Facebook

REPORTAJ

Insectarul cu sfinți

Publicat

pe

Este 18 februarie 2018, dimineața Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai. Drumurile din Tîrgu-Jiu par a fi cozile de cometă ale unui exod. Unde o fi plecat lumea? Rarele și inegalele picături de ploaie ating aleatoriu asfaltul, pămîntul sau pe mine. Vremea e umedă, fecundă – sper să se nască azi un alt fel de text despre Lainici. Iar pentru asta știu că trebuie făcut un sacrificiu. Pînă la urmă, „izgonirea din Rai” înseamnă ieșirea dintr-o zonă de confort pentru un obiectiv mai mare decît tine. Sînt bine încotoșmănit și mă grăbesc spre gară, convertind minutele orei șapte în pași: pînă la colțul acela sînt două minute, pînă la calea ferată încă trei, iar de-a lungul liniei mai sînt vreo opt minute. Din gară și pînă-n Lainici sînt vreo 48 de minute neconvertibile în pași, ci în răbdare.

Drumul prin timp și spațiu spre inima verde a muntelui

Îmi iau bilet. Doamna de la ghișeu, aceeași din tura de ieri dimineață, cînd am sosit în Tîrgu Jiu, a început să se obișnuiască deja cu noi. Mă întîlnesc cu Alexandru pe peron și după cîteva minute urcăm în tren. Trenul R 2083 pornește lent. Ne aflăm într-o garnitură compartimentată, veche și plină de praf. Înăuntru e aproape gol, iar noi intrăm în al treilea compartiment. „Nașii” umblă pe coridor ca prin propria sufragerie. Deși ușa glisantă ne invită periodic să ieșim, deschizîndu-se din inerție la fiecare încetinire a personalului, abia la 8:45 Alexandru va coborî la Bumbești-Jiu, pentru reportajul său. De aici, exact de unde începe Parcul Național Defileul Jiului, mai sînt două stații pînă la destinația mea. Dacă pînă în acest punct calea ferată și rîul Jiu au mers la cîteva sute de metri în paralel, de acum șinele se vor cățăra precum o iederă în amontele rîului, lăsîndu-l cînd în stînga, cînd în dreapta.

Parcul Național Defileul Jiului, care se întinde pe mai bine de 11.000 de hectare, este din 2005 zonă protejată. 80% din suprafață e acoperită cu păduri de fag și gorun. Un loc unde liniștea încă mai este posibilă. Tunelurile săpate în munte (39 la număr) sînt impresionante. Am străbătut sutele de metri de tuneluri cu geamul compartimentului deschise: senzația trecerii de la bubuitul metalului în inima milenară a munților la explozia de lumină de la ieșirea din tunel este grozavă. Simt cum Mănastirea Lainici deversează deja în mine o parte din lumina, vigoarea și înfricoșătoarea ei taină. Ne apropiem! În dreapta sînt munții Parîng, în stînga munții Vîlcan, iar trenul bîntuie pe fragila lor graniță, prin cel mai lung canion din Carpați.

Prețul acestui tur de defileu nu a fost mic. Calea ferată Bumbești-Livezeni, pe care o parcurg acum, are propriul ei trecut zbuciumat. Pornite la începutul secolului trecut, lucrările au tot stagnat pe timp de pace sau au fost grăbite de cele două Războaie Mondiale, astfel că anul 1940 ne găsea cu jumătate din traseu gata, însă nefuncțional. În 1948, regimul comunist declară proiectul „lucrare de urgență” și înființează un „Șantier Național al Tineretului” prin aducerea a 28 000 de tineri din țară care, în toamna aceluiași an, fac posibilă inaugurarea.

Gara Lainici se află cam la jumătatea drumului dintre Tîrgu Jiu și Petroșani (32 km, respectiv 25 km). E aproape buza graniței dintre Țara Românească și Transilvania. Aici e locul unde cobor.

Drumul prin veșnicie spre inima albă a muntelui

Eu și alți trei călători sîntem debarcați în mijlocul pădurii. Sihăstrie feroviară. O gară și un împiegat. Îl văd pe ceferist cu indicatorul în mînă, dînd voie trenului să dispară în munte. Sînt aici și trei cîini sihaștri, care tocmai au primit niște oase de la ceilalți călători. Adică de la un domn de vreo 60 de ani, fost profesor de română la un liceu în Craiova, nepoata lui (studentă la Litere) și mama acesteia. Nu ne putem feri unii de alții, cărarea care duce la șosea este strîmtă. Profesorul de română pensionar vine periodic la Mănăstirea Lainici. Probabil de aici relația apropiată cu cîinii din gară.

Locul e încărcat de istorie. În 102, călăreții trupelor romane și-au făcut drum pe aici, pe lîngă rîul numit Rhabon (azi, Jiul), pentru a ataca prin surprindere oastea lui Decebal. Astăzi, aici este șoseaua dintre Petroșani și Targu Jiu (DN66). Acest drum, realizat prin 1870-1880, de meșteri pietrari italieni s-a vrut de la început o cale mai simplă de transport a cărbunelui din Valea Jiului în Țara Românească. Abia după 1950 șoseaua a fost asfaltată. Pînă la pietruirea drumului, în a doua jumătate a veacului al XIX-lea, accesul spre Mănăstire era dificil și se făcea pe cărări ascunse de-a lungul Jiului, în condiții periculoase.

Cu toate că Mănăstirea Lainici e ascunsă în inima verde a muntelui, trecutul lăcașului a fost, ca orice parcurs creștin, dureros și menit să reînvie după fiecare suferință. Punctez cîteva repere:

 • Primele menționări istorice datează din secolele XVII și XVIII, ctitorul după tradiție fiind  călugărul Nicodim de la Tismana.
 • Deși nu se afla pe teritoriul stăpînit de austro-ungari, așezămîntul ar fi fost distrus în timpul prigoanei antiortodoxe declanșate de Maria Tereza.
 • La începutul secolului al XIX-lea, schitul e refăcut de o mîna de boieri din zonă.
 • Tudor Vladimirescu se ascunde o perioadă la Lainici. Nefiind găsit aici de către turci, aceștia îl martirizează pe călugărul Maxim și risipesc obștea.
 • Mănăstirea e refăcută în 1847. Între 1854 si 1900, stareț va fi Cuviosul Irodion Ionescu, cel mai longeviv stareț al Lainicilor.
 • În Primul Război Mondial, soldații germani profanează mănăstirea și o transformă în tabără. Arhiva de 16 metri liniari este arsă, obiectele furate, cimitirul devastat, unii monahi deportați.
 • Abia în 1929 este trimis aici un grup de monahi de la Frăsinei, care reconstruiesc așezămîntul și introduc un regim ascetic aspru.
 • În 1947-1948, cînd se deschide șantierul Bumbești-Livezeni, muncitorii perturbă viața monahală, barăcile lor fiind amenajate în incinta mănăstirii.
 • În 1961, Mănăstirea Lainici este desființată. În 1970, încep să se facă iar slujbe.
 • Din 1975, starețul Arhim. Caliopie Georgescu, în condițiile politice favorabile ale momentului, reinițiază o viață de obște, iar după 1983, sporind numărul novicilor, se introduce din nou asceza.
 • În 1989 se simte nevoia unei biserici mai mari, un an mai tîziu punîndu-se piatra de temelie pentru biserica-catedrală care există azi.
 • Tot după 1990 s-au construit alte anexe necesare traiului de obște: chillii, o trapeză, un gard de piatră.

După vreo 15 minute la pas ajungem în apropierea așezămîntului monahal de bărbați, unde predomină albul, fapt care i-a și atras în timp numele de „mireasa defileului”.

În parcarea de peste drum sînt două autocare, înmatriculate în Dîmbovița și Ilfov. Se vede intrarea principală. Îmi dau jos fesul și încep să dîrdîi.

Drumul prin rugăciune spre alte inimi

Poarta mănăstirii este larg deschisă… turismului, așa cum este mereu în zilele de sărbătoare. Cîteva zeci de vizitatori de toate vîrstele și, din cîte se pare, din mai toate categoriile sociale, străbat cuantic cărările pietruite ale curții interioare. Multe femei au un fel de șorț prins la brîu, pentru a „respecta” normele ținutei decente, încălcînd însă flagrant orice normă estetică. Nu ți-e dat oricînd să vezi mușamale și prosoape fluturînd prin curtea unei mănăstiri! Cîțiva domni între două vîrste stau grupați înspre pangar, discutînd despre subiecte „canonice”. „Cred și eu într-un Dumnezeul al meu!” „Eu mă rog acasă, că Dumnezeu e peste tot!” Printre cei mari aleargă fără odihnă copilași. Pentru ei mănăstirea nu e mare lucru, ei sînt tot timpul în curtea lui Dumnezeu, lumea e peste tot un loc de joacă și poate că au dreptate.

În agitație, în afară de clădiri și celelalte acareturi, singurul corp fizic nemișcat e cel al călugărului rotofei de lîngă trapeză. Un călugăr rumen, scund și îndesat, trecut de 60 de ani, cu ochelari probabil neschimbați vreodată și cu un culion îndesat pînă spre sprîncene. Pare o statuie vivantă cu vestă călugărească. Imperturbabil. Poate rostește rugăciunea inimii. Mănăstirea Lainici este cunoscută pentru practicile isihaste, transmise încă din vremea Sfîntului Calinic, despre care se spune că s-ar fi retras într-o peșteră din preajmă. Îl privesc mirat pe călugăr, ca pe un exponat al așezămîntului. Mă observă și mă întreabă politicos dacă vreau să-mi răspundă la vreo întrebare. Puțin copleșit de moment, probabil înroșit la față, îi pun singura întrebare care îmi trece prin minte: „Cîți viețuitori au rămas în mănăstire, părinte?”. „Vreo 30. 32 sau 33.” „Cam cîți anii Mîntuitorului”, îmi spun în minte, iar călugărul se întoarce la cadența rugăciunii.

Mănăstirea are două centre de greutate: cele două biserici. Din difuzoarele celei noi se aude Sfînta Liturghie, ajunsă la momentul primului Antifon. N-a trecut, deci, nici o cincime din slujbă. Hotărăsc să merg mai întîi în biserica veche. La ușă este o tarabă care nu aparține mănăstirii, de unde iau cinci lumînări, după care intru cu scîrțîitul ușii după mine în micuțul lăcaș de cult. Aici nu se face nici un serviciu religios. Se iau pomelnice de la cele două mese amplasate în locul stranelor. Scot o hîrtie și-un pix și scriu cîteva nume, apoi mă așez la coadă. Mereu am considerat că, pe lîngă rostirea păcatelor de la Spovedanie, trecerea pe pomelnic (spre citire) a numelor celor adormiți și celor vii este o puternică încercare sufletească. Arborele genealogic nu mai este un simplu ansamblu de ramuri și ramificații, ci este altoit direct pe Pomul Vieții. Mă apropii de monahul care ia pomelnicele. Are ceva vocație de funcționar care stă mult la ghișeu. „Pentru pomenirea în zece duminici a fetei mele și a căsniciei ei, că e aproape de divorț…”, îi spune o femeie. „Au copii?”, întreabă călugărul, de parcă ar avea de completat o listă. „Să se gîndească întîi la copii și apoi la ei!” Îmi las și eu pomelnicul, „fără evenimente”, și merg în biserica nouă, cea cu hramul Izvorul Tămăduirii.

E deja aglomerată și mă așez în naos, aproape de sfintele moaște ale Sfîntului Irodion (starețul mănăstirii pînă în 1900, ale cărui rămășițe au fost găsite în 2009, în cimitirul devastat de soldații germani în Primul Război Mondial). Din locul în care stau văd doi ieromonahi (preoți-calugări) care oficiază Sfînta Liturghie, asistați din strană de un cor format din șapte-opt viețuitori, toți slabi ca niște diapazoane.

E semi-întuneric. Din pictura interioară nu se pot vedea fețele sfinților, ci doar aureola, care reflectă puțina lumină venită prin turle. Pînă la urmă, cam asta rămîne dintr-un om după ce i se uită chipul: faptele sale.

În timpul Heruvicului, la ieșirea cu Sfintele Daruri, nivelul capetelor a scăzut cu un metru. Credincioșii sînt în genunchi. Se văd și mai bine siluetele sutelor de sfinți de pe pereți. Un adevărat insectar. Ca în nici un alt lăcaș. Arhitectura este specială, fiind vorba despre două biserici „suprapuse” parțial, din cauza pantei în care se află construcția. În partea de jos, pictură cu teme din perioada primară a bisericii, perioada catacombelor și a prigoanelor – se pot observa aproape toți sfinții martiri ai vremii, din toate ariile geografice. Pe cînd în partea de sus a bisericii se află sfinții importanți de după Edictul de la Milano (313) și pînă-n zilele noastre.

Finalul slujbei, predica, mă surprinde din nou în curtea mănăstirii, încercînd să recapitulez geografia locului: în centru sînt cele două biserici, în Vest sînt amplasate chiliile și stăreția, lîngă care se află pangarul și poarta de intrare. În Sud sînt trapeza și alte cîteva anexe mai noi. În Nord sînt cîteva mici încăperi unde se pot aprinde lumînări. Dincolo de biserici, înspre Est, se zărește un mic foișor cu scenă unde, probabil, vara se fac slujbele arhierești sau în aer liber. Trec cîteva minute pe la pangar, un loc bine aprovizionat, unde se găsesc de toate, de la icoane și cărți teologice pînă la siropuri, zacuscă și magneți de frigider.

Verific în apropiere programul autobuzelor. În cam 20 de minute va trece singura firmă de transport (particulară) care ajunge în zonă. Mai e timp de aprins niște lumînări. Una pentru cei ce sînt, una pentru cei ce nu mai sînt și una celor pentru care nu se mai roagă nimeni. Lumînările se aprind întotdeauna de la alte lumînări care ard deja în același loc și sînt gata sa se topească. Iar cele care vor fi așezate mai tîrziu vor fi aprinse de la cele pe care le-am aprins eu. Astfel, același foc arde și acum.

Ies în șosea pentru a aștepta autobuzul. Chiar lîngă mine sînt cîteva scări spre Locurele, schitul care aparține de Mănăstirea Lainici, aflat la mai puțin de un kilometru distanță. Acolo, în 2012, mai viețuiau trei monahi. Unul dintre ei, coborît pentru Liturghie la Mănăstire, urca din nou scările spre munte, după ce, la poale, se jucase și mîngîiase un cîine pribeag și spusese niște glume unor copii care se zbenguiau în stație, lîngă mine.

Tîrziu, l-am recunoscut. Era călugărul rotofei din curtea mănăstirii.

Lăsați un comentariu

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending

REPORTAJ

Acasă la Ecaterina Teodoroiu

Publicat

pe

Pulsul unui oraș nu-l dau nici clădirile istorice, nici monumentele, nici cîrciumile sau cafenelele, nici străduțele, bulevardele sau alte asemenea locuri moarte. Pulsul unui oraș zvîcnește o dată cu oamenii săi, cu locuitorii, prin forfota din miezul zilei sau din miezul nopții, prin felul în care fețe zîmbitoare sau curioase, mîhnite sau sfioase, te atrag sau te alungă pe străzile orașului, ca într-un labirint. Nu de puține ori se întîmplă să te abați de la un traseu doar pentru că te ispitesc vocile vesele ale unui grup gălăgios. Mai prinzi din zbor cîte o frază, cîte o poantă, cîte un pont. Cum așa? S-a deschis o gogoșărie după colț? Perfect, știi de unde să-ți întărești rezervele de energie. Alteori, o simplă întîlnire a unei priviri triste îți poate da peste cap toate planurile, gîndurile.

Ceea ce te poate face să te simți bine într-un oraș sînt oamenii săi. Și, cîteodată, vremea. Soarele zilei de 17 februarie a scos din case, cu mic, cu mare, numeroși locuitori ai Tîrgu Jiului. Dar acum, la 5 dimineața, în gara friguroasă, nimic nu prevestește ce va să fie. Lumina slabă, rece, de neoane învăluie sala unde se află casele de bilete. Și un bancomat. Și un automat de cafea. Pe una dintre băncile din lemn acoperite cu straturi-straturi de vopsea de-a lungul timpului, să pară mai proaspete, moțăie o doamnă înfofolită zdravăn. Vîrfurile picioarelor nu-i ating podeaua și sforăie ușor, într-o așteptare levitîndă.

La etaj, unde, cu decenii în urmă, trebuie să fi fost niște săli de așteptare superbe, dincolo de ferestrele cărora se aștern cuminți la orizont crestele masivului Parîng, nu mai așteaptă nimeni nici un tren. Șapte oameni ai străzii, sau, mai bine spus, ai gării, fură cîteva ore de somn. Pe scaune, pe jos, pe unde apucă. Dar nu e vorba despre nici un fel de ilegalitate aici, deși te izbește un bizar aer clandestin. Autoritățile locale și poate chiar conducerea C.F.R. au permis nevoiașilor să-și stabilească aici domiciliul nocturn. Să doarmă uitați de lume sub geamurile brîncușiene ale gării. Geamuri a căror formă amintește de Poarta sărutului. O poartă care, simbolic, face trecerea spre o altă viață, cea veșnică. Iar amărîții din sala de așteptare poate nici nu știu că ei au făcut deja cîțiva pași înainte.

E 6 fără ceva. Holul gării din Tîrgu Jiu se populează încetișor. Cinci pescari echipați corespunzător, cu cizme, undițe, găletușe cu momeală, ranițe ticsite cu cine știe ce alte șiretlicuri pescărești, își cumpără bilete de tren de la ghișeu. Destinația? Turceni. Pe vremea asta, nu e prea frig? Nu, că apa e încălzită de la termocentrală. Și ce prindeți? Mreană, crap, caras, somn. Am suspectat prezența somnului în apele Jiului ca parte a unui basm de pescar. Dar nu e așa. O rapidă căutare pe Google. Un site gorjean de știri menționează pescuirea, la Turceni, în 2015, a unui somn de 100 de kg. O captură parcă danubiană. Și nu e de mirat, în aceste condiții, că, o dată ocupat un loc bun, bărbații fac cu tura, zi și noapte, pentru a nu-l lăsa la îndemîna altcuiva. Asta ne spun pescarii tîrgujieni care nu cred să facă, totuși, parte din schimbul I. Apoi se îmbarcă într-un personal cu etaj. Vine și rîndul nostru să facem același lucru.

Trenul Regio 2081. Tot cu etaj. Pasagerii sînt puțini și de-ai casei. Înainte de a coborî în gara Lainici, cît timp așteptam în fața ușii, ne abordează controlorul. Cu cascheta ridicată șmecherește pe frunte și cu smartphone-ul în mînă, ne întreabă dacă e vreo sărbătoare la mănăstire. Biletele noastre de tren, București — Lainici, cu schimbare în Tîrgu Jiu, trebuie să-i fi stîrnit curiozitatea. Pe care, se vede, și-a reținut-o pînă în ultimul moment. Ba chiar ne-a mărturisit că a căutat pe Internet să vadă dacă se întîmplă ceva deosebit azi, 17 februarie 2018, la Mănăstirea Lainici. Îl lămurim repede că nu e vorba decît despre o scurtă vizită. Dacă tot am ajuns în zonă. Ne arată pe geam drumul pe care trebuie să-l parcurgem din gară pînă la așezămîntul monahal, cu indicații aproape dăscălești.

Nu am apucat să ne învîrtim prea mult prin curtea lăcașului și, de nicăieri, apare doamna care moțăia în gara din Tîrgu Jiu. De data asta, nu mai levita. Cu pași greoi, de trup purtat mulți ani prin viață, a urcat treptele bisericii în care se oficia slujba de dimineață. Între construcțiile mănăstirii, undeva, lîngă intrare, se găsea și o clădire modestă, pe frontispiciul căreia scria, cu litere bisericești, „Librărie”. Am cumpărat, de acolo, cinci fiole de mir, două sticluțe cu sirop de cătină și un borcan de zacuscă de vinete, terminat deja în momentul în care scriu aceste rînduri. Am salutat cu Doamne ajută! și am plecat mai departe. În gara din Lainici, o femeie dădăcește doi căței. Le dă ceva de mîncare și le vorbește ca unor copii mici. Cine e un suflețel curat? Da, tu, ființă frumoasă și minunată! Are un rucsac în spate și doar asta pare să o oprească să se aplece pînă jos, ca la mătănii, să mîngîie patrupedele. Așa că doar le vorbește. Lumina soarelui coboară ca o lavă încinsă de pe crestele munților acoperiți încă de zăpadă.

Din nou în tren. În Regio 2082, fratele mai mare cu un an al celui precedent. De data asta, Tîrgu Jiu nu mai e doar stația via pe un bilet, ci destinația finală. O destinație-surpriză, de fapt. Pentru că intenționam să coborîm în halta Ecaterina Teodoroiu, pe care o localizasem dinainte, pe hartă, ca fiind foarte aproape de casa memorială a eroinei de la Jiu. Din precauție, am întrebat o doamnă dacă făcusem un calcul corect. Nu, e prea mult de mers pe jos, ne-a spus cu o voce blîndă și binevoitoare, zîmbindu-ne ca unor copii cu idei trăznite. Mergeți pînă în Tîrgu Jiu și luați un autobuz. Vă arăt eu de unde. Pînă să ne dezmeticim și să luăm o decizie, halta deja trecuse. Rămînea, deci, să mergem pe mîna doamnei. Mai sînt cîteva minute. Apare și controlorul căruia îi întindem biletele fără să ni le fi cerut. Își justifică repede neglijența, spunîndu-ne că știa de la colegul de dimineață că avem bilete dus-întors. Ne cheamă apoi spre una din ușile trenului să ne arate Coloana infinitului. Ne și explică drumul de la gară pînă acolo. Cîteva clipe, am fost asemeni copiilor care descoperă ceva în fața blocului și fac cerc în jurul misteriosului obiect. Mai văzusem din tren Coloana, dar cum puteam, oare, să stric momentul de bunăvoință al ceferistului? Imediat ce am ajuns în gară, am fost luați în primire de doamna din tren. Puțin a lipsit să ne ia de mînă sau să ne înșire unul cîte unul, în spatele ei, ca o educatoare, pentru a ne duce pînă la chioșcul de unde se puteau cumpăra bilete. Ne-a arătat și stația, ne-a repetat de cîteva ori să luam autobuzul pe care scrie 9 Mai – Artego, nu alt 9 mai, ci Artego, pînă la stația Păltiniș.  Ne-a zîmbit, ne-a făcut cu mîna de parcă ne-am cunoaște dintotdeauna și cine știe spre ce locuri s-a îndreptat.

După nici trei minute de stat în stație, a apărut și autobuzul. 9 Mai – Artego. Ne-am urcat în el ca desprinși dintr-o vrajă, așa cum se întîmplă cînd schimbi brusc planurile. Ne-am interesat unde ar fi stația Păltiniș și nu ne mai rămînea decît să urmărim o femeie de vreo 60 de ani care ne-a precizat, destul de sec, să coborîm acolo unde va coborî și dumneaei. Nu ne puteam uita insistent la dînsa, dar am avut grijă să o privim cu coada ochiului tot drumul. Cum făcea doamna cîte o mișcare mai suspectă, cum ne încordam mîinile pe scaune pentru a fi pregătiți să ne ridicăm. După cîteva alarme false, am poposit și în stația Păltiniș. Doamna din autobuz o luase voinicește înaintea nostră. S-a oprit un moment locului și a privit înapoi, ca și cum ar fi uitat ceva. Mergeți la casa memorială? Da, răspundem mirați că ne mai acordă atenție. E puțin mai încolo, după gardul ăla, ne spune serioasă, indicînd ceva cu toată mîna, într-un gest parcă de lehamite și, totuși, plin de caldă familiaritate.

Vădenii în contrapunct

Era încă dimineață, nici nu se făcuse 10, dar razele învăluiseră tot orașul, prevestind o grăbită zi de primăvară. Aici, în fosta comună Vădeni, actualul cartier Vădeni al municipiului Tîrgu Jiu, domnește o liniște rurală. Case vechi și vile noi se amestecă de o parte și de cealaltă a bulevardului Ecaterina Teodoroiu. Străjuită din toate părțile de construcții copleșitoare, casa în care s-a născut eroina de la Jiu rezistă cu încăpățînare pe același petic de pămînt de odinioară. Locuința cu două încăperi e tipic țărănească și a fost transformată în casă memorială în 1938, la inițiativa Arethiei Tătărăscu. Are, deci, acest statut de 80 de ani rotunzi. Dar înainte de a intra pe portița de lemn a curții de azi, să pășim întîi Pe urmele eroilor gorjeni, cu Ion Tic, în vara anului 1933.

Ion Tic publică în hebdomadarul Ilustrațiunea română reportajul foiletonistic Pe urmele eroilor (nouă episoade: din 28 iunie pînă în 23 august 1933). Ziaristul a străbătut meleagurile gorjene în căutarea unor altfel de povești despre Ecaterina Teodoroiu și despre eroii care au luptat în Marele Război. Povești mai umane, povești relatate de către localnici. Ion Tic discută pînă și cu elevii școlii din Vădeni. Iar una dintre școlărițe îi istorisește „Legenda fecioarei din Vădeni”, o născocire de moment a unei minți ascuțite. Cunoaște, de asemenea, brancardiere care au participat la luptele de la podul Jiului. Cu neașteptate aptitudini regizorale, dornic să insufle narațiunilor sale istorice cît mai multă autenticitate, Ion Tic are chiar ideea de a reconstitui fotografic o serie de secvențe de război. O idee, să recunoaștem, spectaculoasă. Astfel, acesta adună ostași, cu uniforme militare, avîndu-l în frunte pe comisarul Pompiliu, care a condus în realitate bătăliile de la Tîrgu Jiu. Și brancardierele au fost imortalizate, în veșminte populare, purtînd banderole și chipiuri cu însemnele Crucii Roșii. Clișeele care însoțesc reportajul lui Ion Tic au fost valorificate ilustrativ, peste ani, în majoritatea articolelor dedicate Ecaterinei Teodoroiu. Pe care nu o cheamă, de fapt, Ecaterina Teodoroiu, ci Cătălina Toderoiu. Ziaristul este rugat, la fața locului, de o seamă de gorjence, să nu-i pocească numele eroinei atunci cînd va scrie despre. Să-i spună Toderoiu, de la Toader, nume românesc. Ion Tic se supune cererii stăruitoare a femeilor. Și, bineînțeles, reporterul ajunge și la casa Toderoilor. Spre deosebire de astăzi, 17 februarie 2018, cînd prin Vădeni mai vezi ici-colo cîte un trecător, Ion Tic a fost întîmpinat de un adevărat „sfat” popular.

Apoi le-a cunoscut pe mama Ecaterinei, Ileana, pe sora acesteia, Sabina, cu un prunc în brațe, și pe Andrei, soțul Sabinei. Și poate că inițiativa de a transforma micuța casă cu acoperiș de șindrilă într-un muzeu a aparținut, într-adevăr, Arethiei Tătărăscu, dar se pare că această idee a fost, cu cinci ani mai devreme, rostită și scrisă de Ion Tic:

Chiar arma cu care a luptat în război este arma pe care a cules-o printre morții și răniții unui cîmp de bătae. De această armă nu s’a despărțit o singură clipă, pe cîmpul de bătae, pe patul de suferință, pretutindeni, pînă ce două gloanțe vrășmașe i-au răpus viața. Un talisman al biruinței, pe care muzeul nostru național ar fi trebuit să-l păstreze. Era cel mai scump lucru al fiicei mele și, poate, una din glorioasele amintiri din război…

— Tocmai pentru acest lucru, socotesc că această căscioară trebuie să devină muzeul național „Ecaterina Toderoiu”, care să adăpostească, pe vecie, amintirile scumpe…

Bătrîna rămase pe gînduri. Apoi, după cîteva clipe:

— Dar cine să-l facă?

— Mai sînt destui buni români care să poată săvîrși un asemenea lucru.

— Aș da și eu bucuroasă, cîteva lucrușoare pe care le păstrez ca ochii din cap…

Și chiar ca pe ochii din cap păstra bătrîna mamă a Ecaterinei Teodoroiu și o poză cu fiica ei din vremurile în care era la școală. Nu lăsase pe nimeni să o împrumute pentru că, încrezîndu-se în tot soiul de oameni, înstrăinase pînă și ultimele straie ale fiicei căzute în război. Nu mai avea multe lucruri rămase ca amintire. Îi permite, totuși, lui Ion Tic, să facă o fotografie după fotografia elevei Ecaterina Teodoroiu, sub supravegherea ei. Ilustrația, inedită la momentul respectiv, însoțește reportajul. Acum, la casa memorială Ecaterina Teodoroiu, hainele eroinei s-au întors acasă. Sînt împăturite atent și protejate de o vitrină. Alături, o cosiță șatenă care nu a fost niciodată în război. Tînăra combatantă și-a tăiat părul înainte de a se înrola. Bărbătește.

Am pășit, deci, în curtea casei memoriale. De azi. Din spate, cineva s-a grăbit să ne depășească pentru a ne ieși în întîmpinare. În graba veselă a muzeografei, pentru că despre ea e vorba, era ceva din graba gospodinelor care, atunci cînd primesc musafirii cu masa plină, își amintesc brusc că au uitat nu știu ce fel de prăjituri și dau fuga în bucătărie pentru a le aduce, deși toată lumea s-a arătat deja impresionată de toate atențiile culinare. Cu zîmbetul pe buze, ne-a poftit în casă și a început să ne povestească pătimaș despre familia Ecaterinei Teodoroiu, despre Vădenii de altădată, despre mișcările Marelui Război la Tîrgu Jiu, despre monumentul închinat eroinei, poziționat în vecinătatea Prefecturii, despre podul de peste Jiu și despre atîtea altele. S-a asigurat, apoi, că nu ratăm vreun obiect deosebit din cele două cămăruțe. Cum ar fi patul în care care a dormit Ecaterina Teodoroiu și care, într-adevăr, apare și într-o fotografie din 1933. Abia am reușit să prindem o pauză mai lungă de vorbire pentru a o întreba, întrucîtva jenați, pe energica muzeografă cînd putem plăti biletele. Retrospectiv, îmi dau seama cît de prost a picat întrebarea. Nu era unul din acele cazuri în care achiți taxa de intrare și, ca atunci cînd bagi fisa într-un tonomat, muzeograful începe să-ți releteze pe fast forward o poveste care se vede că deja îl plictisește. La început, la sfîrșit, e același lucru, ne răspunde în legătură cu biletele. Și chiar e același lucru. Și a trebuit să o cunoaștem pe această doamnă pentru a înțelege o dată în plus cît de ridicole pot fi relațiile standardizate între oameni. De tip cerere și ofertă. Repetitive și lipsite de viață adevărată. Dar să o cunoaștem și împreună.

Se numește Ionela Zgripcea și lucrează de doi ani la micul muzeu. Pînă acum doi ani, încă de la inaugurarea casei memoriale, întotdeauna a fost angajată o urmașă a Ecaterinei Teodoroiu, ne informează, lăsîndu-ne să înțelegem că, o dată cu ea, s-a rupt lanțul descendenților. Ionela Zgripcea nu are studii de istorie, ci de economie, și nu e, de fapt, muzeografă, ci supraveghetoarea casei memoriale. Dar nu s-a dat de gol nici o clipă. Ionela Zgripcea se încălzește iarna la un calorifer electric amplasat în odaia cu patul și spune că nu, nu e frig, dimpotrivă, se face foarte cald în cameră. A învățat istoria meleagurilor gorjene singură, cu drag și din pasiune și asta se transmite încă de la începtut. La finalul vizitei, am cumpărat o vedere cu Ecaterina Teodoroiu și un pliant despre care mi-a zis cu modestie că ar conține cam ceea ce v-am povestit și eu. Nu a fost așa. Informațiile cuprinse în broșurică erau cu mult mai firave decît cele transmise de ea. Și poate că Ionela Zgripcea nu e o urmașă a Ecaterinei Teodoroiu, dar vizita la casa memorială nu a avut nimic tipic muzeal. A fost asemeni unei vizite plăcute, la un prieten pasionat de istorie.

„Vremuri second-hand”

Pe bulevardul Ecaterina Teodoroiu, în dreptul statuii eroinei, o piață încropită ad-hoc. Oamenii se tocmesc pentru legume, fructe, borș. Cu toții au un aer de liniște sărbătorească și discută îndelung în picioare. Deși sînt scaune răzlețe pe marginile trotuarului. Te poți aștepta oricînd ca doi bătrîni să scoată o tablă de șah și să o așeze pe postamentul statuii. Și totul să pară atît de firesc. Îmi cumpăr niște „mini cu telemea” de la un Fornetti păzit de impunătoarea Ecaterina Teodoroiu. Nu știu cum se face, dar nu găsesc aceste patiserii decît în provincie.

Ritmul agale al plimbării e dictat de soarele tot mai arzător. În apropierea centrului, stîlpii Căii Eroilor sînt împodobiți cu tricoloruri, accentuînd atmosfera festivă. Oriunde întorci privirea, oamenii mișună ca într-un harnic furnicar. Cupluri de mînă, pensionari, grupuri de adolescenți și copii scoși din casă să-și epuizeze energia pentru a adormi mai devreme noaptea următoare. Toată lumea are de cîștigat de pe urma primăverii din mijlocul lui februarie.

În fața Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” e forfotă mare și mă gîndesc, pentru cîteva secunde, că nu vom mai prinde bilete pentru spectacolul din seara aceea. „Avioane de hîrtie”. Un spectacol despre care am aflat telefonic de la o angajată a teatrului, cînd am sunat cu cîteva zile înainte și care m-a asigurat că vom găsi bilete chiar și în ziua reprezentației. Am intrat, am întrebat, am rezolvat. Patru bilete fără loc, pentru că nu se umple sala și fiecare se poate așeza unde dorește. Mi-am alungat repede gîndul de la eventuala buluceală dinaintea începerii spectacolului și am lăsat să se strecoare gîndul că ar fi tare păcat, pe așa o vreme, să nu beau o cafea pe o terasă.

De la masa pe care am ales-o, se zărea un soi de arenă. Nu de luptă, ci de joacă. Sub privirile atente ale părinților, copii alergau dintr-o parte în alta, în regulile unor jocuri care se contopeau unele cu altele. Periodic, cîte un micuț se plîngea de căldură și începea o aprigă negociere cu părinții. Dacă pot să dezbrace gecile. Sau dacă pot să-și dea jos măcar căciulile. Te rooog! Unii părinți cedau sub amenințarea iminentelor smiorcăieli. Alții se țineau tari pe poziții. Cafeaua cu lapte a costat 8 lei, fix jumătate din cît ar fi costat în București. Am plecat mulțumiți, dar cu o ușoară senzație de insolație și compătimind copiii cu părinți greu de convins.

Ne-am continuat plimbarea îndreptîndu-ne spre Parcul Insuliță. Să trecem și noi podul-reper al luptelor din Primul Război Mondial de la Tîrgu Jiu. Podul este același, construit, conform inscripției pe care o poartă, în 1896. Lîngă tăblia cu înscripția, cineva a scrijelit „Roby Robert facebook”. În rest, podul e scutit de alte manifestări artistice stridente. Părculețul din mijlocul Jiului e presărat cu lucrări realizate, probabil, în cadrul faimoasei tabere de sculptură Brîncușiana. Pesemne că micuții care alergau prin parc le luau drept conuri de circulație în jurul cărora, asemeni mașinilor care fac scheme, făceau și ei scheme. Nu departe, se zărește și noul stadion al Pandurilor, echipă de fotbal ale cărei scheme nu au ieșit cu un an în urmă și acum e divizionară B. Am mai zăbovit și în parc, în apropierea Mesei tăcerii, unde copiii (alții!) făcuseră coadă în fața unor dinozauri zîmbăreți și-și așteptau rîndul la poză. Mamele îi dirijau mai la stînga, mai la dreapta, cît să nu intre în cadrele vecinilor.

În centru, copii ceva mai mari, cu ghiozdanele de școală încă în spate, se uitau curioși la același lucru la care ne uitam și noi curioși. Două Dacii 1300 restaurate impecabil, ca scoase nu din service, ci dintr-un muzeu auto. Picioarele ni s-au lipit de asfalt și nu mai conteneam în a admira bijuteriile pe patru roți. Ne înveselisem brusc și mai tare, ca în fața unei revelații.

Citindu-ni-se interesul pe față de la o poștă, plus că nu mai îndrăzneam parcă să plecăm, doi domni ne întreabă știind, cu siguranță, dinainte răspunsul: Vă plac? Normal. Sînt superbe. Vă aparțin? Da. Erau domnii Pompil Gonciulea și Florin Ularu, posesori ai celor două Dacii. Primele modele care au fost fabricate, țin să ne lămurească. Plăcuțele de înmatriculare ale uneia dintre ele chiar conțineau numărul 76, de la anul în care a ieșit pe piață. Cealaltă, ceva mai matură, era din 1972.  Se pare că primele modele pot fi recunoscute după tampoanele alipite de bara din față. Îi credem pe cuvînt. Ne-au arătat chiar și ce au Daciile sub capotă, dar nu prea am înțeles mare lucru. Doar că erau niște piese care străluceau frumos în lumina soarelui primăvăratec. Celor doi li s-a alăturat, la scurt timp după începerea conversației, și Adrian Gonciulea, care moștenise pasiunea pentru mașini de la tatăl său. Toți trei, membri ai clubului Retromobil, prin intermediul căruia participă la parade auto prin toată țara.

În rest, Daciile acestea sînt „mașini de duminică”. Le mai plimbă cîteodată prin oraș cînd vremea e îmbietoare. Cei trei vorbesc despre Daciile lor așa cum vorbesc mamele despre copiii lor premianți: cu mult drag și cu o mîndrie abia reținută. Pompil Gongiulea ne mai atrage atenția că, înainte de ’89, mașina lui era dotată cu un aparat de radio „Predeal”, care prindea doar două posturi: București și Craiova. Vedem chiar interiorul uneia dintre Dacii. Pompil Gonciulea se oferă chiar ca, la o următoare vizită a noastră în Tîrgu Jiu, să ne plimbe cu mașina. Cu o Skodiță, nu cu Dacia, asta e doar așa, pentru expoziții. Propunerea ne înduioșează. Florin Ularu ne mărturisește, la rîndul lui, că Daciile sînt o pasiune, el lucrînd, oficial, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. Pentru toți trei automobilistica este, de fapt, o pasiune. Și-și îngrijesc mașinile într-un mod brîncușian, ca pe niște veritabile opere de artă. La teatru, Florin Ularu se ocupă de butaforie. Ne dă și un indiciu despre cum va arăta sala în acea seară, el fiind cel care a realizat decorul pentru „Avioanele de hîrtie”. Ne despărțim de cei trei iubitori de mașini cu gîndul că poate îi vom revedea la „Retroparada toamnei”, ediția din 2018.

În fața bisericii de lîngă locul de veci al Ecaterinei Teodoroiu se agită voioasă o gașcă de nuntași. Micul mausoleu în care se află osemintele eroinei de la Jiu a fost ridicat cu o întîrziere care a chinuit-o multă vreme pe mama Ecaterinei, așa cum mărturisește aceasta în reportajul din 1933 al lui Ion Tic.

După strămutarea la Tîrgu Jiu a rămășițelor Ecaterinei Teodoroiu, în 1921, autoritățile nu au avut bani pentru a cumpăra statuia realizată de sculptorului Dimitrie Măţăuanu și destinată mormîntului eroinei. Așa că și-a însușit-o primăria orașului Slatina. Ileana Toderoiu, avea, la 12 ani de la reînhumarea fiicei, o singură dorință:

Dar dacă d-ta îl cunoști [este vorba despre prefect] și mai bine, poți să-l rogi să mă lase să-i pun fetei o cruce pe mormînt pînă ce bunii români îi vor ridica statuia. Cine știe dacă nu cumva închid într’o zi ochii cu focul ăsta în suflet… A mai avut fata o statue; poate ați văzut-o și dv. Au cumpărat-o slătinenii și au așezat-o la loc de cinste. Așa au rămas cei din Tg. Jiu fără statue…

Mausoleul, realizat de Milița Petrașcu, avea să apară peste trei ani de la discuția aceasta. Nu știu dacă mama Ecaterinei Teodoroiu a mai apucat să-l vadă.

Pulsul orașului Tîrgu Jiul zvîcnea prin fiecare „arteră” pietonală. Oamenii mișunau care încotro, lăsînd în urma lor dîre de viață adevărată. Doar undeva, la parterul unei clădiri, privea nedumerit pe geam un copil uitat în… frizerie.

Trending

Copyright © 2017 trenul nostru