitatea exacerbată tipice genului din care descinde Folk Metal-ul. Multe dintre melodii vor fi așa-zise „cîntece de băutură și petrecere”, cîteva trupe, precum Korpiklaani (Finlanda), dedicînd chiar albume întregi cîntării delectărilor bahice. Astfel, nu am greși dacă am afirma că, de cele mai multe ori, acest tip de muzică este echivalentul „Metal” al muzicii de petrecere obișnuite – nimic mai mult decît o sîrbă Heavy Metal.

Desigur, însă, că vor fi și excepții de la această regulă nescrisă. În pleiada de trupe Folk Metal sînt și cîteva care vor lua în serios conotația etnologică a muzicii lor și vor alege să mențină o aparență mai sobră, nu cu mult diferită de a altor trupe de Black Metal, dar vizibil diferită de a mai tinerilor (sufletește sau trupește) lor colegi muzicieni. Astfel, vom avea trupe precum Skyforger, din Letonia. Pe cîteva dintre albumele lor, acești artiști vor crea o muzică despre care putem spune, fără a exagera, că are o adevărată importanță antropologică. Nu putem să înțelegem pe deplin această afirmație dacă nu amintim că Letonia a fost una dintre ultimele țări europene creștinate (alături de Lituania). Acest lucru are ecouri chiar și azi în cultura populară a țărilor baltice, influențele păgîne fiind încă mult mai vizibile decît la alte culturi. Cei de la Skyforger vor evoca întocmai această moștenire, în aproape toate albumele lor, dar cel puțin unul dintre ele va fi fuziunea perfectă dintre folclor și Black Metal. Pe albumul din 2010 intitulat simplu Kurbads, trupa va transpune în versuri un basm popular leton, mai exact povestea eroului eponim și luptele sale cu Vrăjitoarea și Zmeul cu nouă capete. În fiecare dintre cele 11 melodii ale albumului, care se vrea a fi unul conceptual prin excelență, muzicienii de la Skyforger vor povesti, de-a fir a păr, aventurile eroului Kurbads, întocmai ca în basmul original, pentru care oferă și o variantă (în germană însă) pe site-ul lor (disponibilă aici pentru germanofoni: https://skyforger.lv/en/albums/stories/tale-about-kurbads/). Din păcate, nu am putut contacta la timp membrii trupei pentru a le cere informații în plus în legătură cu basmul de la care s-au inspirat, dar traducerea versurilor, pe care tot ei o oferă pe site, este de ajuns ca să descîlcim firul narativ. Structurarea albumului este atît de bine realizată încît, dacă am aplica funcțiile enunțate de V. I. Propp asupra lui, am vedea că avem un basm popular în cea mai pură formă.

Trebuie amintit că Skyforger are o „tradiție” în albume cu tentă folclorică, dovadă fiind cel din 2003, Zobena dziesma (Cîntecul sabiei), unde trupa va alcătui un adevărat compendiu de cîntece tradiționale letone cîntate pur folcloric, fără nicio interferență „metalică” sau  modernă, în afară de un cîntec nou, compus chiar de ei, dar care respectă temenic șabloanele populare. După cum e de așteptat, multe dintre aceste cîntece au o tematică păgînă, datorită motivului istoric menționat mai sus. În melodii precum Pārkiuns vede vedekļeņu (Perkun aduce mireasa), Aiziedams Pērkons grauda (Perkun a plecat tunînd) referințele precreștine sînt vizibile încă din titlu, iar în celelalte cîntece, care pot fi văzute drept cîntece de luptă, sînt evocate indirect lupte istorice ale poporului leton.

Totuși, Skyforger păstrează aceeași tonalitate pur folclorică a gamelor majore și a melodiilor cîntate rapid și înviorător, puternic acompaniate de flueire, cimpoaie, Ģīga și kokle (instrumente letone tradiționale). Ba chiar, muzical vorbind, stilul de pe albumul Kurbads nu este în întregime Black Metal, părînd să aibă multe elemente în comun și cu genul Thrash Metal (popularizat de trupe precum Metallica sau Slayer). Însă tematica aleasă de aceștia îi va face să fie tranziția perfectă între Folk Metal și unul din genurile imediat înrudite, anume Pagan Black Metal.

Resurecția păgînismului

Din acest punct, teritoriul poate deveni necunoscut pentru omul contemporan obișnuit. Termenul păgîn pare doar o invectivă arhaică din jargonul bisericesc. Cu siguranță, Europa nu mai are păgîni, așa-i? Greșit! Încă din anii ’80 (ba chiar din Romantism, dacă ar fi să aruncăm o privire mai atentă asupra fenomenului), Europa experimentează o creștere a interesului pentru (neo)păgînism, fiecare țară avînd subculturi bine închegate de așa zise culte neo-păgîne, care ori îmbrățișează credințele precreștine specifice localizării lor geografice (de exemplu, rușii care adoptă credințe slave, românii care se întorc la o reconstrucție stîngace a religiei dacice, sau scandinavii care redescoperă nu de mult pierduta religie politeistă germanică). Acest fenomen s-a făcut simțit, desigur, și în muzică. Și ce mediu ar fi mai bun pentru manifestarea politeismului precreștin decît Black Metal-ul, cunoscut pentru poziția sa anticreștină și afinitatea pentru ocult, paseism și naționalism?

Astfel, va apărea manifestarea artistică Pagan Black Metal. Ceea ce va diferenția acest gen de predecesorul său va fi tematica lirică și, într-o mai mică măsură, stilul mai agresiv și mai apropiat de Black Metal-ul „tradițional”. Vom clarifica tot aici și diferența dintre Pagan Black Metal și Viking Black Metal, aceasta fiind și ea tot tematică și, în mod aproape ilar, geografică. Teoretic, trupele de Viking Black Metal vor fi cele care vor evoca în versurile lor perioada vikingă din istoria țărilor scandinave, adică, mai bine spus, perioada precreștină a acelui spațiu geografic și cultural. Doar faptul că poveștile vikingilor și zeităților germanice sînt adesea amintite în versurile trupelor precum Månegarm (Suedia), Einherjer (Norvegia), Týr (Insulele Feroe) sau Enslaved (Norvegia) le va aduce această titulatură distinctă. De fapt, unele dintre ele chiar vor folosi rar (sau deloc) elemente folclorice în muzica lor, însă simpla afiliație istorică și geografică le va încadra în categoria Viking Metal. Totuși, în definitiv, distincția rămîne doar una tematică, trupe de Black Metal păgîn existînd în aproape fiecare țară europeană, neputînd să fie, însă, catalogate drept vikinge.

Dacă în cazul celorlalte subgenuri și genuri afiliate muzicii Black Metal putem vorbi doar de o influență muzicală și cel mult literară asupra culturii contemporane, în cazul multor trupe de Pagan Black Metal impactul va deveni brusc semnificativ. Am văzut cum Black Metal-ul împrumută motive din arta ortodoxă, din scrierile lui Tolkien și cum a reușit chiar să influențeze muzica electronică, dar nu putem nega faptul că particularitățile acestui gen muzical, fără doar și poate notabile, interesează prea puțin spațiul cultural.

Trupele de Pagan Black Metal vor aduce o contribuție de netăgăduit la conservarea identității folclorice și etnografice a țărilor lor. Nu ar fi deloc exagerat să afirmăm că aceste trupe sînt echivalentul culgătorilor de folclor din Romantism, de cele mai multe ori în muzica lor regăsindu-se instrumente tradiționale arhaice, demult uitate, care sînt acum mai degrabă piese de muzeu. Pentru o mai bună înțelegere a fenomenului, mă voi referi aici la cîteva trupe romînești care îndeplinesc cu brio această muncă involuntară de etnolog.

Primul, și cel mai important, după părerea mea, este Marțolea, proiectul solo (acum aproape defunct) al lui Alin Drimuș, cunoscut pentru contribuțiile sale la albumele trupelor Negură Bunget sau dordeduh. Pentru muzica sa, Alin Drimuș va strînge laolaltă instrumente tradiționale romînești acum obscure. Pe fiecare dintre cîntecele sale, care au mai mult o estetică și un sunet pur Black Metal, ce aduce aminte de Burzum, se vor reuni instrumente precum tulnicul, buciumul, cavalul, tilinca și drîmba. Cînd ați auzit de astfel de intrumente în afara unui concert Grigore Leșe la suprapreț? Pe site-ul său (http://www.martolea.com/), de unde încă se pot descărca gratuit singurele sale două albume, Alin Drimuș va da descrieri ale fiecărui instrument, sporind, astfel, impresia că ne aflăm mai degrabă în fața unui studiu etnologic, nu într-un proiect de Black Metal „satanic”. Spun satanic deoarece versurile și sunetul melodiilor nu evocă un trecut precreștin, ci sînt, mai degrabă, după cum afirma autorul:

strîns legat[e] de partea întunecată a tradițiilor și povestirilor din folclor in nordul Carpaților și Bucovina. Muzical și-au lăsat amprenta unele instrumente tradiționale mai rar folosite. Rolul lor este de a transpune ascultătorul într-o atmosferă acustică autentică, a poveștilor de demult, cu ființe malefice și descîntece magice.

De fapt, din punct de vedere prozodic, versurile imită îndeaproape descîntecele tradiționale găsite în unele zone ale țării, sau sînt chiar fragmente din astfel de descîntece. Pentru a păstra atmosfera sinistră, aproape ocultă a acestor forme de poezie ritualică, vocile de pe albume, deși păstrează guturalitatea specifică genului Black Metal, vor fi cîntate șoptit, aproape bolborosit, doar pentru a deveni uneori tînguiri nazale, aproape bisericești, făcînd dificilă înțelegerea lor. Melodiile lui amintesc de ființe precum Samca, Muma Pădurii, Solomonari, Caii lui Sîntoader sau Joimărițele, scoase parcă din notițele de curs ale unui student la Etnologie. Din punct de vedere muzical, atmosfera rămîne la fel de terifiantă, albumul reușind să impună spaimă și oroare. La asta contribuie la unison compozițiile originale pentru instrumentele arhaice care fuzionează de minune cu atmosfera întunecată, malefică a Black Metal-ului produs excelent de Marțolea.

Aceeași abordare o va avea și deja celebra trupă Negură Bunget. Pe albumul din 2004 `n crugu bradului, timișorenii vor realiza un „cvartet pastoral”, o poveste epică în patru părți a unui păcurar care trebuie să înfrunte neajunsurile și singurătatea forțată de peste an. Pe cele patru melodii, fiecare corespunzînd unui anotimp, se vor evoca, într-o atmosferă tipică Black Metal, greutățile și introspecțiile transcendentale pe care păstorul le experimentează. Din nou, deși tematica liricii nu este una păgînă, elementele precreștine sînt puternic vizibile și aici. Versurile aduc izbitor aminte de mitul Mioriței (pe care chiar o pastișează pe alocuri) dar împrumută și alte elemente din prozodia populară, marcînd, încă o dată, interesul lor pentru cultura populară. Ba chiar, poate într-un acces de teribilism tineresc, membrii trupei vor nota pe coperta albumului: „In respect for the one and only carrier of the Romanian spirit: Tudor Gheorghe”. („Cu respect, pentru unicul purtător al spiritului românesc: Tudor Gheorghe”.)

Cu toate acestea, există și trupe care abordează o tematică păgînă în exclusivitate. Dintre români merită să îi menționez pe cei de la Ashaena (Bîrlad/ Cluj), singurii care reușesc să evoce moștenirea precreștină animistă și istoria dacilor (deci, perioada precreștină a românilor), fără a cădea în capcana kitsch-ului. Mulțumită lui Cosmin „Hultanu” Duduc, vocalistul, textierul și chitaristul trupei, licențiat în Antropologie culturală, versurile trupei au un fundament științific, oricît de ezoterice ar fi temele pe care le abordează. Din punct de vedere muzical, cei de la Ashaena nu se feresc din a folosi atît tehnici Black Metal, cît și acorduri tipice muzicii populare române.

Aceeași viziune păgînă o au și rușii de la Arkona, care reușesc, prin muzica lor, să creeze un ansamblu perfect de folclor, mitologie și cultură slavă, revigorînd mituri ale unei religii de cele mai multe ori ignorate (pentru că, nu-i așa, și rușii s-au născut ortodocși). La fel se poate spune și despre mai toate trupele de Viking Black Metal, care vor evoca zeii germanici în odele lor „barbare”. Dintre multitutdinea de trupe de Viking Black Metal aș vrea, totuși, să îi menționez pe cei de la Månegarm, care vor îngloba în muzica lor instrumentele tradiționale și chiar vor scoate un album de cîntece, compoziție proprie, cîntate în stil tradițional, ajutînd și ei la revigorarea instrumentelor precum nickelharpa sau drîmba și ale tehnicilor tradiționale de vioară (fiddle).

Ar trebui menționat, totuși, că interesele și practicile specifice trupelor de Pagan Metal nu vin fără repercusiuni cînd este vorba despre publicul larg sau despre cei care au descoperit de curînd acest stil. Avînd în vedere că trupele abordează adesea tematică și simbolistică precreștină, au reușit să își atragă, de-a lungul timpului, eticheta (absurdă) de neo-nazism. Trupe precum Skyforger chiar au pierdut contracte cu case de discuri, ceea ce i-a făcut să menționeze pe albumele lor „No Nazi stuff here” („Fără chestii naziste aici”). Aceeași afiliație profund eronată i-a fost atribuită și trupei Ashaena, care vor aminti și ei în albumele lor că „ Ashaena spune NU! nazismului, xenofobiei și prostiei umane […]”.

Purtătorii spiritului tradițional

Vedem, deci, că acest subgen al Black Metal-ului s-a dovedit a fi cel mai încărcat de elemente neașteptate. Nu numai că se înfățișează drept un gen muzical total inedit și inovator dar aportul său la studiul, propagarea și conservarea moștenirii tradiționale este de necontestat. Desigur, poate că nu este un gen care să intereseze publicul mainstream, însă, neîndoielnic, cei care intră în contact cu el sînt aceiași care vor deveni interesați de miturile, poveștile și, mai ales, instrumentele auzite în melodiile trupelor lor preferate. Experiența personală poate fi dovadă acestei afirmații. Contactul cu arta trupelor de Folk/Pagan Metal nu numai că mi-a deschis apetitul pentru cultura populară și precreștină a Europei, dar mi-a aprins și interesul pentru instrumentele arhaice, ceea ce m-a făcut ulterior să cumpăr cîteva, printre care un tulnic și o drîmbă. Am sperat că, astfel, niște instrumente reduse la stadiul de „piese de muzeu” vor mai supraviețui poate încă o generație și vor fi ferite de negura uitării. Și pot afirma cu încredere că și alții au urmat același parcurs.

Așadar, la sfîrșitul Trilogiei Black Metal, vreau să amintesc că, în ciuda originilor violente și a sunetului neprimitor, acest gen muzical întunecat s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, unul dintre cele mai pline de surprize (și resurse) genuri muzicale. Am văzut versatilitatea sa, am văzut influneța sa asupra altor stiluri muzicale și acum am aratăt importanța sa în însăși conservarea culturii tradiționale și a credințelor și miturilor europene. Foarte departe de revoluția stîrnită de Varg Vikernes & Co. în Norvegia de acum trei decenii, dar, fără doar și poate, o revoluție muzicală și culturală năvalnică.

Judecînd după elementele care îl constituie, pe care le-am explorat și le voi mai explora, pot afirma că Black Metal-ul este, de fapt, Neo-romantismul secolului XXI!


Ilustrațiile care însoțesc acest articol, exceptînd coperțile de discuri, au fost realizate de                                                                                Kris Verwimp

https://www.facebook.com/kris.verwimp1;                                                              http://home.scarlet.be/krisverwimp/welcome.htm.

Lăsați un comentariu

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending

INTERVIU

„Unii confrați vor să fiu doar profesor, ca să nu deranjez viața de concert”

Publicat

pe


Interviu-Express


Încă din luna decembrie a anului trecut îmi doream un interviu cu pianistul Viniciu Moroianu, după ce asistasem la concertul susținut de dumnealui la Sala Radio, de Ziua Națională a României (unde a interpretat copleșitor, inenarabil Concertul în la minor pentru pian și orchestră op. 54, de Schumann). Am reușit să ne întîlnim abia în această primăvară, pe 15 martie, la Universitatea Națională de Muzică din București. Acolo, în Cancelaria instituției, s-a și desfășurat convorbirea care urmează. I-am spus distinsului muzician că mi-ar plăcea să rezulte un interviu preponderent „biografist”. Care să strîngă amănunte mai puțin cunoscute, dincolo de ceea ce putem lejer afla pe Internet sau în broșurile din sălile de spectacol. Cu îngăduința/„complicitatea” dumnealui, chiar așa a ieșit dialogul nostru. Un interviu preponderent„biografist”, fără fracul și papionul din fotografii – însă la același standard al eleganței –, care adună mai ales secvențe memorialistice. Destule, inedite. A fost, cum veți vedea parcurgînd sumarul acestui număr al revistei noastre, o întîlnire rodnică. Îi mulțumesc și aici pentru bunăvoința pe care ne-a arătat-o. Reperele activității concertistice și discografice a lui Viniciu Moroianu le puteți găsi pe pagina de Facebook a artistului. Tot acolo sînt anunțate și recitalurile dumnealui. Acum, vă invit să descoperim împreună, altfel decît îl știm de pe scenă sau din caietele-program, un mare artist. De o modestie pe măsura harului său.Tocmai mi-am închis telefonul. Pornind de la acest lucru, vreau să vă întreb, stimate domnule Viniciu Moroianu: e un deranj cînd mai auziți din sală, în timpul recitalurilor dvs., soneria telefoanelor?

– Pentru mine este, într-adevăr, un deranj. Poate ați auzit în timpul Festivalului „Enescu” artiști care spun că nu îi deranjează deloc asemenea zgomote, că e bine să vină lumea la concerte… Nu știu, totuși, cît de sinceri sînt unii dintre ei! A da viață unei partituri presupune un efort de concentrare și de coeziune a mesajului pe care îl trimiți să treacă rampa și atunci sigur că orice zgomot, mai mult sau mai puțin strident, te perturbă. În același timp, trebuie să fim căliți și să ducem discursul muzical mai departe, sperînd ca acele zgomote să dureze cît mai puțin sau să se întîmple cît mai rar!

Înainte de ´89, la Conservator s-a făcut minimum de politică

Mi-ați spus dimineață, telefonic, să ne vedem la Conservator. Denumirea oficială a acestei instituții este Universitatea Națională de Muzică din București. Care era titulatura în anii studenției dvs.?

– Pe atunci, se numea Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu”. A rămas în limbajul curent această denumire de origine franceză. S-a schimbat de mai multe ori denumirea pînă să se ajungă la cea de acum. Și din rațiuni de reprezentare, de finanțare, ca să înțeleagă ministerul de resort mai bine cine sîntem și ce vrem! Mai de mult, această instituție s-a numit Academia Regală de Muzică. Dar denumirea de Conservator a rămas adînc întipărită. Inclusiv în limbajul studenților. Este instituția unde m-am format și toți vorbim despre ea folosind acest titlu.

– Ați devenit student al Conservatorului în 1981…

– Așa este.

– O perioadă care, din punct de vedere politic și nu numai, nu era prea fericită. Cum simțea un tînăr artist realitățile acelei epoci, ce împliniri putea afla?

– Situația acelor ani nu e chiar atît de ușor de cîntărit în puține cuvinte. Sigur că aparțineam sau ne formam să devenim membrii unei bresle despre care nu prea se înțelegea de ce face umbră pămîntului. Lucrurile se atrofiau, se stricau de la an la an. Promoțiile de după mine au luat, cu fiecare an, viața în piept încă mai dur decît promoția noastră. Așa cum, invers, colegii mei cu 1-2-3-4 ani mai vîrstnici au mai prins niște trenuri, care s-au blocat în stații cu fiecare an care a trecut. Examenul de admitere era foarte drastic, locurile se tot împuținau… Prin urmare, eram foarte motivați să facem performanță. Eram puțini, ne cunoșteam între noi, exista o solidaritate, exista o dorință de a ne ajuta, de a ne bucura unii de succesele celorlalți. Am prins o generație aleasă de profesori, formați în perioada interbelică, care ne-au fost modele. Totuși, în această instituție s-a făcut minimum de politică. În afară de portrete și lozinci, s-a vorbit despre arta înaltă în sălile de curs și în sălile de instrument. Profesorii încercau din răsputeri să ne sprijine, să ne fie alături. Ne era tot mai mult tăiat contactul cu Occidentul, pașaport primeam cu imensă greutate. Funcționa prezumția de vinovație că nu ne vom mai întoarce, ceea ce se tot întîmpla cu colegii mei. Din ce în ce mai mulți rămîneau în străinătate.

Cînd am absolvit, posturile în București și în orașele mari s-au redus aproape spre zero

– V-a tentat și pe dumneavoastră acest gînd?

– Da, am cochetat cu gîndul acesta. Însă m-am întors de fiecare dată în țară. Finalmente, nu regret, deși anii aceia au însemnat destule sacrificii și privațiuni. Revenind la ce m-ați întrebat, atmosfera artistică în sine nu era neapărat sumbră. Dar asta se datora mai ales unora dintre profesori, care erau de mare calitate. Unii au emigrat în timpul studenției mele. Am avut norocul să-i prindem o vreme. A fost un mare privilegiu. Cum spuneam, lucrurile se înrăutățeau de la an la an. Eu am dat pe 6 locuri la pian, după mine au fost 5 și, după aceea, pînă în ´89, numai 3. La celelalte instrumente, locurile erau și mai puține, au fost chiar și ani închiși. Lucruri triste… Promoția care termina cînd am intrat eu a prins ultimul așa-numit an de specializare, ceea ce se cheamă astăzi masterat, care însemna un post mai bun, de solist de stat la o filarmonică. Exact cînd am intrat eu, acest an cinci s-a desființat. Posturile în București și în orașele mari s-au redus aproape spre zero. De exemplu, cînd am terminat eu, pentru București posturile erau închise. Se putea obține, prin detașare, un post într-o orchestră filarmonică din țară. În nici un caz în Capitală. Ca absolvent de Pian, aveam de ales între a lucra în sistemul culturii – în cămine culturale și în școli populare de arte – sau învățămînt, unde lucrurile erau și mai complicate. Am prins un post în cultură. Am făcut o navetă de patru ani, la Tîrgoviște, la Școala Populară de Artă. Acolo, la Tîrgoviște, am dat și definitivatul, în iunie ´89. Ulterior, nu mi-a folosit la nimic acest examen. Anii de navetă au fost o experiență dură.

– A fost o navetă feroviară?

– Da.

N-am vrut compromisuri pentru a obține pașaport

– Se întîmpla să și rămîneți în oraș peste noapte?

– Mergeam două-trei zile pe săptămînă. Din fericire, n-am avut normă întreagă. Rămîneam peste noapte în oraș, ca să folosesc la maximum timpul pentru predare. Încercam să și studiez acolo, împărțeam timpul foarte atent, ca să pot folosi niște piane bune pe care le avea școala. În restul săptămînii, eram liber. În acei patru ani de navetă, stagiunile muzicale au mers în continuare, am avut stagiuni dense. Mi-am propus, neexistînd vreo încurajare oficială în acest sens, să prezint mereu lucrări noi, să aleg cele mai provocatoare partituri. N-am contramandat, n-am amînat nici un concert în acei patru ani. Dar, încă o dată spun, a fost o experiență dură. Inclusiv din punct de vedere alimentar. În această privință, lucrurile stăteau atunci mai rău în provincie decît în București.

La Tîrgoviște erați profesor de pian?

– N-am predat pian, era o răspundere care m-ar fi acaparat prea mult. Țineam cu dinții să-mi continui stagiunile de concerte la un nivel cît se poate de înalt. N-am primit pașaport în anii aceia… În sfîrșit, au pățit-o atîția! Sau cine n-a pățit-o, a făcut niște compromisuri morale pe care eu, unul, n-am vrut să le accept. La Tîrgoviște am făcut corepetiție de muzici de toate felurile, inclusiv de muzică populară, de muzică ușoară. În oraș se desfășura Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”. Am încercat cu elevii de la canto – unii dintre ei mai mari sau chiar mult mai mari decît tînărul stagiar care eram atunci – să am un dialog pe linie profesională care m-a ajutat, prin aura artei, să-mi înving o anume timiditate. Le-am cerut să fie cît mai onești în ceea ce fac, să lupte cu kitsch-ul și impostura care se revărsau atunci, și cred că, într-o mare măsură, și acum, pe canalele media.

Oaze de spiritualitate la Tîrgoviște

– Unde locuiați? Cum era orașul?

– Am schimbat mai multe gazde. Orașul era sărac, fără viață muzicală, dar cu niște intelectuali izolați pe care mi i-a scos Dumnezeu în cale și care știau muzică așa cum nu știau mulți de aici. Melomani care se informau din cărți, din discuri și care erau foarte avizați. Se stătea la coadă la cărțile rare. Unele manifestări culturale care n-au mai avut loc în București au fost mutate la Tîrgoviște. De exemplu, Zilele Cărții Sovietice. Am găsit la Tîrgoviște, în ´87, un album de icoane Rubliov. În București nu se găsea, l-am luat de acolo. Iarăși, Zilele Culturii Israeliene, cu tot felul de cărți de istorie pe care era important să le știu. Trilogia cunoașterii de Blaga am cumpărat-o tot din Tîrgoviște, în București n-am găsit-o nicăieri. Ajunsesem să am o legătură cu un librar de la Casa Cărții, care mi-a păstrat unicul exemplar din Trilogia cunoașterii sosit la Tîrgoviște. Din Istoria religiilor a lui Eliade, un volum sau două le-am luat de-acolo, nu din București. La un moment dat s-a găsit, cu un preț mare pentru bugetul omului de rînd, integrala simfoniilor lui Gustav Mahler, pe 14 L.P.-uri, din Cehoslovacia. Era 44 de lei un disc. S-au cumpărat! Așa ceva nu putea fi cumpărat de niște snobi. Au cumpărat cunoscători care au dat ultimul ban din casă pentru a asculta o muzică înaltă. Au fost niște repere. Am cunoscut acolo doi pictori care erau, ca preocupări și ca artă, sincroni cu continentul.

– Ați avut prilejul să întîlniți și scriitori?

– L-am cunoscut pe Constantin Manolescu. Erau reuniuni ale unor intelectuali care vorbeau despre altceva decît despre cenușiul vieții de fiecare zi. Plus, monumentele istorice. Curtea Domnească, mănăstirea Stelea a lui Vasile Lupu, mănăstirea Dealu erau oaze de spiritualitate, pe care le-am căutat. Maica stareță Eufrasia de la mănăstirea Dealu avea în chilie o bibliotecă impresionantă și vorbea o limbă franceză foarte frumoasă. În acei ani, părintele Sofian picta biserica mănăstirii Dealu. L-am văzut pe schele, la mare înălțime, era șef de șantier și duhovnicul mănăstirii. Astfel de momente te încărcau, te făceau să reziști și îți dădeau o speranță adîncă.

Am avut pian și pick-up în casă de cînd mă știu

– Ați vorbit mai devreme despre calitatea deosebită a unora dintre profesorii pe care i-ați avut la Conservator. Dvs. proveniți dintr-o familie selectă. Tatăl dvs., Mihai Moroianu, a fost un distins arhitect și muzicolog, autorul unei monografii Anton Bruckner. Unchiul dvs., fratele tatălui, a fost compozitorul și medicul Bogdan Moroianu. Cît a contat în formarea dvs. această familie?

– Foarte mult! Am avut un mediu ideal în familie, am fost înconjurat de iubitori de muzică. Atît tata cît și unchiul m-au ajutat foarte mult. Am avut pian în casă de cînd mă știu, am avut pick-up în casă de cînd mă știu. Muzica răsuna tot timpul la noi în casă! Iar tata, deși a profesat toată viața arhitectura, a avut un talent deosebit în muzică, cînta bine la pian, compunea, este autorul a două cărți de muzicologie. Mi-a dăruit totul! În același timp, am avut în casă o bibliotecă vastă, așa că am îmbrățișat de timpuriu fenomenul artistic în ansamblul lui. Am avut, iarăși, norocul ca, de la vîrste mici, niște mari maeștri să stea benevol în preajma mea. De la 9 ani am avut privilegiul de a lucra cu Doru Popovici, mai tîrziu cu Pascal Bentoiu, cu dirijorul Constantin Bugeanu. Pe toți i-am cunoscut grație profesoarei mele de pian, Marta Paladi. Aveam foarte multă nevoie de acești magiștri. Astfel de discipline se predau, în învățămîntul oficial, doar de prin clasa a IX-a mai de mult și abia în facultate acum. Pregătirea unui tînăr s-a tot redus. Or, eu am avut un sprijin extraordinar și nu-mi pot imagina devenirea mea muzicală fără aceste completări esențiale, cu mult peste cele oferite de învățămîntul muzical.

Mă încîntă moștenirea arhitecturală a Bucureștilor, atît cît a mai rămas

– Sînteți născut în București, sînteți bucureștean. Ce locuri îndrăgiți în această metropolă?

– Provenind dintr-o familie de arhitecți – nu numai tata a fost arhitect, ci și mama, sînt mai multe generații de arhitecți în familia noastră –, cred că am moștenit curiozitatea și bucuria de a privi artistic și tehnic o casă frumoasă. De aceea, mă încîntă moștenirea arhitecturală a Bucureștilor, atît cît a mai rămas, căci, din păcate, generația noastră a trăit dispariția dureroasă a unor monumente; o dispariție care, din păcate, continuă și astăzi. Prin urmare, îmi place cartierul de La Șosea, din preajma Statuii Aviatorilor. În clădirea care este acum sediul Institutului Cultural Român,  fosta casă Malaxa, a funcționat, pînă în anii ´80, Ateneul Tineretului, găzduind stagiuni de concerte… Apoi, îmi place cartierul de la Biserica Sfîntul Elefterie, Cotroceni. Îmi plac și case izolate dintr-o zonă sau alta. Eu însumi locuiesc într-un cartier care a scăpat miraculos de la demolare, lîngă Hala Traian – Izvorul Rece, în sectorul 3. Am înțeles că era în plan pentru primele luni ale anului 1990 să fie demolat…

Acolo ați copilărit?

– Din ´71, stau acolo. Deci, locuiesc de niște decenii în aceeași casă, o casă frumoasă, a cărei izolare mi-a îngăduit și îmi îngăduie să studiez oricînd la pian. Un alt mare privilegiu. Sînt încă destule locuri frumoase în București. Mă doare cînd văd că nu întotdeauna sînt îngrijite sau renovate corespunzător. Nu toți concitadinii noștri au simț civic. Asta, pînă la urmă, reprezintă o problemă de mentalitate. Acest oraș, repet, are locuri foarte frumoase, inserții de Mic Paris, care ar trebui îngrijite și apreciate mai mult. Mă gîndesc la clădirile de patrimoniu, cum sînt Palatul Cantacuzino, unde se găsește Muzeul „Enescu”, Ateneul Român, care mă fascinează de decenii…

Discurile și partiturile de la magazinul „Muzica”

– Bănuiesc că de mic mergeați la concertele de la Ateneu, de la Sala Radio…

– Da, am împletit ascultatul muzicii pe viu cu ceea ce îmi ofereau acasă radioul și discurile. Am cumpărat masiv discuri și cărți.

De unde cumpărați discurile?

– De la magazinul „Muzica”. Tot de acolo cumpăram și partituri, care sînt marea problemă a generațiilor de azi. Tinerii artiști le comandă pe Internet, fără să știe neapărat ce ediții găsesc. Era foarte importantă ideea de partituri în album, în care aveai, să spunem, sonatele lui Beethoven în trei volume, sau lucrări de Chopin pe genuri, puteai să încadrezi cutare piesă în ce s-a mai compus în acel gen, să descoperi evoluția stilistică… Astăzi, se extrag numai paginile pe care le ai de învățat. Ideea de a avea o bibliotecă muzicală acasă, o bibliotecă de partituri și de cărți, nu poate fi înlocuită de nimic.

La 14 ani, am publicat o cărticică de proză

– Domnule profesor, citeam că Dinu Lipatti avea mai multe pasiuni: asambla aparate de radio, era atras de fotografie, îi plăcea să șofeze, croșeta… Dvs. aveți sau ați avut asemenea, să le spun așa, „excentricități”?

– Îndemînare manuală am avut, dar nu prea am exersat-o în afara pianului. Viața în fața instrumentului, studiul și diversele greutăți ale sistemului de învățămînt care mi-au ocupat de dimineață pînă seară anii m-au făcut să mă concentrez la maximum pe ceea ce am simțit dintotdeauna ca pe o vocație. Dar, în afara studiului muzicii pe multiple planuri, am făcut literatură, destul de serios, la un moment dat, în anii de gimnaziu. Cred că a fost singurul lux pe care mi l-am putut permite. Am făcut parte din Cenaclul literar al Palatului Pionierilor în anii ´70, pînă să dispară. A fost o experiență aparte. Cenaclul era condus de poeta Veronica Porumbacu, care a pierit în cutremurul din ´77 și care era un mentor, era o adevărată flacără pentru generația noastră. M-a încurajat, am fost publicat în antologii pionierești. Scriam proză. Cu cîteva luni înainte de cutremur, mi-a apărut și o cărticică, la editura Litera, care se numește Diezul de aur. O cărticică de legende și povești. În paralel, am făcut intens compoziție, mi-am prezentat lucrări, vocale și de pian, la Ateneul Tineretului, despre care vă vorbeam. Mi s-a și tipărit, în 1978, un lied pe versuri de Magda Isanos [în broșura Caleidoscop pionieresc, apărută la editura „Ion Creangă”, n.m./A.D.]. Am compus, pînă am intrat în facultate, cît am putut de mult. Fiecare moment liber sau vacanțele le-am dat creației. După aceea, timpul mi s-a tot îngustat. Sper să revin cîndva la această îndeletnicire. Am rămas cu o anumită îndemînare de a scrie sau de a stiliza texte, de a redacta partituri. Acum, învățămîntul ne obligă să îndrumăm lucrări de licență și de master. Studenții nu sînt neapărat pregătiți, nu fac filologie. Li se cere, pe lîngă instrument, o parte teoretică scrisă, cu rigorile ei. Așa că această abilitate m-a ajutat. Sînt recunoscător unor mentori pentru asta. Întîlnirea cu maestrul Gabriel Amireș a fost decisivă pentru a mă orienta, cu prioritate, spre performanța pianistică.

Relație ambiguă cu matematica

– Încerc uneori să-mi imaginez cîte ceva despre cei cu care stau de vorbă. Nu-mi dau seama de ce, în cazul dvs., mi-am imaginat că sînteți și un foarte bun șahist.

– Nu știu șah! Dar, într-adevăr, i-am admirat întotdeauna pe șahiști. Mi se pare un sport al minții extraordinar. Am fost silit de viață să-mi reduc preocupările, să storc maximum de performanță din arta muzicală, să citesc mult, să mă informez mult. Plus alte lucruri pe care viața te obligă să le faci. Probabil că există niște legături între alambicatele combinații armonice ale sunetelor pe care încerc să le fotografiez cu ochii minții și să le rețin printr-o logică muzicală, printr-un echilibru al secțiunilor, al rezolvărilor armonice, cu combinațiile și logica șahului. Cu matematica am avut, să spun așa, o relație ambiguă! Geometria mi-a plăcut, algebra mai puțin. Dar am în familie muzicieni performanți, proveniți din arhitectură și inginerie. Am doi veri care sînt cercetători în matematică: Sergiu și Andrei Moroianu. Mama lor a fost membru corespondent al Academiei Române pe linie de matematică. În fine! Da, șahul a rămas un teritoriu la care mă uit cu jind și care cred că este fascinant inclusiv pentru un muzician.

Lumea artei este foarte dificilă

– Soția dvs. este o excelentă violonistă, doamna Mioara Moroianu, membră din 1990 a Filarmonicii „George Enescu”. Ce înseamnă pentru dvs. să aveți alături o persoană cu care împărtășiți aceleași bucurii și crezuri artistice?

– Lumea artei este foarte dificilă. Există un raport între problemele inerente, de zi cu zi, și stările înalte, de performanță și autoperfecționare continuă. Reducînd, sînt două căi posibile: să ai lîngă tine un om de aceeași profesiune, care să te înțeleagă, care să te ajute să depășești probleme, momente de neîncredere, lovituri pe care ți le dau viața sau confrații. Cel puțin la noi în țară nu sîntem scutiți mai nicicînd de așa ceva. Asta ar fi o variantă. Cealaltă variantă ar fi să ai lîngă tine pe cineva devotat, dar de altă meserie, care să vegheze din off, din umbră și să-ți ofere un echilibru, fără să fie propriu-zis implicat în fenomenul artistic, fără să existe riscul de ciocnire de orgolii, de concurență – astea sînt cele mai cumplite într-o căsnicie de artiști. La mine a fost varianta primă, în sensul ideal. Pot să spun că am avut și aici o minunată șansă, să am alături un muzician de mare probitate și modestie, cu calități care m-au fascinat și fără de care nu se poate face artă înaltă. Încercăm să ne sprijinim reciproc cît putem de mult și să ne „certăm” unul pe altul că celălalt este prea modest…

Vedem cum cîștigă cei care sînt mai tupeiști, care dau telefoane mai des

Dacă-mi îngăduiți, am observat la dvs., urmărindu-vă în unele emisiuni disponibile pe YouTube, o modestie din altă epocă…

– După mulți din jurul nostru, e un mare defect acest lucru. Destui pătrund în prim-plan cu coatele și cu un soi de tupeu și de obrăznicie străin de arta înaltă. Pe de altă parte, la noi, în materie de artă, instituția impresariatului, dispărută după Război, nu a mai renăscut. În domeniul muzicii clasice, lipsesc acei intermediari calificați, care să știe să propulseze artistul, să-l scutească de discuțiile cu instituțiile de concert, de spectacol, cu omologii din alte țări… Trebuie să ne luptăm singuri cu decidenții culturali, mai mult sau mai puțin competenți, mai mult sau mai puțin dispuși să sprijine valorile muzicale destul de puține care mai sînt în țară. Aș sublinia cu tristețe că aparțin unei generații care este, în mare parte, descompletată. Mulți dintre colegii mei nu mai sînt în țară, au emigrat. Și atunci, sigur că se simte un gol între generațiile mai vîrstnice și cele tinere. Generații tinere care ne consideră pe noi vîrstnici în acest moment! Trebuie să ne zbatem mai mereu singuri, să încercăm să luptăm cu reținerea și cu modestia pe care le cer slujirea cu răspundere a actului muzical. Vedem cum cîștigă cei care sînt mai insistenți, mai tupeiști, care dau telefoane mai des. Din comoditatea sau ignoranța unor oameni din birouri sînt programați să cînte, sînt trimiși în străinătate să reprezinte țara nu neapărat valori, ci cei care se dovedesc mai insistenți. Ne luptăm cu această situație și nu este ușor deloc. Revenind la ce m-ați întrebat adineauri, am găsit un partener de viață minunat. Din păcate, nu avem mult timp să cîntăm împreună. Viața artistică a fiecăruia nu ne oferă prea des această posibilitate. Eu am concertele mele, soția mea este membră performantă a primei orchestre a țării, Filarmonica „George Enescu”. Sînt activități care ne storc de puteri, dar într-un mod plăcut. Încercăm să fim de folos societății cît putem de mult, s-o îmbunăm și să-i inoculăm încredere, să-i arătăm că trebuie să existe și lucruri frumoase în viață.

Amintiri din decembrie 1989

– Am notat, pregătind acest interviu, o întrebare despre decembrie 1989. Aveați atunci 27 de ani. Cum ați trăit acel moment, ce sentimente v-au încercat, unde erați?

– Sînteți primul care mă întreabă asta de atunci! Absolut primul!

Nu știu dacă să mă bucure sau să mă întristeze acest lucru…

– Spre spaima celor din jur, care mă implorau să mă păzesc, am vrut să trăiesc în stradă acele evenimente. Mi s-a părut firesc, simțeam că așa trebuia să fac. Voiam să fiu martor al evenimentelor, voiam să mă îmbogățesc cu ceva pe viu. De aceea, în 21 decembrie am stat ore în șir în Piața Universității, pînă seara tîrziu, la baricadă, cînd a început să se tragă mai puternic. Pe 22, iarăși, am stat în oraș pînă spre seară. Cu destul risc, am stat și în 14-15 iunie 1990, la mineriadă. Dar și în ziua de 13 iunie am văzut, ca un fel de reporter, momentele cheie din tot ce s-a întîmplat în perimetrul Pieței Universității și la Ministerul de Interne. Am umblat mult prin oraș în acele zile. Mi se părea că sub ochii noștri se scria istoria și consideram că nu pot lipsi. M-am nimerit la Tîrgu Mureș în prima zi a confruntărilor interetnice din martie 1990. Am participat, în aprilie-iunie 1990, cît am putut, la demonstrațiile din Piața Universității. Sigur că am făcut-o – așa mi s-a părut firesc – cu discreție, fără să încerc să mă fac văzut și să mă bat cu pumnul în piept că am fost în Piață, cum au făcut unii după aceea, amintind poate indecent de des acest lucru.

Asta mă îndeamnă să cred că nu aveți certificat de revoluționar…

– Nu este cazul. Mi-aduc aminte cum s-au scris, cu vopsea, versurile din „Deșteaptă-te, române!” în 21 decembrie, pe la 6 seara. Eram la cîțiva metri distanță, am văzut cum s-a scris literă cu literă. Băteau clopotele de la Biserica Colțea. Lucruri care nu se pot uita. M-a ferit Dumnezeu să mi se întîmple ceva rău în mulțimea aceea de oameni. Am trăit ca o dramă personală secerarea atîtor sute de oameni. Mai aud și acum vocile unora dintre ei. Au fost momente care mă vor bîntui toată viața. La fel, cutremurul din ´77, cînd au pierit mari artiști. Între aceștia, și tînărul pianist Tudor Dumitrescu, despre care astăzi, din păcate, se vorbește atît de puțin… Am amintit-o pe poeta Veronica Porumbacu, de care am fost apropiat la acel cenaclu de la Palatul Pionierilor. Eram elev de liceu atunci, în ´77. După cutremur au început și amputările masive de fond arhitectural din București. Sînt momente care m-au marcat și, într-un fel, m-au construit. Am simțit nevoia să cunosc momentele cheie ale convulsiilor postrevoluționare, să le știu în toate nuanțele și în toate amănuntele. Dacă nu direct, pentru că nu am putut participa întotdeauna la ele, atunci măcar din surse credibile. Și cred că oricine ar trebui să facă acest lucru.

Cu Teatrul Evreiesc de Stat în Berlinul de Est

– Încă făceați naveta la Tîrgoviște în decembrie 1989?

– Nu. În urma definitivatului, am reușit, în sfîrșit, cu legile de atunci, să pot da un concurs în București. În toamna lui ´89, am concurat pentru un post de corepetitor cu studii medii la Teatrul Evreiesc de Stat, unde am stat un an. A fost o altă experiență culturală interesantă, după anii de la Tîrgoviște. Am avut și o participare internațională cu teatrul, în ianuarie 1990. Era al doilea turneu artistic postrevoluționar, aprobat în ultimul moment. A fost un spectacol muzical, cu 4 actori, între care Maia Morgenstern. Altă experiență interesantă. Am fost în Berlinul de Est. Poarta Brandenburg se deschisese. Noi nu puteam trece cu pașaport din Est în Vest, dar est-berlinezii puteau, pentru o zi, cu obligația să se întoarcă seara. Plecau dimineață și se întorceau seara.

Cum era atmosfera în Berlin, plutea în aer ideea de reunificare?

– Cred că da. În noiembrie ´89, a căzut zidul. Se simțea, într-adevăr, un aer de libertate. În același timp, mi-aduc aminte cît de cald a fost primită delegația noastră. Se uitau la noi ca la niște eroi, pentru ei eram niște oameni care au învins balaurul! Atunci, în Berlinul de Est se schimbau lei, cot la cot cu alte valute. Ne-am simțit mîndri. Istorie… Cînd ne-am întors, n-am putut ateriza imediat. În aceeași seară sosea în România, după zeci de ani, Ion Rațiu. Avionul nostru a aterizat la Constanța, pentru că pe „Otopeni” se organizase o primire oficială pentru Ion Rațiu. În fine! În lunile acelea am fost, ca angajat la teatru, destul de liber. Am cunoscut și mi-am descoperit propriul popor. Cu toate dezamăgirile de mai tîrziu. Iar în 1990, s-au deschis, în sfîrșit, concursurile la Facultate și am putut intra asistent. Nu la Pian, ci la Muzică de cameră. Peste 4 ani, am ajuns, prin concurs, la Pian principal, unde sînt și astăzi.

Trebuie să fim mai grijulii cu tinerii

Am simțit, în mărturisirile dvs., umbra unor dezamăgiri. Care este cea mai mare dezamăgire pe care o purtați cu dvs.?

– Am încercat de cînd am absolvit facultatea, în ´85, să obțin un post de solist concertist, să pot propune, în stagiuni, integrale de lucrări, cicluri tematice… Nu s-a putut niciodată. A rămas o neîmplinire de viață. Dar am încercat, ca outsider, să marchez stagiunile muzicale cît am putut mai bine. Și, de asemenea, am încercat să-mi îndeplinesc cît mai bine misiunea din învățămînt.

– Vă împlinește profesoratul?

– N-am crezut că învățămîntul o să fie o a doua vocație! Unii confrați influenți mi-au creat imaginea de profesor care mai cîntă în timpul liber; aici ar fi locul meu, ca să nu deranjez viața muzicală, viața de concert. Mă lupt cu ștampila aceasta de mulți ani. Dar am considerat că a face învățămînt este o responsabilitate uriașă. La fel ca pe scenă. Învățămîntul nu e doar un mijloc de a-ți rotunji niște venituri. Normele sînt mari, răspunderea este și mai mare. De la 4 studenți în anii ´90, azi avem 10, ceea ce înseamnă o răspundere uriașă de timp, care nu se poate cuantifica. Dacă vrei să duci niște tineri spre performanță, trebuie să te implici foarte serios. Să le alegi programe de concursuri, să mergi, pe cît se poate, la concertele lor, precedate de repetiții de sală. Toate acestea sînt în plus față de ce faci cu ei la catedră. Oficial, doar o oră și un sfert pe săptămînă lucrăm cu ei. Însă cu cei performanți e nevoie de mult mai mult timp. Au fost bucurii și aici. Nu e ușor, fiindcă studenții se schimbă de la an la an, ca mentalitate și determinare, însă talente apar tot timpul. E un lucru miraculos și ar trebui să fim mai grijulii cu tinerii, să îi ajutăm să devină profesioniști, să fie cît mai dedicați și mai culți în ceea ce fac. Mă străduiesc să pun o cărămidă și aici!


Fotografiile care ilustrează acest material au fost realizate de colegul nostru, Mihăiță Stroe, cu ocazia recitalului extraordinar susținut de maestrul Viniciu Moroianu pe 25 martie a.c., în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului „I love Lipatti”, un festival creat de regizoarea Alice Barb, în 2017. Evenimentul, petrecut între 19 și 25 martie 2018, cu intrare liberă, la Casa Artelor „Dinu Lipatti” din București, a oferit melomanilor, seară de seară, un program dens, la care și-au adus contribuția numeroși artiști. Astfel, timp de o săptămînă, în frumoasa clădire din bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12 unde a copilărit Dinu Lipatti au fost conferințe, au fost recitaluri, a fost o expoziție fotografică și, de asemenea, a fost proiectat un film documentar. Toate acestea consacrate marelui muzician român. Iar pe 25 martie, pianiștii Horia Maxim și Viniciu Moroianu au dăruit publicului „Integrala lucrărilor pentru pian solo” de Dinu Lipatti.

Trending

Copyright © 2017 trenul nostru