Facebook

REPORTAJ

Gloanțe, izvoare și lebede negre

Publicat

pe

În gări, mai ales în gările măricele, diminețile de duminică sînt, de obicei, ca oricare alte dimineți. Nu se simte acea atmosferă monotonă, de repaus și de pustiu, care domnește, de pildă, prin centrul orașelor, cu magazinele, cafenelele și chioșcurile de ziare închise. Poate doar călătorii să fie mai puțini în diminețile de duminică. În rest, aceeași mișcare: trenuri vin, trenuri pleacă. Un mecanic de locomotivă Diesel își efectuează veșnicele manevre, mutînd vagoane de pe o linie pe alta, cîțiva ceferiști cu halate albastre, murdare de uleiuri grele, inspectează rutinier garniturile, casiera de la bilete se plînge că nu are destul mărunțiș. De altfel, niciodată casiera nu va avea destul mărunțiș la orele matinale. Asta într-o gară măricică. În cele mai mici, e liniște. La fel ca în celelalte zile.

Halta Ezureni și suratele ei

Pe 18 februarie dimineața, în gara Tîrgu Jiu, care este o gară măricică, așa cum se cuvine să fie gara unui municipiu reședință de județ, burnițează. Nu e nevoie de umbrelă. Nu e nevoie nici de glugă. Nu e nevoie nici măcar de mărunțiș. Am bani ficși pentru biletul de Valea Sadului. Căci spre Valea Sadului voi porni de aici. De fapt, în orașul Bumbești-Jiu. Dar stația feroviară a urbei gorjene se numește Valea Sadului. Pe la 8 și ceva apare și Mihăiță Stroe, colegul meu de revistă. Mergem împreună cu personalul 2083. Eu, cum notam, la Bumbești-Jiu, el un pic mai departe, la mănăstirea Lainici, pentru o vizită reportericească. Trenul nostru e deja la linia 3. Numără doar două vagoane. Două vagoane cu compartimente. Controlorul, care face niște pași pe lîngă tren, ne îndeamnă să urcăm în ultimul vagon. Unul de clasa I. Nu de alta, dar e încălzit. Îl ascultăm. Ne instalăm bine-mersi într-un compartiment gol. Nu prea sînt călători. Asta nu ține neapărat de regulile duminicii. Ține, mai degrabă, de rută. Cine să se înghesuie spre Petroșani? Credincioșii care iau calea mănăstirii Lainici sînt deja acolo. Cu un tren care pleacă în zori. Într-adevăr, e bine înăuntru. Atît de bine încît părăsim gecile și ne facem comozi. În rest, clasa I într-un tren personal nu înseamnă cine știe ce confort. Vagonul are ceva vechime. Cîndva alcătuia garnituri de accelerat sau rapid. Cu vreo 15 ani în urmă. Între timp, atins de uzură și de unele deteriorări, a ajuns, ca atîtea alte vagoane, un tren de jos. Un personal. Totuși, e plăcut să circuli cu asemenea trenuri în plină postmodernitate. Scriitorul polonez contemporan Andrzej Stasiuk, pasionat peregrin prin Estul Europei, pomenea, în volumul său Călătorind spre Babadag (Jadaç do Babadag), un splendid melanj de reportaj și ficțiune, tradus la noi de Cristina Godun, în 2006, Andrzej Stasiuk pomenea, așadar, o„înclinație jalnică spre tot ceea ce nu arată așa cum ar trebui”. Și o astfel de înclinație îi împinge pe unii în trenurile personal. Totodată, în aceste trenuri îți poți imagina că bîntui prin alte timpuri. Pînă la urmă, chiar ești într-un alt timp. Un timp în care tot ce e neglijabil contează. Cum contează, bunăoară, halta Ezureni. Cînd vreodată acorzi atenție acestei halte zărind-o, dacă o zărești, din fotoliul acceleratului? (Am mai scris, în materie de ranguri ale trenurilor, sînt old-school. Accelerat, nu Interregio. Personal, nu Regio.) Din personal, halta Ezureni capătă importanță. Și capătă importanță pentru că intră în timpul tău. Îți arată că este o parte a timpului tău. Fie și pentru cîteva secunde, halta Ezureni și suratele ei devin prezențe ale acestui timp. Ușa glisantă alunecă la fiecare frînă. Iar geamul pe care l-am deschis pentru cîteva clipe îți cere vigoare muncitorească în brațe ca să-l închizi. La 8:45, trenul oprește în Valea Sadului.

Cel mai frumos nume de frigidere 

În Valea Sadului, adică în Bumbești-Jiu. Doar gara se numește Valea Sadului. Gara, să zic așa, urbană. Pentru că, înaintea acesteia, este stația Bumbești. În care opresc numai trenurile personal. Am pierdut socoteala trecerilor mele feroviare pe aici, prin această gară, Valea Sadului, în drum spre Petroșani. Din Bumbești începe Defileul Jiului. Botezat, de prin 2005, Parcul Național Defileul Jiului. Și străbătut de istorica linie ferată Bumbești-Livezeni, inaugurată în 1948. Zeci de mii de brigadieri voluntari au participat la acel Șantier al Tineretului, isprăvind heirupist lucrările care întîrziau de cîteva decenii. Bumbești-Livezeni a încăput curînd și în cinematografie, prin filmul propagandistic „Răsună Valea!”, al regizorului Paul Călinescu. În care evoluează și Radu Beligan.

Am la dispoziție 75 de minute să cutreier orașul. De la 8:45 la 10:00, cînd ar fi prudent să mă înapoiez în gară. La 10:16 sosește trenul Deva-București Nord. Așadar, 75 de minute la Bumbești-Jiu. Sînt, vrînd-nevrînd, epigonul știm noi cui. Cu 100 de minute în minus. 75 de minute în care trebuie să prind, din mers, pulsul orășelului de la poalele Parîngului. Un orășel cu 8000 și ceva de locuitori. Ridicat la condiția citadină în 1989. Pînă atunci fusese comună. Nu orice fel de comună, ci una cu importanță strategică. La Bumbești s-a fabricat și se fabrică armament. Uzina Sadu a fost întemeiată înainte de Al Doilea Război Mondial. Prin contribuția primului-ministru Gheorghe Tătărescu, născut în Gorj. După 1944, de la muniție s-a trecut la capse miniere. (Toate aceste informații le-am cules, la Biblioteca Academiei, din monografia orașului Bumbești-Jiu, realizată de Victoria Stolojanu-Munteanu și apărută în 2003.) Tot aici, la Întreprinderea Metalurgică de Stat Sadu, s-au fabricat, în anii ´60, frigidere. Celebrele frigidere Fram. Cel mai frumos nume de frigidere! Cu mînerele asemănătoare unor clanțe. S-au fabricat și acordeoane. Însă cîte nu s-au fabricat! De la șurubărie la piese de locomotive și lămpi miniere. În oareșce secret, de la un timp, s-a reluat și armamentul. Uzina funcționează și astăzi. Cu 700-800 de angajați. Față de 12 000, cîți avea în vremurile bune. Vremuri bune care, la Bumbești, spre deosebire de alte localități cu obiective industriale, au durat și în postsocialism. În urmă cu 2-3 ani, se vehicula că în Bumbești va fi amenajat un adăpost pentru refugiații sirieni pe care trebuia să-i primească și România. O candidată la funcția de primar al orășelului gorjean a strîns semnături împotriva acestei decizii. Tocmai vecinătatea uzinei de armament a fost folosită de doamna cu pricina – membră a unui partid naționalist, avîndu-l pe Țepeș în siglă – ca să scoată orașul Bumbești-Jiu din circuitul refugiaților…

Duminică dimineața, în Bumbești miroase a detergent

Urc treptele de ciment care, de la peron, un peron prăpădit, duc spre oraș. Pe lîngă mine coboară un bărbat care poartă în fiecare mînă cîte o damigeană goală. Imediat, zăresc un birt. N-are cum să nu te amuze titulatura crîșmei: „La pierde tren”. Cu o locomotivă de epocă pe post de logo.

Îmi amintesc o proză scurtă a scriitorului ieșean D. D. Pătrășcanu, tatăl politicianului comunist condamnat la moarte de ai săi. E vorba despre schița Înzăpădiți!, din 1911, publicată mai întîi în paginile revistei „Viața Românească”, al cărei apropiat era bătrînul Pătrășcanu. Doi prieteni voiau să ajungă la Iași de revelion, însă, din cauza viscolului care se dezlănțuise prin Moldova, troienind calea ferată, sînt siliți să întîmpine Anul Nou în restaurantul gării Pașcani. Unde îi întîlnește șeful stației, veche cunoștință a unuia dintre ei. Acesta îi invită în locuința lui, la petrecerea pe care o găzduiește. Mîncărurile alese, vinurile și mai și, lăutarii transformă sindrofia, la care se strînge protipendada urbei, într-un mare chef… Astfel, deși linia fusese demult deszăpezită, cei doi amici nu se mai dau duși din Pașcani. Eu sînt însă în Bumbești-Jiu. Și sînt pentru exact 75 de minute. Nu-mi îngădui, deși mi-aș dori, o cafea în crîșma „La pierde tren”. Oricît de tentant ar fi să-i descopăr clientela. După acest instantaneu livresc, ies între blocuri. Blocuri de trei și de patru etaje.

În jurul lor, bătătoare de covoare și spații verzi. Și autoturisme. La primele vederi, nu pare un orășel necăjit. Multe rufe la uscat, pe sîrmele din balcoane sau din dreptul geamurilor. Duminică dimineața, în Bumbești-Jiu miroase a detergent. De fapt, nu miroase. Îmi place numai ideea de a mă afla într-un oraș în care aș simți acest miros. Cineva, la parterul unui bloc, ascultă liturghia. La radio sau televizor. Ies în bulevard. Nu e chiar un bulevard. Este șoseaua care duce la Petroșani. Sau, pentru rigoare rutieră, drumul european 79. Dar trotuarele, străjuite de arbori, îi pot conferi șoselei dimensiunea unui bulevard. Unul, ce-i drept, modest. Fără clădiri impresionante, fără magazine fastuoase. Pentru locuitorii urbei, șoseaua se cheamă strada Parîngului.

Femeia din Schela care vinde țuică și bărbatul fără chef de vorbă

Mă deplasez spre ceea ce ar putea fi socotit centrul așezării. Trec pe lîngă un fost complex meșteșugăresc. A rămas doar inscripția. Mai încolo, prăvălia „Jiul”. Vopseaua albă a literelor a prins dîre de rugină.  În vitrine, vase de toaletă, oglinzi, chiuvete. E și un steag al României la vedere.

Peste drum, un părculeț. Și un monument, încadrat de două tunuri. Monumentul cinstește memoria eroilor din Bumbești care au pierit în Războiul de Independență și în cele două războaie mondiale.

Traversez șoseaua și nimeresc în piață. Iată și oleacă de forfotă! O cofetărie, o brutărie, un supermarket. Mai este și cineva care vinde pîine de vatră de la Petroșani. Piața cu tarabe împarte aceeași clădire cu supermarketul. Tarabele în stînga, îngrămădite într-un spațiu cît o sufragerie, supermarketul în dreapta, într-un spațiu mult mai încăpător. Mă opresc lîngă o femeie cu basma țărănească, o femeie în putere, undeva pe la 60 de ani, care vinde țuică de prune. Făcută la cazan. 6 lei o jumătate de litru. Femeia e din Schela, un sat din preajma orașului. Vine în piață cam o dată la două zile. Cu țuică. Se cumpără? Se cumpără, că bea lumea. Sînt atîtea semnificații în răspunsul femeii, atîtea nuanțe, de la amărăciune la veselie și de la dezgust la remușcare, încît știm noi cine ar fi scris niște pagini nemaipomenite despre femeia din Schela care vinde țuică în Bumbești. Bea lumea, iar femeia din Schela rostește acest lucru plin de înțelesuri gîndindu-se poate la bărbatul ei sau poate la cuvintele Scripturii. Sau poate la copiii dintr-un colț de continent cărora, cînd mai vin prin sat, de sărbători, le pune țuica asta pe masă.

Privirea mi se așază pe chipul unui bărbat cu mustață, care trage pînă la filtru dintr-o țigară, ținîndu-și cealaltă mînă în buzunarul hainei de piele. Pare să aibă peste 50 de ani. În expresia lui se amestecă plictisul, nerăbdarea și ceva hîtru. Intru în vorbă cu el, întrebîndu-l despre industrie, despre Uzina Sadu. Nu e prea vorbăreț. Nu e însă nici ursuz. Umblă zvonul, îmi spune, că s-ar redeschide Sadu II. O altă structură a uzinei. Își dă repede seama că nu sînt de prin părțile locului. Se miră cînd află că am sosit de la București ca să cunosc orașul. Bănuiesc că a lucrat la uzină. Unde altundeva să fi lucrat dacă nu la uzină? Ei bine, m-am înșelat! A fost șofer. Se salută cu un bărbat care duce o sacoșă de plastic. Îl mai întreb despre frigidere, dacă se mai fabrică frigidere la Sadu. Nu. De prin ´94-´95 nu se mai fabrică. N-am noroc. Omul nu se lasă stîrnit. Și de ce s-ar lăsa? N-are de unde să știe că expresia lui, în care se amestecă plictisul, nerăbdarea și ceva hîtru, l-a transformat într-un personaj. Îi spun la revedere. Îmi urează sănătate. E straniu și oarecum nostim ca propriul personaj să-ți ureze sănătate.

Răsfățarea proletariatului  

Mă mai învîrt pe străzi. Remarcasem, plimbîndu-mă pe bulevard, niște clădiri de locuit cu două etaje. La intrarea în imobile, coloane. Elemente care mă îndeamnă să cred că blocurile respective au fost înălțate în anii ´50. Arhitectura realist-socialistă a epocii împrumuta stilistici clasicizante. Pentru ca proletariatul să se simtă răsfățat.

Apoi, n-a mai fost cazul de răsfăț. Au răsărit blocurile cutii de chibrituri. Nicolae Breban, într-unul dintre romanele sale antedecembriste, întrebuințează o simpatică denumire nemțească: wohnsilozuri. Sînt tot pe bulevard. Pe acoperișul unei farmacii, un patruped. Pe același bulevard zăresc și niște bănci insolite: niște bănci în formă de lebădă. Prin spatele Primăriei, unde e parcată o mașină de pompieri, nimeresc într-o zonă elegantă, cu fîntînă arteziană. Dincolo de fîntînă, o clădire impozantă. Casa de Cultură „Gheorghe Tătărescu”. Fostul club muncitoresc. Unde, pe 25 februarie, Teatrul „Elvira Godeanu” din Tîrgu Jiu va fi prezentat un spectacol musical. După casa de cultură, stadionul de fotbal.

Mai am, din cele 75 de minute de hoinăreală, vreo 5. Mă îndrept spre gară. Ușor nemulțumit de impresiile agonisite. Știm noi cine s-ar fi descurcat altfel în 75 de minute. Recapitulez ce-am văzut mai de efect în Bumbești-Jiu: bodega „La pierde tren”, cîinele de pe acoperișul unei farmacii, băncile în formă de lebădă… Ar fi și rufele. În nici un alt oraș n-am văzut atîtea rufe la uscat. Dacă toată rufăria asta ar fi și răspîndit pe străzi mirosul detergenților, ca să pot scrie despre… Să beau o cafea pe fugă în bodega „La pierde tren”? Cu graba, spune înțelepciunea populară, aș strica treaba. Și pitorescul crîșmei, care numai la iuțeală nu invită.

15 milioane de cartușe

Cobor spre gară. Numeroși oameni urcă treptele avînd în mîini bidoane cu apă. Ce e cu această apă?

Mă va lămuri septuagenarul Aurelian Giurea, pe care l-am întîlnit în capătul peronului.

Conductele unor blocuri din oraș sînt vechi, iar apa curge la robinet cu rugină. De aceea, oamenii vin la izvorul de lîngă gară, către care duce o cărăruie. S-au mai schimbat unele țevi, însă problema impurităților a rămas. Aurelian Giurea are 72 de ani. E din Buzău și, de la 17 ani, locuiește în Bumbești, unde s-a căsătorit. Acum, soția lui este bolnavă și trebuie să o îngrijească. El a lucrat la Uzina Sadu, la Pirotehnie. Nu mai aude foarte bine, după ce a trecut prin trei explozii. Ca artificier, primea și un spor de pericol. Unul bunicel. Cam încă un salariu. Îmi spune că, odinioară, la Sadu se produceau 15 milioane de cartușe pe lună. Armament pentru Vietnam și Irak. Un șofer al uzinei i-a povestit cum transporta muniția la aeroportul Otopeni, unde era încărcată în aeronave-cargo de fabricație sovietică. În Bumbești-Jiu, despre Saddam Hussein se vorbea cu familiaritate. Se vorbește și azi. Îl mai întreb pe Aurelian Giurea, înainte de a ne lua rămas-bun, dacă are idee cînd s-au construit blocurile simple din Bumbești. Prin anii ´80. Și ne despărțim. El pornind spre un timp al său, eu spre un timp care a sărit de 75 de minute.

La gară, aflu că nu mai sînt locuri pînă la București. Ceea ce înseamnă că nici colegii rămași în Tg. Jiu nu vor putea lua bilete. Bodega „La pierde tren” a fost o piază-rea. Merg, totuși, cu trenul ăsta pînă la Tîrgu Jiu. O întreb pe femeia de la casă dacă e din Bumbești. Nu, din Tîrgu Jiu. Vine la serviciu cu trenul care pleacă din Tîrgu Jiu la 5:50. Și lucrează de la 7 la 19. Îmi spune că nici în gară nu e apă potabilă. La cișmeaua de lîngă peron ar curge o apă gălbuie. Deschid și eu robinetul. Apa e cristalină…

Din nou în tren. Un tren deja aglomerat. Se întorc studenții din vacanță. S-au urcat și din Bumbești cîțiva. Cu geamantane, cu sacoșe, cu ghiozdane. Blocurile orășelului de la poalele Parîngului nu se mai văd. Scot blocnotesul. Și cercetez cele 75 de minute la Bumbești. Care, cu tot cu întîrzierea trenului, au crescut. Pe același drum, din accelerat, halta Ezureni și suratele ei parcă nici n-ar fi.

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. Caravan Georgiana

  10 martie 2018 at 14:29

  Iezureni nu Ezureni !

  • Alexandru Dumitriu

   12 martie 2018 at 11:22

   Mulțumesc pentru observație! Totuși, halta respectivă așa este trecută în “catastifele” feroviare: Ezureni. 🙂

 2. Gabriela

  6 martie 2018 at 19:46

  Un articol bun! Cel cu Domnul doctor Beuran m-a facut sa-mi retraiesc copilaria anilor 70-80!Mi-a facut placere sa-mi revad tatal in una din fotografii! Mult succes!!

  • Alexandru Dumitriu

   6 martie 2018 at 20:16

   Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase și mă bucură întîlnirea “fotografică” prilejuită de aceste însemnări! Gînduri bune și dumneavoastră!

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending

INTERVIU

„Unii confrați vor să fiu doar profesor, ca să nu deranjez viața de concert”

Publicat

pe


Interviu-Express


Încă din luna decembrie a anului trecut îmi doream un interviu cu pianistul Viniciu Moroianu, după ce asistasem la concertul susținut de dumnealui la Sala Radio, de Ziua Națională a României (unde a interpretat copleșitor, inenarabil Concertul în la minor pentru pian și orchestră op. 54, de Schumann). Am reușit să ne întîlnim abia în această primăvară, pe 15 martie, la Universitatea Națională de Muzică din București. Acolo, în Cancelaria instituției, s-a și desfășurat convorbirea care urmează. I-am spus distinsului muzician că mi-ar plăcea să rezulte un interviu preponderent „biografist”. Care să strîngă amănunte mai puțin cunoscute, dincolo de ceea ce putem lejer afla pe Internet sau în broșurile din sălile de spectacol. Cu îngăduința/„complicitatea” dumnealui, chiar așa a ieșit dialogul nostru. Un interviu preponderent„biografist”, fără fracul și papionul din fotografii – însă la același standard al eleganței –, care adună mai ales secvențe memorialistice. Destule, inedite. A fost, cum veți vedea parcurgînd sumarul acestui număr al revistei noastre, o întîlnire rodnică. Îi mulțumesc și aici pentru bunăvoința pe care ne-a arătat-o. Reperele activității concertistice și discografice a lui Viniciu Moroianu le puteți găsi pe pagina de Facebook a artistului. Tot acolo sînt anunțate și recitalurile dumnealui. Acum, vă invit să descoperim împreună, altfel decît îl știm de pe scenă sau din caietele-program, un mare artist. De o modestie pe măsura harului său.Tocmai mi-am închis telefonul. Pornind de la acest lucru, vreau să vă întreb, stimate domnule Viniciu Moroianu: e un deranj cînd mai auziți din sală, în timpul recitalurilor dvs., soneria telefoanelor?

– Pentru mine este, într-adevăr, un deranj. Poate ați auzit în timpul Festivalului „Enescu” artiști care spun că nu îi deranjează deloc asemenea zgomote, că e bine să vină lumea la concerte… Nu știu, totuși, cît de sinceri sînt unii dintre ei! A da viață unei partituri presupune un efort de concentrare și de coeziune a mesajului pe care îl trimiți să treacă rampa și atunci sigur că orice zgomot, mai mult sau mai puțin strident, te perturbă. În același timp, trebuie să fim căliți și să ducem discursul muzical mai departe, sperînd ca acele zgomote să dureze cît mai puțin sau să se întîmple cît mai rar!

Înainte de ´89, la Conservator s-a făcut minimum de politică

Mi-ați spus dimineață, telefonic, să ne vedem la Conservator. Denumirea oficială a acestei instituții este Universitatea Națională de Muzică din București. Care era titulatura în anii studenției dvs.?

– Pe atunci, se numea Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu”. A rămas în limbajul curent această denumire de origine franceză. S-a schimbat de mai multe ori denumirea pînă să se ajungă la cea de acum. Și din rațiuni de reprezentare, de finanțare, ca să înțeleagă ministerul de resort mai bine cine sîntem și ce vrem! Mai de mult, această instituție s-a numit Academia Regală de Muzică. Dar denumirea de Conservator a rămas adînc întipărită. Inclusiv în limbajul studenților. Este instituția unde m-am format și toți vorbim despre ea folosind acest titlu.

– Ați devenit student al Conservatorului în 1981…

– Așa este.

– O perioadă care, din punct de vedere politic și nu numai, nu era prea fericită. Cum simțea un tînăr artist realitățile acelei epoci, ce împliniri putea afla?

– Situația acelor ani nu e chiar atît de ușor de cîntărit în puține cuvinte. Sigur că aparțineam sau ne formam să devenim membrii unei bresle despre care nu prea se înțelegea de ce face umbră pămîntului. Lucrurile se atrofiau, se stricau de la an la an. Promoțiile de după mine au luat, cu fiecare an, viața în piept încă mai dur decît promoția noastră. Așa cum, invers, colegii mei cu 1-2-3-4 ani mai vîrstnici au mai prins niște trenuri, care s-au blocat în stații cu fiecare an care a trecut. Examenul de admitere era foarte drastic, locurile se tot împuținau… Prin urmare, eram foarte motivați să facem performanță. Eram puțini, ne cunoșteam între noi, exista o solidaritate, exista o dorință de a ne ajuta, de a ne bucura unii de succesele celorlalți. Am prins o generație aleasă de profesori, formați în perioada interbelică, care ne-au fost modele. Totuși, în această instituție s-a făcut minimum de politică. În afară de portrete și lozinci, s-a vorbit despre arta înaltă în sălile de curs și în sălile de instrument. Profesorii încercau din răsputeri să ne sprijine, să ne fie alături. Ne era tot mai mult tăiat contactul cu Occidentul, pașaport primeam cu imensă greutate. Funcționa prezumția de vinovație că nu ne vom mai întoarce, ceea ce se tot întîmpla cu colegii mei. Din ce în ce mai mulți rămîneau în străinătate.

Cînd am absolvit, posturile în București și în orașele mari s-au redus aproape spre zero

– V-a tentat și pe dumneavoastră acest gînd?

– Da, am cochetat cu gîndul acesta. Însă m-am întors de fiecare dată în țară. Finalmente, nu regret, deși anii aceia au însemnat destule sacrificii și privațiuni. Revenind la ce m-ați întrebat, atmosfera artistică în sine nu era neapărat sumbră. Dar asta se datora mai ales unora dintre profesori, care erau de mare calitate. Unii au emigrat în timpul studenției mele. Am avut norocul să-i prindem o vreme. A fost un mare privilegiu. Cum spuneam, lucrurile se înrăutățeau de la an la an. Eu am dat pe 6 locuri la pian, după mine au fost 5 și, după aceea, pînă în ´89, numai 3. La celelalte instrumente, locurile erau și mai puține, au fost chiar și ani închiși. Lucruri triste… Promoția care termina cînd am intrat eu a prins ultimul așa-numit an de specializare, ceea ce se cheamă astăzi masterat, care însemna un post mai bun, de solist de stat la o filarmonică. Exact cînd am intrat eu, acest an cinci s-a desființat. Posturile în București și în orașele mari s-au redus aproape spre zero. De exemplu, cînd am terminat eu, pentru București posturile erau închise. Se putea obține, prin detașare, un post într-o orchestră filarmonică din țară. În nici un caz în Capitală. Ca absolvent de Pian, aveam de ales între a lucra în sistemul culturii – în cămine culturale și în școli populare de arte – sau învățămînt, unde lucrurile erau și mai complicate. Am prins un post în cultură. Am făcut o navetă de patru ani, la Tîrgoviște, la Școala Populară de Artă. Acolo, la Tîrgoviște, am dat și definitivatul, în iunie ´89. Ulterior, nu mi-a folosit la nimic acest examen. Anii de navetă au fost o experiență dură.

– A fost o navetă feroviară?

– Da.

N-am vrut compromisuri pentru a obține pașaport

– Se întîmpla să și rămîneți în oraș peste noapte?

– Mergeam două-trei zile pe săptămînă. Din fericire, n-am avut normă întreagă. Rămîneam peste noapte în oraș, ca să folosesc la maximum timpul pentru predare. Încercam să și studiez acolo, împărțeam timpul foarte atent, ca să pot folosi niște piane bune pe care le avea școala. În restul săptămînii, eram liber. În acei patru ani de navetă, stagiunile muzicale au mers în continuare, am avut stagiuni dense. Mi-am propus, neexistînd vreo încurajare oficială în acest sens, să prezint mereu lucrări noi, să aleg cele mai provocatoare partituri. N-am contramandat, n-am amînat nici un concert în acei patru ani. Dar, încă o dată spun, a fost o experiență dură. Inclusiv din punct de vedere alimentar. În această privință, lucrurile stăteau atunci mai rău în provincie decît în București.

La Tîrgoviște erați profesor de pian?

– N-am predat pian, era o răspundere care m-ar fi acaparat prea mult. Țineam cu dinții să-mi continui stagiunile de concerte la un nivel cît se poate de înalt. N-am primit pașaport în anii aceia… În sfîrșit, au pățit-o atîția! Sau cine n-a pățit-o, a făcut niște compromisuri morale pe care eu, unul, n-am vrut să le accept. La Tîrgoviște am făcut corepetiție de muzici de toate felurile, inclusiv de muzică populară, de muzică ușoară. În oraș se desfășura Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”. Am încercat cu elevii de la canto – unii dintre ei mai mari sau chiar mult mai mari decît tînărul stagiar care eram atunci – să am un dialog pe linie profesională care m-a ajutat, prin aura artei, să-mi înving o anume timiditate. Le-am cerut să fie cît mai onești în ceea ce fac, să lupte cu kitsch-ul și impostura care se revărsau atunci, și cred că, într-o mare măsură, și acum, pe canalele media.

Oaze de spiritualitate la Tîrgoviște

– Unde locuiați? Cum era orașul?

– Am schimbat mai multe gazde. Orașul era sărac, fără viață muzicală, dar cu niște intelectuali izolați pe care mi i-a scos Dumnezeu în cale și care știau muzică așa cum nu știau mulți de aici. Melomani care se informau din cărți, din discuri și care erau foarte avizați. Se stătea la coadă la cărțile rare. Unele manifestări culturale care n-au mai avut loc în București au fost mutate la Tîrgoviște. De exemplu, Zilele Cărții Sovietice. Am găsit la Tîrgoviște, în ´87, un album de icoane Rubliov. În București nu se găsea, l-am luat de acolo. Iarăși, Zilele Culturii Israeliene, cu tot felul de cărți de istorie pe care era important să le știu. Trilogia cunoașterii de Blaga am cumpărat-o tot din Tîrgoviște, în București n-am găsit-o nicăieri. Ajunsesem să am o legătură cu un librar de la Casa Cărții, care mi-a păstrat unicul exemplar din Trilogia cunoașterii sosit la Tîrgoviște. Din Istoria religiilor a lui Eliade, un volum sau două le-am luat de-acolo, nu din București. La un moment dat s-a găsit, cu un preț mare pentru bugetul omului de rînd, integrala simfoniilor lui Gustav Mahler, pe 14 L.P.-uri, din Cehoslovacia. Era 44 de lei un disc. S-au cumpărat! Așa ceva nu putea fi cumpărat de niște snobi. Au cumpărat cunoscători care au dat ultimul ban din casă pentru a asculta o muzică înaltă. Au fost niște repere. Am cunoscut acolo doi pictori care erau, ca preocupări și ca artă, sincroni cu continentul.

– Ați avut prilejul să întîlniți și scriitori?

– L-am cunoscut pe Constantin Manolescu. Erau reuniuni ale unor intelectuali care vorbeau despre altceva decît despre cenușiul vieții de fiecare zi. Plus, monumentele istorice. Curtea Domnească, mănăstirea Stelea a lui Vasile Lupu, mănăstirea Dealu erau oaze de spiritualitate, pe care le-am căutat. Maica stareță Eufrasia de la mănăstirea Dealu avea în chilie o bibliotecă impresionantă și vorbea o limbă franceză foarte frumoasă. În acei ani, părintele Sofian picta biserica mănăstirii Dealu. L-am văzut pe schele, la mare înălțime, era șef de șantier și duhovnicul mănăstirii. Astfel de momente te încărcau, te făceau să reziști și îți dădeau o speranță adîncă.

Am avut pian și pick-up în casă de cînd mă știu

– Ați vorbit mai devreme despre calitatea deosebită a unora dintre profesorii pe care i-ați avut la Conservator. Dvs. proveniți dintr-o familie selectă. Tatăl dvs., Mihai Moroianu, a fost un distins arhitect și muzicolog, autorul unei monografii Anton Bruckner. Unchiul dvs., fratele tatălui, a fost compozitorul și medicul Bogdan Moroianu. Cît a contat în formarea dvs. această familie?

– Foarte mult! Am avut un mediu ideal în familie, am fost înconjurat de iubitori de muzică. Atît tata cît și unchiul m-au ajutat foarte mult. Am avut pian în casă de cînd mă știu, am avut pick-up în casă de cînd mă știu. Muzica răsuna tot timpul la noi în casă! Iar tata, deși a profesat toată viața arhitectura, a avut un talent deosebit în muzică, cînta bine la pian, compunea, este autorul a două cărți de muzicologie. Mi-a dăruit totul! În același timp, am avut în casă o bibliotecă vastă, așa că am îmbrățișat de timpuriu fenomenul artistic în ansamblul lui. Am avut, iarăși, norocul ca, de la vîrste mici, niște mari maeștri să stea benevol în preajma mea. De la 9 ani am avut privilegiul de a lucra cu Doru Popovici, mai tîrziu cu Pascal Bentoiu, cu dirijorul Constantin Bugeanu. Pe toți i-am cunoscut grație profesoarei mele de pian, Marta Paladi. Aveam foarte multă nevoie de acești magiștri. Astfel de discipline se predau, în învățămîntul oficial, doar de prin clasa a IX-a mai de mult și abia în facultate acum. Pregătirea unui tînăr s-a tot redus. Or, eu am avut un sprijin extraordinar și nu-mi pot imagina devenirea mea muzicală fără aceste completări esențiale, cu mult peste cele oferite de învățămîntul muzical.

Mă încîntă moștenirea arhitecturală a Bucureștilor, atît cît a mai rămas

– Sînteți născut în București, sînteți bucureștean. Ce locuri îndrăgiți în această metropolă?

– Provenind dintr-o familie de arhitecți – nu numai tata a fost arhitect, ci și mama, sînt mai multe generații de arhitecți în familia noastră –, cred că am moștenit curiozitatea și bucuria de a privi artistic și tehnic o casă frumoasă. De aceea, mă încîntă moștenirea arhitecturală a Bucureștilor, atît cît a mai rămas, căci, din păcate, generația noastră a trăit dispariția dureroasă a unor monumente; o dispariție care, din păcate, continuă și astăzi. Prin urmare, îmi place cartierul de La Șosea, din preajma Statuii Aviatorilor. În clădirea care este acum sediul Institutului Cultural Român,  fosta casă Malaxa, a funcționat, pînă în anii ´80, Ateneul Tineretului, găzduind stagiuni de concerte… Apoi, îmi place cartierul de la Biserica Sfîntul Elefterie, Cotroceni. Îmi plac și case izolate dintr-o zonă sau alta. Eu însumi locuiesc într-un cartier care a scăpat miraculos de la demolare, lîngă Hala Traian – Izvorul Rece, în sectorul 3. Am înțeles că era în plan pentru primele luni ale anului 1990 să fie demolat…

Acolo ați copilărit?

– Din ´71, stau acolo. Deci, locuiesc de niște decenii în aceeași casă, o casă frumoasă, a cărei izolare mi-a îngăduit și îmi îngăduie să studiez oricînd la pian. Un alt mare privilegiu. Sînt încă destule locuri frumoase în București. Mă doare cînd văd că nu întotdeauna sînt îngrijite sau renovate corespunzător. Nu toți concitadinii noștri au simț civic. Asta, pînă la urmă, reprezintă o problemă de mentalitate. Acest oraș, repet, are locuri foarte frumoase, inserții de Mic Paris, care ar trebui îngrijite și apreciate mai mult. Mă gîndesc la clădirile de patrimoniu, cum sînt Palatul Cantacuzino, unde se găsește Muzeul „Enescu”, Ateneul Român, care mă fascinează de decenii…

Discurile și partiturile de la magazinul „Muzica”

– Bănuiesc că de mic mergeați la concertele de la Ateneu, de la Sala Radio…

– Da, am împletit ascultatul muzicii pe viu cu ceea ce îmi ofereau acasă radioul și discurile. Am cumpărat masiv discuri și cărți.

De unde cumpărați discurile?

– De la magazinul „Muzica”. Tot de acolo cumpăram și partituri, care sînt marea problemă a generațiilor de azi. Tinerii artiști le comandă pe Internet, fără să știe neapărat ce ediții găsesc. Era foarte importantă ideea de partituri în album, în care aveai, să spunem, sonatele lui Beethoven în trei volume, sau lucrări de Chopin pe genuri, puteai să încadrezi cutare piesă în ce s-a mai compus în acel gen, să descoperi evoluția stilistică… Astăzi, se extrag numai paginile pe care le ai de învățat. Ideea de a avea o bibliotecă muzicală acasă, o bibliotecă de partituri și de cărți, nu poate fi înlocuită de nimic.

La 14 ani, am publicat o cărticică de proză

– Domnule profesor, citeam că Dinu Lipatti avea mai multe pasiuni: asambla aparate de radio, era atras de fotografie, îi plăcea să șofeze, croșeta… Dvs. aveți sau ați avut asemenea, să le spun așa, „excentricități”?

– Îndemînare manuală am avut, dar nu prea am exersat-o în afara pianului. Viața în fața instrumentului, studiul și diversele greutăți ale sistemului de învățămînt care mi-au ocupat de dimineață pînă seară anii m-au făcut să mă concentrez la maximum pe ceea ce am simțit dintotdeauna ca pe o vocație. Dar, în afara studiului muzicii pe multiple planuri, am făcut literatură, destul de serios, la un moment dat, în anii de gimnaziu. Cred că a fost singurul lux pe care mi l-am putut permite. Am făcut parte din Cenaclul literar al Palatului Pionierilor în anii ´70, pînă să dispară. A fost o experiență aparte. Cenaclul era condus de poeta Veronica Porumbacu, care a pierit în cutremurul din ´77 și care era un mentor, era o adevărată flacără pentru generația noastră. M-a încurajat, am fost publicat în antologii pionierești. Scriam proză. Cu cîteva luni înainte de cutremur, mi-a apărut și o cărticică, la editura Litera, care se numește Diezul de aur. O cărticică de legende și povești. În paralel, am făcut intens compoziție, mi-am prezentat lucrări, vocale și de pian, la Ateneul Tineretului, despre care vă vorbeam. Mi s-a și tipărit, în 1978, un lied pe versuri de Magda Isanos [în broșura Caleidoscop pionieresc, apărută la editura „Ion Creangă”, n.m./A.D.]. Am compus, pînă am intrat în facultate, cît am putut de mult. Fiecare moment liber sau vacanțele le-am dat creației. După aceea, timpul mi s-a tot îngustat. Sper să revin cîndva la această îndeletnicire. Am rămas cu o anumită îndemînare de a scrie sau de a stiliza texte, de a redacta partituri. Acum, învățămîntul ne obligă să îndrumăm lucrări de licență și de master. Studenții nu sînt neapărat pregătiți, nu fac filologie. Li se cere, pe lîngă instrument, o parte teoretică scrisă, cu rigorile ei. Așa că această abilitate m-a ajutat. Sînt recunoscător unor mentori pentru asta. Întîlnirea cu maestrul Gabriel Amireș a fost decisivă pentru a mă orienta, cu prioritate, spre performanța pianistică.

Relație ambiguă cu matematica

– Încerc uneori să-mi imaginez cîte ceva despre cei cu care stau de vorbă. Nu-mi dau seama de ce, în cazul dvs., mi-am imaginat că sînteți și un foarte bun șahist.

– Nu știu șah! Dar, într-adevăr, i-am admirat întotdeauna pe șahiști. Mi se pare un sport al minții extraordinar. Am fost silit de viață să-mi reduc preocupările, să storc maximum de performanță din arta muzicală, să citesc mult, să mă informez mult. Plus alte lucruri pe care viața te obligă să le faci. Probabil că există niște legături între alambicatele combinații armonice ale sunetelor pe care încerc să le fotografiez cu ochii minții și să le rețin printr-o logică muzicală, printr-un echilibru al secțiunilor, al rezolvărilor armonice, cu combinațiile și logica șahului. Cu matematica am avut, să spun așa, o relație ambiguă! Geometria mi-a plăcut, algebra mai puțin. Dar am în familie muzicieni performanți, proveniți din arhitectură și inginerie. Am doi veri care sînt cercetători în matematică: Sergiu și Andrei Moroianu. Mama lor a fost membru corespondent al Academiei Române pe linie de matematică. În fine! Da, șahul a rămas un teritoriu la care mă uit cu jind și care cred că este fascinant inclusiv pentru un muzician.

Lumea artei este foarte dificilă

– Soția dvs. este o excelentă violonistă, doamna Mioara Moroianu, membră din 1990 a Filarmonicii „George Enescu”. Ce înseamnă pentru dvs. să aveți alături o persoană cu care împărtășiți aceleași bucurii și crezuri artistice?

– Lumea artei este foarte dificilă. Există un raport între problemele inerente, de zi cu zi, și stările înalte, de performanță și autoperfecționare continuă. Reducînd, sînt două căi posibile: să ai lîngă tine un om de aceeași profesiune, care să te înțeleagă, care să te ajute să depășești probleme, momente de neîncredere, lovituri pe care ți le dau viața sau confrații. Cel puțin la noi în țară nu sîntem scutiți mai nicicînd de așa ceva. Asta ar fi o variantă. Cealaltă variantă ar fi să ai lîngă tine pe cineva devotat, dar de altă meserie, care să vegheze din off, din umbră și să-ți ofere un echilibru, fără să fie propriu-zis implicat în fenomenul artistic, fără să existe riscul de ciocnire de orgolii, de concurență – astea sînt cele mai cumplite într-o căsnicie de artiști. La mine a fost varianta primă, în sensul ideal. Pot să spun că am avut și aici o minunată șansă, să am alături un muzician de mare probitate și modestie, cu calități care m-au fascinat și fără de care nu se poate face artă înaltă. Încercăm să ne sprijinim reciproc cît putem de mult și să ne „certăm” unul pe altul că celălalt este prea modest…

Vedem cum cîștigă cei care sînt mai tupeiști, care dau telefoane mai des

Dacă-mi îngăduiți, am observat la dvs., urmărindu-vă în unele emisiuni disponibile pe YouTube, o modestie din altă epocă…

– După mulți din jurul nostru, e un mare defect acest lucru. Destui pătrund în prim-plan cu coatele și cu un soi de tupeu și de obrăznicie străin de arta înaltă. Pe de altă parte, la noi, în materie de artă, instituția impresariatului, dispărută după Război, nu a mai renăscut. În domeniul muzicii clasice, lipsesc acei intermediari calificați, care să știe să propulseze artistul, să-l scutească de discuțiile cu instituțiile de concert, de spectacol, cu omologii din alte țări… Trebuie să ne luptăm singuri cu decidenții culturali, mai mult sau mai puțin competenți, mai mult sau mai puțin dispuși să sprijine valorile muzicale destul de puține care mai sînt în țară. Aș sublinia cu tristețe că aparțin unei generații care este, în mare parte, descompletată. Mulți dintre colegii mei nu mai sînt în țară, au emigrat. Și atunci, sigur că se simte un gol între generațiile mai vîrstnice și cele tinere. Generații tinere care ne consideră pe noi vîrstnici în acest moment! Trebuie să ne zbatem mai mereu singuri, să încercăm să luptăm cu reținerea și cu modestia pe care le cer slujirea cu răspundere a actului muzical. Vedem cum cîștigă cei care sînt mai insistenți, mai tupeiști, care dau telefoane mai des. Din comoditatea sau ignoranța unor oameni din birouri sînt programați să cînte, sînt trimiși în străinătate să reprezinte țara nu neapărat valori, ci cei care se dovedesc mai insistenți. Ne luptăm cu această situație și nu este ușor deloc. Revenind la ce m-ați întrebat adineauri, am găsit un partener de viață minunat. Din păcate, nu avem mult timp să cîntăm împreună. Viața artistică a fiecăruia nu ne oferă prea des această posibilitate. Eu am concertele mele, soția mea este membră performantă a primei orchestre a țării, Filarmonica „George Enescu”. Sînt activități care ne storc de puteri, dar într-un mod plăcut. Încercăm să fim de folos societății cît putem de mult, s-o îmbunăm și să-i inoculăm încredere, să-i arătăm că trebuie să existe și lucruri frumoase în viață.

Amintiri din decembrie 1989

– Am notat, pregătind acest interviu, o întrebare despre decembrie 1989. Aveați atunci 27 de ani. Cum ați trăit acel moment, ce sentimente v-au încercat, unde erați?

– Sînteți primul care mă întreabă asta de atunci! Absolut primul!

Nu știu dacă să mă bucure sau să mă întristeze acest lucru…

– Spre spaima celor din jur, care mă implorau să mă păzesc, am vrut să trăiesc în stradă acele evenimente. Mi s-a părut firesc, simțeam că așa trebuia să fac. Voiam să fiu martor al evenimentelor, voiam să mă îmbogățesc cu ceva pe viu. De aceea, în 21 decembrie am stat ore în șir în Piața Universității, pînă seara tîrziu, la baricadă, cînd a început să se tragă mai puternic. Pe 22, iarăși, am stat în oraș pînă spre seară. Cu destul risc, am stat și în 14-15 iunie 1990, la mineriadă. Dar și în ziua de 13 iunie am văzut, ca un fel de reporter, momentele cheie din tot ce s-a întîmplat în perimetrul Pieței Universității și la Ministerul de Interne. Am umblat mult prin oraș în acele zile. Mi se părea că sub ochii noștri se scria istoria și consideram că nu pot lipsi. M-am nimerit la Tîrgu Mureș în prima zi a confruntărilor interetnice din martie 1990. Am participat, în aprilie-iunie 1990, cît am putut, la demonstrațiile din Piața Universității. Sigur că am făcut-o – așa mi s-a părut firesc – cu discreție, fără să încerc să mă fac văzut și să mă bat cu pumnul în piept că am fost în Piață, cum au făcut unii după aceea, amintind poate indecent de des acest lucru.

Asta mă îndeamnă să cred că nu aveți certificat de revoluționar…

– Nu este cazul. Mi-aduc aminte cum s-au scris, cu vopsea, versurile din „Deșteaptă-te, române!” în 21 decembrie, pe la 6 seara. Eram la cîțiva metri distanță, am văzut cum s-a scris literă cu literă. Băteau clopotele de la Biserica Colțea. Lucruri care nu se pot uita. M-a ferit Dumnezeu să mi se întîmple ceva rău în mulțimea aceea de oameni. Am trăit ca o dramă personală secerarea atîtor sute de oameni. Mai aud și acum vocile unora dintre ei. Au fost momente care mă vor bîntui toată viața. La fel, cutremurul din ´77, cînd au pierit mari artiști. Între aceștia, și tînărul pianist Tudor Dumitrescu, despre care astăzi, din păcate, se vorbește atît de puțin… Am amintit-o pe poeta Veronica Porumbacu, de care am fost apropiat la acel cenaclu de la Palatul Pionierilor. Eram elev de liceu atunci, în ´77. După cutremur au început și amputările masive de fond arhitectural din București. Sînt momente care m-au marcat și, într-un fel, m-au construit. Am simțit nevoia să cunosc momentele cheie ale convulsiilor postrevoluționare, să le știu în toate nuanțele și în toate amănuntele. Dacă nu direct, pentru că nu am putut participa întotdeauna la ele, atunci măcar din surse credibile. Și cred că oricine ar trebui să facă acest lucru.

Cu Teatrul Evreiesc de Stat în Berlinul de Est

– Încă făceați naveta la Tîrgoviște în decembrie 1989?

– Nu. În urma definitivatului, am reușit, în sfîrșit, cu legile de atunci, să pot da un concurs în București. În toamna lui ´89, am concurat pentru un post de corepetitor cu studii medii la Teatrul Evreiesc de Stat, unde am stat un an. A fost o altă experiență culturală interesantă, după anii de la Tîrgoviște. Am avut și o participare internațională cu teatrul, în ianuarie 1990. Era al doilea turneu artistic postrevoluționar, aprobat în ultimul moment. A fost un spectacol muzical, cu 4 actori, între care Maia Morgenstern. Altă experiență interesantă. Am fost în Berlinul de Est. Poarta Brandenburg se deschisese. Noi nu puteam trece cu pașaport din Est în Vest, dar est-berlinezii puteau, pentru o zi, cu obligația să se întoarcă seara. Plecau dimineață și se întorceau seara.

Cum era atmosfera în Berlin, plutea în aer ideea de reunificare?

– Cred că da. În noiembrie ´89, a căzut zidul. Se simțea, într-adevăr, un aer de libertate. În același timp, mi-aduc aminte cît de cald a fost primită delegația noastră. Se uitau la noi ca la niște eroi, pentru ei eram niște oameni care au învins balaurul! Atunci, în Berlinul de Est se schimbau lei, cot la cot cu alte valute. Ne-am simțit mîndri. Istorie… Cînd ne-am întors, n-am putut ateriza imediat. În aceeași seară sosea în România, după zeci de ani, Ion Rațiu. Avionul nostru a aterizat la Constanța, pentru că pe „Otopeni” se organizase o primire oficială pentru Ion Rațiu. În fine! În lunile acelea am fost, ca angajat la teatru, destul de liber. Am cunoscut și mi-am descoperit propriul popor. Cu toate dezamăgirile de mai tîrziu. Iar în 1990, s-au deschis, în sfîrșit, concursurile la Facultate și am putut intra asistent. Nu la Pian, ci la Muzică de cameră. Peste 4 ani, am ajuns, prin concurs, la Pian principal, unde sînt și astăzi.

Trebuie să fim mai grijulii cu tinerii

Am simțit, în mărturisirile dvs., umbra unor dezamăgiri. Care este cea mai mare dezamăgire pe care o purtați cu dvs.?

– Am încercat de cînd am absolvit facultatea, în ´85, să obțin un post de solist concertist, să pot propune, în stagiuni, integrale de lucrări, cicluri tematice… Nu s-a putut niciodată. A rămas o neîmplinire de viață. Dar am încercat, ca outsider, să marchez stagiunile muzicale cît am putut mai bine. Și, de asemenea, am încercat să-mi îndeplinesc cît mai bine misiunea din învățămînt.

– Vă împlinește profesoratul?

– N-am crezut că învățămîntul o să fie o a doua vocație! Unii confrați influenți mi-au creat imaginea de profesor care mai cîntă în timpul liber; aici ar fi locul meu, ca să nu deranjez viața muzicală, viața de concert. Mă lupt cu ștampila aceasta de mulți ani. Dar am considerat că a face învățămînt este o responsabilitate uriașă. La fel ca pe scenă. Învățămîntul nu e doar un mijloc de a-ți rotunji niște venituri. Normele sînt mari, răspunderea este și mai mare. De la 4 studenți în anii ´90, azi avem 10, ceea ce înseamnă o răspundere uriașă de timp, care nu se poate cuantifica. Dacă vrei să duci niște tineri spre performanță, trebuie să te implici foarte serios. Să le alegi programe de concursuri, să mergi, pe cît se poate, la concertele lor, precedate de repetiții de sală. Toate acestea sînt în plus față de ce faci cu ei la catedră. Oficial, doar o oră și un sfert pe săptămînă lucrăm cu ei. Însă cu cei performanți e nevoie de mult mai mult timp. Au fost bucurii și aici. Nu e ușor, fiindcă studenții se schimbă de la an la an, ca mentalitate și determinare, însă talente apar tot timpul. E un lucru miraculos și ar trebui să fim mai grijulii cu tinerii, să îi ajutăm să devină profesioniști, să fie cît mai dedicați și mai culți în ceea ce fac. Mă străduiesc să pun o cărămidă și aici!


Fotografiile care ilustrează acest material au fost realizate de colegul nostru, Mihăiță Stroe, cu ocazia recitalului extraordinar susținut de maestrul Viniciu Moroianu pe 25 martie a.c., în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului „I love Lipatti”, un festival creat de regizoarea Alice Barb, în 2017. Evenimentul, petrecut între 19 și 25 martie 2018, cu intrare liberă, la Casa Artelor „Dinu Lipatti” din București, a oferit melomanilor, seară de seară, un program dens, la care și-au adus contribuția numeroși artiști. Astfel, timp de o săptămînă, în frumoasa clădire din bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12 unde a copilărit Dinu Lipatti au fost conferințe, au fost recitaluri, a fost o expoziție fotografică și, de asemenea, a fost proiectat un film documentar. Toate acestea consacrate marelui muzician român. Iar pe 25 martie, pianiștii Horia Maxim și Viniciu Moroianu au dăruit publicului „Integrala lucrărilor pentru pian solo” de Dinu Lipatti.

Trending

Copyright © 2017 trenul nostru