Facebook

REPORTAJ

Gloanțe, izvoare și lebede negre

Publicat

pe

În gări, mai ales în gările măricele, diminețile de duminică sînt, de obicei, ca oricare alte dimineți. Nu se simte acea atmosferă monotonă, de repaus și de pustiu, care domnește, de pildă, prin centrul orașelor, cu magazinele, cafenelele și chioșcurile de ziare închise. Poate doar călătorii să fie mai puțini în diminețile de duminică. În rest, aceeași mișcare: trenuri vin, trenuri pleacă. Un mecanic de locomotivă Diesel își efectuează veșnicele manevre, mutînd vagoane de pe o linie pe alta, cîțiva ceferiști cu halate albastre, murdare de uleiuri grele, inspectează rutinier garniturile, casiera de la bilete se plînge că nu are destul mărunțiș. De altfel, niciodată casiera nu va avea destul mărunțiș la orele matinale. Asta într-o gară măricică. În cele mai mici, e liniște. La fel ca în celelalte zile.

Halta Ezureni și suratele ei

Pe 18 februarie dimineața, în gara Tîrgu Jiu, care este o gară măricică, așa cum se cuvine să fie gara unui municipiu reședință de județ, burnițează. Nu e nevoie de umbrelă. Nu e nevoie nici de glugă. Nu e nevoie nici măcar de mărunțiș. Am bani ficși pentru biletul de Valea Sadului. Căci spre Valea Sadului voi porni de aici. De fapt, în orașul Bumbești-Jiu. Dar stația feroviară a urbei gorjene se numește Valea Sadului. Pe la 8 și ceva apare și Mihăiță Stroe, colegul meu de revistă. Mergem împreună cu personalul 2083. Eu, cum notam, la Bumbești-Jiu, el un pic mai departe, la mănăstirea Lainici, pentru o vizită reportericească. Trenul nostru e deja la linia 3. Numără doar două vagoane. Două vagoane cu compartimente. Controlorul, care face niște pași pe lîngă tren, ne îndeamnă să urcăm în ultimul vagon. Unul de clasa I. Nu de alta, dar e încălzit. Îl ascultăm. Ne instalăm bine-mersi într-un compartiment gol. Nu prea sînt călători. Asta nu ține neapărat de regulile duminicii. Ține, mai degrabă, de rută. Cine să se înghesuie spre Petroșani? Credincioșii care iau calea mănăstirii Lainici sînt deja acolo. Cu un tren care pleacă în zori. Într-adevăr, e bine înăuntru. Atît de bine încît părăsim gecile și ne facem comozi. În rest, clasa I într-un tren personal nu înseamnă cine știe ce confort. Vagonul are ceva vechime. Cîndva alcătuia garnituri de accelerat sau rapid. Cu vreo 15 ani în urmă. Între timp, atins de uzură și de unele deteriorări, a ajuns, ca atîtea alte vagoane, un tren de jos. Un personal. Totuși, e plăcut să circuli cu asemenea trenuri în plină postmodernitate. Scriitorul polonez contemporan Andrzej Stasiuk, pasionat peregrin prin Estul Europei, pomenea, în volumul său Călătorind spre Babadag (Jadaç do Babadag), un splendid melanj de reportaj și ficțiune, tradus la noi de Cristina Godun, în 2006, Andrzej Stasiuk pomenea, așadar, o„înclinație jalnică spre tot ceea ce nu arată așa cum ar trebui”. Și o astfel de înclinație îi împinge pe unii în trenurile personal. Totodată, în aceste trenuri îți poți imagina că bîntui prin alte timpuri. Pînă la urmă, chiar ești într-un alt timp. Un timp în care tot ce e neglijabil contează. Cum contează, bunăoară, halta Ezureni. Cînd vreodată acorzi atenție acestei halte zărind-o, dacă o zărești, din fotoliul acceleratului? (Am mai scris, în materie de ranguri ale trenurilor, sînt old-school. Accelerat, nu Interregio. Personal, nu Regio.) Din personal, halta Ezureni capătă importanță. Și capătă importanță pentru că intră în timpul tău. Îți arată că este o parte a timpului tău. Fie și pentru cîteva secunde, halta Ezureni și suratele ei devin prezențe ale acestui timp. Ușa glisantă alunecă la fiecare frînă. Iar geamul pe care l-am deschis pentru cîteva clipe îți cere vigoare muncitorească în brațe ca să-l închizi. La 8:45, trenul oprește în Valea Sadului.

Cel mai frumos nume de frigidere 

În Valea Sadului, adică în Bumbești-Jiu. Doar gara se numește Valea Sadului. Gara, să zic așa, urbană. Pentru că, înaintea acesteia, este stația Bumbești. În care opresc numai trenurile personal. Am pierdut socoteala trecerilor mele feroviare pe aici, prin această gară, Valea Sadului, în drum spre Petroșani. Din Bumbești începe Defileul Jiului. Botezat, de prin 2005, Parcul Național Defileul Jiului. Și străbătut de istorica linie ferată Bumbești-Livezeni, inaugurată în 1948. Zeci de mii de brigadieri voluntari au participat la acel Șantier al Tineretului, isprăvind heirupist lucrările care întîrziau de cîteva decenii. Bumbești-Livezeni a încăput curînd și în cinematografie, prin filmul propagandistic „Răsună Valea!”, al regizorului Paul Călinescu. În care evoluează și Radu Beligan.

Am la dispoziție 75 de minute să cutreier orașul. De la 8:45 la 10:00, cînd ar fi prudent să mă înapoiez în gară. La 10:16 sosește trenul Deva-București Nord. Așadar, 75 de minute la Bumbești-Jiu. Sînt, vrînd-nevrînd, epigonul știm noi cui. Cu 100 de minute în minus. 75 de minute în care trebuie să prind, din mers, pulsul orășelului de la poalele Parîngului. Un orășel cu 8000 și ceva de locuitori. Ridicat la condiția citadină în 1989. Pînă atunci fusese comună. Nu orice fel de comună, ci una cu importanță strategică. La Bumbești s-a fabricat și se fabrică armament. Uzina Sadu a fost întemeiată înainte de Al Doilea Război Mondial. Prin contribuția primului-ministru Gheorghe Tătărescu, născut în Gorj. După 1944, de la muniție s-a trecut la capse miniere. (Toate aceste informații le-am cules, la Biblioteca Academiei, din monografia orașului Bumbești-Jiu, realizată de Victoria Stolojanu-Munteanu și apărută în 2003.) Tot aici, la Întreprinderea Metalurgică de Stat Sadu, s-au fabricat, în anii ´60, frigidere. Celebrele frigidere Fram. Cel mai frumos nume de frigidere! Cu mînerele asemănătoare unor clanțe. S-au fabricat și acordeoane. Însă cîte nu s-au fabricat! De la șurubărie la piese de locomotive și lămpi miniere. În oareșce secret, de la un timp, s-a reluat și armamentul. Uzina funcționează și astăzi. Cu 700-800 de angajați. Față de 12 000, cîți avea în vremurile bune. Vremuri bune care, la Bumbești, spre deosebire de alte localități cu obiective industriale, au durat și în postsocialism. În urmă cu 2-3 ani, se vehicula că în Bumbești va fi amenajat un adăpost pentru refugiații sirieni pe care trebuia să-i primească și România. O candidată la funcția de primar al orășelului gorjean a strîns semnături împotriva acestei decizii. Tocmai vecinătatea uzinei de armament a fost folosită de doamna cu pricina – membră a unui partid naționalist, avîndu-l pe Țepeș în siglă – ca să scoată orașul Bumbești-Jiu din circuitul refugiaților…

Duminică dimineața, în Bumbești miroase a detergent

Urc treptele de ciment care, de la peron, un peron prăpădit, duc spre oraș. Pe lîngă mine coboară un bărbat care poartă în fiecare mînă cîte o damigeană goală. Imediat, zăresc un birt. N-are cum să nu te amuze titulatura crîșmei: „La pierde tren”. Cu o locomotivă de epocă pe post de logo.

Îmi amintesc o proză scurtă a scriitorului ieșean D. D. Pătrășcanu, tatăl politicianului comunist condamnat la moarte de ai săi. E vorba despre schița Înzăpădiți!, din 1911, publicată mai întîi în paginile revistei „Viața Românească”, al cărei apropiat era bătrînul Pătrășcanu. Doi prieteni voiau să ajungă la Iași de revelion, însă, din cauza viscolului care se dezlănțuise prin Moldova, troienind calea ferată, sînt siliți să întîmpine Anul Nou în restaurantul gării Pașcani. Unde îi întîlnește șeful stației, veche cunoștință a unuia dintre ei. Acesta îi invită în locuința lui, la petrecerea pe care o găzduiește. Mîncărurile alese, vinurile și mai și, lăutarii transformă sindrofia, la care se strînge protipendada urbei, într-un mare chef… Astfel, deși linia fusese demult deszăpezită, cei doi amici nu se mai dau duși din Pașcani. Eu sînt însă în Bumbești-Jiu. Și sînt pentru exact 75 de minute. Nu-mi îngădui, deși mi-aș dori, o cafea în crîșma „La pierde tren”. Oricît de tentat ar fi să-i descopăr clientela. După acest instantaneu livresc, ies între blocuri. Blocuri de trei și de patru etaje.

În jurul lor, bătătoare de covoare și spații verzi. Și autoturisme. La primele vederi, nu pare un orășel necăjit. Multe rufe la uscat, pe sîrmele din balcoane sau din dreptul geamurilor. Duminică dimineața, în Bumbești-Jiu miroase a detergent. De fapt, nu miroase. Îmi place numai ideea de a mă afla într-un oraș în care aș simți acest miros. Cineva, la parterul unui bloc, ascultă liturghia. La radio sau televizor. Ies în bulevard. Nu e chiar un bulevard. Este șoseaua care duce la Petroșani. Sau, pentru rigoare rutieră, drumul european 79. Dar trotuarele, străjuite de arbori, îi pot conferi șoselei dimensiunea unui bulevard. Unul, ce-i drept, modest. Fără clădiri impresionante, fără magazine fastuoase. Pentru locuitorii urbei, șoseaua se cheamă strada Parîngului.

Femeia din Schela care vinde țuică și bărbatul fără chef de vorbă

Mă deplasez spre ceea ce ar putea fi socotit centrul așezării. Trec pe lîngă un fost complex meșteșugăresc. A rămas doar inscripția. Mai încolo, prăvălia „Jiul”. Vopseaua albă a literelor a prins dîre de rugină.  În vitrine, vase de toaletă, oglinzi, chiuvete. E și un steag al României la vedere.

Peste drum, un părculeț. Și un monument, încadrat de două tunuri. Monumentul cinstește memoria eroilor din Bumbești care au pierit în Războiul de Independență și în cele două războaie mondiale.

Traversez șoseaua și nimeresc în piață. Iată și oleacă de forfotă! O cofetărie, o brutărie, un supermarket. Mai este și cineva care vinde pîine de vatră de la Petroșani. Piața cu tarabe împarte aceeași clădire cu supermarketul. Tarabele în stînga, îngrămădite într-un spațiu cît o sufragerie, supermarketul în dreapta, într-un spațiu mult mai încăpător. Mă opresc lîngă o femeie cu basma țărănească, o femeie în putere, undeva pe la 60 de ani, care vinde țuică de prune. Făcută la cazan. 6 lei o jumătate de litru. Femeia e din Schela, un sat din preajma orașului. Vine în piață cam o dată la două zile. Cu țuică. Se cumpără? Se cumpără, că bea lumea. Sînt atîtea semnificații în răspunsul femeii, atîtea nuanțe, de la amărăciune la veselie și de la dezgust la remușcare, încît știm noi cine ar fi scris niște pagini nemaipomenite despre femeia din Schela care vinde țuică în Bumbești. Bea lumea, iar femeia din Schela rostește acest lucru plin de înțelesuri gîndindu-se poate la bărbatul ei sau poate la cuvintele Scripturii. Sau poate la copiii dintr-un colț de continent cărora, cînd mai vin prin sat, de sărbători, le pune țuica asta pe masă.

Privirea mi se așază pe chipul unui bărbat cu mustață, care trage pînă la filtru dintr-o țigară, ținîndu-și cealaltă mînă în buzunarul hainei de piele. Pare să aibă peste 50 de ani. În expresia lui se amestecă plictisul, nerăbdarea și ceva hîtru. Intru în vorbă cu el, întrebîndu-l despre industrie, despre Uzina Sadu. Nu e prea vorbăreț. Nu e însă nici ursuz. Umblă zvonul, îmi spune, că s-ar redeschide Sadu II. O altă structură a uzinei. Își dă repede seama că nu sînt de prin părțile locului. Se miră cînd află că am sosit de la București ca să cunosc orașul. Bănuiesc că a lucrat la uzină. Unde altundeva să fi lucrat dacă nu la uzină? Ei bine, m-am înșelat! A fost șofer. Se salută cu un bărbat care duce o sacoșă de plastic. Îl mai întreb despre frigidere, dacă se mai fabrică frigidere la Sadu. Nu. De prin ´94-´95 nu se mai fabrică. N-am noroc. Omul nu se lasă stîrnit. Și de ce s-ar lăsa? N-are de unde să știe că expresia lui, în care se amestecă plictisul, nerăbdarea și ceva hîtru, l-a transformat într-un personaj. Îi spun la revedere. Îmi urează sănătate. E straniu și oarecum nostim ca propriul personaj să-ți ureze sănătate.

Răsfățarea proletariatului  

Mă mai învîrt pe străzi. Remarcasem, plimbîndu-mă pe bulevard, niște clădiri de locuit cu două etaje. La intrarea în imobile, coloane. Elemente care mă îndeamnă să cred că blocurile respective au fost înălțate în anii ´50. Arhitectura realist-socialistă a epocii împrumuta stilistici clasicizante. Pentru ca proletariatul să se simtă răsfățat.

Apoi, n-a mai fost cazul de răsfăț. Au răsărit blocurile cutii de chibrituri. Nicolae Breban, într-unul dintre romanele sale antedecembriste, întrebuințează o simpatică denumire nemțească: wohnsilozuri. Sînt tot pe bulevard. Pe acoperișul unei farmacii, un patruped. Pe același bulevard zăresc și niște bănci insolite: niște bănci în formă de lebădă. Prin spatele Primăriei, unde e parcată o mașină de pompieri, nimeresc într-o zonă elegantă, cu fîntînă arteziană. Dincolo de fîntînă, o clădire impozantă. Casa de Cultură „Gheorghe Tătărescu”. Fostul club muncitoresc. Unde, pe 25 februarie, Teatrul „Elvira Godeanu” din Tîrgu Jiu va fi fost prezentat un spectacol musical. După casa de cultură, stadionul de fotbal.

Mai am, din cele 75 de minute de hoinăreală, vreo 5. Mă îndrept spre gară. Ușor nemulțumit de impresiile agonisite. Știm noi cine s-ar fi descurcat altfel în 75 de minute. Recapitulez ce-am văzut mai de efect în Bumbești-Jiu: bodega „La pierde tren”, cîinele de pe acoperișul unei farmacii, băncile în formă de lebădă… Ar fi și rufele. În nici un alt oraș n-am văzut atîtea rufe la uscat. Dacă toată rufăria asta ar fi și răspîndit pe străzi mirosul detergenților, ca să pot scrie despre… Să beau o cafea pe fugă în bodega „La pierde tren”? Cu graba, spune înțelepciunea populară, aș strica treaba. Și pitorescul crîșmei, care numai la iuțeală nu invită.

15 milioane de cartușe

Cobor spre gară. Numeroși oameni urcă treptele avînd în mîini bidoane cu apă. Ce e cu această apă?

Mă va lămuri septuagenarul Aurelian Giurea, pe care l-am întîlnit în capătul peronului.

Conductele unor blocuri din oraș sînt vechi, iar apa curge la robinet cu rugină. De aceea, oamenii vin la izvorul de lîngă gară, către care duce o cărăruie. S-au mai schimbat unele țevi, însă problema impurităților a rămas. Aurelian Giurea are 72 de ani. E din Buzău și, de la 17 ani, locuiește în Bumbești, unde s-a căsătorit. Acum, soția lui este bolnavă și trebuie să o îngrijească. El a lucrat la Uzina Sadu, la Pirotehnie. Nu mai aude foarte bine, după ce a trecut prin trei explozii. Ca artificier, primea și un spor de pericol. Unul bunicel. Cam încă un salariu. Îmi spune că, odinioară, la Sadu se produceau 15 milioane de cartușe pe lună. Armament pentru Vietnam și Irak. Un șofer al uzinei i-a povestit cum transporta muniția la aeroportul Otopeni, unde era încărcată în aeronave-cargo de fabricație sovietică. În Bumbești-Jiu, despre Saddam Hussein se vorbea cu familiaritate. Se vorbește și azi. Îl mai întreb pe Aurelian Giurea, înainte de a ne lua rămas-bun, dacă are idee cînd s-au construit blocurile simple din Bumbești. Prin anii ´80. Și ne despărțim. El pornind spre un timp al său, eu spre un timp care a sărit de 75 de minute.

La gară, aflu că nu mai sînt locuri pînă la București. Ceea ce înseamnă că nici colegii rămași în Tg. Jiu nu vor putea lua bilete. Bodega „La pierde tren” a fost o piază-rea. Merg, totuși, cu trenul ăsta pînă la Tîrgu Jiu. O întreb pe femeia de la casă dacă e din Bumbești. Nu, din Tîrgu Jiu. Vine la serviciu cu trenul care pleacă din Tîrgu Jiu la 5:50. Și lucrează de la 7 la 19. Îmi spune că nici în gară nu e apă potabilă. La cișmeaua de lîngă peron ar curge o apă gălbuie. Deschid și eu robinetul. Apa e cristalină…

Din nou în tren. Un tren deja aglomerat. Se întorc studenții din vacanță. S-au urcat și din Bumbești cîțiva. Cu geamantane, cu sacoșe, cu ghiozdane. Blocurile orășelului de la poalele Parîngului nu se mai văd. Scot blocnotesul. Și cercetez cele 75 de minute la Bumbești. Care, cu tot cu întîrzierea trenului, au crescut. Pe același drum, din accelerat, halta Ezureni și suratele ei parcă nici n-ar fi.

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. Caravan Georgiana

  10 martie 2018 at 14:29

  Iezureni nu Ezureni !

  • Alexandru Dumitriu

   12 martie 2018 at 11:22

   Mulțumesc pentru observație! Totuși, halta respectivă așa este trecută în “catastifele” feroviare: Ezureni. 🙂

 2. Gabriela

  6 martie 2018 at 19:46

  Un articol bun! Cel cu Domnul doctor Beuran m-a facut sa-mi retraiesc copilaria anilor 70-80!Mi-a facut placere sa-mi revad tatal in una din fotografii! Mult succes!!

  • Alexandru Dumitriu

   6 martie 2018 at 20:16

   Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase și mă bucură întîlnirea “fotografică” prilejuită de aceste însemnări! Gînduri bune și dumneavoastră!

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending

REPORTAJ

Acasă la Ecaterina Teodoroiu

Publicat

pe

Pulsul unui oraș nu-l dau nici clădirile istorice, nici monumentele, nici cîrciumile sau cafenelele, nici străduțele, bulevardele sau alte asemenea locuri moarte. Pulsul unui oraș zvîcnește o dată cu oamenii săi, cu locuitorii, prin forfota din miezul zilei sau din miezul nopții, prin felul în care fețe zîmbitoare sau curioase, mîhnite sau sfioase, te atrag sau te alungă pe străzile orașului, ca într-un labirint. Nu de puține ori se întîmplă să te abați de la un traseu doar pentru că te ispitesc vocile vesele ale unui grup gălăgios. Mai prinzi din zbor cîte o frază, cîte o poantă, cîte un pont. Cum așa? S-a deschis o gogoșărie după colț? Perfect, știi de unde să-ți întărești rezervele de energie. Alteori, o simplă întîlnire a unei priviri triste îți poate da peste cap toate planurile, gîndurile.

Ceea ce te poate face să te simți bine într-un oraș sînt oamenii săi. Și, cîteodată, vremea. Soarele zilei de 17 februarie a scos din case, cu mic, cu mare, numeroși locuitori ai Tîrgu Jiului. Dar acum, la 5 dimineața, în gara friguroasă, nimic nu prevestește ce va să fie. Lumina slabă, rece, de neoane învăluie sala unde se află casele de bilete. Și un bancomat. Și un automat de cafea. Pe una dintre băncile din lemn acoperite cu straturi-straturi de vopsea de-a lungul timpului, să pară mai proaspete, moțăie o doamnă înfofolită zdravăn. Vîrfurile picioarelor nu-i ating podeaua și sforăie ușor, într-o așteptare levitîndă.

La etaj, unde, cu decenii în urmă, trebuie să fi fost niște săli de așteptare superbe, dincolo de ferestrele cărora se aștern cuminți la orizont crestele masivului Parîng, nu mai așteaptă nimeni nici un tren. Șapte oameni ai străzii, sau, mai bine spus, ai gării, fură cîteva ore de somn. Pe scaune, pe jos, pe unde apucă. Dar nu e vorba despre nici un fel de ilegalitate aici, deși te izbește un bizar aer clandestin. Autoritățile locale și poate chiar conducerea C.F.R. au permis nevoiașilor să-și stabilească aici domiciliul nocturn. Să doarmă uitați de lume sub geamurile brîncușiene ale gării. Geamuri a căror formă amintește de Poarta sărutului. O poartă care, simbolic, face trecerea spre o altă viață, cea veșnică. Iar amărîții din sala de așteptare poate nici nu știu că ei au făcut deja cîțiva pași înainte.

E 6 fără ceva. Holul gării din Tîrgu Jiu se populează încetișor. Cinci pescari echipați corespunzător, cu cizme, undițe, găletușe cu momeală, ranițe ticsite cu cine știe ce alte șiretlicuri pescărești, își cumpără bilete de tren de la ghișeu. Destinația? Turceni. Pe vremea asta, nu e prea frig? Nu, că apa e încălzită de la termocentrală. Și ce prindeți? Mreană, crap, caras, somn. Am suspectat prezența somnului în apele Jiului ca parte a unui basm de pescar. Dar nu e așa. O rapidă căutare pe Google. Un site gorjean de știri menționează pescuirea, la Turceni, în 2015, a unui somn de 100 de kg. O captură parcă danubiană. Și nu e de mirat, în aceste condiții, că, o dată ocupat un loc bun, bărbații fac cu tura, zi și noapte, pentru a nu-l lăsa la îndemîna altcuiva. Asta ne spun pescarii tîrgujieni care nu cred să facă, totuși, parte din schimbul I. Apoi se îmbarcă într-un personal cu etaj. Vine și rîndul nostru să facem același lucru.

Trenul Regio 2081. Tot cu etaj. Pasagerii sînt puțini și de-ai casei. Înainte de a coborî în gara Lainici, cît timp așteptam în fața ușii, ne abordează controlorul. Cu cascheta ridicată șmecherește pe frunte și cu smartphone-ul în mînă, ne întreabă dacă e vreo sărbătoare la mănăstire. Biletele noastre de tren, București — Lainici, cu schimbare în Tîrgu Jiu, trebuie să-i fi stîrnit curiozitatea. Pe care, se vede, și-a reținut-o pînă în ultimul moment. Ba chiar ne-a mărturisit că a căutat pe Internet să vadă dacă se întîmplă ceva deosebit azi, 17 februarie 2018, la Mănăstirea Lainici. Îl lămurim repede că nu e vorba decît despre o scurtă vizită. Dacă tot am ajuns în zonă. Ne arată pe geam drumul pe care trebuie să-l parcurgem din gară pînă la așezămîntul monahal, cu indicații aproape dăscălești.

Nu am apucat să ne învîrtim prea mult prin curtea lăcașului și, de nicăieri, apare doamna care moțăia în gara din Tîrgu Jiu. De data asta, nu mai levita. Cu pași greoi, de trup purtat mulți ani prin viață, a urcat treptele bisericii în care se oficia slujba de dimineață. Între construcțiile mănăstirii, undeva, lîngă intrare, se găsea și o clădire modestă, pe frontispiciul căreia scria, cu litere bisericești, „Librărie”. Am cumpărat, de acolo, cinci fiole de mir, două sticluțe cu sirop de cătină și un borcan de zacuscă de vinete, terminat deja în momentul în care scriu aceste rînduri. Am salutat cu Doamne ajută! și am plecat mai departe. În gara din Lainici, o femeie dădăcește doi căței. Le dă ceva de mîncare și le vorbește ca unor copii mici. Cine e un suflețel curat? Da, tu, ființă frumoasă și minunată! Are un rucsac în spate și doar asta pare să o oprească să se aplece pînă jos, ca la mătănii, să mîngîie patrupedele. Așa că doar le vorbește. Lumina soarelui coboară ca o lavă încinsă de pe crestele munților acoperiți încă de zăpadă.

Din nou în tren. În Regio 2082, fratele mai mare cu un an al celui precedent. De data asta, Tîrgu Jiu nu mai e doar stația via pe un bilet, ci destinația finală. O destinație-surpriză, de fapt. Pentru că intenționam să coborîm în halta Ecaterina Teodoroiu, pe care o localizasem dinainte, pe hartă, ca fiind foarte aproape de casa memorială a eroinei de la Jiu. Din precauție, am întrebat o doamnă dacă făcusem un calcul corect. Nu, e prea mult de mers pe jos, ne-a spus cu o voce blîndă și binevoitoare, zîmbindu-ne ca unor copii cu idei trăznite. Mergeți pînă în Tîrgu Jiu și luați un autobuz. Vă arăt eu de unde. Pînă să ne dezmeticim și să luăm o decizie, halta deja trecuse. Rămînea, deci, să mergem pe mîna doamnei. Mai sînt cîteva minute. Apare și controlorul căruia îi întindem biletele fără să ni le fi cerut. Își justifică repede neglijența, spunîndu-ne că știa de la colegul de dimineață că avem bilete dus-întors. Ne cheamă apoi spre una din ușile trenului să ne arate Coloana infinitului. Ne și explică drumul de la gară pînă acolo. Cîteva clipe, am fost asemeni copiilor care descoperă ceva în fața blocului și fac cerc în jurul misteriosului obiect. Mai văzusem din tren Coloana, dar cum puteam, oare, să stric momentul de bunăvoință al ceferistului? Imediat ce am ajuns în gară, am fost luați în primire de doamna din tren. Puțin a lipsit să ne ia de mînă sau să ne înșire unul cîte unul, în spatele ei, ca o educatoare, pentru a ne duce pînă la chioșcul de unde se puteau cumpăra bilete. Ne-a arătat și stația, ne-a repetat de cîteva ori să luam autobuzul pe care scrie 9 Mai – Artego, nu alt 9 mai, ci Artego, pînă la stația Păltiniș.  Ne-a zîmbit, ne-a făcut cu mîna de parcă ne-am cunoaște dintotdeauna și cine știe spre ce locuri s-a îndreptat.

După nici trei minute de stat în stație, a apărut și autobuzul. 9 Mai – Artego. Ne-am urcat în el ca desprinși dintr-o vrajă, așa cum se întîmplă cînd schimbi brusc planurile. Ne-am interesat unde ar fi stația Păltiniș și nu ne mai rămînea decît să urmărim o femeie de vreo 60 de ani care ne-a precizat, destul de sec, să coborîm acolo unde va coborî și dumneaei. Nu ne puteam uita insistent la dînsa, dar am avut grijă să o privim cu coada ochiului tot drumul. Cum făcea doamna cîte o mișcare mai suspectă, cum ne încordam mîinile pe scaune pentru a fi pregătiți să ne ridicăm. După cîteva alarme false, am poposit și în stația Păltiniș. Doamna din autobuz o luase voinicește înaintea nostră. S-a oprit un moment locului și a privit înapoi, ca și cum ar fi uitat ceva. Mergeți la casa memorială? Da, răspundem mirați că ne mai acordă atenție. E puțin mai încolo, după gardul ăla, ne spune serioasă, indicînd ceva cu toată mîna, într-un gest parcă de lehamite și, totuși, plin de caldă familiaritate.

Vădenii în contrapunct

Era încă dimineață, nici nu se făcuse 10, dar razele învăluiseră tot orașul, prevestind o grăbită zi de primăvară. Aici, în fosta comună Vădeni, actualul cartier Vădeni al municipiului Tîrgu Jiu, domnește o liniște rurală. Case vechi și vile noi se amestecă de o parte și de cealaltă a bulevardului Ecaterina Teodoroiu. Străjuită din toate părțile de construcții copleșitoare, casa în care s-a născut eroina de la Jiu rezistă cu încăpățînare pe același petic de pămînt de odinioară. Locuința cu două încăperi e tipic țărănească și a fost transformată în casă memorială în 1938, la inițiativa Arethiei Tătărăscu. Are, deci, acest statut de 80 de ani rotunzi. Dar înainte de a intra pe portița de lemn a curții de azi, să pășim întîi Pe urmele eroilor gorjeni, cu Ion Tic, în vara anului 1933.

Ion Tic publică în hebdomadarul Ilustrațiunea română reportajul foiletonistic Pe urmele eroilor (nouă episoade: din 28 iunie pînă în 23 august 1933). Ziaristul a străbătut meleagurile gorjene în căutarea unor altfel de povești despre Ecaterina Teodoroiu și despre eroii care au luptat în Marele Război. Povești mai umane, povești relatate de către localnici. Ion Tic discută pînă și cu elevii școlii din Vădeni. Iar una dintre școlărițe îi istorisește „Legenda fecioarei din Vădeni”, o născocire de moment a unei minți ascuțite. Cunoaște, de asemenea, brancardiere care au participat la luptele de la podul Jiului. Cu neașteptate aptitudini regizorale, dornic să insufle narațiunilor sale istorice cît mai multă autenticitate, Ion Tic are chiar ideea de a reconstitui fotografic o serie de secvențe de război. O idee, să recunoaștem, spectaculoasă. Astfel, acesta adună ostași, cu uniforme militare, avîndu-l în frunte pe comisarul Pompiliu, care a condus în realitate bătăliile de la Tîrgu Jiu. Și brancardierele au fost imortalizate, în veșminte populare, purtînd banderole și chipiuri cu însemnele Crucii Roșii. Clișeele care însoțesc reportajul lui Ion Tic au fost valorificate ilustrativ, peste ani, în majoritatea articolelor dedicate Ecaterinei Teodoroiu. Pe care nu o cheamă, de fapt, Ecaterina Teodoroiu, ci Cătălina Toderoiu. Ziaristul este rugat, la fața locului, de o seamă de gorjence, să nu-i pocească numele eroinei atunci cînd va scrie despre. Să-i spună Toderoiu, de la Toader, nume românesc. Ion Tic se supune cererii stăruitoare a femeilor. Și, bineînțeles, reporterul ajunge și la casa Toderoilor. Spre deosebire de astăzi, 17 februarie 2018, cînd prin Vădeni mai vezi ici-colo cîte un trecător, Ion Tic a fost întîmpinat de un adevărat „sfat” popular.

Apoi le-a cunoscut pe mama Ecaterinei, Ileana, pe sora acesteia, Sabina, cu un prunc în brațe, și pe Andrei, soțul Sabinei. Și poate că inițiativa de a transforma micuța casă cu acoperiș de șindrilă într-un muzeu a aparținut, într-adevăr, Arethiei Tătărăscu, dar se pare că această idee a fost, cu cinci ani mai devreme, rostită și scrisă de Ion Tic:

Chiar arma cu care a luptat în război este arma pe care a cules-o printre morții și răniții unui cîmp de bătae. De această armă nu s’a despărțit o singură clipă, pe cîmpul de bătae, pe patul de suferință, pretutindeni, pînă ce două gloanțe vrășmașe i-au răpus viața. Un talisman al biruinței, pe care muzeul nostru național ar fi trebuit să-l păstreze. Era cel mai scump lucru al fiicei mele și, poate, una din glorioasele amintiri din război…

— Tocmai pentru acest lucru, socotesc că această căscioară trebuie să devină muzeul național „Ecaterina Toderoiu”, care să adăpostească, pe vecie, amintirile scumpe…

Bătrîna rămase pe gînduri. Apoi, după cîteva clipe:

— Dar cine să-l facă?

— Mai sînt destui buni români care să poată săvîrși un asemenea lucru.

— Aș da și eu bucuroasă, cîteva lucrușoare pe care le păstrez ca ochii din cap…

Și chiar ca pe ochii din cap păstra bătrîna mamă a Ecaterinei Teodoroiu și o poză cu fiica ei din vremurile în care era la școală. Nu lăsase pe nimeni să o împrumute pentru că, încrezîndu-se în tot soiul de oameni, înstrăinase pînă și ultimele straie ale fiicei căzute în război. Nu mai avea multe lucruri rămase ca amintire. Îi permite, totuși, lui Ion Tic, să facă o fotografie după fotografia elevei Ecaterina Teodoroiu, sub supravegherea ei. Ilustrația, inedită la momentul respectiv, însoțește reportajul. Acum, la casa memorială Ecaterina Teodoroiu, hainele eroinei s-au întors acasă. Sînt împăturite atent și protejate de o vitrină. Alături, o cosiță șatenă care nu a fost niciodată în război. Tînăra combatantă și-a tăiat părul înainte de a se înrola. Bărbătește.

Am pășit, deci, în curtea casei memoriale. De azi. Din spate, cineva s-a grăbit să ne depășească pentru a ne ieși în întîmpinare. În graba veselă a muzeografei, pentru că despre ea e vorba, era ceva din graba gospodinelor care, atunci cînd primesc musafirii cu masa plină, își amintesc brusc că au uitat nu știu ce fel de prăjituri și dau fuga în bucătărie pentru a le aduce, deși toată lumea s-a arătat deja impresionată de toate atențiile culinare. Cu zîmbetul pe buze, ne-a poftit în casă și a început să ne povestească pătimaș despre familia Ecaterinei Teodoroiu, despre Vădenii de altădată, despre mișcările Marelui Război la Tîrgu Jiu, despre monumentul închinat eroinei, poziționat în vecinătatea Prefecturii, despre podul de peste Jiu și despre atîtea altele. S-a asigurat, apoi, că nu ratăm vreun obiect deosebit din cele două cămăruțe. Cum ar fi patul în care care a dormit Ecaterina Teodoroiu și care, într-adevăr, apare și într-o fotografie din 1933. Abia am reușit să prindem o pauză mai lungă de vorbire pentru a o întreba, întrucîtva jenați, pe energica muzeografă cînd putem plăti biletele. Retrospectiv, îmi dau seama cît de prost a picat întrebarea. Nu era unul din acele cazuri în care achiți taxa de intrare și, ca atunci cînd bagi fisa într-un tonomat, muzeograful începe să-ți releteze pe fast forward o poveste care se vede că deja îl plictisește. La început, la sfîrșit, e același lucru, ne răspunde în legătură cu biletele. Și chiar e același lucru. Și a trebuit să o cunoaștem pe această doamnă pentru a înțelege o dată în plus cît de ridicole pot fi relațiile standardizate între oameni. De tip cerere și ofertă. Repetitive și lipsite de viață adevărată. Dar să o cunoaștem și împreună.

Se numește Ionela Zgripcea și lucrează de doi ani la micul muzeu. Pînă acum doi ani, încă de la inaugurarea casei memoriale, întotdeauna a fost angajată o urmașă a Ecaterinei Teodoroiu, ne informează, lăsîndu-ne să înțelegem că, o dată cu ea, s-a rupt lanțul descendenților. Ionela Zgripcea nu are studii de istorie, ci de economie, și nu e, de fapt, muzeografă, ci supraveghetoarea casei memoriale. Dar nu s-a dat de gol nici o clipă. Ionela Zgripcea se încălzește iarna la un calorifer electric amplasat în odaia cu patul și spune că nu, nu e frig, dimpotrivă, se face foarte cald în cameră. A învățat istoria meleagurilor gorjene singură, cu drag și din pasiune și asta se transmite încă de la începtut. La finalul vizitei, am cumpărat o vedere cu Ecaterina Teodoroiu și un pliant despre care mi-a zis cu modestie că ar conține cam ceea ce v-am povestit și eu. Nu a fost așa. Informațiile cuprinse în broșurică erau cu mult mai firave decît cele transmise de ea. Și poate că Ionela Zgripcea nu e o urmașă a Ecaterinei Teodoroiu, dar vizita la casa memorială nu a avut nimic tipic muzeal. A fost asemeni unei vizite plăcute, la un prieten pasionat de istorie.

„Vremuri second-hand”

Pe bulevardul Ecaterina Teodoroiu, în dreptul statuii eroinei, o piață încropită ad-hoc. Oamenii se tocmesc pentru legume, fructe, borș. Cu toții au un aer de liniște sărbătorească și discută îndelung în picioare. Deși sînt scaune răzlețe pe marginile trotuarului. Te poți aștepta oricînd ca doi bătrîni să scoată o tablă de șah și să o așeze pe postamentul statuii. Și totul să pară atît de firesc. Îmi cumpăr niște „mini cu telemea” de la un Fornetti păzit de impunătoarea Ecaterina Teodoroiu. Nu știu cum se face, dar nu găsesc aceste patiserii decît în provincie.

Ritmul agale al plimbării e dictat de soarele tot mai arzător. În apropierea centrului, stîlpii Căii Eroilor sînt împodobiți cu tricoloruri, accentuînd atmosfera festivă. Oriunde întorci privirea, oamenii mișună ca într-un harnic furnicar. Cupluri de mînă, pensionari, grupuri de adolescenți și copii scoși din casă să-și epuizeze energia pentru a adormi mai devreme noaptea următoare. Toată lumea are de cîștigat de pe urma primăverii din mijlocul lui februarie.

În fața Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” e forfotă mare și mă gîndesc, pentru cîteva secunde, că nu vom mai prinde bilete pentru spectacolul din seara aceea. „Avioane de hîrtie”. Un spectacol despre care am aflat telefonic de la o angajată a teatrului, cînd am sunat cu cîteva zile înainte și care m-a asigurat că vom găsi bilete chiar și în ziua reprezentației. Am intrat, am întrebat, am rezolvat. Patru bilete fără loc, pentru că nu se umple sala și fiecare se poate așeza unde dorește. Mi-am alungat repede gîndul de la eventuala buluceală dinaintea începerii spectacolului și am lăsat să se strecoare gîndul că ar fi tare păcat, pe așa o vreme, să nu beau o cafea pe o terasă.

De la masa pe care am ales-o, se zărea un soi de arenă. Nu de luptă, ci de joacă. Sub privirile atente ale părinților, copii alergau dintr-o parte în alta, în regulile unor jocuri care se contopeau unele cu altele. Periodic, cîte un micuț se plîngea de căldură și începea o aprigă negociere cu părinții. Dacă pot să dezbrace gecile. Sau dacă pot să-și dea jos măcar căciulile. Te rooog! Unii părinți cedau sub amenințarea iminentelor smiorcăieli. Alții se țineau tari pe poziții. Cafeaua cu lapte a costat 8 lei, fix jumătate din cît ar fi costat în București. Am plecat mulțumiți, dar cu o ușoară senzație de insolație și compătimind copiii cu părinți greu de convins.

Ne-am continuat plimbarea îndreptîndu-ne spre Parcul Insuliță. Să trecem și noi podul-reper al luptelor din Primul Război Mondial de la Tîrgu Jiu. Podul este același, construit, conform inscripției pe care o poartă, în 1896. Lîngă tăblia cu înscripția, cineva a scrijelit „Roby Robert facebook”. În rest, podul e scutit de alte manifestări artistice stridente. Părculețul din mijlocul Jiului e presărat cu lucrări realizate, probabil, în cadrul faimoasei tabere de sculptură Brîncușiana. Pesemne că micuții care alergau prin parc le luau drept conuri de circulație în jurul cărora, asemeni mașinilor care fac scheme, făceau și ei scheme. Nu departe, se zărește și noul stadion al Pandurilor, echipă de fotbal ale cărei scheme nu au ieșit cu un an în urmă și acum e divizionară B. Am mai zăbovit și în parc, în apropierea Mesei tăcerii, unde copiii (alții!) făcuseră coadă în fața unor dinozauri zîmbăreți și-și așteptau rîndul la poză. Mamele îi dirijau mai la stînga, mai la dreapta, cît să nu intre în cadrele vecinilor.

În centru, copii ceva mai mari, cu ghiozdanele de școală încă în spate, se uitau curioși la același lucru la care ne uitam și noi curioși. Două Dacii 1300 restaurate impecabil, ca scoase nu din service, ci dintr-un muzeu auto. Picioarele ni s-au lipit de asfalt și nu mai conteneam în a admira bijuteriile pe patru roți. Ne înveselisem brusc și mai tare, ca în fața unei revelații.

Citindu-ni-se interesul pe față de la o poștă, plus că nu mai îndrăzneam parcă să plecăm, doi domni ne întreabă știind, cu siguranță, dinainte răspunsul: Vă plac? Normal. Sînt superbe. Vă aparțin? Da. Erau domnii Pompil Gonciulea și Florin Ularu, posesori ai celor două Dacii. Primele modele care au fost fabricate, țin să ne lămurească. Plăcuțele de înmatriculare ale uneia dintre ele chiar conțineau numărul 76, de la anul în care a ieșit pe piață. Cealaltă, ceva mai matură, era din 1972.  Se pare că primele modele pot fi recunoscute după tampoanele alipite de bara din față. Îi credem pe cuvînt. Ne-au arătat chiar și ce au Daciile sub capotă, dar nu prea am înțeles mare lucru. Doar că erau niște piese care străluceau frumos în lumina soarelui primăvăratec. Celor doi li s-a alăturat, la scurt timp după începerea conversației, și Adrian Gonciulea, care moștenise pasiunea pentru mașini de la tatăl său. Toți trei, membri ai clubului Retromobil, prin intermediul căruia participă la parade auto prin toată țara.

În rest, Daciile acestea sînt „mașini de duminică”. Le mai plimbă cîteodată prin oraș cînd vremea e îmbietoare. Cei trei vorbesc despre Daciile lor așa cum vorbesc mamele despre copiii lor premianți: cu mult drag și cu o mîndrie abia reținută. Pompil Gongiulea ne mai atrage atenția că, înainte de ’89, mașina lui era dotată cu un aparat de radio „Predeal”, care prindea doar două posturi: București și Craiova. Vedem chiar interiorul uneia dintre Dacii. Pompil Gonciulea se oferă chiar ca, la o următoare vizită a noastră în Tîrgu Jiu, să ne plimbe cu mașina. Cu o Skodiță, nu cu Dacia, asta e doar așa, pentru expoziții. Propunerea ne înduioșează. Florin Ularu ne mărturisește, la rîndul lui, că Daciile sînt o pasiune, el lucrînd, oficial, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. Pentru toți trei automobilistica este, de fapt, o pasiune. Și-și îngrijesc mașinile într-un mod brîncușian, ca pe niște veritabile opere de artă. La teatru, Florin Ularu se ocupă de butaforie. Ne dă și un indiciu despre cum va arăta sala în acea seară, el fiind cel care a realizat decorul pentru „Avioanele de hîrtie”. Ne despărțim de cei trei iubitori de mașini cu gîndul că poate îi vom revedea la „Retroparada toamnei”, ediția din 2018.

În fața bisericii de lîngă locul de veci al Ecaterinei Teodoroiu se agită voioasă o gașcă de nuntași. Micul mausoleu în care se află osemintele eroinei de la Jiu a fost ridicat cu o întîrziere care a chinuit-o multă vreme pe mama Ecaterinei, așa cum mărturisește aceasta în reportajul din 1933 al lui Ion Tic.

După strămutarea la Tîrgu Jiu a rămășițelor Ecaterinei Teodoroiu, în 1921, autoritățile nu au avut bani pentru a cumpăra statuia realizată de sculptorului Dimitrie Măţăuanu și destinată mormîntului eroinei. Așa că și-a însușit-o primăria orașului Slatina. Ileana Toderoiu, avea, la 12 ani de la reînhumarea fiicei, o singură dorință:

Dar dacă d-ta îl cunoști [este vorba despre prefect] și mai bine, poți să-l rogi să mă lase să-i pun fetei o cruce pe mormînt pînă ce bunii români îi vor ridica statuia. Cine știe dacă nu cumva închid într’o zi ochii cu focul ăsta în suflet… A mai avut fata o statue; poate ați văzut-o și dv. Au cumpărat-o slătinenii și au așezat-o la loc de cinste. Așa au rămas cei din Tg. Jiu fără statue…

Mausoleul, realizat de Milița Petrașcu, avea să apară peste trei ani de la discuția aceasta. Nu știu dacă mama Ecaterinei Teodoroiu a mai apucat să-l vadă.

Pulsul orașului Tîrgu Jiul zvîcnea prin fiecare „arteră” pietonală. Oamenii mișunau care încotro, lăsînd în urma lor dîre de viață adevărată. Doar undeva, la parterul unei clădiri, privea nedumerit pe geam un copil uitat în… frizerie.

Trending

Copyright © 2017 trenul nostru