Facebook

INTERVIU

„Mișcarea secesionistă din Catalonia nu are șanse”

Publicat

pe


Interviu-Regio


Ambițiile separatiste catalane, acutizate prin referendumul din 1 octombrie (referendum declarat ilegal de Guvernul de la Madrid), continuă să țină Spania în criză. În numărul precedent al revistei noastre, am publicat unele opinii despre această stare tensionată. Acordăm în continuare atenție situației din Spania. Astfel, am adresat trei întrebări jurnalistului Bogdan Chirieac, specialist în politică externă, unul dintre fondatorii ziarului online „De Ce NEWS”, al cărui senior editor este în prezent, fost redactor șef al ziarelor „Adevărul” și „Gândul”, autorul volumelor analitice România în NATO: de la Madrid la București (2008) și România suspendată (2012). Ne-a răspuns cu promptitudine și eleganță.


– Stimate domnule Bogdan Chirieac, au fost săptămîni tensionate în Spania. Cum vedeți evoluția situației – Madridul anunță suspendarea autonomiei Cataloniei, în Catalonia sînt anunțate mari mișcări de stradă – și unde credeți că se va ajunge?

– În ultima sută de ani, Spania a cunoscut Războiul Civil, dictatura lui Franco și terorismul basc. Spania este un stat puternic, cu o națiune puternică, care a scris o parte semnificativă din istoria lumii. La cît de hotărât este Madridul, mișcarea secesionistă din Catalonia nu are șanse. Am văzut atitudinea premierului Rajoy, a Parlamentului și a Majestății Sale Felipe al VI-lea. Madridul pare dispus să intre într-o bătălie pe termen lung, așa cum s-a întîmplat cu Țara Bascilor, decît să renunțe la Catalonia. Este greu să anticipăm dacă drept răspuns Catalonia va dezvolta o mișcare armată secesionistă, după fostul model al ETA sau al IRA din Irlanda de Nord. Oricum, tulburările pot dura ani de zile, poate decenii, pînă cînd capetele înfierbîntate se vor liniști.

– În ce măsură pot aceste evenimente să afecteze stabilitatea Uniunii Europene?

– Atitudinea fermă a Guvernului de la Madrid este menită să descurajeze alte mișcări secesioniste, atît în Vestul, cît și în Estul Europei. Spania a afirmat clar că o mișcare de independență în Catalonia încalcă grav Constituția țării. Cu alte cuvinte, legea este de partea Madridului. Bruxelles-ul a fost, la rîndu-i, de partea legalității. Spania nu a avut probleme sau reproșuri internaționale majore pentru înnăbușirea, de-a dreptul în forță, a referendumului neconstituțional privind independența provinciei. Dacă lucrurile vor degenera, putînd să apară inclusiv atacuri teroriste împotriva autorităților spaniole, probabil că Bruxelles-ul va fi și mai unit cu Madridul. De aceea, mișcarea nu se va europeniza. Putem spune că atitudinea fermă a Guvernului spaniol a oprit procesul de disoluție care începuse în Uniune odată cu Brexit-ul.

– Care socotiți că ar putea fi cea mai înțeleaptă strategie a Madridului pentru încheierea crizei?

– Rezistența. După cum spuneam, criza nu se va termina ușor și nici repede. Vor trece ani pînă cînd lucrurile se vor aplana. Vor fi arestări de lideri separatiști, procese și condamnări. Probabil că este unul dintre prețurile pe care Europa trebuie să le plătească pentru a se unifica mai puternic, încercînd astfel să facă față marilor blocuri mondiale: Statele Unite, China și Rusia.

Lăsați un comentariu

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending

SPECIAL

O campanie „trenul nostru”: 12 rute ale Centenarului

Publicat

pe

Ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri. De aceea, am gîndit o campanie publicistică itinerantă, care să marcheze momentul jubiliar. O campanie intitulată trenul nostru pe drumurile Unirii.

Pe scurt

Vom merge, de-a lungul lui 2018, în 12 orașe românești semnificative, din punct de vedere istoric, pentru devenirea României Mari. Astfel, în fiecare lună, o echipă a trenului nostru va poposi într-una dintre cele 12 destinații alese în redacție și deja programate calendaristic. Ca să descoperim împreună cum arată acele locuri în anul Centenarului, cum trăiesc oamenii acelor locuri în Anul Centenarului și care e atmosfera acelor locuri în Anul Centenarului.

De unde pînă unde

Campania trenul nostru pe drumurile Unirii a pornit, în ianuarie, la Mărășești. Mihăiță Stroe și Alexandru Dumitriu publică în acest număr două reportaje consacrate eroicei localități din Vrancea. Traseul va acoperi majoritatea provinciilor românești și se va încheia, simbolic, la Alba-Iulia, în decembrie. Pentru că în 1918 s-a făurit România Mare, care însemna o altă hartă decît cea amputată a prezentului, vom descinde, pe drumurile Unirii, și la Chișinău. Iată desfășurătorul campaniei:

 1. Mărășești (ianuarie)
 2. Tîrgu Jiu (februarie)
 3. Curtea de Argeș (martie)
 4. Drobeta Turnu Severin (aprilie)
 5. Medgidia (mai)
 6. Toplița (iunie)
 7. Tîrgu Neamț (iulie)
 8. Chișinău (august)
 9. Brad (septembrie)
 10. Carei (octombrie)
 11. Bîrlad (noiembrie)
 12. Alba Iulia, Zlatna (decembrie)

Costuri

Cîteva detalii tehnice: deplasările vor fi suportate de membrii redacției. Mijlocul de transport este cel feroviar. Nu pentru că revista se numește trenul nostru, ci pentru că nu posedăm mașini. Punctul de plecare va fi, așadar, Gara de Nord. Vom petrece măcar o zi în localitățile cuprinse în plan. Prin urmare, vom înnopta în mai toate locurile.

Precedente

Unii cititori de presă tipărită își mai amintesc, poate, campania estivală Descoperirea României a ziarului „Jurnalul național” din anii 2004-2006, ziar condus, pe atunci, de Marius Tucă. Această caravană străbătea rutier, vară de vară, un traseu dinainte precizat. Zilnic, în „Jurnalul național” apăreau, pe durata campaniei, reportaje din țară. Evident, nu ne putem compara, ca efectiv numeric și potențial bănesc, cu „Jurnalul național”, care mobiliza mulți ziariști în Descoperirea României, dispunînd și de alte posibilități financiare. Dar în ceea ce privește calitatea textelor, îndrăznim să sperăm într-o vagă apropiere.

Pledoarie pentru „teren”

Presa culturală autohtonă nu prea are obiceiul „terenului”. Întîlnim rarisim cîte un reportaj în paginile acestor publicații, atinse de sedentarism, fie că vorbim despre print, fie că vorbim despre online. Sigur, există însemnări de la evenimente (naționale sau internaționale) la care participă, ca invitați, redactori & colaboratori ai revistelor. Însoțite, cîteodată, însemnările respective, și de impresii turistice. Campania noastră este una autentic reportericească. Nu ne va întîmpina nimeni la gară, nu ne va rezolva nimeni cazarea, nu ne va plimba nimeni prin oraș.

România reală

Va fi, inevitabil, destul festivism patriotard în acest an al Centenarului. Va fi, inevitabil, și destulă înflăcărare demagogică. Va fi, iarăși inevitabil, și agresivitate politicianistă. Au apărut provocări, vor mai apărea. Au fost riposte, vor mai fi. Noi vom căuta un Centenar al decenței. Un Centenar al echilibrului și al toleranței. Un Centenar care să aducă în prim-plan România reală. Cu bunele și relele ei. Am considerat și considerăm că rosturile unei reviste culturale trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, viața obișnuită a oamenilor. Viața de dincolo de București și de marile orașe. Pentru că, fără a înțelege realitățile țării, realitățile de jos, realitățile grele de jos, de care mulți sînt străini sau se feresc cu dispreț elitist, nu ai cum să înțelegi nici cultura acestei țări. E frumos să mergem la lecturi publice prin ceainării și la seri de jazz. Dar nu e de-ajuns.

Prin urmare, din acest număr, trenul nostru pe drumurile Unirii. Sînt, de fapt, drumuri în România reală.

Trending

Copyright © 2017 trenul nostru