Facebook

ARTE

„Rewind” analog. Înapoi la casete

Publicat

pe


Întreprinderea de Metale Rare


Nu plănuiam să scriu un articol care vizează muzica Metal pentru numărul curent, dar nedumerirea de pe chipurile familiei mele (și ale unor prieteni) cînd au văzut că biroul meu se umple de casete audio, devenite acum parcă niște vestigii ale unei epoci uitate, m-a făcut să acopăr acest subiect cît se poate de intrigant din punct de vedere social, dar și, de ce nu?, artistic.

Anul 2017 a fost un precedent pentru industria muzicală a ultimului deceniu. În luna februarie, conform unor publicații de nișă, ca „Telekom Beats” (http://www.electronicbeats.net/the-feed/vinyl-sales-surpassed-digital-downloads/) sau „Metal Injection”, dar și unor ziare precum „The Guardian” (https://www.theguardian.com/music/2016/dec/06/tables-turned-as-vinyl-records-outsell-digital-in-uk-for-first-time) sau „Washington Post”, vînzările de viniluri le-au depășit pe cele digitale. Mai puțin cunoscut este, însă, că, de puțini ani, un alt format analog „primitiv” începe să se relanseze pe piața muzicală. Mai exact, caseta audio.

A devenit deja un truism să afirmăm că muzica Rock – și, în special, cea Metal – este sinonimă cu rebeliunea și mersul împotriva curentului, fiind stilul preferat de multe contraculturi, pe care de multe ori chiar le-a generat și caracterizat. Încă de la începuturi, acest gen a fost întruchiparea avangardei muzicale, extravaganța, îndărătnicia și atitudinea revoluționară fiindu-i definitorii. Dar după atîtea decade de la apariția și evoluția constantă a muzicii Rock și intrarea, mai mult sau mai puțin, în sfera muzicii mainstream, ce alte metode de rebeliune ar mai putea găsi un stil muzical și o subcultură odată atît de vibrante și revoluționare?

Din punct de vedere strict artistic, muzica Rock și Metal a venit ca răspuns direct la stilurile populare ale deceniilor din secolul trecut. Fiecare nou subgen a devenit antagonistul perfect pentru stilurile mai „prietenoase” cu publicul larg sau chiar al stilurilor precedente Rockului. Deci, putem spune că, din punct de vedere artistic și social, muzica Metal a fost mereu împotriva curentelor, trend-urilor și conformismelor de orice fel.

Așa că, într-o lume digitalizată, într-o epoca atomică (aproape) distopică, ce altă subcultură ar fi fost mai potrivită să se revolte împotriva lumii moderne, dacă nu chiar cea afiliată muzicii Metal? Un stil muzical recunoscut pentru forța sa revoluționară și inovatoare pare din ce în ce mai mult să se îndrepte către medii „învechite”, adică spre formatul analog. Iată, așadar, cum genul Metal se pune din nou împotriva curentului, reorientîndu-se de această dată spre trecut.

Totuși, de ce are acum loc această „Renaștere” a casetei, un format neprietenos, comparat cu facilitatea streaming-ului și download-ului? Pentru a încerca să clarific această „anomalie” tehnologică, am cerut părerea, sub forma unor scurte interviuri, unui colecționar de casete, unui muzician care alege să își lanseze muzica pe casetă și deținătorului unei case de discuri care este specializată în lansarea albumelor pe formaturi analog (atît casetă cît și vinil).

Colecționarul

Mulți rockeri târgovișteni îl știu pe Cristian Filipescu drept actualul toboșar al legendarei formații Chrom Dioxid (trupă cu o istorie de peste 35 de ani), sau ca inginer de sunet și tehnician pentru majoritatea evenimentelor culturale din fosta capitală a Țării Românești, ori ca roadie (tehnician) al diveselor trupe de Metal din zonă, în special Trooper. Dar, pe lîngă „ocupația” full-time de rockstar, Cristi este și un colecționar și consumator avid de tot ce înseamnă muzică, în special de Rock și Metal. De ceva ani, însă, colecția lui s-a extins către zona analog a vinilurilor și, desigur, a casetelor (ba chiar și a benzilor de magnetofon, dar mai știe oare cineva ce sînt acele relicve?). Ce altă persoană ar putea fi, deci, mai calificată pentru a ne ajuta să clarificăm misterul acestei revolte antidigitale din epoca digitală?

Întreb direct: de ce casete? Ce parere ai despre faptul că lumea pare să se reîntoarcă la analog?

Motivul pentru care prefer caseta audio este foarte simplu. Alt sunet. Altă trăire. Nu este vorba numai de nostalgie, aici vorbim și despre calitatea sunetului și, mai ales, de faptul că știi că susții o formație. Mă bucur enorm să văd că multe trupe încep să reediteze albume și pe casetă și că unele chiar au scos de curînd albume noi în acest format (trupe ca Sodom, Primordial, Cannibal Corpse etc.). Mă bucur că lumea se întoarce la ce a fost odată „greu”.

Eu personal îmi cumpăr majoritatea casetelor din străinătate, cu ajutorul site-ului Bandcamp. Multe trupe din underground-ul european au ales acest format, dar care este situația pieței de casete în România? Sînt trupe care mai aleg să publice în acest format?

Aparent, trupele underground, sau nu numai, din România, încearcă sau au scos deja măcar un album pe casetă audio (Cristian îmi menționa într-o altă discuție trupa bucureșteană COD, n.m./G.T.). Încă stăm destul de prost la capitolul ăsta, pentru că oamenii nu mai sînt, sau chiar nu au fost niciodată, obișnuiți să cumpere un album. Aici mă refer chiar și la CD-uri. Totuși, cred că, în cîțiva ani, se vor reobișnui să cumpere muzică pe diverse formaturi audio (fie casetă, CD sau vinil)

Consideri că ar fi dificil pentru o trupă românească să publice ceva pe casetă?

În momentul de față, da. Pentru că nu știu dacă avem studiouri echipate și pregătite pentru așa ceva. Poate există și nu știu eu, de asta nu mă pot pronunța categoric. Dar, dacă există, costurile sînt destul de mari. Poate mai mari decît dacă ai încerca să scoți un CD.

Care crezi că este viitorul acestui format, fără doar și poate „învechit”, dar, în mod paradoxal, încă popular? Joacă nostalgia un rol important în revitalizarea casetelor, sau este ceva mai mult în spatele acestei întoarceri la analog?

Viitorul acestui format? Unul foarte promițător! Cum bine observi și tu, caseta audio vine puternic din spate și aproape că ajunge la același nivel de consum ca vinilul. Da, poți spune că și nostalgia joacă un rol important în tot acest proces. Dar eu sînt de părere că formatul analog nu a murit și nici nu va muri vreodată. Majoritatea trupelor, și aici vorbesc de trupele din străinătate, au mixul final al albumului imprimat pe bandă magnetică. Mixul respectiv este preluat de pe bandă și apoi transformat în mix digital pentru CD, sau lăsat 100% analog pentru vinil și casetă. În concluzie, caseta audio revine pe piață și vom reuși, deci, să ne bucurăm în continuare de muzica pe format analog pur.

Muzicianul

Matteo Brusa este un muzician italian cunoscut în scena internațională de Dungeon Synth, prin intermediul proiectelor sale, Medhelan și La Tredicesima Luna, care aduc un sunet ambiental, inedit și revigorant, precum și o atmosferă unică și eclectică acestui stil bizar de muzică electronică. Matteo este unul dintre mulții muzicieni ai scenei Dungeon Synth underground care aleg să își publice albumele mai ales pe casetă și a fost de acord să îmi ofere opiniile lui față de acest fenomen. (Interviul a avut loc în limba engleză și a fost tradus de mine).

You are one of the many artists in the underground DS and BM scene that chose to publish their music mostly on tape. What made you approach this, nowadays, unorthodox format? (Ești unul dintre mulții artiști ai scenei underground de Dungeon Synth și Black Metal care aleg să își publice muzica în special pe casetă. Ce te-a făcut să abordezi acest format destul de neortodox în zilele noastre?)

There is a “nostalgia factor” involved, I was born in the eighties and grew up listening to music mainly on analog supports like vinyl and compact cassette, but it’s also a precise philosophical statement against the present world of volatile digital media. Analog and physical versus digital and virtual.

(Nostalgia este, desigur, unul dintre factori. Sînt născut în anii `80 și am crescut ascultînd muzică pe suporturi analog, precum vinilurile sau caseta audio, dar în același timp văd asta și ca pe o declarație filozofică concretă împotriva volatilității mediului digital. Analog și fizic versus digital și virtual.)

Do you consider that this format is somewhat limiting to the distribution of your music? Is it more difficult to publish on tape rather than on CD? (Consideri că acest format limitează cumva distribuirea muzicii tale? E mai greu să publici pe casetă decît pe CD?)

On the contrary, I feel it allows me to distribute my music to like-minded people when it comes to this kind of reasoning, which are the only people I really wish to reach in the first place. I have nothing against CDs, and I have published my music on CD as well; it has a broader appeal of course, which I don’t deny. But as a general rule, I prefer to reach the “right” people rather than “more” people.

(Dimpotrivă, cred că mă ajută să distribui muzica mea unor oameni cu același set de valori, cînd vine vorba de acest raționament. Oricum, aceștia sînt singurii oameni pe care intenționez să-i ating cu muzica mea. Nu am nimic împotriva CD-urilor, ba chiar mi-am publicat muzica și pe CD; nu pot nega că publicul este unul mai larg. Dar, în general, prefer să fiu mai degrabă pe placul celor „potriviți” decît pe placul celor „mulți”.)

Do you consider tape releases to be somehow part of the aestethic of DS or Black Metal in general? (Vezi casetele audio ca făcînd cumva parte din estetica muzicii Dungeon Synth sau Black Metal în general?)

Yes, in a way. The lo-fi, low key aesthetics, the philosophy of substance over appearance, all these factors play a role. But more generally speaking, I feel releasing on tape (and vinyl) is a statement of independence, which suits perfectly what BM and DS stand (or should stand) for.

(Într-un fel, da. Sunetul voit lo-fi, estetica modestă, filosofia esenței împotriva aparenței, toți acești factori joacă un rol. Dar, în termeni largi, simt că a lansa muzică pe casetă și vinil e o declarație a independenței, ceea ce se potrivește perfect cu ceea ce înseamnă – sau ar trebui să însemne – Black Metal și Dungeon Synth.)

Finally, what do you think the future holds for this, arguably outdated format? Was it’s revival just the result of nostalgia, or does it really holds strong on its own after so many decades? (În sfîrșit, ce viitor crezi că va avea acest format, fără doar și poate învechit? Este renașterea lui cauzată doar de nostalgie, sau a reușit să reziste de unul singur timp de atîtea decenii?)

I believe the revival of compact cassette itself could be a fad related to a general revival of interest for the eighties. It is well suited for certain genres though, I think it gives a very recognizable sonic quality, so I won’t exclude it being able to stand on its own over time, albeit in an underground context, where it also holds the aforementioned statement value.

(Cred că reînvierea casetei ar putea fi considerată o modă care vine în strînsă legătură cu o creștere a intereselui general pentru anii `80. Cu toate acestea, se potrivește de minune anumitor genuri muzicale. Sînt de părere că livrează o calitate a sunetului distinctă, deci nu exclud că ar putea să facă față testului timpului de una singură, chiar dacă numai în mediul underground, unde, de altfel, deja se bucură de calitățile menționate mai sus.)

Distribuitorul

Pentru acest segment, plănuisem să-l intervievez pe Grimrik, un muzician german care, alături de colegul său, Murgrind, nu numai că formează duoul Black Metal/Dungeon Synth Arath (pe care l-am menționat într-unul dintre articolele Trilogiei Black Metal), dar și dețin împreună casa de discuri Deivlforst Records (https://deivlforst.bandcamp.com/), specializată în Dungeon Synth, Black Metal și Neofolk, și renumită ca fiind una dintre cele mai mari și de succes case de discuri underground din această sferă muzicală. La succesul lor a contribuit, desigur, și vasta lor colecție de trupe extrem de populare în scenă (precum Arath, Wolcensmen, Thangorodrim, Murgrind sau Medhelan), dar mai ales alegerea lor de a publica albumele acestor trupe în formaturi analog. Deivlforst au fost prima casă de discuri independentă care a lansat pe vinil un album Dungeon Synth (Taur-nu-fuin al americanului Thangorodrim), vînzările fiind peste așteptări, tirajul de 300 de albume epuizîndu-se în mai puțin de o lună.

Din păcate, Grimrik nu a avut timp să răspundă întrebărilor pe care i le-am trimis, astfel că voi reveni cu opiniile sale într-un alt articol. Cu toate acestea, datele statistice ale casei lui de discuri pot fi dovada suficientă a popularității formaturilor analog în mediul undergorund. La fiecare nouă lansare, Deivlforst Records publică 50 sau 100 de casete. De fiecare dată, stocul se epuizează în mai puțin de oră. Recordul de vînzari a fost de 50 de casete vîndute în 25 de minute!, ceea este un record impresionant pentru o casă de discuri independentă.

Conclud, deci, că formatul analog pare să revină în forță. Dar dacă revenirea vinilului nu pare a surprinde pe mulți (poate pentru că acesta nu a dispărut, de fapt, niciodată de pe piață), reîntoarcerea la casetă vine ca o surpriză plăcută. Îmbucurător, totuși, nu este doar faptul că o mînă de renegați din underground încă publică și înregistrează casete, ci că multe trupe mari, precum Metallica, Darktrhone sau Mayhem, încep și ele să urce în tren(d)ul nostalgiei. Nu putem ști cu siguranță cum o să evolueze acest trend, dar dacă va continua, putem măcar spera că vechile noastre casetofoane își vor scutura stratul de praf și vor deveni, din nou, mai mult decît simple piese de mobilier uitate.

Lăsați un comentariu

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending

REPORTAJ

Acasă la Ecaterina Teodoroiu

Publicat

pe

Pulsul unui oraș nu-l dau nici clădirile istorice, nici monumentele, nici cîrciumile sau cafenelele, nici străduțele, bulevardele sau alte asemenea locuri moarte. Pulsul unui oraș zvîcnește o dată cu oamenii săi, cu locuitorii, prin forfota din miezul zilei sau din miezul nopții, prin felul în care fețe zîmbitoare sau curioase, mîhnite sau sfioase, te atrag sau te alungă pe străzile orașului, ca într-un labirint. Nu de puține ori se întîmplă să te abați de la un traseu doar pentru că te ispitesc vocile vesele ale unui grup gălăgios. Mai prinzi din zbor cîte o frază, cîte o poantă, cîte un pont. Cum așa? S-a deschis o gogoșărie după colț? Perfect, știi de unde să-ți întărești rezervele de energie. Alteori, o simplă întîlnire a unei priviri triste îți poate da peste cap toate planurile, gîndurile.

Ceea ce te poate face să te simți bine într-un oraș sînt oamenii săi. Și, cîteodată, vremea. Soarele zilei de 17 februarie a scos din case, cu mic, cu mare, numeroși locuitori ai Tîrgu Jiului. Dar acum, la 5 dimineața, în gara friguroasă, nimic nu prevestește ce va să fie. Lumina slabă, rece, de neoane învăluie sala unde se află casele de bilete. Și un bancomat. Și un automat de cafea. Pe una dintre băncile din lemn acoperite cu straturi-straturi de vopsea de-a lungul timpului, să pară mai proaspete, moțăie o doamnă înfofolită zdravăn. Vîrfurile picioarelor nu-i ating podeaua și sforăie ușor, într-o așteptare levitîndă.

La etaj, unde, cu decenii în urmă, trebuie să fi fost niște săli de așteptare superbe, dincolo de ferestrele cărora se aștern cuminți la orizont crestele masivului Parîng, nu mai așteaptă nimeni nici un tren. Șapte oameni ai străzii, sau, mai bine spus, ai gării, fură cîteva ore de somn. Pe scaune, pe jos, pe unde apucă. Dar nu e vorba despre nici un fel de ilegalitate aici, deși te izbește un bizar aer clandestin. Autoritățile locale și poate chiar conducerea C.F.R. au permis nevoiașilor să-și stabilească aici domiciliul nocturn. Să doarmă uitați de lume sub geamurile brîncușiene ale gării. Geamuri a căror formă amintește de Poarta sărutului. O poartă care, simbolic, face trecerea spre o altă viață, cea veșnică. Iar amărîții din sala de așteptare poate nici nu știu că ei au făcut deja cîțiva pași înainte.

E 6 fără ceva. Holul gării din Tîrgu Jiu se populează încetișor. Cinci pescari echipați corespunzător, cu cizme, undițe, găletușe cu momeală, ranițe ticsite cu cine știe ce alte șiretlicuri pescărești, își cumpără bilete de tren de la ghișeu. Destinația? Turceni. Pe vremea asta, nu e prea frig? Nu, că apa e încălzită de la termocentrală. Și ce prindeți? Mreană, crap, caras, somn. Am suspectat prezența somnului în apele Jiului ca parte a unui basm de pescar. Dar nu e așa. O rapidă căutare pe Google. Un site gorjean de știri menționează pescuirea, la Turceni, în 2015, a unui somn de 100 de kg. O captură parcă danubiană. Și nu e de mirat, în aceste condiții, că, o dată ocupat un loc bun, bărbații fac cu tura, zi și noapte, pentru a nu-l lăsa la îndemîna altcuiva. Asta ne spun pescarii tîrgujieni care nu cred să facă, totuși, parte din schimbul I. Apoi se îmbarcă într-un personal cu etaj. Vine și rîndul nostru să facem același lucru.

Trenul Regio 2081. Tot cu etaj. Pasagerii sînt puțini și de-ai casei. Înainte de a coborî în gara Lainici, cît timp așteptam în fața ușii, ne abordează controlorul. Cu cascheta ridicată șmecherește pe frunte și cu smartphone-ul în mînă, ne întreabă dacă e vreo sărbătoare la mănăstire. Biletele noastre de tren, București — Lainici, cu schimbare în Tîrgu Jiu, trebuie să-i fi stîrnit curiozitatea. Pe care, se vede, și-a reținut-o pînă în ultimul moment. Ba chiar ne-a mărturisit că a căutat pe Internet să vadă dacă se întîmplă ceva deosebit azi, 17 februarie 2018, la Mănăstirea Lainici. Îl lămurim repede că nu e vorba decît despre o scurtă vizită. Dacă tot am ajuns în zonă. Ne arată pe geam drumul pe care trebuie să-l parcurgem din gară pînă la așezămîntul monahal, cu indicații aproape dăscălești.

Nu am apucat să ne învîrtim prea mult prin curtea lăcașului și, de nicăieri, apare doamna care moțăia în gara din Tîrgu Jiu. De data asta, nu mai levita. Cu pași greoi, de trup purtat mulți ani prin viață, a urcat treptele bisericii în care se oficia slujba de dimineață. Între construcțiile mănăstirii, undeva, lîngă intrare, se găsea și o clădire modestă, pe frontispiciul căreia scria, cu litere bisericești, „Librărie”. Am cumpărat, de acolo, cinci fiole de mir, două sticluțe cu sirop de cătină și un borcan de zacuscă de vinete, terminat deja în momentul în care scriu aceste rînduri. Am salutat cu Doamne ajută! și am plecat mai departe. În gara din Lainici, o femeie dădăcește doi căței. Le dă ceva de mîncare și le vorbește ca unor copii mici. Cine e un suflețel curat? Da, tu, ființă frumoasă și minunată! Are un rucsac în spate și doar asta pare să o oprească să se aplece pînă jos, ca la mătănii, să mîngîie patrupedele. Așa că doar le vorbește. Lumina soarelui coboară ca o lavă încinsă de pe crestele munților acoperiți încă de zăpadă.

Din nou în tren. În Regio 2082, fratele mai mare cu un an al celui precedent. De data asta, Tîrgu Jiu nu mai e doar stația via pe un bilet, ci destinația finală. O destinație-surpriză, de fapt. Pentru că intenționam să coborîm în halta Ecaterina Teodoroiu, pe care o localizasem dinainte, pe hartă, ca fiind foarte aproape de casa memorială a eroinei de la Jiu. Din precauție, am întrebat o doamnă dacă făcusem un calcul corect. Nu, e prea mult de mers pe jos, ne-a spus cu o voce blîndă și binevoitoare, zîmbindu-ne ca unor copii cu idei trăznite. Mergeți pînă în Tîrgu Jiu și luați un autobuz. Vă arăt eu de unde. Pînă să ne dezmeticim și să luăm o decizie, halta deja trecuse. Rămînea, deci, să mergem pe mîna doamnei. Mai sînt cîteva minute. Apare și controlorul căruia îi întindem biletele fără să ni le fi cerut. Își justifică repede neglijența, spunîndu-ne că știa de la colegul de dimineață că avem bilete dus-întors. Ne cheamă apoi spre una din ușile trenului să ne arate Coloana infinitului. Ne și explică drumul de la gară pînă acolo. Cîteva clipe, am fost asemeni copiilor care descoperă ceva în fața blocului și fac cerc în jurul misteriosului obiect. Mai văzusem din tren Coloana, dar cum puteam, oare, să stric momentul de bunăvoință al ceferistului? Imediat ce am ajuns în gară, am fost luați în primire de doamna din tren. Puțin a lipsit să ne ia de mînă sau să ne înșire unul cîte unul, în spatele ei, ca o educatoare, pentru a ne duce pînă la chioșcul de unde se puteau cumpăra bilete. Ne-a arătat și stația, ne-a repetat de cîteva ori să luam autobuzul pe care scrie 9 Mai – Artego, nu alt 9 mai, ci Artego, pînă la stația Păltiniș.  Ne-a zîmbit, ne-a făcut cu mîna de parcă ne-am cunoaște dintotdeauna și cine știe spre ce locuri s-a îndreptat.

După nici trei minute de stat în stație, a apărut și autobuzul. 9 Mai – Artego. Ne-am urcat în el ca desprinși dintr-o vrajă, așa cum se întîmplă cînd schimbi brusc planurile. Ne-am interesat unde ar fi stația Păltiniș și nu ne mai rămînea decît să urmărim o femeie de vreo 60 de ani care ne-a precizat, destul de sec, să coborîm acolo unde va coborî și dumneaei. Nu ne puteam uita insistent la dînsa, dar am avut grijă să o privim cu coada ochiului tot drumul. Cum făcea doamna cîte o mișcare mai suspectă, cum ne încordam mîinile pe scaune pentru a fi pregătiți să ne ridicăm. După cîteva alarme false, am poposit și în stația Păltiniș. Doamna din autobuz o luase voinicește înaintea nostră. S-a oprit un moment locului și a privit înapoi, ca și cum ar fi uitat ceva. Mergeți la casa memorială? Da, răspundem mirați că ne mai acordă atenție. E puțin mai încolo, după gardul ăla, ne spune serioasă, indicînd ceva cu toată mîna, într-un gest parcă de lehamite și, totuși, plin de caldă familiaritate.

Vădenii în contrapunct

Era încă dimineață, nici nu se făcuse 10, dar razele învăluiseră tot orașul, prevestind o grăbită zi de primăvară. Aici, în fosta comună Vădeni, actualul cartier Vădeni al municipiului Tîrgu Jiu, domnește o liniște rurală. Case vechi și vile noi se amestecă de o parte și de cealaltă a bulevardului Ecaterina Teodoroiu. Străjuită din toate părțile de construcții copleșitoare, casa în care s-a născut eroina de la Jiu rezistă cu încăpățînare pe același petic de pămînt de odinioară. Locuința cu două încăperi e tipic țărănească și a fost transformată în casă memorială în 1938, la inițiativa Arethiei Tătărăscu. Are, deci, acest statut de 80 de ani rotunzi. Dar înainte de a intra pe portița de lemn a curții de azi, să pășim întîi Pe urmele eroilor gorjeni, cu Ion Tic, în vara anului 1933.

Ion Tic publică în hebdomadarul Ilustrațiunea română reportajul foiletonistic Pe urmele eroilor (nouă episoade: din 28 iunie pînă în 23 august 1933). Ziaristul a străbătut meleagurile gorjene în căutarea unor altfel de povești despre Ecaterina Teodoroiu și despre eroii care au luptat în Marele Război. Povești mai umane, povești relatate de către localnici. Ion Tic discută pînă și cu elevii școlii din Vădeni. Iar una dintre școlărițe îi istorisește „Legenda fecioarei din Vădeni”, o născocire de moment a unei minți ascuțite. Cunoaște, de asemenea, brancardiere care au participat la luptele de la podul Jiului. Cu neașteptate aptitudini regizorale, dornic să insufle narațiunilor sale istorice cît mai multă autenticitate, Ion Tic are chiar ideea de a reconstitui fotografic o serie de secvențe de război. O idee, să recunoaștem, spectaculoasă. Astfel, acesta adună ostași, cu uniforme militare, avîndu-l în frunte pe comisarul Pompiliu, care a condus în realitate bătăliile de la Tîrgu Jiu. Și brancardierele au fost imortalizate, în veșminte populare, purtînd banderole și chipiuri cu însemnele Crucii Roșii. Clișeele care însoțesc reportajul lui Ion Tic au fost valorificate ilustrativ, peste ani, în majoritatea articolelor dedicate Ecaterinei Teodoroiu. Pe care nu o cheamă, de fapt, Ecaterina Teodoroiu, ci Cătălina Toderoiu. Ziaristul este rugat, la fața locului, de o seamă de gorjence, să nu-i pocească numele eroinei atunci cînd va scrie despre. Să-i spună Toderoiu, de la Toader, nume românesc. Ion Tic se supune cererii stăruitoare a femeilor. Și, bineînțeles, reporterul ajunge și la casa Toderoilor. Spre deosebire de astăzi, 17 februarie 2018, cînd prin Vădeni mai vezi ici-colo cîte un trecător, Ion Tic a fost întîmpinat de un adevărat „sfat” popular.

Apoi le-a cunoscut pe mama Ecaterinei, Ileana, pe sora acesteia, Sabina, cu un prunc în brațe, și pe Andrei, soțul Sabinei. Și poate că inițiativa de a transforma micuța casă cu acoperiș de șindrilă într-un muzeu a aparținut, într-adevăr, Arethiei Tătărăscu, dar se pare că această idee a fost, cu cinci ani mai devreme, rostită și scrisă de Ion Tic:

Chiar arma cu care a luptat în război este arma pe care a cules-o printre morții și răniții unui cîmp de bătae. De această armă nu s’a despărțit o singură clipă, pe cîmpul de bătae, pe patul de suferință, pretutindeni, pînă ce două gloanțe vrășmașe i-au răpus viața. Un talisman al biruinței, pe care muzeul nostru național ar fi trebuit să-l păstreze. Era cel mai scump lucru al fiicei mele și, poate, una din glorioasele amintiri din război…

— Tocmai pentru acest lucru, socotesc că această căscioară trebuie să devină muzeul național „Ecaterina Toderoiu”, care să adăpostească, pe vecie, amintirile scumpe…

Bătrîna rămase pe gînduri. Apoi, după cîteva clipe:

— Dar cine să-l facă?

— Mai sînt destui buni români care să poată săvîrși un asemenea lucru.

— Aș da și eu bucuroasă, cîteva lucrușoare pe care le păstrez ca ochii din cap…

Și chiar ca pe ochii din cap păstra bătrîna mamă a Ecaterinei Teodoroiu și o poză cu fiica ei din vremurile în care era la școală. Nu lăsase pe nimeni să o împrumute pentru că, încrezîndu-se în tot soiul de oameni, înstrăinase pînă și ultimele straie ale fiicei căzute în război. Nu mai avea multe lucruri rămase ca amintire. Îi permite, totuși, lui Ion Tic, să facă o fotografie după fotografia elevei Ecaterina Teodoroiu, sub supravegherea ei. Ilustrația, inedită la momentul respectiv, însoțește reportajul. Acum, la casa memorială Ecaterina Teodoroiu, hainele eroinei s-au întors acasă. Sînt împăturite atent și protejate de o vitrină. Alături, o cosiță șatenă care nu a fost niciodată în război. Tînăra combatantă și-a tăiat părul înainte de a se înrola. Bărbătește.

Am pășit, deci, în curtea casei memoriale. De azi. Din spate, cineva s-a grăbit să ne depășească pentru a ne ieși în întîmpinare. În graba veselă a muzeografei, pentru că despre ea e vorba, era ceva din graba gospodinelor care, atunci cînd primesc musafirii cu masa plină, își amintesc brusc că au uitat nu știu ce fel de prăjituri și dau fuga în bucătărie pentru a le aduce, deși toată lumea s-a arătat deja impresionată de toate atențiile culinare. Cu zîmbetul pe buze, ne-a poftit în casă și a început să ne povestească pătimaș despre familia Ecaterinei Teodoroiu, despre Vădenii de altădată, despre mișcările Marelui Război la Tîrgu Jiu, despre monumentul închinat eroinei, poziționat în vecinătatea Prefecturii, despre podul de peste Jiu și despre atîtea altele. S-a asigurat, apoi, că nu ratăm vreun obiect deosebit din cele două cămăruțe. Cum ar fi patul în care care a dormit Ecaterina Teodoroiu și care, într-adevăr, apare și într-o fotografie din 1933. Abia am reușit să prindem o pauză mai lungă de vorbire pentru a o întreba, întrucîtva jenați, pe energica muzeografă cînd putem plăti biletele. Retrospectiv, îmi dau seama cît de prost a picat întrebarea. Nu era unul din acele cazuri în care achiți taxa de intrare și, ca atunci cînd bagi fisa într-un tonomat, muzeograful începe să-ți releteze pe fast forward o poveste care se vede că deja îl plictisește. La început, la sfîrșit, e același lucru, ne răspunde în legătură cu biletele. Și chiar e același lucru. Și a trebuit să o cunoaștem pe această doamnă pentru a înțelege o dată în plus cît de ridicole pot fi relațiile standardizate între oameni. De tip cerere și ofertă. Repetitive și lipsite de viață adevărată. Dar să o cunoaștem și împreună.

Se numește Ionela Zgripcea și lucrează de doi ani la micul muzeu. Pînă acum doi ani, încă de la inaugurarea casei memoriale, întotdeauna a fost angajată o urmașă a Ecaterinei Teodoroiu, ne informează, lăsîndu-ne să înțelegem că, o dată cu ea, s-a rupt lanțul descendenților. Ionela Zgripcea nu are studii de istorie, ci de economie, și nu e, de fapt, muzeografă, ci supraveghetoarea casei memoriale. Dar nu s-a dat de gol nici o clipă. Ionela Zgripcea se încălzește iarna la un calorifer electric amplasat în odaia cu patul și spune că nu, nu e frig, dimpotrivă, se face foarte cald în cameră. A învățat istoria meleagurilor gorjene singură, cu drag și din pasiune și asta se transmite încă de la începtut. La finalul vizitei, am cumpărat o vedere cu Ecaterina Teodoroiu și un pliant despre care mi-a zis cu modestie că ar conține cam ceea ce v-am povestit și eu. Nu a fost așa. Informațiile cuprinse în broșurică erau cu mult mai firave decît cele transmise de ea. Și poate că Ionela Zgripcea nu e o urmașă a Ecaterinei Teodoroiu, dar vizita la casa memorială nu a avut nimic tipic muzeal. A fost asemeni unei vizite plăcute, la un prieten pasionat de istorie.

„Vremuri second-hand”

Pe bulevardul Ecaterina Teodoroiu, în dreptul statuii eroinei, o piață încropită ad-hoc. Oamenii se tocmesc pentru legume, fructe, borș. Cu toții au un aer de liniște sărbătorească și discută îndelung în picioare. Deși sînt scaune răzlețe pe marginile trotuarului. Te poți aștepta oricînd ca doi bătrîni să scoată o tablă de șah și să o așeze pe postamentul statuii. Și totul să pară atît de firesc. Îmi cumpăr niște „mini cu telemea” de la un Fornetti păzit de impunătoarea Ecaterina Teodoroiu. Nu știu cum se face, dar nu găsesc aceste patiserii decît în provincie.

Ritmul agale al plimbării e dictat de soarele tot mai arzător. În apropierea centrului, stîlpii Căii Eroilor sînt împodobiți cu tricoloruri, accentuînd atmosfera festivă. Oriunde întorci privirea, oamenii mișună ca într-un harnic furnicar. Cupluri de mînă, pensionari, grupuri de adolescenți și copii scoși din casă să-și epuizeze energia pentru a adormi mai devreme noaptea următoare. Toată lumea are de cîștigat de pe urma primăverii din mijlocul lui februarie.

În fața Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” e forfotă mare și mă gîndesc, pentru cîteva secunde, că nu vom mai prinde bilete pentru spectacolul din seara aceea. „Avioane de hîrtie”. Un spectacol despre care am aflat telefonic de la o angajată a teatrului, cînd am sunat cu cîteva zile înainte și care m-a asigurat că vom găsi bilete chiar și în ziua reprezentației. Am intrat, am întrebat, am rezolvat. Patru bilete fără loc, pentru că nu se umple sala și fiecare se poate așeza unde dorește. Mi-am alungat repede gîndul de la eventuala buluceală dinaintea începerii spectacolului și am lăsat să se strecoare gîndul că ar fi tare păcat, pe așa o vreme, să nu beau o cafea pe o terasă.

De la masa pe care am ales-o, se zărea un soi de arenă. Nu de luptă, ci de joacă. Sub privirile atente ale părinților, copii alergau dintr-o parte în alta, în regulile unor jocuri care se contopeau unele cu altele. Periodic, cîte un micuț se plîngea de căldură și începea o aprigă negociere cu părinții. Dacă pot să dezbrace gecile. Sau dacă pot să-și dea jos măcar căciulile. Te rooog! Unii părinți cedau sub amenințarea iminentelor smiorcăieli. Alții se țineau tari pe poziții. Cafeaua cu lapte a costat 8 lei, fix jumătate din cît ar fi costat în București. Am plecat mulțumiți, dar cu o ușoară senzație de insolație și compătimind copiii cu părinți greu de convins.

Ne-am continuat plimbarea îndreptîndu-ne spre Parcul Insuliță. Să trecem și noi podul-reper al luptelor din Primul Război Mondial de la Tîrgu Jiu. Podul este același, construit, conform inscripției pe care o poartă, în 1896. Lîngă tăblia cu înscripția, cineva a scrijelit „Roby Robert facebook”. În rest, podul e scutit de alte manifestări artistice stridente. Părculețul din mijlocul Jiului e presărat cu lucrări realizate, probabil, în cadrul faimoasei tabere de sculptură Brîncușiana. Pesemne că micuții care alergau prin parc le luau drept conuri de circulație în jurul cărora, asemeni mașinilor care fac scheme, făceau și ei scheme. Nu departe, se zărește și noul stadion al Pandurilor, echipă de fotbal ale cărei scheme nu au ieșit cu un an în urmă și acum e divizionară B. Am mai zăbovit și în parc, în apropierea Mesei tăcerii, unde copiii (alții!) făcuseră coadă în fața unor dinozauri zîmbăreți și-și așteptau rîndul la poză. Mamele îi dirijau mai la stînga, mai la dreapta, cît să nu intre în cadrele vecinilor.

În centru, copii ceva mai mari, cu ghiozdanele de școală încă în spate, se uitau curioși la același lucru la care ne uitam și noi curioși. Două Dacii 1300 restaurate impecabil, ca scoase nu din service, ci dintr-un muzeu auto. Picioarele ni s-au lipit de asfalt și nu mai conteneam în a admira bijuteriile pe patru roți. Ne înveselisem brusc și mai tare, ca în fața unei revelații.

Citindu-ni-se interesul pe față de la o poștă, plus că nu mai îndrăzneam parcă să plecăm, doi domni ne întreabă știind, cu siguranță, dinainte răspunsul: Vă plac? Normal. Sînt superbe. Vă aparțin? Da. Erau domnii Pompil Gonciulea și Florin Ularu, posesori ai celor două Dacii. Primele modele care au fost fabricate, țin să ne lămurească. Plăcuțele de înmatriculare ale uneia dintre ele chiar conțineau numărul 76, de la anul în care a ieșit pe piață. Cealaltă, ceva mai matură, era din 1972.  Se pare că primele modele pot fi recunoscute după tampoanele alipite de bara din față. Îi credem pe cuvînt. Ne-au arătat chiar și ce au Daciile sub capotă, dar nu prea am înțeles mare lucru. Doar că erau niște piese care străluceau frumos în lumina soarelui primăvăratec. Celor doi li s-a alăturat, la scurt timp după începerea conversației, și Adrian Gonciulea, care moștenise pasiunea pentru mașini de la tatăl său. Toți trei, membri ai clubului Retromobil, prin intermediul căruia participă la parade auto prin toată țara.

În rest, Daciile acestea sînt „mașini de duminică”. Le mai plimbă cîteodată prin oraș cînd vremea e îmbietoare. Cei trei vorbesc despre Daciile lor așa cum vorbesc mamele despre copiii lor premianți: cu mult drag și cu o mîndrie abia reținută. Pompil Gongiulea ne mai atrage atenția că, înainte de ’89, mașina lui era dotată cu un aparat de radio „Predeal”, care prindea doar două posturi: București și Craiova. Vedem chiar interiorul uneia dintre Dacii. Pompil Gonciulea se oferă chiar ca, la o următoare vizită a noastră în Tîrgu Jiu, să ne plimbe cu mașina. Cu o Skodiță, nu cu Dacia, asta e doar așa, pentru expoziții. Propunerea ne înduioșează. Florin Ularu ne mărturisește, la rîndul lui, că Daciile sînt o pasiune, el lucrînd, oficial, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. Pentru toți trei automobilistica este, de fapt, o pasiune. Și-și îngrijesc mașinile într-un mod brîncușian, ca pe niște veritabile opere de artă. La teatru, Florin Ularu se ocupă de butaforie. Ne dă și un indiciu despre cum va arăta sala în acea seară, el fiind cel care a realizat decorul pentru „Avioanele de hîrtie”. Ne despărțim de cei trei iubitori de mașini cu gîndul că poate îi vom revedea la „Retroparada toamnei”, ediția din 2018.

În fața bisericii de lîngă locul de veci al Ecaterinei Teodoroiu se agită voioasă o gașcă de nuntași. Micul mausoleu în care se află osemintele eroinei de la Jiu a fost ridicat cu o întîrziere care a chinuit-o multă vreme pe mama Ecaterinei, așa cum mărturisește aceasta în reportajul din 1933 al lui Ion Tic.

După strămutarea la Tîrgu Jiu a rămășițelor Ecaterinei Teodoroiu, în 1921, autoritățile nu au avut bani pentru a cumpăra statuia realizată de sculptorului Dimitrie Măţăuanu și destinată mormîntului eroinei. Așa că și-a însușit-o primăria orașului Slatina. Ileana Toderoiu, avea, la 12 ani de la reînhumarea fiicei, o singură dorință:

Dar dacă d-ta îl cunoști [este vorba despre prefect] și mai bine, poți să-l rogi să mă lase să-i pun fetei o cruce pe mormînt pînă ce bunii români îi vor ridica statuia. Cine știe dacă nu cumva închid într’o zi ochii cu focul ăsta în suflet… A mai avut fata o statue; poate ați văzut-o și dv. Au cumpărat-o slătinenii și au așezat-o la loc de cinste. Așa au rămas cei din Tg. Jiu fără statue…

Mausoleul, realizat de Milița Petrașcu, avea să apară peste trei ani de la discuția aceasta. Nu știu dacă mama Ecaterinei Teodoroiu a mai apucat să-l vadă.

Pulsul orașului Tîrgu Jiul zvîcnea prin fiecare „arteră” pietonală. Oamenii mișunau care încotro, lăsînd în urma lor dîre de viață adevărată. Doar undeva, la parterul unei clădiri, privea nedumerit pe geam un copil uitat în… frizerie.

Trending

Copyright © 2017 trenul nostru