Facebook

INTERVIU

„Am vrut mai mult, am căutat să mă desprind de o anumită condiție”

Publicat

pe


Interviu-Express


Am ajuns de curînd, în cadrul campaniei „trenul nostru pe drumurile Unirii”, în orașul gorjean Bumbești-Jiu. N-a fost o destinație întîmplătoare: în Primul Război Mondial, acolo s-au dat lupte grele. Cum arată această așezare la mai bine de 100 de ani de la bătăliile de pe Valea Jiului?

Un oraș merită cunoscut în diferite moduri. Mai întîi, la fața locului. Străbătîndu-l, stînd de vorbă cu oamenii săi și, nu în ultimul rînd, interpretîndu-l. Căci, dacă ai curiozitatea de a interpreta ce este în jurul tău, dacă ai curiozitatea de a analiza arhitecturi, nume de străzi, magazine etc. descoperi o lume în sine. Apoi, un oraș merită cunoscut și prin studii monografice. Însă, de regulă, aceste studii nu reușesc să prindă și farmecul de altădată al locului. Un farmec care ar putea fi găsit în literatura memorialistică.

Orașul Bumbești-Jiu nu are încă șansa unei asemenea bibliografii memorialistice. Are însă șansa amintirilor profesorului Mircea Beuran, excepționalul chirurg născut la Bumbești-Jiu în 5 iunie 1953, care a fost de acord să evoce anii tineri trăiți de dumnealui în colonia Valea Sadului. Dialogul de mai jos a însemnat două reprize de convorbiri, desfășurate în cabinetul profesorului din Secția Chirurgie – pe care o conduce – de la Spitalul Clinic de Urgență București. Astfel, pe 19 februarie am înregistrat 30 de minute, iar pe 22 februarie, 45 de minute, în momente de răgaz, după operații. Pe lîngă această amabilitate, fostul ministru al Sănătății, devenit, în 2014, Cetățean de Onoare al orașului Bumbești-Jiu, posedă și un real talent de povestitor, de care vă veți convinge citind interviul acordat revistei noastre. Un interviu și, în egală măsură, un document de istorie orală.– Stimate domnule profesor, ce vă mai amintiți de la vîrstele copilăriei petrecute în Bumbești-Jiu? Cum arăta pe atunci localitatea, se ridicaseră blocuri?

– Mi-aduc aminte mai întîi de frumusețea muntelui, care din primăvară pînă în toamnă era verde. Apoi, de perioada în care mergeam la căminul de copii, situat foarte aproape de locuința noastră. Bumbești-Jiu era, la acea vreme, o comună, de care aparținea și colonia Valea Sadului. Colonia era străbătută de drumul național care leagă Tîrgu Jiul de Petroșani, un drum de piatră. Cînd trecea, o dată, de două ori pe zi, o mașină pe-acolo, se ridica pînă sus praful! Colonia avea blocurile ei. Erau cam trei tipuri de clădiri. Mai întîi, așa-zisele C-uri, căsuțe în care locuia cîte o familie în două camere, iar arondat acestui spațiu era o grădină de legume și flori. În aceste C-uri, marea majoritate a oamenilor creșteau păsări. Fiecare ținea o găină, o curcă, o rață, o gîscă… Altă categorie erau clădirile cu un etaj. Aici locuiau familii care ocupau un apartament sau, în unele situații, două familii într-un astfel de apartament, toate avînd și o curte, tot așa, cu legume, flori și păsări. Și mai era o categorie de clădiri, alcătuite din parter și două niveluri, în care locuiau cei de la Uzina Sadu sau cadre didactice de la școala din colonie. Toate străzile erau pline de castani sălbatici. Spațiile verzi de la blocurile mai mari erau împrejmuite cu gard de lemn, un gard destul de aerisit, nu foarte strîns. De asemenea, peste drum de calea ferată era un tăpșan, unde oamenii din colonie își amenajaseră niște mici gospodării. În afară de acest perimetru, care însemna o construcție unitară din punct de vedere arhitectural, erau, peste șosea, căminele de nefamiliști, pentru tinerii care lucrau la fabrică. Unul pentru băieți, unul pentru fete. Erau și două blocuri pentru familiștii care, pînă puteau să primească un apartament, locuiau aici. Acest teritoriu al coloniei mai avea, îmi amintesc, o piață, bine aprovizionată, în care țăranii din satele alăturate veneau cu tot felul de produse, ca să mai facă un ban: legume, fructe, unt, lapte. După care a apărut primul complex comercial, unde, pentru prima dată, vedeam o autoservire, un spațiu cu instalații tehnico-sanitare, o măcelărie, un magazin de haine… Cred că spre anii ´60 – ´62. Între timp, piața s-a mutat undeva în apropiere. Peste drum de această piață era poșta. Aici, la o centrală cu manivelă, puteai să vorbești cu rudele pe care le aveai prin țară. Lîngă piață erau niște case în care, iarăși, locuiau foarte mulți dintre muncitori. Tot în preajmă mai era și o bisericuță. De cîte ori ieșeam – pînă să merg la școală – cu părinții mei la niște cumpărături ori la poștă și ne întîlneam cu preotul, mama sau tata îmi spuneau: „Uite, părintele Damian este cel care te-a botezat, este cel care vine cu icoana…”

„Păduri cutreieram…”

Se întîmplau aceste obiceiuri în epocă?

– Sigur! Eu le țin minte. Preotul venea cu icoana de Crăciun, de Bobotează, de Paști. Ce mă mai marca? Acolo unde am stat, în aceste C-uri, fața clădirii noastre era spre colonie, iar spatele casei dădea spre drumul neasfaltat care cobora către comuna Porceni. Era un pod peste Jiu și de acolo se ajungea în această comună care se numea așa pentru că fusese cineva care creștea porci. În zona aceasta de munte fiind fag, era și jir. E și un pîrîu care se varsă în Jiu, pîrîul Porcului, pe care mă duceam cu alți copii în sus, în munte, unde creșteau murul, zmeura, afina… Nu ne-am întîlnit cu ursul niciodată, dar erau foarte mulți șerpi! Apoi, coboram pe pîrîul acesta. La vărsarea lui în Jiu căutam gorobeți. Gorobetele – să nu-l confundăm cu Dragobetele! – este un vierme care se îmbracă într-o cochilie de nisip, o momeală foarte bună. Erau și mulți pescari în colonie. Ne rugau, ne cunoșteam toți: „Mîine mergem la pescuit, veniți și voi și aduceți niște gorobeți!”. Era o preocupare…

În așteptarea locomotivei Atlantic

Unii copii sînt fascinați de trenuri. Din Bumbești începe o cale ferată legendară, Bumbești-Livezeni. Sînt curios: mergeați în gară să vedeți trenurile?

– Nu numai în gară! Pe drumul spre Porceni, unde era prima barieră, într-o curbă, vedeai trenul care venea dinspre gara Bumbești, care este înaintea gării din Valea Sadului. Era un tren care venea o dată pe zi de la București, mergea pînă la Simeria, prin Tîrgu Jiu. Avea o garnitură lungă. Nouă ne plăcea mai ales locomotiva. Era o locomotivă mare, neagră, Atlantic. Mecanicii deja știau că niște copii așteptau să vadă trenul și ne șuierau de mai multe ori, înainte de a trece pe la barieră, ca să oprească în gara Sadu. Mai aveam un obicei: coboram către Uzina Sadu, unde e o pasarelă, un pod metalic, peste care trecea trenul. Și ne uitam și acolo cum trece trenul pe pod!

Naveta cu trenul la Tîrgu Jiu

Ați și călătorit cu acele trenuri?

– Din 1960 pînă în 1968, cît am fost în școala generală, am făcut naveta cu trenul. În fiecare zi, de luni pînă sîmbătă. Școala generală am urmat-o în Bumbești. Dar la prînz, la 12:30, după ore, care erau dimineață, mă urcam în tren, în cursa muncitorească, și plecam la Tîrgu Jiu, unde am făcut Școala de Muzică și Arte Plastice, la clasa de pian. Așa am început să cunosc o parte dintre navetiști, oameni care veneau la uzină, la diferite activități. În acel tren am văzut întîia oară țapinari, veniți tocmai dinspre Maramureș, cu țapinele lor, cu topoare, cu toate aceste scule de care aveau nevoie la tăiatul și prelucrarea lemnului. Pe drumul ăsta, atîția ani, citeam, învățam și intram în legătură cu foarte mulți oameni, care vorbeau despre munca lor. Pentru mine întîlnirile acestea au fost, să zicem așa, o altă școală. Am învățat cum să abordez tot felul de subiecte, lucruri pe care nu le puteai deprinde dacă te-ai fi dus de la școală acasă și de-acasă la școală. De aceea, perioada de navetă cu trenul, cînd mergeam la Școala de Muzică și Arte Plastice, a fost și o ușă deschisă către orizontul social. Intram în legătură cu oameni, îi ascultam, prindeam anumite lucruri…

Drămuirea timpului

Spuneați că învățați în tren…

– Da, trebuia să-mi dozez timpul. Pentru că ajungeam acasă seara tîrziu. Aveam lecții pentru școală, iar pentru muzică exercițiu, ore de repetiții. Și-atunci, am învățat să-mi drămuiesc foarte bine timpul. Ceea ce, în viitor, m-a ajutat să mă organizez atent. În fiecare zi, am o agendă pe care trebuie să o respect. Rar se întîmplă să pierd cîteva ceva. Pentru că, avînd de mic această sistematizare, și orele de somn mi s-au reglat! Știu cît fac pe drum, știu care e timpul meu de spital, care sînt orele mele și ce alte activități trebuie să desfășor.

„Cooperativa”

– Nu vă era un pic teamă de navetă, părinților nu le era teamă să vă trimită cu trenul?

– Nu-mi era frică. În anii mici, pînă într-a V-a, mergeam ba cu mama mea, ba cu o mătușă, ba cu alți copii. Cînd s-au mai adăugat vreo doi copii care făceau și ei școala, devenise o „cooperativă”! Ne însoțea cîte un părinte prin rotație. Iar în clasele mai mari, eram un grup. Tot timpul am fost doi-trei care mergeam la școala aceasta. Către 1967-1968, se mai dezvoltase uzina și apăruseră și așa-zisele rate, niște autobuze care circulau între Tîrgu Jiu și Sadu. Se schimbase și orarul nostru, terminam mai tîrziu. Aveam cinci ore pe zi și nu mai puteam prinde trenul. Așa că o dată, de două ori pe săptămînă, luam acest autobuz. Și ne întorceam cu trenul de seară.

La Tîrgu Jiu ați studiat de la bun început pianul?

– Da, din clasa I.

Aveați și acasă pian?

– Aveam o pianină.

Chemare spre partea artistică

Cîntați în familie la pian, de sărbători?

– Da! Și cîntam pentru toate rudele noastre care veneau în vizită… Așa era cînd aveai musafiri, trebuia să știi să spui o poezie, să cînți ceva. Niciodată nu m-am sfiit de lucrul acesta! Am avut chemare spre partea artistică. Mi-a plăcut să citesc, mi-a plăcut să cunosc cît mai mult. Profesoara mea de pian, o profesoară săsoaică, doamna Edith Tănase, obișnuia să îmi spună: „Cînd vei ajunge să umbli prin țară sau poate vei avea șansa să umbli prin lume – era greu la vremea aceea să ai orizonturi atît de îndepărtate –, cu cît vei cunoaște mai mult, cu cît vei aprofunda mai multe lucruri, niciodată nu te vei plictisi să ai un dialog cu lumea!”.

Mi-a plăcut să învăț

Cum v-ați apropiat de pian?

– Am făcut pianul la insistențele mamei mele, care considera că un copil trebuie să aibă bibliotecă în casă, să studieze un instrument muzical și măcar o limbă străină. Acolo, în urbea aceea a noastră, trăia văduva unui fost ofițer francez. Româncă, făcuse franceză în facultate și, după 1944, se căsătorise cu un ofițer francez. Doamna aceasta oferea niște ore de limbă franceză. Mai mult de comportament în societate. Societatea deja se închisese în anii ´50, era o viață cam dură. Oamenii nici nu știau dacă e bine să învețe o limbă străină… În fine. Mama, ținînd, cum v-am spus, să învăț o limbă străină, m-a trimis la această doamnă, care mi-a spus odată: „Poate ai șansa, cum am avut eu, să întîlnești o franțuzoaică, să-ți placă și să nu poți să-i mărturisești lucrul acesta!”. Mi-a plăcut să învăț, am învățat la toate materiile, toate mi-au plăcut. După facultate, cînd orizonturile, într-adevăr, s-au mai deschis, franceza mi-a fost de mare folos. Este o limbă învățată în copilărie, o limbă în care m-am descurcat și mă descurc foarte lejer. Probabil, de la o vîrstă mai înaintată nu ai aceeași îndeletnicire în limbile străine. Și chiar dacă reții destule cuvinte, nu-ți mai vine atît de ușor să le întrebuințezi într-o conversație. Pe cînd, ce ai învățat în copilărie parcă se întoarce mai simplu într-un dialog. De aceea, nu pot decît să le mulțumesc celor care m-au învățat ceva. Iar aici trebuie să-l amintesc și pe primul meu învățător, domnul Popescu, pe care nu l-am uitat niciodată. Ne-a învățat cum să ții un creion în mînă, cum să fii atent și să răspunzi la întrebările care ți se adresează, cum să ai un scris caligrafic…

Prima eclipsă de soare

Aveți o întîmplare deosebită cu acest învățător?

– Cu el am văzut prima eclipsă de soare! Cred că era în 1961. Fiind mai înăltuț față de colegii din clasă și avîndu-l pe tata într-o funcție la Uzină, mi-a zis: „Poimîine, începînd cu ora 9 dimineață, va fi eclipsă de soare! Ca să o putem vedea, trebuie să avem toți o bucată de geam afumat la lumînare!”. Era nevoie de 20 de gemulețe. I-am spus tatălui meu, care s-a supus „comenzii”. Am adus cele 20 de bucăți, i le-am predat învățătorului, care le-a pus pe geam. Dar cînd să ieșim să urmărim eclipsa, s-a făcut curent și o parte dintre bucăți au căzut și s-au spart. Ăsta a fost un moment. Modul în care ne-a explicat, desenînd, cum e Pămîntul, cum e Luna, cum e Soarele, cum e cu umbrele, cum se întîmplă eclipsa, că sînt fenomene ciclice și că sînt științe care studiază aceste fenomene… Astfel, știam încă din clasele mici că nu numai matematica, citirea, muzica sînt discipline. Căuta să ne împărtășească și alte amănunte, care îți trezeau curiozitatea.

Mașinile negre

Ați vorbit mai devreme despre închiderea care s-a petrecut în anii ´50. O închidere la propriu pentru mulți, în penitenciarele epocii, și o închidere la figurat pentru întreaga societate. Totuși, spre jumătatea anilor ´60, cînd dvs. vă aflați în școala primară, apăruseră unele semne de liberalizare… Iar pînă în 1964, fuseseră eliberați deținuții politici. Cum ați simțit atmosfera acelor timpuri la Bumbești?

– Pînă în 1960, am trăit mai mult în casă și în jurul casei. Părinții mei mergeau în concedii, mama avea cinci frați, deci era un „tur” al fraților. Mai mergeam într-un an poate la mare, într-un an poate la munte. Ce știu eu și nu numai eu, ci și verii mei: părinții noștri, cînd aveau o problemă, nu o discutau niciodată de față cu noi. Acum, dacă oamenii discută politică, nu mai e nici un secret, discută de față cu toată lumea, cu copii, cu nepoți… Ei, la vremea aceea nu se stătea de vorbă despre asemenea lucruri cu copiii de față. Cei mari, țin minte, ne spuneau uneori: „Hai, voi duceți-vă la joacă, veniți peste o oră!”. Mai mult: acolo, în C-urile unde am trăit…

Tata nu m-a lăsat să port blugi

Mai țineți minte cum se numea strada?

– Nu avea nume. Valea Sadului, C3, asta era adresa noastră. Ei, acolo, în aceste C-uri, erau nopți în care, la blocurile vecine, apăreau, la fel ca în filme, mașini negre, cu oameni îmbrăcați în haine de piele. Era un medic, nu mai țin minte cum îl chema, pe care l-au ridicat. Era un vecin pe care, tot așa, l-au ridicat. „A venit Securitatea!”, asta se spunea. Dar nu se știa nici de ce au fost luați, nici pe unde au fost duși. Familiile acestor oameni nu vorbeau nimic, iar lumea se ferea să întrebe. Să vă mai spun ceva despre acele timpuri: tatăl meu avea o funcție în uzină. Din acest motiv, eu n-am purtat blugi! Ar fi fost, să zicem așa, o carență majoră în educația mea, ca eu, copilul lui, să am blugi. Iar blugii nu i-am vrut în clasa I. Îi văzusem cînd mai crescusem, la sfîrșitul școlii generale sau în liceu. Nu m-a lăsat niciodată să port blugi. Mi-am dorit… Nici acum nu-mi cumpăr blugi! Mi-a spus că este o haină decadentă, că așa este văzută îmbrăcămintea aceasta și că nu mi-o va cumpăra niciodată și nici eu să nu fac lucrul acesta cît timp sîntem împreună. Așa că m-am supus.

Familia mamei, deportată în Bărăgan

– Părinții dumneavoastră cum au ajuns în Valea Sadului?

– Tatăl meu a fost repartizat la Uzina Sadu. Acolo s-a deschis o școală profesională. Tata a lucrat inițial în școala aceasta, unde se formau meseriași: sudori, strungari, toate meseriile acestea de care era nevoie în uzină. El a fost cel care a deschis școala profesională. O școală care, între timp, a recrutat niște vîrfuri, oameni care mergeau către facultățile muncitorești, cum au fost într-o vreme. Iar această școală profesională, în momentul în care, la Craiova, a apărut locomotiva Diesel, s-a mutat la „Electroputere”, ca o continuare de a forma muncitori cu înaltă calificare. I s-a propus și tatălui meu să meargă la Craiova, dar a refuzat. Părinții lui fiind în vîrstă și bolnavi, iar el fiind singur la părinți, a considerat că trebuie să rămînă lîngă familie. Mama mea este refugiată din Basarabia. În perioada școlii, la începutul liceului, a fost adusă în jurul Tîrgu Jiului. La școală l-a cunoscut pe tata, au fost doar colegi. După care, tatăl și mama ei și cu ceilalți frați au fost duși într-un sat din Banat, Grabaț, în județul Timiș, de unde au fost ridicați într-o noapte și deportați în Bărăgan, undeva pe lîngă Ciulnița, în localitatea Perișoru, care înainte parcă se numea Mărculești. Au stat acolo niște ani buni, cu domiciliu obligatoriu. Mama urma școala de asistente și a scăpat ca prin minune de razia aceea. Știu că a fost marcată mereu. Nu putea să vorbească despre situația familiei ei, pentru că nu știa ce se putea întîmpla. Și din acest motiv, nu s-a implicat cu nimic în viața politică. A fost asistentă pediatră. Și a fost repartizată la dispensarul de la Uzina Sadu. Atunci l-a reîntîlnit pe tata. Nu avuseseră nici un fel de corespondență. S-au reîntîlnit la Uzina Sadu, au constituit o familie, din care am rezultat eu și sora mea.

Cu ochii după cățelușa Laika

– Întorcîndu-ne la viața coloniei, ce însemna aceasta dincolo de uzină? Ce făceau oamenii în timpul liber?

– Se organizau diferite evenimente, cum ar fi Balul Mărțișorului, la care participa toată urbea, de la mic la mare. Se mîncau crenvurști, niște crenvurști subțiri și un pic mai lungi, cu muștar, iar ca prăjituri, cremșnitul.  Tata a fost printre primii din urbea asta care au avut un aparat de radio. Duminica erau meciuri de fotbal și tata scotea tranzistorul pe fereastră. Iar vecinii veneau cu cîte un scăunel și se așezau cum te-așezi la spectacol! Fiecare știa că de la ora cutare la ora cutare e ceva. Erau, țin minte, și niște emisiuni de satiră. Oamenii își însușeau unele replici, le mai auzeai peste zi. Pentru mine, radioul a fost un important factor de culturalizare. Tata îl cumpărase cînd eram mai mic. De exemplu, am ascultat cu foarte mare atenție cînd s-a transmis trimiterea în Cosmos a cățelușei Laika. La mintea mea de atunci, chiar ieșeam să mă uit dacă se vede cumva pe cer! Pe urmă, în 1963, cînd a fost înmormîntarea lui Kennedy, s-a transmis ceva la Radio. Mi-a rămas în minte acest moment. După aceea, erau niște emisiuni de știință, în care aflai o seamă de lucruri: de exemplu, cum funcționează motoarele… Tot de la radio am auzit cum un om poate să primească sînge de la alt om, deci, despre transfuzie. Erau lucruri rare la vremea aceea, lucruri pe care nu le aflai orișicum. Mai era o emisiune de limbă română, realizată de academicianul Al. Graur, reputatul lingvist, pe care îl ascultam întotdeauna. Apăruse și televiziunea, dar în urbea noastră nu prea erau televizoare. Mai tîrziu, la Tîrgu Jiu, în gară, aveam o convenție cu vînzătorul de ziare. Oamenii încep să intre în legătură cînd se văd des. Și îl rugasem pe vînzător să-mi păstreze un exemplar din programul radio-tv…

Scena și ecranul

Piese de teatru, filme ajungeau la Bumbești?

– Era un club muncitoresc, unde veneau piese de teatru, mergeau părinții mei, erau și piese pentru copii, teatru de păpuși… Acolo, la club, mai era o sală de șah, erau bibliotecă, sală de spectacole, o sală de festivități. Pe urmă, erau caravanele cinematografice. Dacă filmul începea la ora 4, de pe la 2 umbla o mașină cu difuzor: „De la ora 4 rulează filmul cutare!”. Și se anunțau actorii, tematica… Am văzut filme despre luptele de gherilă din perioada războiului cubanez, am văzut filme despre lupta de eliberare a africanilor. M-a impresionat, de exemplu, un film care se chema „Lanțul”. Cu africani înlănțuiți unul de altul. Către sfîrșitul filmului, doi negri reușesc să-și taie lanțul. Se simt liberi și pleacă în direcții diferite. Mi-a rămas în minte imaginea asta. Mai erau filme cu indieni, filme cu cowboy, foarte populare. Nu lipseau nici filme de propagandă, despre cum s-a construit Bumbești-Livezeni, cum s-a construit Salva-Vișeu, cum s-a pregătit hidrocentrala de la Porțile de Fier. Știindu-se că acolo va fi construită o hidrocentrală, am vizitat cu școala insula Ada Kaleh, înainte de scufundare.

Amintiri de pe insula Ada Kaleh

Ce v-a plăcut pe insulă?

– Toată insula era înflorită, am văzut-o într-o primăvară spre vară, peste tot era un miros de cafea rîșnită, de dulcegării… Acolo am mîncat halviță. Erau tot felul de dulciuri ale etniei turce. După ce am terminat clasa a VIII-a, am plecat la Tîrgu Jiu, la liceul „Tudor Vladimirescu”. Am intrat în echipa de baschet a liceului, cu care am participat la multe competiții. În perioada aceea, de cîte ori aveam de jucat la Turnu Severin, ne duceam să vedem și piciorul din podul lui Apolodor. De asemenea, în preajma lui 23 august, se organizau expoziții naționale cu realizările epocii. În agricultură, siderurgie, industria lemnului, nu știu ce… Și ne duceau să vedem cum poporul începe să se dezvolte și încep să apară niște produse. Televizoare mici, televizoare color, autoturisme Dacia. Toate acestea însemnau mai mult decît ce avuseserăm pînă atunci. Mici amintiri…

Aurul haiducilor

Păstrați și niște amintiri „aventuroase” din Bumbești?

– Aș avea și ceva de felul ăsta! Undeva pe lîngă cimitirul satului erau niște grote. De cîte ori murea cineva, urmăream convoiul funerar, deși nu prea înțelegeam ce se întîmplă. Și am văzut că în vecinătatea cimitirului vechi din Sadu erau niște grote în stîncă. Circulau povești că acolo se ascundeau haiducii și-și împărțeau prada. Ne mai „întărîtau” unii, alții: „Poate le-or fi căzut niște bani de aur, de nu știu ce…”. Am făcut expediții în aceste grote, care erau pline de lilieci. Era lucru rar să ai o lanternă în anii aceia! Dacă avea o familie din zece, din douăzeci… Dar noi, ca să ajungem în grote, umblam cu lumînări aprinse, luate din cimitir! Fumul acela speria, gonea liliecii. Astfel, pînă sus se umplea stînca de lilieci. Dura o zi, două pînă se întorceau…

Prin tunelul de zăpadă

– Cum erau iernile acolo?

– Zăpada era atît de mare încît țin minte niște ierni în care tatăl meu, vecinii făceau tunele ca să poată ieși din casă. Nu vedeau cerul. Lumea mergea prin tunelul de zăpadă!

Și încălzirea?

– Cu lemne. Aveam sobe de teracotă, se tăiau lemnele, era o magazie unde fiecare își aranja rezervele. Era cald, era bine, era frumos!

Mergeați la colindat, erau grupuri de copii?

– Da, veneau grupuri de copii. Ne organizam și noi. Mergeam pe la prietenii apropiați, nu umblam prin toată comuna. Dar veneau foarte mulți din sat, din Bumbești-Jiu. Cu Steaua, cu Capra, cu Ursul, cu Plugușorul, răsuna colonia de buhaie, de biciuri… Toate aceste obiceiuri erau. Mai plecam și eu cu gloata. Bineînțeles, iernile, ca mai toți copiii, eram la săniuș. Veneam acasă înghețat! Că te udai, dar nu te îndurai să pleci. Erau niște locuri speciale pentru săniuș. Ne tăiau bunicii, dintr-o copaie, un fel de schiuri, cu niște legături de piele, și ne dădeam pe acel tăpșan de lîngă calea ferată. Cînd am fost mai mari, către liceu, am putut să cumpărăm schiuri. Atunci am învățat să schiez. Erau niște denivelări, cu o „pistă” de 200-300 de metri, spre Valea Jiului. Cînd am ajuns să stăpînim mai bine tehnica schiatului, am început să sărim peste drumul care ducea la Porceni!

Toată colonia se aduna la meciurile de fotbal

Fotbal se juca?

– Da, era și o echipă care participa în campionatul regional. Erau meciuri cu Tîrgu Jiul, cu Turnu Severin, cu Motru, cu Strehaia, cu Segarcea… Sadu avea o echipă bună, care totdeauna lupta pentru locurile fruntașe. Gazonul era îngrijit, se ocupa de asta un administrator. Lîngă stadion erau și terenuri de tenis de cîmp, jucau niște medici, niște ingineri, un arhitect… Noi eram mai mult copii de mingi! Ni se părea un sport frumos. De asemenea, încă se mai juca oină.

Mergeați la meciurile de fotbal?

– Îl însoțeam uneori pe tatăl meu. Altminteri, mergea toată colonia! Bărbații, copiii lor, chiar și femei. Stadionul avea tribune, care se umpleau la fiecare meci. Cu galerie, cu huiduieli… Dar n-am văzut niciodată o altercație. O atmosferă „muncitorească” am mai prins! Erau orgolii sportive. Se considera că o echipă întreținută de uzină, care asigura o anumită calitate, ducea și la o creștere a orgoliilor.

Apa minerală, un lux

–  Domnule profesor, plimbîndu-mă prin Bumbești, am văzut numeroși oameni care luau apă de la izvoare…

– Și eu, cînd eram copil, mergeam să iau apă de la niște izvoare. Mergeau mulți locuitori să ia apă de la izvoare. Nu că nu ar fi fost bună apa curentă, că am băut apă de la robinet, nu se ducea nimeni să cumpere apă minerală. De altfel, la vremea aceea, apa minerală era un fel de lux! Doar la sărbători sau la unele ocazii mama cumpăra și apă minerală. Pe drumul care ducea la Porceni, despre care am tot vorbit, era un izvor. Și la izvorul acela, din cînd în cînd, mergeam să iau apă. Cu damigeana. Mi se pare că erau niște perioade de revizii ale instalațiilor. Erau izvoare de la care populația lua apă. Și pe drumul care cobora spre uzină era un izvor.

Muncitor necalificat la Uzina Sadu

Ați avut pasiuni în copilărie, în adolescență?

– Din micile mele economii, îmi cumpăram plicuri cu timbre: mărci poștale românești și străine. Încet-încet, cam de prin clasa a V-a, îmi făcusem și niște clasoare filatelice. Cînd am dat la facultate, întîia oară am căzut. Mama a fost foarte supărată: „Uite, ți-ai pierdut timpul și cu timbrele, puteai să citești mai mult!”. Motiv pentru care mi le-a ars. A fost foarte dureros pentru mine. Pe lîngă această sancțiune, am fost muncitor necalificat la Uzina Sadu. Din luna august, după ce am ratat admiterea, pînă în luna aprilie a anului următor. Făceam tot naveta. Cu rata muncitorilor. Îmi luam cărțile cu mine, rata făcea o oră și ceva, mai culegea muncitori din drum, se oprea, pornea. Plus că, la vremea aceea, un autobuz nu mergea cu mai mult de 40 de km la oră. Mașinile astea aveau motoarele în spate și nu erau etanșeizate. De foarte multe ori, șoferul oprea ca să se aerisească autobuzul. Și tot felul de pățanii. Dar toate acestea m-au făcut să lupt pentru un ideal. Întotdeauna am vrut să mă desprind de o anumită condiție. Am vrut mai mult.

Să fac ceva, să las ceva, să împing lucrurile către ceva

– Mi-a rămas gîndul la anii în care ați studiat pianul. Credeți că v-a ajutat acea perioadă  în chirurgie?

– Pentru digitație, cred că m-a ajutat! Nu cred că faci nimic în viață care să-ți fie de prisos. Totul e să știi cum să le-mpletești! De exemplu, cînd mă apucă oboseala, nu-mi doresc neapărat să mă culc; prefer să ascult muzică, să schimb cumva registrul, ca să mă regăsesc și să-mi reîncarc forțele. Nu-mi place nici să mă retrag, îmi place să am un dialog, să mai aflu cîte ceva… Bine, acum, acel „ceva” îl reprezintă mai ales noutățile profesionale. Cel mai mult mă incită viitorul meseriei, cum va arăta chirurgia. Pentru că sînt congrese care aduc o seamă de lucruri noi. Perioada actuală este cu mini-invazivitatea. Să faci o chirurgie în care operația să reușească, recuperarea bolnavului să fie foarte rapidă, să știi să folosești tehnologiile, să știi că ai alternative. Înainte era asta și-atît! Acum, poți să judeci endoscop, laparascop, R.M.N… Toate acestea le îngemănezi, ca să găsești varianta cea mai scurtă. Or, minunea aceasta mă înflăcărează! Însă am avut bolnavi care au comparat situația lor cu cea a propriilor bunici sau părinți cînd au fost operați. Cînd am făcut primele operații de colecist laparoscopic și pacienții erau externați după două zile, se duceau la ecograf și spuneau: „Dom´le, n-am mai auzit să meargă așa repede! Bunicul, părintele meu au stat vreo două săptămîni pînă li s-a pus diagnosticul, vreo două trei-săptămîni pînă la operație și au putut să plece… Mie ce mi-or fi făcut ăștia, că în două zile m-au trimis acasă!?”. Vedeau că nu au colecist, nu prea înțelegeau foarte bine, de aici și niște reguli de dietă mai blînde. Înainte, cine se opera de colecist avea un an de zile brînză de „veci”! Pe cînd acum, trei luni de zile totul fiert, la cîteva ore, ca să poată să se amestece  bila aceasta cu mîncarea ta etc. E greu să culturalizezi oamenii… Dar, în același timp, trăiești o etapă de performanță a chirurgiei. Acum, e totul wireless. Cu o asemenea platformă de lucru, pot să dirijez o operație de la zeci, sute, mii de kilometri! Se ajunge să stai în concediu pe plajă, să te roage cineva să-l operezi, iar tu să nu-i mai spui că ești în concediu; spui să se aranjeze sala, tot, tot, tot și operezi. Bineînțeles că îngrijirile se vor face la spital. Performanța aceasta nici Jules Verne n-a prevăzut-o, iar el a prevăzut multe lucruri! Sau: există posibilitatea utilizării unor nanoroboți, niște roboței pe care îi înghiți, ei străbat peretele gastric și, printr-o platformă wireless, îi dirijezi, îi comanzi ca și cum te-ai juca dacii și romanii! Lumea medicinii este minunată din acest punct de vedere! Sau: se întîmplă să sîngereze ceva. Există acum o substanță care se injectează, devine fluorescentă pe ecran, și te duci punctual să oprești zona care sîngerează. Într-o operație, totul se face roșu. E greu, pierzi timp să ajungi la acea zonă, cu unele instrumente ar dura foarte mult. Și uite că s-a găsit o soluție care este foarte bună. Sau: în oncologie, la ora actuală se folosesc nanoterapiile. Ca să ne priceapă lumea: încarci o substanță pe un grăunte de pilitură de fier, pe care, după aceea, cu magnetul, o dirijezi la locul ranei, ca să își facă efectul. Deci, nanoterapiile acestea vor avea un mare impact în oncologie. Conduc și eu un studiu din acesta, pe șoricei. Ne luptăm, să vedem… Progresul înseamnă să gîndești, să cauți, să exersezi, să observi și, la un moment dat, să ai un răspuns pe care îl pui lumii în mînă. Unul îl va corecta, altul îi va găsi nu știu ce, dar va fi și un bine pe care îl poți oferi. Dacă nu ai acest „zgîndărici” de a observa tot timpul lucrurile, să nu fii mulțumit cu cît ai făcut, să te uiți și în stînga, și-n dreapta… Eu așa găsesc sensul existenței mele: să fac ceva, să las ceva, să împing lucrurile către ceva, să angajez oamenii aceștia cu care lucrez. Să nu vii doar așa, la muncă. Trebuie să fie și un coeficient de creație în tot ceea ce faci.

Lăsați un comentariu

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending

SPECIAL

Ce ne place în România

Publicat

pe

Acest număr al trenului nostru apare în preajma Zilei Naționale a României. În 2018, Ziua Națională a României are și o semnficație rotundă. „Dodoloață”. În cifre. Se împlinesc, la 1 Decembrie, 100 de ani de la Marea Unire. Prilej cu care le propunem cititorilor un număr tematic. Un număr tematic care să surprindă ce ne place în România. Ce ne place nouă, redactorilor și colaboratorilor trenului nostru, și, de asemenea, ce le place unor oameni pe care îi apreciem. Ancheta Ce ne place în România este a acestora din urmă. Nu am gîndit prezentul demers în sensuri festiviste. Așa cum le-am spus și celor pe care i-am invitat să participe la anchetă, nu vrem să ascundem/ mușamalizăm/ dosim „diversionist” lucrurile care ne deranjează, care nu ne convin sau care ne indispun în România. Nu vrem nici să dezlănțuim o harnică și veselă propagandă patriotardă. Vrem pur și simplu să vedem dacă (mai) sînt lucruri care ne plac în România și care sînt ele. Discutînd mai mereu, uneori cu vehemență chiar, despre cele negative, fiind, de fapt, obligați să le discutăm, pentru că nu putem ignora realități politice, sociale, economice etc., riscăm – poate – să ne îndepărtăm și de lucrurile care ne bucură sau ne încurajează. Astfel, am adresat mai multe invitații. În final, am adunat și publicăm zece răspunsuri. Cei care au avut bunăvoința de a ni se alătura fac parte din generații diferite, din domenii diferite. Au – nu se putea altfel – abordări diferite. Au, totodată, diferite nuanțe. Le mulțumim și aici pentru amabilitatea pe care ne-au arătat-o. Ancheta este completată, cum notam, de texte ale redactorilor și colaboratorilor noștri. Și de un interviu „antitematic”. Iată-i, într-o distribuție alfabetică, pe cei care au răspuns, fie în scris, fie prin viu grai, invitație noastre: profesoara Cristina Bogdan, regizorul Mircea Cornișteanu, editoarea Georgeta Dimisianu, ziaristul Cristian Geambașu, profesorul Mircea Martin, poeta Cosmina Moroșan, criticul și istoricul literar George Neagoe, profesorul Eugen Simion, criticul de film Marian Țuțui și poetul Alex Văsieș. Lectură… plăcută! 

Umbra peste care nu pot sări

Pare greu și aproape arogant ca, în mijlocul nefericirilor de tot soiul și din toate registrele – social, politic, interpersonal –, să te gândești să scrii despre motivele pentru care îți place să trăiești în România. Da, e vorba despre aceeași țară unde ieși (deja de ani!) în stradă la proteste, pentru că nu mai suporți mizeria morală a guvernanților și nedreptatea ridicată la rang de lege, despre același oraș, Bucureștiul, în care te enervezi zilnic din pricina timpului irosit în trafic, a aglomerației și murdăriei prin care înoți literalmente între casă și locul de muncă. Și, totuși, primul gând care mi-a răsărit în minte atunci când am primit invitația de a scrie despre motivele care mă fac să zâmbesc pentru că trăiesc în România a fost cel referitor la numărul de semne alocat, căci simțeam că aș putea așterne pe hârtie un roman-fluviu. Un roman despre toată istoria mea de aici, despre vârstele prin care am pășit ca peste niște praguri, despre oamenii și locurile care mi s-au scris tainic pe dinăuntru, altfel spus, vorba lui Constantin Noica, despre felul în care urma se-ntinde îndărăt și înainte în această lume curgătoare și umblătoare.

E greu să nu iubești orașul în care te-ai îndrăgostit, pe străduțele căruia ai hoinărit abia atingându-ți în treacăt mâna de palma celuilalt, reflectându-te grăbit în ferestrele caselor vechi de pe aleile întortocheate din jurul liceului. Plimbărilor de atunci le-au urmat altele, pe arterele cu nume de doctori ale Cotrocenilor, în anotimpuri care au așternut peste mine vălul miresei și acoperământul mamei. Parcursă în ritm de îmbrățișare sau la pas domol, cu spinarea aplecată deasupra creștetului de copil ce atinge pământul mai mult pe vârfuri, strada Doctor Lister, de pildă, și-a schimbat mereu dimensiunile, propunând alte durate ale străbaterii ei și moduri diferite de a o înțelege. Pe cărarea aceasta ce leagă Parcul Romniceanu de biserica dedicată Sfântului Elefterie, mi-am așternut pașii peste cei ai mamei mele, mergând grăbită către Liceul „Gheorghe Lazăr”, unde-a învățat cândva, sau peste cei ai bunicului, care-și făcea zilnic plimbarea prin cartier, salutând cu un gest elegant, de scurtă ridicare a pălăriei, toate personajele ce îi ieșeau în cale. Privind înspre strada dantelată cu șiruri de tei, nu știu dacă întrezăresc amintirile lor sau ale mele, dar îmi este bine în căușul acestei confuzii ce ne ține laolaltă.

Nu pot să nu iubesc țara în miezul căreia se-ascunde un sat de ciobani, răsfirat pe câțiva kilometri de dealuri, numai bun pentru hălăduit în vacanțele de vară, când creierul se lichefiază de la oboseala adunată și când mă-ncearcă un soi de anxietate socială, care mă-ndeamnă să caut singurătatea, într-un colț cât mai retras de lume. Dacă România urbană poate fi contrasă la măsura unui cartier bucureștean (Cotroceniul), atunci chipul rural al aceleiași entități poartă, în mintea mea, numele satului Șirnea. Privind deopotrivă înspre Piatra Craiului și Bucegi, așezarea aceasta de la răscrucea dintre Țara Românească și Transilvania, acoperită mai bine de o jumătate de an cu zăpadă și îndemnând la cosit în iulie și august, pare decupată dintr-un timp încremenit, egal cu el însuși. Gesturile localnicilor reiau, la nesfârșit, gesturile mai vechi ale celor ce nu mai sunt. Iar repetiția aceasta pare a ajuta lumea să meargă mai departe, astrele să-și urmeze cursul și raporturile dintre viață și moarte să fie la fel de tensionate și de firești ca întotdeauna.

Mi-ar fi imposibil să nu îndrăgesc teritoriile din Sudul României, prin care am călătorit în ultimele două decenii pe urmele unei idei, cea referitoare la felul în care românii din trecut se raportau la marea trecere, pe care am încercat în fel și chip să o cartografiez și să o aștern în cuvinte. Am coborât dintre filele manuscriselor și ale tipăriturilor pentru a străbate la pas tărâmurile în care urmele Morții mai puteau fi descifrate pe pereții interiori sau pe zidurile exterioare ale edificiilor cultice. Am întâlnit preoți, diaconi, dascăli, învățători, clopotari, femei care îngrijesc biserica, odrasle ale celor enumerați mai sus – toți extrem de importanți, întrucât aveau în grijă obiectul miraculos – cheia bisericii – capabil să-mi asigure intrarea în spațiul dorit. Timpul cercetărilor de teren a fost ritmat de căutarea omului cu cheia (aflat la muncile câmpului, pe prispa casei lui sau a vecinului, la taifas într-o grădină sau la cârciuma satului, la vreo nuntă sau înmormântare), de pofta lui de vorbă, de dorința de a-și împărtăși cunoștințele sau, dimpotrivă, de a afla mai multe de la străinul ajuns până în cătunul lui. Cercetarea iconografică a fost dublată de o anchetă antropologică, dat fiind că imaginile își multiplicau contururile cu ajutorul poveștilor țesute în jurul lor, căci Moartea nu este un personaj oarecare, menit să-i lase indiferenți pe privitori. Nicăieri nu mi-au fost la fel de dragi potecile care mă puteau călăuzi până la bisericuțele despre care citisem sau auzisem că ar putea păstra o astfel de reprezentare.

În țara aceasta coruptă, poluată, murdară, distrugătoare de vieți, există oaze de frumusețe pe care nu le-am regăsit niciunde în lume, pentru că niciunde nu am fost atât de acasă. Aici am simțit, într-un amfiteatru al Literelor bucureștene, că se așterne amurgul peste studenți și peste mine, cea de la catedră (dar mai mult printre bănci, în continuă preumblare), și că timpul curge invers, înspre izvor, precum Amazonul în fenomenul Pororoca. Aici dialogurile începute la cafeaua de dimineață și-au țesut pânza de-a lungul mai multor zile și nopți, pentru că prietenii nu măsoară timpul cu ceasul și nici măcar cu deadline-urile pe care viața sau profesia le impun. Aici locurile au putut fi simultan familiare și necunoscute, în funcție de umărul lângă care le-am parcurs. Aici pământul ține pe dedesubt viață și nu moarte, pentru că cei plecați dincolo rămân, mai departe, prezenți. Aici, mai ales, granițele lumii mele au fost cele ale limbajului meu, iar în partea mea de cer s-a tăcut și s-a visat în limba română. Numai aici mi-am petrecut ore târzii din noapte la poarta unei mănăstiri, așteptând să-ntâlnesc un Bătrân, ca să întâmpin apoi răsăritul soarelui cu un alt fel de surâs. Aici am învățat să privesc, să adulmec, să aud, să ating, să gust lumea. Oriunde m-aș duce, acest învățat rămâne cu mine.

Am o listă foarte lungă de motive (zilnic reînnoite și nuanțate) pentru care a trăi în România nu este o bucurie, ba chiar e frecvent un chin, o iritare, o corvoadă. Și, totuși, zâmbesc de fiecare dată când avionul aterizează la București și aud mesajul standard de bun venit. Nu știu dacă România constituie pentru mine o alegere, dar sigur reprezintă o necesitate. Este umbra peste care nu pot sări și fără de care nu aș ști că s-a luminat, iarăși, de ziuă.

Foto: Mircea Georgescu


 

Mai viu decît oriunde în altă parte

Sînt destule lucruri care îmi plac în România. Unul dintre motivele pentru care mă aflu încă în România este că îmi place să trăiesc aici. Cu toate neplăcerile la care am fost prezent sau de care am fost afectat sau în miezul cărora am fost, cred că aici este locul meu, ca om de cultură. Îmi place țara, îmi plac adesea oamenii, care îmi și displac adesea. Îmi place că aici pot să mă înțeleg și să mă fac înțeles, să mă exprim cel mai bine, în limba mea. Aflîndu-mă în teatru, limba este principalul instrument de comunicare.

În teatrul românesc al acestui an, 2018, nu poate să-mi placă ceva mai mult decît în teatrul românesc al anului trecut, de exemplu! În teatrul românesc, în general, nu poate să-mi placă ceva mai mult într-un an. Pot să-mi placă anumite spectacole în acel an dar nu știu dacă mai mult decît spectacolele văzute în cele patru-cinci decenii de cînd tot văd teatru. Îmi place că, din fericire, teatrul profesionist e finanțat în întregime de stat, iar ăsta e un lucru extraordinar. Datorită acestui fapt se pot face multe lucruri bune. Nu se fac totdeauna lucruri bune. Adesea se risipesc banii. Dar faptul că teatrele sau filarmonicile sînt finanțate integral din bugetul de stat și, după părerea mea, îndestulător, acesta este un lucru care îmi place. Am lucrat și în străinătate, e mult, mult mai greu să se obțină finanțări pentru spectacole. Sînt și multe lucruri care nu-mi plac. Și în teatrul românesc, și în viața socială și politică a României, dar nu asta e tema discuției noastre.

Îmi place să mă plimb prin țara asta atît de frumoasă. De multe ori, îmi place – de ce să mint? – să sufăr și să lupt împotriva a ceea ce mă face să sufăr. Aici mă simt mai viu decît oriunde în altă parte (și am fost în toată lumea, pe toate continentele). Cred că aici este locul meu. Și de asta îmi place să trăiesc și să mor aici.


 

Dacă avem un conducător sau oameni politici care nu ne plac, nu înseamnă că trebuie să urîm România

Mie, în general, îmi place România! M-am născut în România, am crescut în dragostea pentru istoria și în special literatura română și nu văd de ce nu mi-ar plăcea România. Iubesc și literatura altor țări, de pildă literatura franceză a fost foarte importantă pentru mine, la fel literatura rusă, dar tot atît de important este pentru mine ce se întîmplă în România. Mi se pare că în România s-a scris o literatură foarte interesantă. Nu mai sînt la curent acum chiar cu tot ce apare. Am fost foarte apropiată de scriitorii importanți ai generației mele: Buzura, Breban, D.R. Popescu, Al. George, ca să dau numai cîteva nume.

În orice țară sînt lucruri care îți plac și lucruri care nu îți plac, că așa este viața. De pildă, acum, nu tuturor americanilor le place Trump. Dar asta nu înseamnă că americanii trebuie să urască America pentru că nu le place Trump. Ca și noi: dacă avem un conducător sau cîțiva oameni politici care nu ne plac, nu înseamnă că trebuie să urîm România. Astea sînt lucruri trecătoare. România este ceva care va rămîne veșnic pentru noi. Cel puțin pentru mine acesta este lucrul important. Cred că asta ține și de – cum să spun? – faptul că am studiat cu atenție istoria și cultura acestei țări și am fost foarte legată de ea. Și atunci sigur că iubești acel lucru de care ești foarte legat. Iar eu am fost foarte legată de istoria și cultura românească. De ce să fiu rușinată de faptul că iubesc țara cum au iubit-o marii scriitori români? Să-mi fie rușine că iubesc România cînd știu că a iubit-o un om ca Eminescu? Nu mi-e rușine! Îmi pare rău, nu pot să-l ascult pe Lucian Boia. Eu îi ascult pe Eminescu, N. Iorga și ceilalți! După părerea mea, ceea ce face Lucian Boia este să denatureze sensul evenimentelor istorice ale României. Președintele Academiei, istoricul Ioan-Aurel Pop, a spus foarte clar că Lucian Boia e, într-un fel, în afara istoriei României. E adevărat însă că ceea ce face el îi face pe istoricii români să fie mai activi și să explice mai pe larg sensul evenimentelor care au avut loc în România.

Există la ora actuală un fel de dorință de a vorbi rău despre tot ce se întîmplă în România, începînd cu străzile și terminînd cu oamenii politici. Nu văd de ce nu mi-ar plăcea Bucureștiul. Îmi plac parcurile din București, Herăstrău, Parcul Carol și altele. Nu am în București străzi cu valoare sentimentală, pentru că nu sînt bucureșteancă. Am făcut liceul la Craiova și pentru mine străzile cu o încărcătură emoțională sînt cele din Craiova. Acolo am copilărit, acolo mi-am petrecut adolescența, acolo am făcut liceul și tot ce este legat de adolescența mea – care, după mine, este perioada cea mai importantă din viața unui om – s-a petrecut la Craiova. Prin urmare, Craiova rămîne tot ce este mai important în aducerile mele aminte. În Craiova mă bucură foarte mult Parcul Romanescu, care este unul dintre cele mai frumoase parcuri din Europa. În al doilea rînd, sînt străzile centrale, locurile de pe lîngă liceul „Elena Cuza”, unde am mers eu, în fața clădirii este statuia lui Ion Maiorescu… După aceea Muzeul de Artă, care este unul dintre cele frumoase muzee din țară. În general, orașul Craiova. Prima parte a copilăriei mele, pînă la 7 ani, mi-am petrecut-o la țară, la bunici. M-a adus mama la Craiova cînd am început clasa I. Eu zic că aparțin României, dar cred că aparțin în egală măsură Craiovei și Bucureștilor. La București mi-am făcut facultatea și, în ciuda vremurilor care au fost cum au fost, am avut profesori excepționali. I-aș aminti numai pe Vianu, pe Iorgu Iordan, pe Al. Rosetti… Sînt foarte legată de București prin anii studenției și, după aceea, prin anii mei de editor. Gîndiți-vă că din 1963 pînă în 1970 am fost redactor la Editura pentru Literatură (care înainte s-a numit E.S.P.L.A.), din 1970 pînă în 1984 la Cartea Românească, de unde am fost dată afară… Asta a fost! N-am avut niciodată reacția asta, că dacă mie mi s-a întîmplat ceva rău să pun pe seama României toate dezastrele mele personale. Am fost apărată atunci, în ’84, de foarte mulți intelectuali. Ceea ce a făcut să nu fiu pusă complet pe liber. Am fost transferată la Editura Științifică și Enciclopedică. Din 1984 pînă în 1990, am fost redactor la Editura Științifică și Enciclopedică, unde multă vreme n-am făcut mai nimic, pentru că nu mi se dădea nici o carte să redactez. Pînă cînd istoricul Ioan Opriș m-a chemat la Secția de Istorie și mi-a zis: „Doamna Dimisianu, ajutați-ne aici!”. Așadar, am avut șansa să mă ocup de partea de istorie, care a fost benefică, pentru că în 1990, cînd Pleșu m-a chemat la editura Albatros, unde am fost directoare pînă în 2006, am inițiat o colecție de istorie care a fost foarte importantă. După 2006, am făcut timp de șase ani reviste de istorie. Trei ani am fost redactor-șef la Historia, pe urmă am făcut Istorie și civilizație, despre care istoricii spun că a fost una dintre cele mai bune reviste de istorie.

Cred că marea nefericire a României este bogăția ei. Asta face ca spre România să se repeadă absolut toți. Gîndiți-vă numai la resursele naturale pe care le are România, gîndiți-vă la ce au celelalte țări din zonă… Ungaria ce-are în afară de lacul Balaton?! Bulgaria nimic, țările din fosta Yugoslavie mai nimic. Or, România fiind bogată și mică, toți se reped spre ea. Avînd foarte mulți diverse interese, de-aici scena românească e, după părea mea, atît de stranie pentru un ochi din afară. Pentru că n-ar fi normal să fie o dezbinare atît de mare dacă n-ar fi interese diverse în România. Gîndiți-vă că România are petrol, aur, gaze, sare… Ceva de neînchipuit! Or, într-o zonă în care celelalte state n-au asemenea lucruri, sigur că România va interesa. Cînd o femeie e frumoasă, nu scapă de bîrfe niciodată, poate să fie ultra-cinstită! Așa e și cu România. Dacă o femeie e urîtă, nimeni nu se ocupă de ea! România este la ora asta ca o femeie frumoasă pe care toți vor să pună mîna. Poate că unii mă vor consideră adeptă a conspiraționismului. Mă rog, să mă considere cum vor! Dar ce spun se vede cu ochiul liber. Numai cine nu vrea să vadă lucrul ăsta nu vede. Cum s-au descoperit gazele astea în Marea Neagră s-au repezit toți! Așa este și cu aurul din Apuseni… Am înțeles că au dispărut dealuri întregi de acolo! Asta spune ceva. Cînd România va fi secătuită de toate bogățiile, atunci va fi și liniște în România. Realitatea este că există ceva care, din punctul meu de vedere, este rău: românii n-au destulă dragoste de țară. Dar asta e o discuție mult prea lungă și complicată. Repet, neșansa României este bogăția ei. Iar noi trăim un moment de zăpăceală. Poate că va veni o zi în care ne vom da seama sau poate nu ne vom da seama niciodată. Ceea ce se întîmplă cu România e un caz interesant. Nu seamănă cu nimic. Ce-o fi om vedea. Eu n-o să mai apuc.


 

Meseria care nu face casă bună cu modestia

Nu o să vă vină să credeţi, dar ani de zile presa sportivă a fost motorul presei din România. Dincolo de criza economică şi criza existenţială a presei în general.

Libertatea de a scrie despre orice îţi trece prin minte este cea mai mare constrângere. Oamenii care au avut iniţiativa anchetei „Ce ne place în România” au mai adăugat încă un obstacol. Tocmai subiectul anchetei. Sunt atâtea fapte, evenimente, persoane şi situaţii care nu doar că nu ne plac în România, dar care ne enervează, ne scot din minţi, ne disperă şi ne indignează, încât demersul acesta de a pescui perle într-un lac plin de gunoaie pare o nebunie. Este însă un act de luciditate.

Mă feresc să dau buzna pe teritorii necunoscute. Foarte posibil, lipseşte spiritul de aventură. Propun, în consecinţă, un subiect pe care cred că îl cunosc. O lume în care observ zi de zi că lucrurile funcţionează. Presa sportivă din România. Poate că presa în ansamblul ei este un organism viu, dar mă limitez la ce ştiu. Presa sportivă. Acea parte a presei despre care mai toată lumea crede că se ocupă cu numărat cornere, auturi, faulturi, maşini şi iubite ale fotbaliştilor. Ideea este că da, ne mai ocupăm şi cu asta.

Presa sportivă nu este o altfel de presă, aşa cum îşi închipuie destui. Mai de agrement, ca să zicem aşa. Chipurile, cei din zona politicului, a socialului şi a economicului sunt înşurubaţi pe chestiuni serioase, în vreme ce jurnalistul sportiv ţopăie nestingherit în zona foarte accesibil-populară a lumii stadioanelor. Mai o cronică de meci scrisă dacă nu din fotoliu, măcar din redacţie, mai un interviu sprinţar cu un personaj la modă, mai o plimbare pe la o mare competiţie. Trai, neneacă!

Dincolo de acest univers de locuri comune şi de idei preconcepute, este bine de ştiut că ziarele de sport au fost ani de zile motor pentru toată presa din România. Fondat de Ovidiu Ioaniţoaia în 1991, „Sportul românesc” era alternativa unei echipe tinere la „Gazeta Sporturilor”, cuprinsă de anchiloză şi de automulţumire. Pasul următor a fost apariţia „ProSport”, în 1997. Alături de Ovidiu Ioaniţoaia, director, şi Cătălin Tolontan, redactor şef, la „ProSport” a migrat/lucrat nucleul jurnaliştilor care se formaseră în anii petrecuţi la „Sportul românesc”. „ProSport” a însemnat o adevărată revoluţie editorială şi tehnologică.

Independenţa jurnalistică era, în sfârşit, o realitate palpabilă. Cei care au apucat să lucreze în presa dinainte de ’89 şi imediat după ’90 ştiu care era miza libertăţii ziaristului. Libertate de expresie care venea şi dintr-o decenţă a venitului, şi din racordarea la tehnologie. Laptopul, instrument SF acum mai bine de 20 de ani în presa românească, era unealtă comună în redacţia „ProSport”. La fel PC-ul. Într-o vreme în care ziariştii din România continuau să-şi scrie articolele la maşinile contemporane cu Cella Serghi şi Camil Petrescu şi îşi transmiteau corespondenţele la telefon sau prin nemuritorul fax, „ProSportul” acoperea marile evenimente cu materiale transmise în timp real în serverul redacţiei. Acum pare o banalitate, atunci era film de anticipaţie. Nu toţi au supravieţuit acestei schimbări.

Poveştile sportului spuse cu har trec dincolo de universul arenelor. Cele spuse cu curaj transcend domeniul mărginit al stadioanelor. „Dosarul transferurilor” a fost momentul în care echipa condusă de Tolontan a demonstrat că investigaţia jurnalistică nu are graniţe. Anchetele care au urmat – cazul Monica Ridzi, dosarul Elena Udrea, dezvăluirile dureroase despre sistemul de sănătate – au completat tabloul. Şi au completat mesajul. Presa este una singură. Bună sau proastă. Sinceră sau mincinoasă. Nu există cale de mijloc.

Neglijată constant la noi, probabil dintr-un snobism ieftin, cultura prin sport ca parte organică a lumii civilizate este încă un teritoriu de cucerit pentru presa sportivă. Iar dacă presa însăşi nu va pieri aşa cum profeţesc apostolii reţelelor de (de)socializare, înseamnă că mai avem pentru ce ne face meseria. Şi da, aţi băgat de seamă, modestia nu este un ingredient necesar al acestei profesii. De aceea, nu intrăm pe teren învinşi dinainte.

Hai, România!

Foto: http://blogsport.gsp.ro/geambasu/


 

În căutarea unui răspuns pozitiv

Felicitări pentru această curiozitate și pentru acest mod pozitiv de a întreba! Mă bucur că întrebarea vine din partea unor tineri tocmai fiindcă impresia generală este că tinerii sînt, de regulă, negativiști, atunci cînd nu sînt indiferenți. Pe de altă parte, e adevărat că, privind în jurul nostru, tentația, tendința, impulsul, pulsiunea sînt de a răspunde negativ, chiar radical negativ. Și probabil că cei mai mulți dintre români ar răspunde în acest fel. Pentru că sînt puși, pentru că sîntem puși prea des și de prea multă vreme în fața unor situații inacceptabile, a unor lucruri impardonabile și chiar a unor oameni nefrecventabili pe care, totuși, sîntem obligați să-i privim, pe care televiziunile ni-i vîră în priviri, oameni care intră în casele noastre, în intimitatea noastră, deși sînt, de fapt, insuportabili și au provocat un rău imens. Îi am în vedere, desigur, pe oamenii politici, pe aceia care au ajuns să aibă acces la putere. Nu neapărat întreaga clasă politică, dar aș spune chiar în cea mai mare parte. Oameni politici care au distrus țara, au furat-o, au trădat-o, au vîndut-o. Aceste lucruri se întîmplă de mult, de 30 de ani, și sînt uimit că lumea nu reacționează. Reacționează la o ordonanță de urgență – foarte bine! Dar sînt lucruri mult mai grave care s-au petrecut și care au rămas fără o reacție de revoltă spontană masivă. Dacă ne gîndim numai la defrișarea pădurilor, la vînzarea pămîntului arabil fără nici un fel de condiții – condiții care există în orice altă țară de la Vest de noi –, dacă ne gîndim la vînzarea a ceea ce se află în subsol sau pe fundul Mării Negre… Am cîștigat acele zăcăminte din Marea Neagră la Haga ca să le ia alții, ca să le folosească alții. Sînt lucruri care refuz să cred că ni se întîmplă, atît sînt de grave! Și, totuși, am impresia că ele nu emoționează pe nimeni sau pe foarte puțini. Asta mi se pare foarte ciudat. L-am văzut recent la TV pe acel ministru maghiar care, referindu-se la gazul extras din Marea Neagră, întreba cu un dispreț enorm, retoric și provocator în același timp: „Ce vreți să faceți cu el, un foc mare?”. Întrebarea se adresa unei țări ai cărei conducători au distrus sau vîndut prin privatizări realizate împotriva interesului național o industrie petrolieră înfloritoare pînă în 1989. Poate fi ceva mai scandalos decît să ajungi în situația de a construi o conductă care să transporte gazul extras din Marea Neagră românească în Ungaria, ca să primim de acolo produse prelucrate, în vreme ce muncitorii de la fostele rafinării din Onești și Borzești, deveniți șomeri, au ajuns culegători pe cîmpuri din Spania și Marea Britanie?

Revenind la întrebare și privind dinlăuntru, dintr-un lăuntru asumat, ce se întîmplă în jurul nostru, îmi dau seama că un răspuns pozitiv nu poate fi, în nici un caz, unul integral sau pur, ci, din păcate, amestecat, foarte amestecat. Un răspuns pe care dacă îl vrei pozitiv trebuie să dai la o parte foarte-foarte multe lucruri neplăcute și grave. Mi-aș dori, îmi doresc un „Da!” plin, deplin, după 30 de ani de așteptare… O așteptare mereu și mereu frustrată, cu fiecare nou guvern, cu fiecare șef de instituție ș.a.m.d. Mi-aș dori să pot tranșa în favoarea noastră, a țării noastre, comparațiile inevitabile pe care le facem cu situația din țările vecine. Și atunci, ce să fac? Mă consolez cu darurile pe care ni le face natura. Munții, dealurile, rîurile, pădurile… Numai că pădurea se taie iresponsabil, rîurile au devenit, sînt – și vedem asta de cîte ori ajungem pe malurile lor – depozite de gunoaie. Așa ceva nu se întîmplă niciunde, dar absolut niciunde în Europa! De aceea, salut orice inițiativă ecologică și sigur că m-am bucurat că tinerii au fost primii care au avut-o și au purtat-o. Mă întorc la munți, să rămîn, totuși, în pozitivitate. Mă întorc la munți, la trecătorile din Carpați, la frumusețile naturii românești. Nu neapărat inegalabile, dar comparabile cu tot ce poate fi mai frumos, ca peisaj, pe lumea asta. Am umblat prin munții României, în Retezat mai cu seamă, dar și în Apuseni, în munții Coziei, în munții Rodnei, în Hășmașu Mare, în Bucegi, în multe alte locuri. Știu locuri în Banatul Montan care forțează, la rîndul lor, superlativul: Cheile Nerei, Cheile Carașului… Și cîte și mai cîte!

Acum, Bucureștiul. Bucureștiul este un oraș plăcut. Plăcut mai ales în mai, iunie, dar și în septembrie, octombrie și, iată, chiar în noiembrie. E un oraș în care e plăcut să trăiești. Eu, unul, am fost un pieton toată viața, un pieton care a fost deranjat de poluarea sonoră și, ca să zic așa, odoră a orașului. Dar îmi place o anumită arhitectură, eclectismul ei foarte imaginativ din cartierele zise rezidențiale, îmi place mireasma de tei care inundă străzile în mai, iunie… Mi-ar plăcea să fie mai multă politețe, mai puțină grosolănie. Din acest punct de vedere, orașele din Vestul țării sînt net superioare. Dincolo de agresivitatea spontană, injurioasă și, uneori, chiar contondentă a șoferilor bucureșteni, decurgînd, evident, din lipsă de educație civică, de educație în genere, mă bucur, totuși, că Bucureștiul este încă o capitală calmă, fără crime la comandă, fără atacuri banditești pe străzi, cum se întîmplă în atîtea alte capitale. Îmi place jovialitatea bucureșteanului autentic, deosebită de încrîncenarea proaspeților sosiți din Bărăgan, îmi plac replicile pline de umor, îmi place și chiar admir bunul-simț al omului simplu, care rostește deseori judecăți de care destui intelectuali, sofisticați altfel, nu sînt în stare. Îmi place un anumit tip de inteligență românească, valahă aș zice, o inteligență rapidă, care măsoară dimensiunea lucrurilor și a ideilor, o inteligență susceptibilă, foarte susceptibilă și excesiv de atentă la riscul căderii în ridicol. Această sensibilitate la ridicol e greu de întîlnit la alții…

M-ați întrebat dacă îmi place Tîrgul „Gaudeamus”. Îmi place. Acum, aici s-ar putea să fiu subiectiv, pentru că, în sfîrșit, din ’90 fiind ce-am fost, directorul celei mai importante – pe atunci – edituri din România [editura Univers, n.r.], am fost tot timpul prezent, am fost implicat din multe puncte de vedere, am fost și președintele Asociației Editorilor Români [între 1991 și 2000, n.r.]. Deci, sînt un insider. Dar dincolo de asta, omenește vorbind, cred că e o atmosferă plăcută, oamenii devin parcă mai fiabili, mai surîzători, deși uneori e multă aglomerație. Se fac gesturi într-un fel compensatoare: în sensul că librăriile sînt goale, mult mai goale decît s-ar cădea să fie, dar sute de oameni, mii de oameni pleacă de la aceste tîrguri cu pungi pline de cărți. Desigur că de acest tip de atenție și de cumpărare profită în primul rînd marile edituri, fiindcă ele, bucurîndu-se de publicitate, de faptul că sînt cunoscute, fac „plinul” acelor pungi. Dar rămîne loc de mici satisfacții și pentru micii editori. Dincolo de aspectul comercial, ce e interesant și amuzant în egală măsură este această insistență în a produce lansări, lansări peste lansări. Programul Tîrgului este plin de lansări. Puține edituri renunță la aceste evenimente. Ele n-au nici un efect comercial, după părerea mea; sau foarte puțin și tot la editurile mari. Ceea ce se spune nu se aude, pentru că există discursuri paralele foarte apropiate, deci se produce o concurență permanentă, fonică și nu numai, publicul este dispersat, de multe ori – și asta e amuzant – între cei care sînt invitați să vorbească despre carte se încing conversații private… Prin urmare, aceste lansări nu cred că au nici eficiență comercială, nici una morală sau intelectuală, deși foarte mulți vorbitori se străduiesc să fie inteligenți, să servească autorul care i-a invitat, uneori chiar abuzînd de răbdarea grupului de ascultători, însă persistența în a produce astfel de evenimente este, în ultimă instanță, admirabilă prin gratuitatea actului în sine. Și, oricum, nu se întîlnește la alte tîrguri. Acolo, acest fenomen este mult mai redus, are loc în săli special amenajate, nu în fața standurilor, cu un public care deseori plătește pentru a asculta prezentările respective.

N-aș vrea să omit să pomenesc printre plăcerile pe care mi le oferă viața în București și în România faptul că pot să deschid în fiecare dimineață radioul fixat pe România Muzical și să mă las cuprins, pătruns, străbătut de armoniile marilor compozitori. E o binecuvîntare, un privilegiu, un sprijin de ordin moral, un mod de a trece peste contrarietățile și frustrările zilei…


 

Plăcerea în RO

Plăcerea pare instrumentul nobil al (strict) supraviețuirii în proiectul Terra, e cât de cât imediată, chiar dacă de cele mai multe ori depinde de condiții materiale. Alteori ajunge și juisarea așa-zis mentală, abstractă, mereu „prea puțin abstractă”, care e altceva, poate o bucurie mai densă, spirituală, ambiguă. Mai mult mă interesează cel de-al doilea concept, recunosc, de aceea nu voi trata foarte asumat subiectul „Ce ne place în Ro”, punctând, mai degrabă, elementele de șansă date de contextul acestui spațiu sălbatic („muzeu deschis” după cum l-a numit la un mom. dat Leac, într-o plimbare haotică) de catalizare a unei exaltări pe cât de senzoriale, pe atât de imposibil de localizat carnal.

Bipolară (ca și mine — mutată de viață din Moldova-Bucovina-Cluj până la București acum, cu câteva interludii prin alte țări vestice, sigure), România dă avantajul unei surprize perpetue. Geografii caricaturale, hibrizi arhitecturali, orașe brutalisto-rustice prăjite, vegetație letargică, munți semi-chei (iresponsabilitatea mutilării), păduri proaspete. Doamne mândre, gospodine/ supraviețuitoare dulci, violentați și violenți, mizerie și penibil, rușine, extaz al submisivității, sarmale și glitter. Mă enervează oscilația „m-aș muta, nu m-aș muta” pentru că eu nu gândesc în proiecții și alte fascinații pe cincinale, lucrurile se developează aici pe o nișă temporală destul de subțire, însă puternică în intensitatea ei — asemenea unei fulgurații în camera de developare. Deocamdată, se pare că e plăcut aici, ca dovadă iată ce scriam acum o lună: „Ca să înviem total, am luat o cameră la curte, cu chicinetă și baie expuse la soare; practic treci pragul și dai în grădină, printre pisici suspicioase și plante prietenoase. Lucrăm cu ardoare (Dolto ♥), mă bazez și pe mașină pentru explorări dincolo de perimetrul so called familiar. Suferind de un pic alergie (compasivă…) la normopați – vă invit(ăm) în vizită oricând, fără program prestabilit. Se găsesc mereu: coniac ucrainian, și idei stranii-vesele.”


 

O formă de mîngîiere a dezamăgirilor?

A face o declaraţie sinceră ar fi un act de patetism. Or, astăzi, „patetismul” şi „etosul” stau deasupra ciurului cu valori, care concede mutaţii tot mai accelerate. Aş exagera susţinând că nu mai avem astăzi repere. Aş fi diplomat afirmând că, de vreo două decenii, ne raportăm la criterii proteice. Ancheta revistei on-line trenul nostru e binevenită la Centenarul Marii Uniri, deoarece putem verifica nişte perechi de termeni: „tradiţie” şi „inovaţie”; „continuităţi” şi „rupturi”; „proiect” (de ţară) şi „arderea etapelor”; „reformă” şi „adamism”. Desigur, aici apar nuanţele, iar cuvintele devin, după caz, oportune/ oportuniste.

Să considerăm, de pildă, binomul „receptivitate” – „rigiditate” relevant pentru intervenţia mea. Pe de o parte, îmbrăţişăm foarte uşor, la nivel public (în mass-media), discursul proeuropean, dar nu ştim, după mai bine de 10 ani de la aderare, ce presupune integrarea propriu-zisă, adică nu ne-am acomodat cu setul de valori promovate de Uniunea Europeană. Aparent, suntem deschişi. În fapt, ne lipseşte codul de accedere. Pe de altă parte, în spaţiul restrâns (cu şanse reduse de popularizare), adoptăm poziţia patriotică, alunecând în iubire iraţională, de tip naţionalist. La primă vedere, ţinem la solidaritatea turmei mici. În realitate, bucuria de a fi în România rămâne una personală, ba chiar solitară, în opoziţie cu anumite percepţii asupra macrosistemului.

Este dragostea pentru ţară o formă de mângâiere a dezamăgirilor?

Mă gândesc la ţara mea care, după două războaie mondiale, a rămas pe hartă. După această constatare, se cuvine să adaug: slavă lui Dumnezeu pentru toate!


 

Ce-mi place, ce nu-mi place

Intrigat de Roland Barthes, care publicase, prin anii ’70, lista „gusturilor și dezgusturilor sale”, am încercat, la rândul meu, să determin ce-mi place și ce nu-mi place în lumea în care trăiam atunci, adică prin anii 1985-1992. Un joc al spiritului pe care l-am tipărit, apoi, la începutul unei cărți de mici eseuri și scene de viață (Moartea lui Mercuțio, 1993). Îmi amintesc că, printre altele, spuneam că-mi plac câinii și că detest pisicile pentru infidelitățile lor. Mărturisirea mea, inoportună, a trezit reacții în rândul iubitorilor de pisici, surprinși de preferința mea. Un tânăr scriitor s-a arătat chiar iritat și a scris un articol, protestând… M-am reabilitat sau nu în ochii lui, nu mai știu bine, scriind un alt articol despre un pisoi, pe numele de Fuxi, care a apărut între timp în casa mea de vacanță și mi-a schimbat opinia despre pisici.

Îmi solicitați, acum, să spun ce-mi place în România. Ca să rămân consecvent cu mine, vă răspund notând în grabă ce-mi place, dar și ceea ce nu-mi place.

În privința plăcerilor, încep chiar cu spațiul românesc și cu omul românesc. Îmi place Valahia în care m-am născut și am copilărit (zona subcarpatică prahoveană), loc bine așezat, cu oameni ce aveau (atunci, în copilăria mea) rostul lor și morala lor. Îmi place spațiul dintre Sibiu și Alba Iulia (amfiteatrul Transilvaniei), spațiu magnific, o matrice a spiritului românesc. De aici au pornit Octavian Goga, Emil Cioran, Lucian Blaga, D.D. Roșca, Andrei Oțetea. Un sat de oieri (Siliștea Sibiului) a dat, el singur, 9 membri ai Academiei Române. Nu-i unicul loc care-mi place în spațiul românesc, dar este cel de care îmi aduc mai des aminte când vine vorba de geografia mea literară. Poate și pentru că în ultima vreme am publicat scrierile românești ale lui Cioran și am scris o carte despre el și „Coasta Boacii” sale…

Ce-mi place? Îmi plac toamnele bucureștene și, deși sunt, prin rădăcinile mele, un om de munte, m-am adaptat și mă simt bine în acest oraș de câmpie asaltat vara de o verdeață abundentă. În cartierul în care locuiesc se aud, seara, câinii lătrând ca la o imensă stână carpatică…

Îmi place, ziceam mai înainte, omul românesc care nu s-a lepădat încă de modul lui tradițional de-a fi, nu se vaită de nenorocul de a fi român și, dacă este intelectual, nu așteaptă cu sufletul la gură, ca personajul lui Caragiale, să se vaite de condiția lui de român („Ce vrei? Așa-s românii! Ce să mai vorbim, suntem în România…” etc.). Condiția de român nu-i mai rea, nici mai bună decât a oricărui alt european de azi. Depinde ce facem cu ea…

Îmi place femeia româncă pentru că, în afară că este, de regulă, frumoasă, are caracter și, când se apucă de ceva, duce lucrurile la capăt. O femeie deșteaptă și hotărâtă își apără familia, naște și crește copii, fără să se plângă prea mult de destinul ei. În fine, dacă citești cronicile noastre și rapoartele făcute de misionarii catolici care ne-au vizitat în trecut, remarci faptul că ei laudă frumusețea și statornicia femeii românce… Am sentimentul că nu s-au înșelat…

Îmi plac poeții români. Poeții și moraliștii români. Mulți și buni. Uneori mari. În privința Moraliștilor, avem multe de recunoscut (în critica literară) și de scris despre ei.

Nu-mi plac ideologii inflamați, pustietori și, mai ales, politicienii români. Nu toți, dar aproape toți. Banul și puterea i-au corupt. Au devenit, aproape toți, levantini, retorici, oameni de vorbe, cum îi numeau cei vechi.

Nu-mi place faptul că, după 1990, scriitorii români n-au dat nicio capodoperă. Și, mai ales, nu-mi place deloc că elitiștii români (cum își zic ei între ei!) s-au lepădat și se leapădă de spiritul românesc pe motiv că el ne-ar ține departe de Europa și, în genere, de mersul lumii. Mersul lumii (adică globalismul) nu trebuie însă să ne distrugă identitatea și, în consecință, valorile umanismului nostru…

Îmi plac oamenii credincioși și-i respect, indiferent de religia în care ei cred. Religia creștină este pentru noi (și trebuie să rămână ca atare) o morală comună. Ideea de toleranță activă ne poate încă salva…

Mi-a plăcut enorm să fiu profesor și, cu grația lui Dumnezeu, am predat timp de aproape 50 de ani la Universitatea din București. Am aflat, de curând, că nu mai există Catedra de Istoria Literaturii Române (Catedra lui G. Călinescu) și nici Catedra de Literatură Comparată la care a oficiat, decenii de-a rândul, Tudor Vianu. Ne globalizăm, ne globalizăm…

Sunt bucuros că există telefonul mobil, dar în fiecare zi, după ora 11:00, îmi vine să-l arunc pe geam. O calamitate…

Vorbind despre omul românesc (Mircea Vulcănescu îl vedea, în anii ’30, determinat de 10 „ispite”), trebuie să mărturisesc că mie îmi place omul care construiește ceva, omul care, începând un lucru, îl duce la capăt. Detest eșecul și, mai mult, detest pe omul care se abandonează în eșec, cu filosofia că „așa a fost să fie”. Sensul vieții mi se pare altul: am făcut tot ce-mi este în putere ca „să fie așa cum ar trebui să fie”. Deplin și frumos.

Nu-mi plac scepticii de serviciu. Aceștia domină, am impresia, media românească. Un bocet general străbate azi lumea românească. Politologii, publiciștii daco-romani din zilele noastre au devenit, toți, cioranieni. O singură excepție mă consolează: Cioran. Nihilismul lui este creator. Am încercat să dovedesc acest fapt în cartea de care aminteam mai înainte: Mitologia nedesăvârșirii. Creația, carevasăzică, poate salva încă lumea…

Mulți cred că gena românească este pe ducă. Nu cred în această nenorocire. Cred însă că românii trebuie să-și regăsească suflul și spiritul de chibzuință (pe care l-au avut până acum) și să pună capăt învrăjbirii în care trăiesc de câteva decenii. Este bizar că libertatea întârzie să ne împace cu noi înșine. Învrăjbiți, suntem vulnerabili. Cred încă în înțelepciunea românească și nu cred că totul este pierdut pentru nația noastră.

București, 16 noiembrie 2018


 

De ce am ajuns patriot balcanic

Ca orice consumator de sport, am constatat cu durere că în ultima vreme deopotrivă sportul și fotbalul românesc au decăzut dincolo de orice previziune, astfel încât s-au împlinit 20 de ani de când nu ne-am mai calificat la campionatul mondial de fotbal sau ba chiar este foarte posibil ca la următoarele jocuri olimpice să nu obținem nici o medalie! Incredibil dar adevărat: gimnastica nu mai aduce nici o medalie, ba chiar nu ne-am mai putut califica la marile competiții! Sporturile de echipă sunt la pământ, cu excepția handbalului feminin. Pentru unii poate părea un aspect futil însă ei greșesc căci începând, din secolul 20, sportul și unele arte furnizează galeria de eroi și modele necesare mitologiei moderne.

Am suferit, apoi am început să mă adaptez și am început să sociologizez astfel încât am ajuns să adaug discuției despre sport gladiatorii, trecutul colonial al marilor puteri occidentale, brain drain-ul, mondializarea, evoluția sportului de la amatorism la profesionism, propaganda etc. și am ajuns să prețuiesc mai mult rezultatele reprezentanților unor țări mici și sărace decât performanțele sportive în sine. De fapt, într-o anume măsură asta făceam și mai demult și face orice suporter, adoptând un patriotism local și ajungând astfel să urmărească cu mai multă pasiune decât pe Messi sau pe Cristiano Ronaldo un fotbalist care locuiește în țara sa, pe raza orașului său, de multe ori indiferent de naționalitatea sau rasa acestuia. Iar sponsorii și patronii fac un lucru asemănător. Ceea ce a adus nou adaptarea mea a fost faptul că am resimțit mai acut o solidaritate cu alte țări mici și necăjite și mi-am extins simpatia spre alte națiuni, mai ales balcanice, astfel încât am devenit un suporter al sportului balcanic. În felul acesta nu am putut resimți atât de acut criza de valori, căci am devenit suporter al lui Novak Đjoković la tenis, al lui Luka Modrić și al croaților la fotbal, al grecilor la baschet, al unor echipe turcești de fotbal fiindcă la ele activau fotbaliști și antrenori români etc.

Mulți români suferă de o mulțime de complexe precum cel al „ultimei fortărețe creștine”. În 1940, într-un articol din Neamul Românesc, N. Iorga deplângea destinul vitreg al românilor, însă ne izola considerând vecinii barbari și făcându-ne să plângem după neamurile latine îndepărtate: „Neam părăsit la răscrucea furtunilor care bat aici din veac şi vor bate totdeauna în aceste locuri de ispititor belşug şi trecere a oştilor. Copii ai Romei pierduţi în pustiul, veşnic înnoit, al barbarilor. Aşa puţini între aşa de mulţi. Cu frați la celălalt capăt al Europei şi cu străinii de noi în toate părţile. Apţi pentru cea mai înaltă civilizaţie şi siliţi a trăi de la o bejenie la alta. Oricare alţii s-ar fi risipit în lume”.

Peste mai bine de un deceniu, în 1953, Mircea Eliade resimte și el, în „Destinul culturii româneşti”, „complexul ultimei fortărețe creștine” însă înțelege că avem multe în comun cu vecinii și, de aceea, nu trebuie să-i disprețuim: „De la apariţia turcilor otomani în orizontul istoriei româneşti, românii împreună cu vecinii lor, sârbii, ungurii şi polonezii, dar mai mult ca ei, pentru că se aflau chiar în drumul turcilor – românii au fost confiscaţi, timp de aproape patru secole, de ingrata misiune de a  rezista, a hărţui şi a istovi puternicele armate otomane. Lupta aceasta necontenită şi fără glorie – pentru că dacă nu se află decât rareori în Occident – a echivalat cu o înspăimântătoare hemoragie. Fără îndoială că rezistenţa românilor şi a vecinilor lor dunăreni a făcut posibilă salvarea Occidentului… Este suficient să amintim în liniile ei mari istoria României pentru a înţelege de ce românii n-au putut face cultură în înţelesul occidental al cuvântului; de ce, adică, n-au putut înălţa catedrale masive şi numeroase, de ce n-au zidit burguri de piatră, de ce n-au adunat comori de artă, n-au scris cărţi şi n-au colaborat, alături de Occident, la progresul ştiinţelor şi al filozofiei”.

Nu este vorba, deci, doar despre sport și putem transla discuția destul de fertil spre artă și știință. Astfel, în cinema, pe lângă reprezentanții „noului val românesc”, marile festivaluri de film sunt dominate de regizori turci precum Nuri Bilge Ceylan și Semih Kaplanoğlu, sârbi precum Emir Kusturica, greci precum Yorgos Lanthimos (nominalizat în 2011 și 2017 la Oscar pentru cel mai bun film străin cu Dogtooth, respectiv pentru scenariu pentru Lobster), bosnieci precum Danis Tanović (deținător al unui Oscar în 2002 pentru cel mai bun film străin cu No Mans Land) și Jasmila Žbanić ș.a. Să nu-l uităm pe cipriotul Michael Cacoyannis, cu Zorba grecul (1964). De curând am putut afla că un dandy sârb, Duško Popov, a fost modelul lui Ian Fleming pentru superagentul James Bond.

Dacă ne referim la literatură putem suferi în continuare că nici un român nu a obținut premiul Nobel sau putem să ne însușim într-o anumită măsură pe poeții greci Seferis şi Elytis, pe prozatori precum grecul Kazantzakis și bosniacul Ivo Andrić, pe evreul Elias Canetti din Ruse şi pe turcul Orhan Pamuk. Putem să ne mândrim și cu croații Meštrović şi Tesla, cu sârbul Milrad Pavić, cu bulgarul Tzvetan Todorov, și chiar cu albanezii Maica Tereza şi Ismail Kadaré.

Balcanii oferă și peisaje extraordinare de la Coasta Dalmată și insulele croate și grecești, la defileul Dunării, Capul Caliacra și stâncile de la Belogradcik în nord-vestul Bulgariei, de la peștera Postojna din Slovenia, la lacurile și cascadele de la Plitvice în Croația, la paradisurile acvatice reprezentate de Delta Dunării și de râul Ropotamo din Bulgaria, lacurile Bled din Slovenia și Ohrid între Macedonia și Albania etc. Voltaire, în Candide (1759), își imagina fericirea cultivând o grădină lângă Istanbul, însă două sute de ani mai târziu Lawrence Durrell chiar a încercat să se stabilească în Balcani, locuind mulţi ani în Corfu (1935- 1937), la Atena (1939), Belgrad (1947- 1952), dar și în Rodos (1945) și Cipru (1952-1956).

Am suferit și eu cândva de complexul de a fi reprezentantul unui neam situat în Balcani. A început să-mi treacă atunci când am călătorit prima dată în străinătate, ba chiar într-o anumită măsură încă de la versurile unei poezii patriotice, „Inscripție pe piatra de hotar” a lui Geo Dumitrescu, care apărea în manualele de literatură prin anii `70. Iată versurile care mi-au rămas în minte:

„Slav aș fi fost, de nu eram latin,

latin aș fi, de n-aș fi fost și dac –

dar a ieșit asa: să fiu român,

și eu cu soarta asta mă împac !

 

Mi-au dat și alții sânge și cuvinte –

nisipuri galbene trecură-n zbor,

purtate-n vântul Asiei, fierbinte,

să-ngrașe primitorul meu ogor.”


 

Cu brațele deschise. Ce îmi place

Clima. E ceva în imprevizibil, în posibilitatea permanentă să înceapă o ninsoare la mijlocul lui martie, să ți se usuce gura la mijlocul lui noiembrie. Îmi place toamna apăsătoare și în același timp luminoasă a Clujului. Vântul care are doar jumătate din intensitatea și vuietul unui vânt pe care l-am simțit acum câteva zile, pe coasta de est a Italiei.

Banii. Textura, materialitatea lor. Și zic de bancnote, pe care nu le-aș schimba niciodată cu euro. Felul în care îți aluneca pe degete și cum aproape că ți se scurg din mână. Reflexia lor pe masă, vara, când te ridici să pleci de la terasă.

Salata de vinete. Sunt, acum, pentru prima dată plecat din țară pentru mai mult de o săptămână. Se poate face și aici? Se poate. Dar nu se compară cu momentul în care o faci tu și, pe geam, de undeva din apropiere, intră mirosul vinetelor care se coc mai jos, chiar între blocuri.

Și mai e un anumit tip de orășel de provincie, pe care nu l-am întâlnit altundeva. O așezare care, în prezent, și-a pierdut (cândva puternica) aură industrială. Dej, Zalău, Turda, Bistrița, îmi vin ușor în minte, dar ar mai fi lejer, astea-s doar din Ardeal. Și ce vreau să zic despre ele, ce le face pentru mine atât de speciale? Pierzându-și puterea industrială, ajung într-un fel să își justifice existența și magia (în mintea mea) prin capital simbolic, aproape ezoteric. În Bistrița, după cum bine se știe, există un număr neobișnuit de mare de poeți raportat la numărul de locuitori. Nu mai dau cifre, aș spune doar de un detaliu care încearcă să explice fenomenul: o emanație de uraniu pe munții din jurul orașului. În Dej, unde am avut șansa să-mi petrec, în copilărie, săptămâni nesfârșite în vacanțele de vară, există o pădure, Bungăr îi zice, fost lagăr în Al Doilea Război Mondial. Sincer, când eram mic și intram în pădurea aia parcă se strângea tot aerul în jurul meu și dacă nu ieșeam în câteva minute cred că nu mai eram normal acum. Și nu eram singurul, ieșeam în șir indian câte douăzeci de copii; practic suprasensibilii, copiii, nu puteau rămâne în locul ăla. Și chiar dacă, după cum se înțelege, puterea locului e negativă, pentru mintea mea de copil care nici nu știa să citească a rămas doar ceva magic. Și oricum, Dejul are un ștrand foarte plăcut, unde vara trecută am mers de mai multe ori, și unde am stat pe apă sărată cu brațele deschise.

Foto: Anda Roșu

Trending

Copyright © 2017 trenul nostru