Facebook

REPORTAJ

Cîinele deltei

Publicat

pe

Delta Văcărești. Am descoperit-o aproape din întîmplare în anul 2011. În perioada respectivă, mergeam adesea pe șoseaua Olteniței, dar mereu în grabă. Observasem că în spatele primului rînd de blocuri nu pare a fi nimic construit pe o distanță semnificativă și mă întrebam, de fiecare dată cînd treceam pe acolo, oare ce anume împiedică năvalnica ascensiune imobiliară? Într-una dintre zile, m-am abătut de la traseul meu obișnuit și am început să parcurg mici străduțe care nu păreau a duce nicăieri. Și cînd, într-un final, am ajuns la „capătul de linie”, un gard metalic ruginit de vreo doi metri înălțime, stivuit de gunoaie, curiozitatea nu mi-a fost pe deplin satisfăcută. Nu vedeam încă bine ce e dincolo. Așa că am căutat, cu perseverența copiilor care-și explorează cartierul în primii ani de viață, o poartă, o gaură mai mare, orice mi-ar fi permis să pătrund în spațiul misterios. Odată găsită calea de acces, am pășit cu o bucurie neașteptată pe un dig care împrejmuia ceea ce eu consideram a fi o imensă mlaștină. Am zărit o platformă de ciment construită pe buza digului și m-am așezat acolo după ce am îndepărat cu vîrful pantofilor cîteva cioburi de sticlă. Mi-am aprins o țigară. La picioarele mele se așternea acest fantastic colț de natură. Stuful se lăsase în voia vîntului, unduind mlădioase valuri vegetale, ochiuri de apă se iveau timid ici-colo, arbuști grupați în mici formațiuni făceau pandant complexului rezidențial conturat la orizont. Peste toate trona o familie de rromi care se gospodărise, cum putuse, acolo. O căsuță improvizată și alte lucruri trebuincioase împrejurul ei, iar curtea, ei bine, curtea era generoasa deltă urbană. Nu-mi dau seama cît timp am stat acolo, așa, privind spectacolul genuin din inima orașului. Știu doar că încîntarea descoperirii unui loc secret, deși îmi imaginam de pe atunci că nu e nici un secret la mijloc, a stăruit ceva vreme.

De atunci, am mai urmărit, din cînd în cînd, în presă, eforturile de a se obține statutul de parc natural, o arie protejată, deci, prin lege, al acestei zone. Cristian Lascu a semnat, în mai 2012, în „National Geographic”, un articol-manifest în care atrăgea atenția asupra valorii naturale pe care o are insula de verdeață din centrul orașului, o „insulă” care e mai mult decît un simplu spațiu verde, e un veritabil ecosistem. Fotografiile realizate de Helmut Ignat ilustrau impecabil povestea. „Delta dintre blocuri”. Așa se intitula reportajul, printr-o formulare nu doar foarte fericită, ci chiar poetică. Publicarea articolului nu a rămas fără ecou și lucrurile au început să se miște ușor-ușor, asemeni unui bulgăre rostogolit în stratul proaspăt de zăpadă, în favoarea ideii de a ocroti perimetrul. În momentul de față, există o Asociație a Parcului Natural Văcărești, a cărei echipă a cîștigat dreptul de a administra ineditul parc urban.

Două inițiative recente de popularizare a Parcului Natural Văcărești mi l-au readus în minte. Este vorba, în primul rînd, despre amenajarea a două trasee de cicloturism cu o distanță totală de 8 km: primul, traseul „Printre bălți”, trece chiar prin deltă, iar cel de-al doilea, „Belvedere”, înconjoară parcul de-a lungul digului, oferind, totodată, ocazia unor priveliști panoramice. Circuitul a fost deschis pentru public pe 29 august a.c. și poartă deviza Biciclești în Văcărești. Cea de-a doua întreprindere a Asociației Parcului Natural Văcărești, și mai actuală, a constat în inaugurarea, pe 14 septembrie a.c., a unui itinerar de observare al speciilor în habitatul lor natural care a devenit, de-a lungul timpului, Delta Văcărești. Proiectul se numește Poteca biodivesității urbane.

Am descărcat cele două hărți de pe site-ul Parcului Natural Văcărești (cea destinată bicicliștilor și cea a punctelor de observare ale speciilor de viețuitoare) și cum cele două se suprapuneau parțial, am hotărît să străbat la pas atît un segment dedicat bicicliștilor, cît și arealul  delimitat pentru „spionii” care vînează cu privirea animale sălbatice.

„Vino cu mine, știu exact unde mergem”

24 septembrie 2017. O zi călduță și luminoasă de toamnă. Imediat ce am ieșit de la stația de metrou Piața Sudului, m-a cuprins o ciudată stare euforică. Am reluat drumul pe care îl făceam cu ani în urmă, pe șoseaua Olteniței, doar că de data asta știam exact unde merg. Am ales să intru în parc din strada Săvinești (una dintre cele trei căi de acces marcate pe hartă) dintr-un motiv mai degrabă sentimental: era foarte aproape de locul prin care reușisem să mă strecor în deltă cînd umblam pe dibuite. Cîteva blocuri nou înălțate, de 10 etaje, m-au derutat pe parcus, nu mi le aminteam acolo sau poate memoria mea funcționează selectiv, înlăturînd discordanțele. Cînd am remarcat același gard metalic ruginit, mi-au dispărut dubiile: eram pe drumul cel bun. Intrarea din strada Săvinești se poate numi cu greu „cale de acces” într-un parc natural. Panoul  impunător și învechit al unei foste fabrici de construcții întîmpină vizitatorii care, abia după cîțiva pași, pot vedea modestul indicator de lemn al rutelor din Delta Văcărești. Am coborît iute rampa în timp ce doi bicicliști urcau domol, ocolind cioburi de sticlă.

Printre bălți și printre bicicliști, mi-am început plimbarea propriu-zisă în parc. Nu știu de ce nu izbutisem să-mi scot din minte pustietatea terenului și mă miram la întîlnirea fiecărei persoane. Și pot să spun că nu au fost puține! Cărarea care mă ghida în explorare era fix cum îi șade bine unui drumușor dintr-o rezervație: nedichisită în nici un fel, doar praf și pămînt și vegetație care încearcă să-și redobîndească drepturile asupra teritoriului. Pe măsură ce înaintam, peisajul devenea din ce în ce mai reconfortant. Nu știu dacă doar stuful sau apa, copacii sau florile de toamnă îmi creau această senzație, cît, mai degrabă, contrastul dintre o mare de verdeață și siluetele blocurilor, furnalelor și magazinelor mari care împînzeau orizontul. Faptul că eram, totuși, în natură, deși vedeam bine că mă aflu în oraș, o contradictorie izolare accentuată și de diferența de nivel dintre Delta scufundată-ntr-o „groapă” și vecinătățile ei, îmi inspirau o liniște pe care, ca orășean, parcă am trișat căpătînd-o. Sigur că mai răzbăteau și sunetele ambulanțelor, dar funcționau doar ca o scurtă trezire la realitate, nefiind, în fapt, deranjante cu nimic.

Am continuat să înaintez, făcînd mici popasuri cu gîndul că poate voi avea norocul chior de a da peste o vidră, o vulpe, o pasăre sau măcar o șopîrlă, deși nu-mi pusesem mari speranțe în atari rendez-vous-uri. Știam că fotografii profesioniști care au imortalizat fauna Parcului Natural Văcărești au stat la pîndă vreme îndelungată. Dintr-o dată, a apărut, în schimb, un cîine mare, maro, care se îndrepta voios către mine. Din spatele lui, un bărbat mi-a strigat preventiv să nu mă sperii, e un cîine blînd, mai mult fricos, săracul. Deoarece nu sesizasem nici o zgardă la gîtul dulăului sperios, l-am întrebat dacă e al lui. Nu, a rămas aici cînd i-au plecat stăpînii. Care stăpîni? Cei pe care îi văzusem și eu, cu ani în urmă, locuind într-o căsuță improvizată chiar în Delta Văcărești. Bărbatul era de prin partea locului și cunoștea bine schimbările aduse parcului. Cunoștea și oamenii deltei. Era o familie de 13 persoane care se descurca, în mare parte, cu ceea ce le oferea natura. Își clădiseră o locuință în jurul căreia săpaseră un șanț pe care-l umpluseră cu apă, apărîndu-se, astfel, printr-o simpatică fortificație. Creșteau porci. Pescuiau știuci pe care le vindeau pentru a obține cîțiva bani. Trăiau simplu și liniștit. Le mythe du bon sauvage.  Cînd aria a fost recunoscută ca Parc Natural, respectiva familie a primit un apartament într-un bloc ANL din Apărătorii Patriei. În timp ce bărbatul care mai arunca, din cînd în cînd, cîte o bucată de pîine cățelului, îmi povestea toate astea, o familie cu trei fetițe s-a oprit să ne ceară indicații. Doreau să afle o scurtătură. Copilele păreau obosite și dezamăgite de excursia duminicală. Auzind că cea mai scurtă cale spre ieșire e cea pe care tocmai intraseră, am înțeles din ochii lor că nu se vor mai întoarce aici prea curînd. Într-adevăr, cît m-am plimbat prin delta urbană, mi-am tot încrucișat drumul cu persoane cvasi-rătăcite. Oamenii se ghidau adesea după oameni, indicatoarele, deși există, nu păreau a-i ajuta. Poate că e nevoie de marcaje ceva mai dese, care să funcționeze asemeni încurajărilor: 800 m, hai că poți, 500 m, încă puțin și așa mai departe. Glumesc, desigur. Deși atunci cînd mergi pe jos, drumul pare că se tot lungește, peisajul nu se schimbă semnificativ, iar puținătatea reperelor în spațiu îți poate induce o ușoară anxietate.

Cîinele deltei își mînca liniștit colțul de pîine și parcă-i mai dispăruse și lui anxietatea după îndepărtarea ultimilor vizitatori. Înainte să-mi continui drumeția, l-am mai întrebat pe respectivul bărbat dacă singurul lăsat în urmă de numeroasa familie a fost cîinele. Au mai abandonat și o barcă spartă, din aia gonflabilă, e pe aici pe undeva, am văzut-o. Aveau tot ce le trebuia. Dar da, numai cîinele a mai rămas aici. Cu cît mă îndepărtam, mai aruncam cîte o privire în spate și mă amuzam de cochetăria patrupedului: voia și nu voia să-și urmeze binefăcătorul, se oprea cerșind o bucată de pîine, apoi mai făcea cîțiva pași în urma lui, iar se oprea, se prefăcea că-și schimbă direcția, primea o altă porție și tot așa. Haios specimen cîinele deltei!

La pas și la pedală

Nu după multă vreme, am ajuns la pavilionul de observații ornitologice. Un loc bun de întîlnire și pentru bicicliști. Majoritatea persoanelor care aleseseră să se recreeze în acea zi liberă în Delta Văcărești veniseră acolo pe două roți. Nu motorizate, regulamentul nu permite. Așadar, pe biciclete. Cupluri sau solitari, familii întregi sau prieteni. Parcul pare să-i atragă mai ales pe pasionații ciclismului. De altfel, pe 4 noiembrie 2017, se va organiza acolo un concurs de mountain bike: Bucharest MTB Race. Și cum, dacă aș fi fost eu însămi pe bicicletă, nu aș fi ratat ocazia de a înconjura, de la înălțime, parcul, am ieșit pe la Asmita Gardens cu ideea de a parcurge măcar jumătate din ruta paralelă cu digul. Din mașinile parcate în fața complexului rezidențial coborau noi grupuri de curioși. Se întrebau, în gura mare, pe unde o fi intrarea. Unde vezi lumea aia multă! Și oamenii continuau să se ghideze după oameni în Parcul Natural Văcărești.

Eu mi-am reluat plimbarea, îndreptîndu-mă, pe jos-pe sus, spre aceeași stradă Săvinești. Cînd nu credeam că mai e posibil să zăresc măcar pana vreunei păsări sălbatice, am văzut trei fazani. De fapt, cred că am speriat trei fazani. Mergeam fără să acord vreo atenție deosebită potecii, privirea îmi era mereu furată de priveliște, delta pare mai frumoasă de aici, îmi ziceam. Și, la nici trei-patru metri distanță de mine, au răsărit dintr-un tufiș, cu un fîlfîit nervos de aripi, fazanii. Am regretat că i-am alungat prin prezența mea acolo și, într-un fel, am și plătit pentru asta după cîteva minute cînd, continuînd să urmez cărăruia pentru biciclete, am fost întîmpinată de o turmă de capre. Deși domesticite, animalele erau întrucîtva agitate pentru că tocmai fuseseră lăsate libere să pască, iar cele mai curajoase dintre ele ajunseseră pînă-n drumeag. Am grăbit pasul puțin înfricoșată. Apoi am rîs singură de răzbunarea fazanilor.

Apoi mi-a pierit zîmbetul. Nimerisem într-o zonă plină de gunoaie. Sigur că pentru bicicliști asta trebuie să fie o imagine care apare și dispare, dar pentru cineva care se plimbă agale, ea rămîne întipărită pe retină. Am căpătat un gust amar și mi-am amintit și de pet-urile răzlețe pe care le băgasem de seamă printre bălți, dar pe care le pusesem pe seama inconștienței cîtorva vizitatori. Dincolo de mormanele de resturi de tot felul, porțiunea respectivă era una destul de pitorească.

Cîteva bojdeuci. Un copil știrb mi-a zîmbit cu cei doi dinți și mi-a mărturisit că nu are cu cine să se joace. Un cățeluș lătra în fața unei uși de dulap pe care erau lipite abțibilduri cu fotbaliști. O gașcă de prieteni încingea un grătar. Muzică. Doi îndrăgostiți înghesuiți unul în celălalt pe platforma de ciment. O tricicletă abandonată. Cioburi. O mașină parcată pe buza prăpastiei. Un localnic căuta curios de la fereastră să vadă dacă recunoaște pe cineva. Și eu. Și eu gîndindu-mă cum de am uitat să întreb care e numele cîinelui deltei. Din patru litere sau cinci sau poate numai două.

Lăsați un comentariu

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschideți articolul

Trending

SPECIAL

O campanie „trenul nostru”: 12 rute ale Centenarului

Publicat

pe

Ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri. De aceea, am gîndit o campanie publicistică itinerantă, care să marcheze momentul jubiliar. O campanie intitulată trenul nostru pe drumurile Unirii.

Pe scurt

Vom merge, de-a lungul lui 2018, în 12 orașe românești semnificative, din punct de vedere istoric, pentru devenirea României Mari. Astfel, în fiecare lună, o echipă a trenului nostru va poposi într-una dintre cele 12 destinații alese în redacție și deja programate calendaristic. Ca să descoperim împreună cum arată acele locuri în anul Centenarului, cum trăiesc oamenii acelor locuri în Anul Centenarului și care e atmosfera acelor locuri în Anul Centenarului.

De unde pînă unde

Campania trenul nostru pe drumurile Unirii a pornit, în ianuarie, la Mărășești. Mihăiță Stroe și Alexandru Dumitriu publică în acest număr două reportaje consacrate eroicei localități din Vrancea. Traseul va acoperi majoritatea provinciilor românești și se va încheia, simbolic, la Alba-Iulia, în decembrie. Pentru că în 1918 s-a făurit România Mare, care însemna o altă hartă decît cea amputată a prezentului, vom descinde, pe drumurile Unirii, și la Chișinău. Iată desfășurătorul campaniei:

 1. Mărășești (ianuarie)
 2. Tîrgu Jiu (februarie)
 3. Curtea de Argeș (martie)
 4. Drobeta Turnu Severin (aprilie)
 5. Medgidia (mai)
 6. Toplița (iunie)
 7. Tîrgu Neamț (iulie)
 8. Chișinău (august)
 9. Brad (septembrie)
 10. Carei (octombrie)
 11. Bîrlad (noiembrie)
 12. Alba Iulia, Zlatna (decembrie)

Costuri

Cîteva detalii tehnice: deplasările vor fi suportate de membrii redacției. Mijlocul de transport este cel feroviar. Nu pentru că revista se numește trenul nostru, ci pentru că nu posedăm mașini. Punctul de plecare va fi, așadar, Gara de Nord. Vom petrece măcar o zi în localitățile cuprinse în plan. Prin urmare, vom înnopta în mai toate locurile.

Precedente

Unii cititori de presă tipărită își mai amintesc, poate, campania estivală Descoperirea României a ziarului „Jurnalul național” din anii 2004-2006, ziar condus, pe atunci, de Marius Tucă. Această caravană străbătea rutier, vară de vară, un traseu dinainte precizat. Zilnic, în „Jurnalul național” apăreau, pe durata campaniei, reportaje din țară. Evident, nu ne putem compara, ca efectiv numeric și potențial bănesc, cu „Jurnalul național”, care mobiliza mulți ziariști în Descoperirea României, dispunînd și de alte posibilități financiare. Dar în ceea ce privește calitatea textelor, îndrăznim să sperăm într-o vagă apropiere.

Pledoarie pentru „teren”

Presa culturală autohtonă nu prea are obiceiul „terenului”. Întîlnim rarisim cîte un reportaj în paginile acestor publicații, atinse de sedentarism, fie că vorbim despre print, fie că vorbim despre online. Sigur, există însemnări de la evenimente (naționale sau internaționale) la care participă, ca invitați, redactori & colaboratori ai revistelor. Însoțite, cîteodată, însemnările respective, și de impresii turistice. Campania noastră este una autentic reportericească. Nu ne va întîmpina nimeni la gară, nu ne va rezolva nimeni cazarea, nu ne va plimba nimeni prin oraș.

România reală

Va fi, inevitabil, destul festivism patriotard în acest an al Centenarului. Va fi, inevitabil, și destulă înflăcărare demagogică. Va fi, iarăși inevitabil, și agresivitate politicianistă. Au apărut provocări, vor mai apărea. Au fost riposte, vor mai fi. Noi vom căuta un Centenar al decenței. Un Centenar al echilibrului și al toleranței. Un Centenar care să aducă în prim-plan România reală. Cu bunele și relele ei. Am considerat și considerăm că rosturile unei reviste culturale trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, viața obișnuită a oamenilor. Viața de dincolo de București și de marile orașe. Pentru că, fără a înțelege realitățile țării, realitățile de jos, realitățile grele de jos, de care mulți sînt străini sau se feresc cu dispreț elitist, nu ai cum să înțelegi nici cultura acestei țări. E frumos să mergem la lecturi publice prin ceainării și la seri de jazz. Dar nu e de-ajuns.

Prin urmare, din acest număr, trenul nostru pe drumurile Unirii. Sînt, de fapt, drumuri în România reală.

Trending

Copyright © 2017 trenul nostru