Facebook

INTERVIU

„Am vrut mai mult, am căutat să mă desprind de o anumită condiție”

Publicat

pe


Interviu-Express


Am ajuns de curînd, în cadrul campaniei „trenul nostru pe drumurile Unirii”, în orașul gorjean Bumbești-Jiu. N-a fost o destinație întîmplătoare: în Primul Război Mondial, acolo s-au dat lupte grele. Cum arată această așezare la mai bine de 100 de ani de la bătăliile de pe Valea Jiului?

Un oraș merită cunoscut în diferite moduri. Mai întîi, la fața locului. Străbătîndu-l, stînd de vorbă cu oamenii săi și, nu în ultimul rînd, interpretîndu-l. Căci, dacă ai curiozitatea de a interpreta ce este în jurul tău, dacă ai curiozitatea de a analiza arhitecturi, nume de străzi, magazine etc. descoperi o lume în sine. Apoi, un oraș merită cunoscut și prin studii monografice. Însă, de regulă, aceste studii nu reușesc să prindă și farmecul de altădată al locului. Un farmec care ar putea fi găsit în literatura memorialistică.

Orașul Bumbești-Jiu nu are încă șansa unei asemenea bibliografii memorialistice. Are însă șansa amintirilor profesorului Mircea Beuran, excepționalul chirurg născut la Bumbești-Jiu în 5 iunie 1953, care a fost de acord să evoce anii tineri trăiți de dumnealui în colonia Valea Sadului. Dialogul de mai jos a însemnat două reprize de convorbiri, desfășurate în cabinetul profesorului din Secția Chirurgie – pe care o conduce – de la Spitalul Clinic de Urgență București. Astfel, pe 19 februarie am înregistrat 30 de minute, iar pe 22 februarie, 45 de minute, în momente de răgaz, după operații. Pe lîngă această amabilitate, fostul ministru al Sănătății, devenit, în 2014, Cetățean de Onoare al orașului Bumbești-Jiu, posedă și un real talent de povestitor, de care vă veți convinge citind interviul acordat revistei noastre. Un interviu și, în egală măsură, un document de istorie orală.– Stimate domnule profesor, ce vă mai amintiți de la vîrstele copilăriei petrecute în Bumbești-Jiu? Cum arăta pe atunci localitatea, se ridicaseră blocuri?

– Mi-aduc aminte mai întîi de frumusețea muntelui, care din primăvară pînă în toamnă era verde. Apoi, de perioada în care mergeam la căminul de copii, situat foarte aproape de locuința noastră. Bumbești-Jiu era, la acea vreme, o comună, de care aparținea și colonia Valea Sadului. Colonia era străbătută de drumul național care leagă Tîrgu Jiul de Petroșani, un drum de piatră. Cînd trecea, o dată, de două ori pe zi, o mașină pe-acolo, se ridica pînă sus praful! Colonia avea blocurile ei. Erau cam trei tipuri de clădiri. Mai întîi, așa-zisele C-uri, căsuțe în care locuia cîte o familie în două camere, iar arondat acestui spațiu era o grădină de legume și flori. În aceste C-uri, marea majoritate a oamenilor creșteau păsări. Fiecare ținea o găină, o curcă, o rață, o gîscă… Altă categorie erau clădirile cu un etaj. Aici locuiau familii care ocupau un apartament sau, în unele situații, două familii într-un astfel de apartament, toate avînd și o curte, tot așa, cu legume, flori și păsări. Și mai era o categorie de clădiri, alcătuite din parter și două niveluri, în care locuiau cei de la Uzina Sadu sau cadre didactice de la școala din colonie. Toate străzile erau pline de castani sălbatici. Spațiile verzi de la blocurile mai mari erau împrejmuite cu gard de lemn, un gard destul de aerisit, nu foarte strîns. De asemenea, peste drum de calea ferată era un tăpșan, unde oamenii din colonie își amenajaseră niște mici gospodării. În afară de acest perimetru, care însemna o construcție unitară din punct de vedere arhitectural, erau, peste șosea, căminele de nefamiliști, pentru tinerii care lucrau la fabrică. Unul pentru băieți, unul pentru fete. Erau și două blocuri pentru familiștii care, pînă puteau să primească un apartament, locuiau aici. Acest teritoriu al coloniei mai avea, îmi amintesc, o piață, bine aprovizionată, în care țăranii din satele alăturate veneau cu tot felul de produse, ca să mai facă un ban: legume, fructe, unt, lapte. După care a apărut primul complex comercial, unde, pentru prima dată, vedeam o autoservire, un spațiu cu instalații tehnico-sanitare, o măcelărie, un magazin de haine… Cred că spre anii ´60 – ´62. Între timp, piața s-a mutat undeva în apropiere. Peste drum de această piață era poșta. Aici, la o centrală cu manivelă, puteai să vorbești cu rudele pe care le aveai prin țară. Lîngă piață erau niște case în care, iarăși, locuiau foarte mulți dintre muncitori. Tot în preajmă mai era și o bisericuță. De cîte ori ieșeam – pînă să merg la școală – cu părinții mei la niște cumpărături ori la poștă și ne întîlneam cu preotul, mama sau tata îmi spuneau: „Uite, părintele Damian este cel care te-a botezat, este cel care vine cu icoana…”

„Păduri cutreieram…”

Se întîmplau aceste obiceiuri în epocă?

– Sigur! Eu le țin minte. Preotul venea cu icoana de Crăciun, de Bobotează, de Paști. Ce mă mai marca? Acolo unde am stat, în aceste C-uri, fața clădirii noastre era spre colonie, iar spatele casei dădea spre drumul neasfaltat care cobora către comuna Porceni. Era un pod peste Jiu și de acolo se ajungea în această comună care se numea așa pentru că fusese cineva care creștea porci. În zona aceasta de munte fiind fag, era și jir. E și un pîrîu care se varsă în Jiu, pîrîul Porcului, pe care mă duceam cu alți copii în sus, în munte, unde creșteau murul, zmeura, afina… Nu ne-am întîlnit cu ursul niciodată, dar erau foarte mulți șerpi! Apoi, coboram pe pîrîul acesta. La vărsarea lui în Jiu căutam gorobeți. Gorobetele – să nu-l confundăm cu Dragobetele! – este un vierme care se îmbracă într-o cochilie de nisip, o momeală foarte bună. Erau și mulți pescari în colonie. Ne rugau, ne cunoșteam toți: „Mîine mergem la pescuit, veniți și voi și aduceți niște gorobeți!”. Era o preocupare…

În așteptarea locomotivei Atlantic

Unii copii sînt fascinați de trenuri. Din Bumbești începe o cale ferată legendară, Bumbești-Livezeni. Sînt curios: mergeați în gară să vedeți trenurile?

– Nu numai în gară! Pe drumul spre Porceni, unde era prima barieră, într-o curbă, vedeai trenul care venea dinspre gara Bumbești, care este înaintea gării din Valea Sadului. Era un tren care venea o dată pe zi de la București, mergea pînă la Simeria, prin Tîrgu Jiu. Avea o garnitură lungă. Nouă ne plăcea mai ales locomotiva. Era o locomotivă mare, neagră, Atlantic. Mecanicii deja știau că niște copii așteptau să vadă trenul și ne șuierau de mai multe ori, înainte de a trece pe la barieră, ca să oprească în gara Sadu. Mai aveam un obicei: coboram către Uzina Sadu, unde e o pasarelă, un pod metalic, peste care trecea trenul. Și ne uitam și acolo cum trece trenul pe pod!

Naveta cu trenul la Tîrgu Jiu

Ați și călătorit cu acele trenuri?

– Din 1960 pînă în 1968, cît am fost în școala generală, am făcut naveta cu trenul. În fiecare zi, de luni pînă sîmbătă. Școala generală am urmat-o în Bumbești. Dar la prînz, la 12:30, după ore, care erau dimineață, mă urcam în tren, în cursa muncitorească, și plecam la Tîrgu Jiu, unde am făcut Școala de Muzică și Arte Plastice, la clasa de pian. Așa am început să cunosc o parte dintre navetiști, oameni care veneau la uzină, la diferite activități. În acel tren am văzut întîia oară țapinari, veniți tocmai dinspre Maramureș, cu țapinele lor, cu topoare, cu toate aceste scule de care aveau nevoie la tăiatul și prelucrarea lemnului. Pe drumul ăsta, atîția ani, citeam, învățam și intram în legătură cu foarte mulți oameni, care vorbeau despre munca lor. Pentru mine întîlnirile acestea au fost, să zicem așa, o altă școală. Am învățat cum să abordez tot felul de subiecte, lucruri pe care nu le puteai deprinde dacă te-ai fi dus de la școală acasă și de-acasă la școală. De aceea, perioada de navetă cu trenul, cînd mergeam la Școala de Muzică și Arte Plastice, a fost și o ușă deschisă către orizontul social. Intram în legătură cu oameni, îi ascultam, prindeam anumite lucruri…

Drămuirea timpului

Spuneați că învățați în tren…

– Da, trebuia să-mi dozez timpul. Pentru că ajungeam acasă seara tîrziu. Aveam lecții pentru școală, iar pentru muzică exercițiu, ore de repetiții. Și-atunci, am învățat să-mi drămuiesc foarte bine timpul. Ceea ce, în viitor, m-a ajutat să mă organizez atent. În fiecare zi, am o agendă pe care trebuie să o respect. Rar se întîmplă să pierd cîteva ceva. Pentru că, avînd de mic această sistematizare, și orele de somn mi s-au reglat! Știu cît fac pe drum, știu care e timpul meu de spital, care sînt orele mele și ce alte activități trebuie să desfășor.

„Cooperativa”

– Nu vă era un pic teamă de navetă, părinților nu le era teamă să vă trimită cu trenul?

– Nu-mi era frică. În anii mici, pînă într-a V-a, mergeam ba cu mama mea, ba cu o mătușă, ba cu alți copii. Cînd s-au mai adăugat vreo doi copii care făceau și ei școala, devenise o „cooperativă”! Ne însoțea cîte un părinte prin rotație. Iar în clasele mai mari, eram un grup. Tot timpul am fost doi-trei care mergeam la școala aceasta. Către 1967-1968, se mai dezvoltase uzina și apăruseră și așa-zisele rate, niște autobuze care circulau între Tîrgu Jiu și Sadu. Se schimbase și orarul nostru, terminam mai tîrziu. Aveam cinci ore pe zi și nu mai puteam prinde trenul. Așa că o dată, de două ori pe săptămînă, luam acest autobuz. Și ne întorceam cu trenul de seară.

La Tîrgu Jiu ați studiat de la bun început pianul?

– Da, din clasa I.

Aveați și acasă pian?

– Aveam o pianină.

Chemare spre partea artistică

Cîntați în familie la pian, de sărbători?

– Da! Și cîntam pentru toate rudele noastre care veneau în vizită… Așa era cînd aveai musafiri, trebuia să știi să spui o poezie, să cînți ceva. Niciodată nu m-am sfiit de lucrul acesta! Am avut chemare spre partea artistică. Mi-a plăcut să citesc, mi-a plăcut să cunosc cît mai mult. Profesoara mea de pian, o profesoară săsoaică, doamna Edith Tănase, obișnuia să îmi spună: „Cînd vei ajunge să umbli prin țară sau poate vei avea șansa să umbli prin lume – era greu la vremea aceea să ai orizonturi atît de îndepărtate –, cu cît vei cunoaște mai mult, cu cît vei aprofunda mai multe lucruri, niciodată nu te vei plictisi să ai un dialog cu lumea!”.

Mi-a plăcut să învăț

Cum v-ați apropiat de pian?

– Am făcut pianul la insistențele mamei mele, care considera că un copil trebuie să aibă bibliotecă în casă, să studieze un instrument muzical și măcar o limbă străină. Acolo, în urbea aceea a noastră, trăia văduva unui fost ofițer francez. Româncă, făcuse franceză în facultate și, după 1944, se căsătorise cu un ofițer francez. Doamna aceasta oferea niște ore de limbă franceză. Mai mult de comportament în societate. Societatea deja se închisese în anii ´50, era o viață cam dură. Oamenii nici nu știau dacă e bine să învețe o limbă străină… În fine. Mama, ținînd, cum v-am spus, să învăț o limbă străină, m-a trimis la această doamnă, care mi-a spus odată: „Poate ai șansa, cum am avut eu, să întîlnești o franțuzoaică, să-ți placă și să nu poți să-i mărturisești lucrul acesta!”. Mi-a plăcut să învăț, am învățat la toate materiile, toate mi-au plăcut. După facultate, cînd orizonturile, într-adevăr, s-au mai deschis, franceza mi-a fost de mare folos. Este o limbă învățată în copilărie, o limbă în care m-am descurcat și mă descurc foarte lejer. Probabil, de la o vîrstă mai înaintată nu ai aceeași îndeletnicire în limbile străine. Și chiar dacă reții destule cuvinte, nu-ți mai vine atît de ușor să le întrebuințezi într-o conversație. Pe cînd, ce ai învățat în copilărie parcă se întoarce mai simplu într-un dialog. De aceea, nu pot decît să le mulțumesc celor care m-au învățat ceva. Iar aici trebuie să-l amintesc și pe primul meu învățător, domnul Popescu, pe care nu l-am uitat niciodată. Ne-a învățat cum să ții un creion în mînă, cum să fii atent și să răspunzi la întrebările care ți se adresează, cum să ai un scris caligrafic…

Prima eclipsă de soare

Aveți o întîmplare deosebită cu acest învățător?

– Cu el am văzut prima eclipsă de soare! Cred că era în 1961. Fiind mai înăltuț față de colegii din clasă și avîndu-l pe tata într-o funcție la Uzină, mi-a zis: „Poimîine, începînd cu ora 9 dimineață, va fi eclipsă de soare! Ca să o putem vedea, trebuie să avem toți o bucată de geam afumat la lumînare!”. Era nevoie de 20 de gemulețe. I-am spus tatălui meu, care s-a supus „comenzii”. Am adus cele 20 de bucăți, i le-am predat învățătorului, care le-a pus pe geam. Dar cînd să ieșim să urmărim eclipsa, s-a făcut curent și o parte dintre bucăți au căzut și s-au spart. Ăsta a fost un moment. Modul în care ne-a explicat, desenînd, cum e Pămîntul, cum e Luna, cum e Soarele, cum e cu umbrele, cum se întîmplă eclipsa, că sînt fenomene ciclice și că sînt științe care studiază aceste fenomene… Astfel, știam încă din clasele mici că nu numai matematica, citirea, muzica sînt discipline. Căuta să ne împărtășească și alte amănunte, care îți trezeau curiozitatea.

Mașinile negre

Ați vorbit mai devreme despre închiderea care s-a petrecut în anii ´50. O închidere la propriu pentru mulți, în penitenciarele epocii, și o închidere la figurat pentru întreaga societate. Totuși, spre jumătatea anilor ´60, cînd dvs. vă aflați în școala primară, apăruseră unele semne de liberalizare… Iar pînă în 1964, fuseseră eliberați deținuții politici. Cum ați simțit atmosfera acelor timpuri la Bumbești?

– Pînă în 1960, am trăit mai mult în casă și în jurul casei. Părinții mei mergeau în concedii, mama avea cinci frați, deci era un „tur” al fraților. Mai mergeam într-un an poate la mare, într-un an poate la munte. Ce știu eu și nu numai eu, ci și verii mei: părinții noștri, cînd aveau o problemă, nu o discutau niciodată de față cu noi. Acum, dacă oamenii discută politică, nu mai e nici un secret, discută de față cu toată lumea, cu copii, cu nepoți… Ei, la vremea aceea nu se stătea de vorbă despre asemenea lucruri cu copiii de față. Cei mari, țin minte, ne spuneau uneori: „Hai, voi duceți-vă la joacă, veniți peste o oră!”. Mai mult: acolo, în C-urile unde am trăit…

Tata nu m-a lăsat să port blugi

Mai țineți minte cum se numea strada?

– Nu avea nume. Valea Sadului, C3, asta era adresa noastră. Ei, acolo, în aceste C-uri, erau nopți în care, la blocurile vecine, apăreau, la fel ca în filme, mașini negre, cu oameni îmbrăcați în haine de piele. Era un medic, nu mai țin minte cum îl chema, pe care l-au ridicat. Era un vecin pe care, tot așa, l-au ridicat. „A venit Securitatea!”, asta se spunea. Dar nu se știa nici de ce au fost luați, nici pe unde au fost duși. Familiile acestor oameni nu vorbeau nimic, iar lumea se ferea să întrebe. Să vă mai spun ceva despre acele timpuri: tatăl meu avea o funcție în uzină. Din acest motiv, eu n-am purtat blugi! Ar fi fost, să zicem așa, o carență majoră în educația mea, ca eu, copilul lui, să am blugi. Iar blugii nu i-am vrut în clasa I. Îi văzusem cînd mai crescusem, la sfîrșitul școlii generale sau în liceu. Nu m-a lăsat niciodată să port blugi. Mi-am dorit… Nici acum nu-mi cumpăr blugi! Mi-a spus că este o haină decadentă, că așa este văzută îmbrăcămintea aceasta și că nu mi-o va cumpăra niciodată și nici eu să nu fac lucrul acesta cît timp sîntem împreună. Așa că m-am supus.

Familia mamei, deportată în Bărăgan

– Părinții dumneavoastră cum au ajuns în Valea Sadului?

– Tatăl meu a fost repartizat la Uzina Sadu. Acolo s-a deschis o școală profesională. Tata a lucrat inițial în școala aceasta, unde se formau meseriași: sudori, strungari, toate meseriile acestea de care era nevoie în uzină. El a fost cel care a deschis școala profesională. O școală care, între timp, a recrutat niște vîrfuri, oameni care mergeau către facultățile muncitorești, cum au fost într-o vreme. Iar această școală profesională, în momentul în care, la Craiova, a apărut locomotiva Diesel, s-a mutat la „Electroputere”, ca o continuare de a forma muncitori cu înaltă calificare. I s-a propus și tatălui meu să meargă la Craiova, dar a refuzat. Părinții lui fiind în vîrstă și bolnavi, iar el fiind singur la părinți, a considerat că trebuie să rămînă lîngă familie. Mama mea este refugiată din Basarabia. În perioada școlii, la începutul liceului, a fost adusă în jurul Tîrgu Jiului. La școală l-a cunoscut pe tata, au fost doar colegi. După care, tatăl și mama ei și cu ceilalți frați au fost duși într-un sat din Banat, Grabaț, în județul Timiș, de unde au fost ridicați într-o noapte și deportați în Bărăgan, undeva pe lîngă Ciulnița, în localitatea Perișoru, care înainte parcă se numea Mărculești. Au stat acolo niște ani buni, cu domiciliu obligatoriu. Mama urma școala de asistente și a scăpat ca prin minune de razia aceea. Știu că a fost marcată mereu. Nu putea să vorbească despre situația familiei ei, pentru că nu știa ce se putea întîmpla. Și din acest motiv, nu s-a implicat cu nimic în viața politică. A fost asistentă pediatră. Și a fost repartizată la dispensarul de la Uzina Sadu. Atunci l-a reîntîlnit pe tata. Nu avuseseră nici un fel de corespondență. S-au reîntîlnit la Uzina Sadu, au constituit o familie, din care am rezultat eu și sora mea.

Cu ochii după cățelușa Laika

– Întorcîndu-ne la viața coloniei, ce însemna aceasta dincolo de uzină? Ce făceau oamenii în timpul liber?

– Se organizau diferite evenimente, cum ar fi Balul Mărțișorului, la care participa toată urbea, de la mic la mare. Se mîncau crenvurști, niște crenvurști subțiri și un pic mai lungi, cu muștar, iar ca prăjituri, cremșnitul.  Tata a fost printre primii din urbea asta care au avut un aparat de radio. Duminica erau meciuri de fotbal și tata scotea tranzistorul pe fereastră. Iar vecinii veneau cu cîte un scăunel și se așezau cum te-așezi la spectacol! Fiecare știa că de la ora cutare la ora cutare e ceva. Erau, țin minte, și niște emisiuni de satiră. Oamenii își însușeau unele replici, le mai auzeai peste zi. Pentru mine, radioul a fost un important factor de culturalizare. Tata îl cumpărase cînd eram mai mic. De exemplu, am ascultat cu foarte mare atenție cînd s-a transmis trimiterea în Cosmos a cățelușei Laika. La mintea mea de atunci, chiar ieșeam să mă uit dacă se vede cumva pe cer! Pe urmă, în 1963, cînd a fost înmormîntarea lui Kennedy, s-a transmis ceva la Radio. Mi-a rămas în minte acest moment. După aceea, erau niște emisiuni de știință, în care aflai o seamă de lucruri: de exemplu, cum funcționează motoarele… Tot de la radio am auzit cum un om poate să primească sînge de la alt om, deci, despre transfuzie. Erau lucruri rare la vremea aceea, lucruri pe care nu le aflai orișicum. Mai era o emisiune de limbă română, realizată de academicianul Al. Graur, reputatul lingvist, pe care îl ascultam întotdeauna. Apăruse și televiziunea, dar în urbea noastră nu prea erau televizoare. Mai tîrziu, la Tîrgu Jiu, în gară, aveam o convenție cu vînzătorul de ziare. Oamenii încep să intre în legătură cînd se văd des. Și îl rugasem pe vînzător să-mi păstreze un exemplar din programul radio-tv…

Scena și ecranul

Piese de teatru, filme ajungeau la Bumbești?

– Era un club muncitoresc, unde veneau piese de teatru, mergeau părinții mei, erau și piese pentru copii, teatru de păpuși… Acolo, la club, mai era o sală de șah, erau bibliotecă, sală de spectacole, o sală de festivități. Pe urmă, erau caravanele cinematografice. Dacă filmul începea la ora 4, de pe la 2 umbla o mașină cu difuzor: „De la ora 4 rulează filmul cutare!”. Și se anunțau actorii, tematica… Am văzut filme despre luptele de gherilă din perioada războiului cubanez, am văzut filme despre lupta de eliberare a africanilor. M-a impresionat, de exemplu, un film care se chema „Lanțul”. Cu africani înlănțuiți unul de altul. Către sfîrșitul filmului, doi negri reușesc să-și taie lanțul. Se simt liberi și pleacă în direcții diferite. Mi-a rămas în minte imaginea asta. Mai erau filme cu indieni, filme cu cowboy, foarte populare. Nu lipseau nici filme de propagandă, despre cum s-a construit Bumbești-Livezeni, cum s-a construit Salva-Vișeu, cum s-a pregătit hidrocentrala de la Porțile de Fier. Știindu-se că acolo va fi construită o hidrocentrală, am vizitat cu școala insula Ada Kaleh, înainte de scufundare.

Amintiri de pe insula Ada Kaleh

Ce v-a plăcut pe insulă?

– Toată insula era înflorită, am văzut-o într-o primăvară spre vară, peste tot era un miros de cafea rîșnită, de dulcegării… Acolo am mîncat halviță. Erau tot felul de dulciuri ale etniei turce. După ce am terminat clasa a VIII-a, am plecat la Tîrgu Jiu, la liceul „Tudor Vladimirescu”. Am intrat în echipa de baschet a liceului, cu care am participat la multe competiții. În perioada aceea, de cîte ori aveam de jucat la Turnu Severin, ne duceam să vedem și piciorul din podul lui Apolodor. De asemenea, în preajma lui 23 august, se organizau expoziții naționale cu realizările epocii. În agricultură, siderurgie, industria lemnului, nu știu ce… Și ne duceau să vedem cum poporul începe să se dezvolte și încep să apară niște produse. Televizoare mici, televizoare color, autoturisme Dacia. Toate acestea însemnau mai mult decît ce avuseserăm pînă atunci. Mici amintiri…

Aurul haiducilor

Păstrați și niște amintiri „aventuroase” din Bumbești?

– Aș avea și ceva de felul ăsta! Undeva pe lîngă cimitirul satului erau niște grote. De cîte ori murea cineva, urmăream convoiul funerar, deși nu prea înțelegeam ce se întîmplă. Și am văzut că în vecinătatea cimitirului vechi din Sadu erau niște grote în stîncă. Circulau povești că acolo se ascundeau haiducii și-și împărțeau prada. Ne mai „întărîtau” unii, alții: „Poate le-or fi căzut niște bani de aur, de nu știu ce…”. Am făcut expediții în aceste grote, care erau pline de lilieci. Era lucru rar să ai o lanternă în anii aceia! Dacă avea o familie din zece, din douăzeci… Dar noi, ca să ajungem în grote, umblam cu lumînări aprinse, luate din cimitir! Fumul acela speria, gonea liliecii. Astfel, pînă sus se umplea stînca de lilieci. Dura o zi, două pînă se întorceau…

Prin tunelul de zăpadă

– Cum erau iernile acolo?

– Zăpada era atît de mare încît țin minte niște ierni în care tatăl meu, vecinii făceau tunele ca să poată ieși din casă. Nu vedeau cerul. Lumea mergea prin tunelul de zăpadă!

Și încălzirea?

– Cu lemne. Aveam sobe de teracotă, se tăiau lemnele, era o magazie unde fiecare își aranja rezervele. Era cald, era bine, era frumos!

Mergeați la colindat, erau grupuri de copii?

– Da, veneau grupuri de copii. Ne organizam și noi. Mergeam pe la prietenii apropiați, nu umblam prin toată comuna. Dar veneau foarte mulți din sat, din Bumbești-Jiu. Cu Steaua, cu Capra, cu Ursul, cu Plugușorul, răsuna colonia de buhaie, de biciuri… Toate aceste obiceiuri erau. Mai plecam și eu cu gloata. Bineînțeles, iernile, ca mai toți copiii, eram la săniuș. Veneam acasă înghețat! Că te udai, dar nu te îndurai să pleci. Erau niște locuri speciale pentru săniuș. Ne tăiau bunicii, dintr-o copaie, un fel de schiuri, cu niște legături de piele, și ne dădeam pe acel tăpșan de lîngă calea ferată. Cînd am fost mai mari, către liceu, am putut să cumpărăm schiuri. Atunci am învățat să schiez. Erau niște denivelări, cu o „pistă” de 200-300 de metri, spre Valea Jiului. Cînd am ajuns să stăpînim mai bine tehnica schiatului, am început să sărim peste drumul care ducea la Porceni!

Toată colonia se aduna la meciurile de fotbal

Fotbal se juca?

– Da, era și o echipă care participa în campionatul regional. Erau meciuri cu Tîrgu Jiul, cu Turnu Severin, cu Motru, cu Strehaia, cu Segarcea… Sadu avea o echipă bună, care totdeauna lupta pentru locurile fruntașe. Gazonul era îngrijit, se ocupa de asta un administrator. Lîngă stadion erau și terenuri de tenis de cîmp, jucau niște medici, niște ingineri, un arhitect… Noi eram mai mult copii de mingi! Ni se părea un sport frumos. De asemenea, încă se mai juca oină.

Mergeați la meciurile de fotbal?

– Îl însoțeam uneori pe tatăl meu. Altminteri, mergea toată colonia! Bărbații, copiii lor, chiar și femei. Stadionul avea tribune, care se umpleau la fiecare meci. Cu galerie, cu huiduieli… Dar n-am văzut niciodată o altercație. O atmosferă „muncitorească” am mai prins! Erau orgolii sportive. Se considera că o echipă întreținută de uzină, care asigura o anumită calitate, ducea și la o creștere a orgoliilor.

Apa minerală, un lux

–  Domnule profesor, plimbîndu-mă prin Bumbești, am văzut numeroși oameni care luau apă de la izvoare…

– Și eu, cînd eram copil, mergeam să iau apă de la niște izvoare. Mergeau mulți locuitori să ia apă de la izvoare. Nu că nu ar fi fost bună apa curentă, că am băut apă de la robinet, nu se ducea nimeni să cumpere apă minerală. De altfel, la vremea aceea, apa minerală era un fel de lux! Doar la sărbători sau la unele ocazii mama cumpăra și apă minerală. Pe drumul care ducea la Porceni, despre care am tot vorbit, era un izvor. Și la izvorul acela, din cînd în cînd, mergeam să iau apă. Cu damigeana. Mi se pare că erau niște perioade de revizii ale instalațiilor. Erau izvoare de la care populația lua apă. Și pe drumul care cobora spre uzină era un izvor.

Muncitor necalificat la Uzina Sadu

Ați avut pasiuni în copilărie, în adolescență?

– Din micile mele economii, îmi cumpăram plicuri cu timbre: mărci poștale românești și străine. Încet-încet, cam de prin clasa a V-a, îmi făcusem și niște clasoare filatelice. Cînd am dat la facultate, întîia oară am căzut. Mama a fost foarte supărată: „Uite, ți-ai pierdut timpul și cu timbrele, puteai să citești mai mult!”. Motiv pentru care mi le-a ars. A fost foarte dureros pentru mine. Pe lîngă această sancțiune, am fost muncitor necalificat la Uzina Sadu. Din luna august, după ce am ratat admiterea, pînă în luna aprilie a anului următor. Făceam tot naveta. Cu rata muncitorilor. Îmi luam cărțile cu mine, rata făcea o oră și ceva, mai culegea muncitori din drum, se oprea, pornea. Plus că, la vremea aceea, un autobuz nu mergea cu mai mult de 40 de km la oră. Mașinile astea aveau motoarele în spate și nu erau etanșeizate. De foarte multe ori, șoferul oprea ca să se aerisească autobuzul. Și tot felul de pățanii. Dar toate acestea m-au făcut să lupt pentru un ideal. Întotdeauna am vrut să mă desprind de o anumită condiție. Am vrut mai mult.

Să fac ceva, să las ceva, să împing lucrurile către ceva

– Mi-a rămas gîndul la anii în care ați studiat pianul. Credeți că v-a ajutat acea perioadă  în chirurgie?

– Pentru digitație, cred că m-a ajutat! Nu cred că faci nimic în viață care să-ți fie de prisos. Totul e să știi cum să le-mpletești! De exemplu, cînd mă apucă oboseala, nu-mi doresc neapărat să mă culc; prefer să ascult muzică, să schimb cumva registrul, ca să mă regăsesc și să-mi reîncarc forțele. Nu-mi place nici să mă retrag, îmi place să am un dialog, să mai aflu cîte ceva… Bine, acum, acel „ceva” îl reprezintă mai ales noutățile profesionale. Cel mai mult mă incită viitorul meseriei, cum va arăta chirurgia. Pentru că sînt congrese care aduc o seamă de lucruri noi. Perioada actuală este cu mini-invazivitatea. Să faci o chirurgie în care operația să reușească, recuperarea bolnavului să fie foarte rapidă, să știi să folosești tehnologiile, să știi că ai alternative. Înainte era asta și-atît! Acum, poți să judeci endoscop, laparascop, R.M.N… Toate acestea le îngemănezi, ca să găsești varianta cea mai scurtă. Or, minunea aceasta mă înflăcărează! Însă am avut bolnavi care au comparat situația lor cu cea a propriilor bunici sau părinți cînd au fost operați. Cînd am făcut primele operații de colecist laparoscopic și pacienții erau externați după două zile, se duceau la ecograf și spuneau: „Dom´le, n-am mai auzit să meargă așa repede! Bunicul, părintele meu au stat vreo două săptămîni pînă li s-a pus diagnosticul, vreo două trei-săptămîni pînă la operație și au putut să plece… Mie ce mi-or fi făcut ăștia, că în două zile m-au trimis acasă!?”. Vedeau că nu au colecist, nu prea înțelegeau foarte bine, de aici și niște reguli de dietă mai blînde. Înainte, cine se opera de colecist avea un an de zile brînză de „veci”! Pe cînd acum, trei luni de zile totul fiert, la cîteva ore, ca să poată să se amestece  bila aceasta cu mîncarea ta etc. E greu să culturalizezi oamenii… Dar, în același timp, trăiești o etapă de performanță a chirurgiei. Acum, e totul wireless. Cu o asemenea platformă de lucru, pot să dirijez o operație de la zeci, sute, mii de kilometri! Se ajunge să stai în concediu pe plajă, să te roage cineva să-l operezi, iar tu să nu-i mai spui că ești în concediu; spui să se aranjeze sala, tot, tot, tot și operezi. Bineînțeles că îngrijirile se vor face la spital. Performanța aceasta nici Jules Verne n-a prevăzut-o, iar el a prevăzut multe lucruri! Sau: există posibilitatea utilizării unor nanoroboți, niște roboței pe care îi înghiți, ei străbat peretele gastric și, printr-o platformă wireless, îi dirijezi, îi comanzi ca și cum te-ai juca dacii și romanii! Lumea medicinii este minunată din acest punct de vedere! Sau: se întîmplă să sîngereze ceva. Există acum o substanță care se injectează, devine fluorescentă pe ecran, și te duci punctual să oprești zona care sîngerează. Într-o operație, totul se face roșu. E greu, pierzi timp să ajungi la acea zonă, cu unele instrumente ar dura foarte mult. Și uite că s-a găsit o soluție care este foarte bună. Sau: în oncologie, la ora actuală se folosesc nanoterapiile. Ca să ne priceapă lumea: încarci o substanță pe un grăunte de pilitură de fier, pe care, după aceea, cu magnetul, o dirijezi la locul ranei, ca să își facă efectul. Deci, nanoterapiile acestea vor avea un mare impact în oncologie. Conduc și eu un studiu din acesta, pe șoricei. Ne luptăm, să vedem… Progresul înseamnă să gîndești, să cauți, să exersezi, să observi și, la un moment dat, să ai un răspuns pe care îl pui lumii în mînă. Unul îl va corecta, altul îi va găsi nu știu ce, dar va fi și un bine pe care îl poți oferi. Dacă nu ai acest „zgîndărici” de a observa tot timpul lucrurile, să nu fii mulțumit cu cît ai făcut, să te uiți și în stînga, și-n dreapta… Eu așa găsesc sensul existenței mele: să fac ceva, să las ceva, să împing lucrurile către ceva, să angajez oamenii aceștia cu care lucrez. Să nu vii doar așa, la muncă. Trebuie să fie și un coeficient de creație în tot ceea ce faci.

Lăsați un comentariu

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending

REPORTAJ

Acasă la Ecaterina Teodoroiu

Publicat

pe

Pulsul unui oraș nu-l dau nici clădirile istorice, nici monumentele, nici cîrciumile sau cafenelele, nici străduțele, bulevardele sau alte asemenea locuri moarte. Pulsul unui oraș zvîcnește o dată cu oamenii săi, cu locuitorii, prin forfota din miezul zilei sau din miezul nopții, prin felul în care fețe zîmbitoare sau curioase, mîhnite sau sfioase, te atrag sau te alungă pe străzile orașului, ca într-un labirint. Nu de puține ori se întîmplă să te abați de la un traseu doar pentru că te ispitesc vocile vesele ale unui grup gălăgios. Mai prinzi din zbor cîte o frază, cîte o poantă, cîte un pont. Cum așa? S-a deschis o gogoșărie după colț? Perfect, știi de unde să-ți întărești rezervele de energie. Alteori, o simplă întîlnire a unei priviri triste îți poate da peste cap toate planurile, gîndurile.

Ceea ce te poate face să te simți bine într-un oraș sînt oamenii săi. Și, cîteodată, vremea. Soarele zilei de 17 februarie a scos din case, cu mic, cu mare, numeroși locuitori ai Tîrgu Jiului. Dar acum, la 5 dimineața, în gara friguroasă, nimic nu prevestește ce va să fie. Lumina slabă, rece, de neoane învăluie sala unde se află casele de bilete. Și un bancomat. Și un automat de cafea. Pe una dintre băncile din lemn acoperite cu straturi-straturi de vopsea de-a lungul timpului, să pară mai proaspete, moțăie o doamnă înfofolită zdravăn. Vîrfurile picioarelor nu-i ating podeaua și sforăie ușor, într-o așteptare levitîndă.

La etaj, unde, cu decenii în urmă, trebuie să fi fost niște săli de așteptare superbe, dincolo de ferestrele cărora se aștern cuminți la orizont crestele masivului Parîng, nu mai așteaptă nimeni nici un tren. Șapte oameni ai străzii, sau, mai bine spus, ai gării, fură cîteva ore de somn. Pe scaune, pe jos, pe unde apucă. Dar nu e vorba despre nici un fel de ilegalitate aici, deși te izbește un bizar aer clandestin. Autoritățile locale și poate chiar conducerea C.F.R. au permis nevoiașilor să-și stabilească aici domiciliul nocturn. Să doarmă uitați de lume sub geamurile brîncușiene ale gării. Geamuri a căror formă amintește de Poarta sărutului. O poartă care, simbolic, face trecerea spre o altă viață, cea veșnică. Iar amărîții din sala de așteptare poate nici nu știu că ei au făcut deja cîțiva pași înainte.

E 6 fără ceva. Holul gării din Tîrgu Jiu se populează încetișor. Cinci pescari echipați corespunzător, cu cizme, undițe, găletușe cu momeală, ranițe ticsite cu cine știe ce alte șiretlicuri pescărești, își cumpără bilete de tren de la ghișeu. Destinația? Turceni. Pe vremea asta, nu e prea frig? Nu, că apa e încălzită de la termocentrală. Și ce prindeți? Mreană, crap, caras, somn. Am suspectat prezența somnului în apele Jiului ca parte a unui basm de pescar. Dar nu e așa. O rapidă căutare pe Google. Un site gorjean de știri menționează pescuirea, la Turceni, în 2015, a unui somn de 100 de kg. O captură parcă danubiană. Și nu e de mirat, în aceste condiții, că, o dată ocupat un loc bun, bărbații fac cu tura, zi și noapte, pentru a nu-l lăsa la îndemîna altcuiva. Asta ne spun pescarii tîrgujieni care nu cred să facă, totuși, parte din schimbul I. Apoi se îmbarcă într-un personal cu etaj. Vine și rîndul nostru să facem același lucru.

Trenul Regio 2081. Tot cu etaj. Pasagerii sînt puțini și de-ai casei. Înainte de a coborî în gara Lainici, cît timp așteptam în fața ușii, ne abordează controlorul. Cu cascheta ridicată șmecherește pe frunte și cu smartphone-ul în mînă, ne întreabă dacă e vreo sărbătoare la mănăstire. Biletele noastre de tren, București — Lainici, cu schimbare în Tîrgu Jiu, trebuie să-i fi stîrnit curiozitatea. Pe care, se vede, și-a reținut-o pînă în ultimul moment. Ba chiar ne-a mărturisit că a căutat pe Internet să vadă dacă se întîmplă ceva deosebit azi, 17 februarie 2018, la Mănăstirea Lainici. Îl lămurim repede că nu e vorba decît despre o scurtă vizită. Dacă tot am ajuns în zonă. Ne arată pe geam drumul pe care trebuie să-l parcurgem din gară pînă la așezămîntul monahal, cu indicații aproape dăscălești.

Nu am apucat să ne învîrtim prea mult prin curtea lăcașului și, de nicăieri, apare doamna care moțăia în gara din Tîrgu Jiu. De data asta, nu mai levita. Cu pași greoi, de trup purtat mulți ani prin viață, a urcat treptele bisericii în care se oficia slujba de dimineață. Între construcțiile mănăstirii, undeva, lîngă intrare, se găsea și o clădire modestă, pe frontispiciul căreia scria, cu litere bisericești, „Librărie”. Am cumpărat, de acolo, cinci fiole de mir, două sticluțe cu sirop de cătină și un borcan de zacuscă de vinete, terminat deja în momentul în care scriu aceste rînduri. Am salutat cu Doamne ajută! și am plecat mai departe. În gara din Lainici, o femeie dădăcește doi căței. Le dă ceva de mîncare și le vorbește ca unor copii mici. Cine e un suflețel curat? Da, tu, ființă frumoasă și minunată! Are un rucsac în spate și doar asta pare să o oprească să se aplece pînă jos, ca la mătănii, să mîngîie patrupedele. Așa că doar le vorbește. Lumina soarelui coboară ca o lavă încinsă de pe crestele munților acoperiți încă de zăpadă.

Din nou în tren. În Regio 2082, fratele mai mare cu un an al celui precedent. De data asta, Tîrgu Jiu nu mai e doar stația via pe un bilet, ci destinația finală. O destinație-surpriză, de fapt. Pentru că intenționam să coborîm în halta Ecaterina Teodoroiu, pe care o localizasem dinainte, pe hartă, ca fiind foarte aproape de casa memorială a eroinei de la Jiu. Din precauție, am întrebat o doamnă dacă făcusem un calcul corect. Nu, e prea mult de mers pe jos, ne-a spus cu o voce blîndă și binevoitoare, zîmbindu-ne ca unor copii cu idei trăznite. Mergeți pînă în Tîrgu Jiu și luați un autobuz. Vă arăt eu de unde. Pînă să ne dezmeticim și să luăm o decizie, halta deja trecuse. Rămînea, deci, să mergem pe mîna doamnei. Mai sînt cîteva minute. Apare și controlorul căruia îi întindem biletele fără să ni le fi cerut. Își justifică repede neglijența, spunîndu-ne că știa de la colegul de dimineață că avem bilete dus-întors. Ne cheamă apoi spre una din ușile trenului să ne arate Coloana infinitului. Ne și explică drumul de la gară pînă acolo. Cîteva clipe, am fost asemeni copiilor care descoperă ceva în fața blocului și fac cerc în jurul misteriosului obiect. Mai văzusem din tren Coloana, dar cum puteam, oare, să stric momentul de bunăvoință al ceferistului? Imediat ce am ajuns în gară, am fost luați în primire de doamna din tren. Puțin a lipsit să ne ia de mînă sau să ne înșire unul cîte unul, în spatele ei, ca o educatoare, pentru a ne duce pînă la chioșcul de unde se puteau cumpăra bilete. Ne-a arătat și stația, ne-a repetat de cîteva ori să luam autobuzul pe care scrie 9 Mai – Artego, nu alt 9 mai, ci Artego, pînă la stația Păltiniș.  Ne-a zîmbit, ne-a făcut cu mîna de parcă ne-am cunoaște dintotdeauna și cine știe spre ce locuri s-a îndreptat.

După nici trei minute de stat în stație, a apărut și autobuzul. 9 Mai – Artego. Ne-am urcat în el ca desprinși dintr-o vrajă, așa cum se întîmplă cînd schimbi brusc planurile. Ne-am interesat unde ar fi stația Păltiniș și nu ne mai rămînea decît să urmărim o femeie de vreo 60 de ani care ne-a precizat, destul de sec, să coborîm acolo unde va coborî și dumneaei. Nu ne puteam uita insistent la dînsa, dar am avut grijă să o privim cu coada ochiului tot drumul. Cum făcea doamna cîte o mișcare mai suspectă, cum ne încordam mîinile pe scaune pentru a fi pregătiți să ne ridicăm. După cîteva alarme false, am poposit și în stația Păltiniș. Doamna din autobuz o luase voinicește înaintea nostră. S-a oprit un moment locului și a privit înapoi, ca și cum ar fi uitat ceva. Mergeți la casa memorială? Da, răspundem mirați că ne mai acordă atenție. E puțin mai încolo, după gardul ăla, ne spune serioasă, indicînd ceva cu toată mîna, într-un gest parcă de lehamite și, totuși, plin de caldă familiaritate.

Vădenii în contrapunct

Era încă dimineață, nici nu se făcuse 10, dar razele învăluiseră tot orașul, prevestind o grăbită zi de primăvară. Aici, în fosta comună Vădeni, actualul cartier Vădeni al municipiului Tîrgu Jiu, domnește o liniște rurală. Case vechi și vile noi se amestecă de o parte și de cealaltă a bulevardului Ecaterina Teodoroiu. Străjuită din toate părțile de construcții copleșitoare, casa în care s-a născut eroina de la Jiu rezistă cu încăpățînare pe același petic de pămînt de odinioară. Locuința cu două încăperi e tipic țărănească și a fost transformată în casă memorială în 1938, la inițiativa Arethiei Tătărăscu. Are, deci, acest statut de 80 de ani rotunzi. Dar înainte de a intra pe portița de lemn a curții de azi, să pășim întîi Pe urmele eroilor gorjeni, cu Ion Tic, în vara anului 1933.

Ion Tic publică în hebdomadarul Ilustrațiunea română reportajul foiletonistic Pe urmele eroilor (nouă episoade: din 28 iunie pînă în 23 august 1933). Ziaristul a străbătut meleagurile gorjene în căutarea unor altfel de povești despre Ecaterina Teodoroiu și despre eroii care au luptat în Marele Război. Povești mai umane, povești relatate de către localnici. Ion Tic discută pînă și cu elevii școlii din Vădeni. Iar una dintre școlărițe îi istorisește „Legenda fecioarei din Vădeni”, o născocire de moment a unei minți ascuțite. Cunoaște, de asemenea, brancardiere care au participat la luptele de la podul Jiului. Cu neașteptate aptitudini regizorale, dornic să insufle narațiunilor sale istorice cît mai multă autenticitate, Ion Tic are chiar ideea de a reconstitui fotografic o serie de secvențe de război. O idee, să recunoaștem, spectaculoasă. Astfel, acesta adună ostași, cu uniforme militare, avîndu-l în frunte pe comisarul Pompiliu, care a condus în realitate bătăliile de la Tîrgu Jiu. Și brancardierele au fost imortalizate, în veșminte populare, purtînd banderole și chipiuri cu însemnele Crucii Roșii. Clișeele care însoțesc reportajul lui Ion Tic au fost valorificate ilustrativ, peste ani, în majoritatea articolelor dedicate Ecaterinei Teodoroiu. Pe care nu o cheamă, de fapt, Ecaterina Teodoroiu, ci Cătălina Toderoiu. Ziaristul este rugat, la fața locului, de o seamă de gorjence, să nu-i pocească numele eroinei atunci cînd va scrie despre. Să-i spună Toderoiu, de la Toader, nume românesc. Ion Tic se supune cererii stăruitoare a femeilor. Și, bineînțeles, reporterul ajunge și la casa Toderoilor. Spre deosebire de astăzi, 17 februarie 2018, cînd prin Vădeni mai vezi ici-colo cîte un trecător, Ion Tic a fost întîmpinat de un adevărat „sfat” popular.

Apoi le-a cunoscut pe mama Ecaterinei, Ileana, pe sora acesteia, Sabina, cu un prunc în brațe, și pe Andrei, soțul Sabinei. Și poate că inițiativa de a transforma micuța casă cu acoperiș de șindrilă într-un muzeu a aparținut, într-adevăr, Arethiei Tătărăscu, dar se pare că această idee a fost, cu cinci ani mai devreme, rostită și scrisă de Ion Tic:

Chiar arma cu care a luptat în război este arma pe care a cules-o printre morții și răniții unui cîmp de bătae. De această armă nu s’a despărțit o singură clipă, pe cîmpul de bătae, pe patul de suferință, pretutindeni, pînă ce două gloanțe vrășmașe i-au răpus viața. Un talisman al biruinței, pe care muzeul nostru național ar fi trebuit să-l păstreze. Era cel mai scump lucru al fiicei mele și, poate, una din glorioasele amintiri din război…

— Tocmai pentru acest lucru, socotesc că această căscioară trebuie să devină muzeul național „Ecaterina Toderoiu”, care să adăpostească, pe vecie, amintirile scumpe…

Bătrîna rămase pe gînduri. Apoi, după cîteva clipe:

— Dar cine să-l facă?

— Mai sînt destui buni români care să poată săvîrși un asemenea lucru.

— Aș da și eu bucuroasă, cîteva lucrușoare pe care le păstrez ca ochii din cap…

Și chiar ca pe ochii din cap păstra bătrîna mamă a Ecaterinei Teodoroiu și o poză cu fiica ei din vremurile în care era la școală. Nu lăsase pe nimeni să o împrumute pentru că, încrezîndu-se în tot soiul de oameni, înstrăinase pînă și ultimele straie ale fiicei căzute în război. Nu mai avea multe lucruri rămase ca amintire. Îi permite, totuși, lui Ion Tic, să facă o fotografie după fotografia elevei Ecaterina Teodoroiu, sub supravegherea ei. Ilustrația, inedită la momentul respectiv, însoțește reportajul. Acum, la casa memorială Ecaterina Teodoroiu, hainele eroinei s-au întors acasă. Sînt împăturite atent și protejate de o vitrină. Alături, o cosiță șatenă care nu a fost niciodată în război. Tînăra combatantă și-a tăiat părul înainte de a se înrola. Bărbătește.

Am pășit, deci, în curtea casei memoriale. De azi. Din spate, cineva s-a grăbit să ne depășească pentru a ne ieși în întîmpinare. În graba veselă a muzeografei, pentru că despre ea e vorba, era ceva din graba gospodinelor care, atunci cînd primesc musafirii cu masa plină, își amintesc brusc că au uitat nu știu ce fel de prăjituri și dau fuga în bucătărie pentru a le aduce, deși toată lumea s-a arătat deja impresionată de toate atențiile culinare. Cu zîmbetul pe buze, ne-a poftit în casă și a început să ne povestească pătimaș despre familia Ecaterinei Teodoroiu, despre Vădenii de altădată, despre mișcările Marelui Război la Tîrgu Jiu, despre monumentul închinat eroinei, poziționat în vecinătatea Prefecturii, despre podul de peste Jiu și despre atîtea altele. S-a asigurat, apoi, că nu ratăm vreun obiect deosebit din cele două cămăruțe. Cum ar fi patul în care care a dormit Ecaterina Teodoroiu și care, într-adevăr, apare și într-o fotografie din 1933. Abia am reușit să prindem o pauză mai lungă de vorbire pentru a o întreba, întrucîtva jenați, pe energica muzeografă cînd putem plăti biletele. Retrospectiv, îmi dau seama cît de prost a picat întrebarea. Nu era unul din acele cazuri în care achiți taxa de intrare și, ca atunci cînd bagi fisa într-un tonomat, muzeograful începe să-ți releteze pe fast forward o poveste care se vede că deja îl plictisește. La început, la sfîrșit, e același lucru, ne răspunde în legătură cu biletele. Și chiar e același lucru. Și a trebuit să o cunoaștem pe această doamnă pentru a înțelege o dată în plus cît de ridicole pot fi relațiile standardizate între oameni. De tip cerere și ofertă. Repetitive și lipsite de viață adevărată. Dar să o cunoaștem și împreună.

Se numește Ionela Zgripcea și lucrează de doi ani la micul muzeu. Pînă acum doi ani, încă de la inaugurarea casei memoriale, întotdeauna a fost angajată o urmașă a Ecaterinei Teodoroiu, ne informează, lăsîndu-ne să înțelegem că, o dată cu ea, s-a rupt lanțul descendenților. Ionela Zgripcea nu are studii de istorie, ci de economie, și nu e, de fapt, muzeografă, ci supraveghetoarea casei memoriale. Dar nu s-a dat de gol nici o clipă. Ionela Zgripcea se încălzește iarna la un calorifer electric amplasat în odaia cu patul și spune că nu, nu e frig, dimpotrivă, se face foarte cald în cameră. A învățat istoria meleagurilor gorjene singură, cu drag și din pasiune și asta se transmite încă de la începtut. La finalul vizitei, am cumpărat o vedere cu Ecaterina Teodoroiu și un pliant despre care mi-a zis cu modestie că ar conține cam ceea ce v-am povestit și eu. Nu a fost așa. Informațiile cuprinse în broșurică erau cu mult mai firave decît cele transmise de ea. Și poate că Ionela Zgripcea nu e o urmașă a Ecaterinei Teodoroiu, dar vizita la casa memorială nu a avut nimic tipic muzeal. A fost asemeni unei vizite plăcute, la un prieten pasionat de istorie.

„Vremuri second-hand”

Pe bulevardul Ecaterina Teodoroiu, în dreptul statuii eroinei, o piață încropită ad-hoc. Oamenii se tocmesc pentru legume, fructe, borș. Cu toții au un aer de liniște sărbătorească și discută îndelung în picioare. Deși sînt scaune răzlețe pe marginile trotuarului. Te poți aștepta oricînd ca doi bătrîni să scoată o tablă de șah și să o așeze pe postamentul statuii. Și totul să pară atît de firesc. Îmi cumpăr niște „mini cu telemea” de la un Fornetti păzit de impunătoarea Ecaterina Teodoroiu. Nu știu cum se face, dar nu găsesc aceste patiserii decît în provincie.

Ritmul agale al plimbării e dictat de soarele tot mai arzător. În apropierea centrului, stîlpii Căii Eroilor sînt împodobiți cu tricoloruri, accentuînd atmosfera festivă. Oriunde întorci privirea, oamenii mișună ca într-un harnic furnicar. Cupluri de mînă, pensionari, grupuri de adolescenți și copii scoși din casă să-și epuizeze energia pentru a adormi mai devreme noaptea următoare. Toată lumea are de cîștigat de pe urma primăverii din mijlocul lui februarie.

În fața Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” e forfotă mare și mă gîndesc, pentru cîteva secunde, că nu vom mai prinde bilete pentru spectacolul din seara aceea. „Avioane de hîrtie”. Un spectacol despre care am aflat telefonic de la o angajată a teatrului, cînd am sunat cu cîteva zile înainte și care m-a asigurat că vom găsi bilete chiar și în ziua reprezentației. Am intrat, am întrebat, am rezolvat. Patru bilete fără loc, pentru că nu se umple sala și fiecare se poate așeza unde dorește. Mi-am alungat repede gîndul de la eventuala buluceală dinaintea începerii spectacolului și am lăsat să se strecoare gîndul că ar fi tare păcat, pe așa o vreme, să nu beau o cafea pe o terasă.

De la masa pe care am ales-o, se zărea un soi de arenă. Nu de luptă, ci de joacă. Sub privirile atente ale părinților, copii alergau dintr-o parte în alta, în regulile unor jocuri care se contopeau unele cu altele. Periodic, cîte un micuț se plîngea de căldură și începea o aprigă negociere cu părinții. Dacă pot să dezbrace gecile. Sau dacă pot să-și dea jos măcar căciulile. Te rooog! Unii părinți cedau sub amenințarea iminentelor smiorcăieli. Alții se țineau tari pe poziții. Cafeaua cu lapte a costat 8 lei, fix jumătate din cît ar fi costat în București. Am plecat mulțumiți, dar cu o ușoară senzație de insolație și compătimind copiii cu părinți greu de convins.

Ne-am continuat plimbarea îndreptîndu-ne spre Parcul Insuliță. Să trecem și noi podul-reper al luptelor din Primul Război Mondial de la Tîrgu Jiu. Podul este același, construit, conform inscripției pe care o poartă, în 1896. Lîngă tăblia cu înscripția, cineva a scrijelit „Roby Robert facebook”. În rest, podul e scutit de alte manifestări artistice stridente. Părculețul din mijlocul Jiului e presărat cu lucrări realizate, probabil, în cadrul faimoasei tabere de sculptură Brîncușiana. Pesemne că micuții care alergau prin parc le luau drept conuri de circulație în jurul cărora, asemeni mașinilor care fac scheme, făceau și ei scheme. Nu departe, se zărește și noul stadion al Pandurilor, echipă de fotbal ale cărei scheme nu au ieșit cu un an în urmă și acum e divizionară B. Am mai zăbovit și în parc, în apropierea Mesei tăcerii, unde copiii (alții!) făcuseră coadă în fața unor dinozauri zîmbăreți și-și așteptau rîndul la poză. Mamele îi dirijau mai la stînga, mai la dreapta, cît să nu intre în cadrele vecinilor.

În centru, copii ceva mai mari, cu ghiozdanele de școală încă în spate, se uitau curioși la același lucru la care ne uitam și noi curioși. Două Dacii 1300 restaurate impecabil, ca scoase nu din service, ci dintr-un muzeu auto. Picioarele ni s-au lipit de asfalt și nu mai conteneam în a admira bijuteriile pe patru roți. Ne înveselisem brusc și mai tare, ca în fața unei revelații.

Citindu-ni-se interesul pe față de la o poștă, plus că nu mai îndrăzneam parcă să plecăm, doi domni ne întreabă știind, cu siguranță, dinainte răspunsul: Vă plac? Normal. Sînt superbe. Vă aparțin? Da. Erau domnii Pompil Gonciulea și Florin Ularu, posesori ai celor două Dacii. Primele modele care au fost fabricate, țin să ne lămurească. Plăcuțele de înmatriculare ale uneia dintre ele chiar conțineau numărul 76, de la anul în care a ieșit pe piață. Cealaltă, ceva mai matură, era din 1972.  Se pare că primele modele pot fi recunoscute după tampoanele alipite de bara din față. Îi credem pe cuvînt. Ne-au arătat chiar și ce au Daciile sub capotă, dar nu prea am înțeles mare lucru. Doar că erau niște piese care străluceau frumos în lumina soarelui primăvăratec. Celor doi li s-a alăturat, la scurt timp după începerea conversației, și Adrian Gonciulea, care moștenise pasiunea pentru mașini de la tatăl său. Toți trei, membri ai clubului Retromobil, prin intermediul căruia participă la parade auto prin toată țara.

În rest, Daciile acestea sînt „mașini de duminică”. Le mai plimbă cîteodată prin oraș cînd vremea e îmbietoare. Cei trei vorbesc despre Daciile lor așa cum vorbesc mamele despre copiii lor premianți: cu mult drag și cu o mîndrie abia reținută. Pompil Gongiulea ne mai atrage atenția că, înainte de ’89, mașina lui era dotată cu un aparat de radio „Predeal”, care prindea doar două posturi: București și Craiova. Vedem chiar interiorul uneia dintre Dacii. Pompil Gonciulea se oferă chiar ca, la o următoare vizită a noastră în Tîrgu Jiu, să ne plimbe cu mașina. Cu o Skodiță, nu cu Dacia, asta e doar așa, pentru expoziții. Propunerea ne înduioșează. Florin Ularu ne mărturisește, la rîndul lui, că Daciile sînt o pasiune, el lucrînd, oficial, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. Pentru toți trei automobilistica este, de fapt, o pasiune. Și-și îngrijesc mașinile într-un mod brîncușian, ca pe niște veritabile opere de artă. La teatru, Florin Ularu se ocupă de butaforie. Ne dă și un indiciu despre cum va arăta sala în acea seară, el fiind cel care a realizat decorul pentru „Avioanele de hîrtie”. Ne despărțim de cei trei iubitori de mașini cu gîndul că poate îi vom revedea la „Retroparada toamnei”, ediția din 2018.

În fața bisericii de lîngă locul de veci al Ecaterinei Teodoroiu se agită voioasă o gașcă de nuntași. Micul mausoleu în care se află osemintele eroinei de la Jiu a fost ridicat cu o întîrziere care a chinuit-o multă vreme pe mama Ecaterinei, așa cum mărturisește aceasta în reportajul din 1933 al lui Ion Tic.

După strămutarea la Tîrgu Jiu a rămășițelor Ecaterinei Teodoroiu, în 1921, autoritățile nu au avut bani pentru a cumpăra statuia realizată de sculptorului Dimitrie Măţăuanu și destinată mormîntului eroinei. Așa că și-a însușit-o primăria orașului Slatina. Ileana Toderoiu, avea, la 12 ani de la reînhumarea fiicei, o singură dorință:

Dar dacă d-ta îl cunoști [este vorba despre prefect] și mai bine, poți să-l rogi să mă lase să-i pun fetei o cruce pe mormînt pînă ce bunii români îi vor ridica statuia. Cine știe dacă nu cumva închid într’o zi ochii cu focul ăsta în suflet… A mai avut fata o statue; poate ați văzut-o și dv. Au cumpărat-o slătinenii și au așezat-o la loc de cinste. Așa au rămas cei din Tg. Jiu fără statue…

Mausoleul, realizat de Milița Petrașcu, avea să apară peste trei ani de la discuția aceasta. Nu știu dacă mama Ecaterinei Teodoroiu a mai apucat să-l vadă.

Pulsul orașului Tîrgu Jiul zvîcnea prin fiecare „arteră” pietonală. Oamenii mișunau care încotro, lăsînd în urma lor dîre de viață adevărată. Doar undeva, la parterul unei clădiri, privea nedumerit pe geam un copil uitat în… frizerie.

Trending

Copyright © 2017 trenul nostru