Facebook

REPORTAJ

Orașul unde dorm giganți

Publicat

pe

Sună alarma telefonului. Îmi dezlipesc ochii cu efort, de parcă aș fi într-un vis lucid. Este 2:30, sîmbătă spre duminică. De obicei, la ora asta adorm, nu mă trezesc. Mă așez pe marginea patului ca pe marginea unei prăpastii de unde aș putea aluneca ușor înapoi în somn. Aprind lumina. Sînt orbit. Ce groaznic s-o fi simțit materia cînd a spus Dumnezeu „Să fie lumină!”. Mă ridic clătinîndu-mă, ca un pui nou-venit pe lume. Da, astăzi lumea va părea nouă pentru mine! Mergem la Mărășești!

București non-stop

Cincisprezece minute mai tîrziu, somnul îmi pare o stare ciudată și străină… Sînt deja îmbrăcat pînă-n dinți. Ei însă îmi clănțăne avant la lettre, bănuind gerul care mă pîndește de cealaltă parte a ușii. Mă uit în oglindă. Sînt un Tibi Ușeriu de Giulești: două perechi de pantaloni, ca în anii buni cînd mama mă obliga să-i port iarna la școală, bocanci, un batalion de sandvișuri, o sticlă cu apă încă lichidă, aparatul foto. E aproape ora 3.00. Aș face o oră pe jos pînă la Gara de Nord, de unde, la 4:50, avem tren. Hotărăsc să mai aștept vreo jumătate de oră, interval în care-mi pun în rucsac un Parasinus, covrigei, biscuiți și încă o căciulă.

La 3:30 ies din casă. Mi se lipsesc degetele de clanța porții cînd o descui și aș vrea ca sensul de mers să fi fost invers, spre patul cald, nu spre liniile de tramvai. Pășesc pe trotuar încet și apăsat, ca un pinguin, ca să nu alunec. Scuza lui e că are picioarele scurte… La colțul străzii văd un taxi și apare îndoiala: s-ar putea să fiu încă la mine în pat și să dorm, să visez! Un taxi la ora asta!? Îi bat în geam și întreb dacă e liber. Nu-mi poate spune că e ocupat, că e în pauza de masă sau că așteaptă pe cineva – sîntem singurii treji pe o rază de cîteva sute de metri. „Spre Gara de Nord!”, îl anunț. Pe drum nu ne spunem nici un cuvînt, doar privesc în trecere mașinile parcate, firmele luminoase, casele… Pare că aici a fost cîndva un oraș. Ajungem în nici zece minute. E mult prea devreme, dar mă bucur că nu a trebuit să străbat singur Bucureștiul pustiu.

Casa trenurilor

Încerc la rînd ușile Gării, care sînt toate închise, și fericirea începe să capete chip de calorifer. De sus, dintr-un cer improbabil, burnițează ușor, așa că pe lîngă pereții gării, sub acoperiș, s-au format pîlcuri de oameni care așteaptă ca niște șopîrle. Mă alătur unui grup de trei bărbați. Din ce discută, aflu că ei lucrează în construcții și că-l așteaptă și pe Gigi, care a ajuns „în față la Carrefour”. Nu te grăbi, Gigi, e frig și aici!

Încep în minte rugăciunile de dimineață și sînt întrerupt de un murmur: s-a dat drumul, lumea intră în holul imens, cu coloane, al Gării de Nord. Picioarele mele capătă voință proprie: spre sala de așteptare. Ajung în dreptul ei și e arhiplin; cele 7-8 calorifere sînt toate adjudecate de oameni ai străzii. Pentru ei, bucuria casei cu un singur perete (fie el din bare de metal, însă cald) pare să fie suficientă pentru a trece peste noaptea lungă de două luni. Mai încolo, un grup de navetiști discută probleme de geopolitică. Nu lipsesc picanterii lingvistice și bîrfe de doi lei. Mă apuc să citesc din Shōgun, de pe telefon. Mai am 45 de minute de așteptat.

După un sfert de oră mă sună Alexandru, tovarășul de drum și de idei. Stabilim să ne întîlnim în fața tabelei de afișare a trenurilor. Viața gării e toată aici, pe ăștia zece metri pătrați. Îl văd pe Alexandru apropiindu-se. Mă mir și mă bucur în același timp, de parcă n-am mai văzut chipul unei persoane cunoscute de săptămîni întregi. Împreună urcăm în peștera de metal a CFR-ului, care staționa de veacuri la peronul 8. În vagon e călduț și sînt multe locuri libere, scaune călugărești (înalte și drepte, pe care nu se poate dormi bine). Ne facem comozi, adică deschidem tot felul de fermoare pentru a ne elibera. Unii ne-au luat-o înainte și dorm deja cu gura întredeschisă. În acest fundal încremenit în timp, trenul nostru se pune în mișcare.

Drumul spre Mausoleu trece (și pentru noi) prin cîmpul de luptă

După aproape șase ore de drum, coborîm la Mărășești, ultima stație a acestui tren care lasă impresia c-a obosit mai mult decît noi. Pentru mijlocul lui ianuarie, vremea e bună. Un ger îndulcit de razele neconvingătoare și intermitente ale soarelui începe să-mi usuce buzele. Gara, monument istoric, mai este de admirat doar pentru încăpățînarea cu care stă în picioare. Orașul a fost pe vremuri un important punct feroviar, cu numeroși angajați la CFR, însă azi Gara luptă anemic pentru subzistență cu vremea și vremurile. Apare Comitetul de întîmpinare al orașului, alcătuit dintr-o haită de cîini care înoată din coadă și vîslesc din nas printre călătorii de pe peron. Din urma lor vine „președintele” comitetului, boschetarul gării (pe care îl voi numi în continuare „1 leu”). Bărbatul se prezintă: „Un leu?”. După aceste formalități, de care sînt convins că nu scăpă nimeni, îl găsim și-l întrebăm pe împiegatul de serviciu în ce parte este Mausoleul. Mijește ochii și privește un punct virtual în aer, după care descrie cu mîna un arc de boltă peste dealuri: „E în partea aia, mai bine treceți calea ferată și vedeți că e o cărare”.

Ocolim trenul staționat la linia 1 și începem proba de „50 de metri căi ferate”. Mai mult de 20 de meridiane de oțel ne despart de movilele de pămînt din față, sub care dorm giganți. Nu găsim cărarea, dar mergem pe coclauri, pe drumuri de oi. Prin pămînturile astea zac mulți Atlași care țin pe umăr România Mare. Atît de mulți, încît zona Vrancea se cutremură des, cu reverberații în toată țara. Din cei peste 20 de mii de căzuți pentru apărarea țării în luptele de aici, vreo 6000 se odihnesc în criptele Mausoleului care se zărește la un kilometru depărtare.  Găsim în final o oareșce cărare și o urmăm pînă ieșim în DN2 (care leagă Focșani de Bacău). Traversăm șoseaua și ne îndreptăm, eu în spatele lui Alexandru, spre Mausoleu. De la poartă, Complexul pare pustiu, iar incinta e păzită doar de busturile eroilor din Război, dintre care primul este al Ecaterinei Teodoroiu. Intrăm și luam bilete.

Imensul mormînt circular de beton și andezit, compus din peste 160 de cripte, dă senzația unui fagure uscat în care doarme istoria țării. Pe Culoarul Cavalerilor sînt așezați conducători ai oștilor, iar pe pereți sînt pomelnice bătute în piatră cu numele soldaților, mulți dintre ei necunoscuți. Și unii și alții au contribuit cu aceeași măsură: viața lor. Sentimentul cercetării acestui locaș nu poate fi povestit, e prea rar pentru a i se fi dat un nume de toate zilele. În inima Mausoleului, comunicînd cu mai toate nișele, se află mormîntul de piatră al generalului Eremia Grigorescu. La etajul superior, unde se ajunge printr-o scară în forma cochiliei de melc, Cupola Gloriei, un spațiu pictat cu denumirile localităților unde au avut loc bătăliile. În incinta complexului există și un muzeu în care sînt expuse obiecte din Primul Război Mondial, de la arme și uniforme, la documente, fotografii, medalii.

Ne îndreptăm spre oraș prin același cîmpuri denivelate. Facem cu schimbul la mănușile lui Alexandru. Tremur, dar nu îmi dau seama dacă e de la frig.

Oameni și cîini

Legile entropiei au mușcat adînc din betoanele orașului, unii dinți rămînînd încă înfipți în viețuitorii acestui sat cu blocuri și atestat ca oraș. Trecem prin gară. „Un leu” apare din nou, dar noi dispărem la timp. Ieșim din gară și trecem strada. În față e o agenție loto și o casă de pariuri. În ce în altceva, decît în noroc, să mai crezi prin locurile astea? Trecem printr-un gang mizerabil – în sus priveliștea e dezolantă: cearșafuri la uscat fluturînd în vînt, pereți înnegriți de fum. O luăm spre dreapta și pare o idee bună: din spatele nostru tocmai se aud lătrăturile unei haite de cîini care și-au găsit un „prieten” nou.

Ajungem pe strada Republicii, una dintre străzile lungi, care ar fi putut deservi localitatea ca bulevard în alte condiții istorice și economice. Cîteva magazine cu produse de construcții pe stînga și pe dreapta, Poșta pe stînga, iar pe dreapta, mai în față, un magazin cu Fornetti. Entuziasmat de acest indice al emancipării, intru și aflu că delicatele produse de patiserie nu mai sînt disponibile și că vînzătoarea tocmai închidea – era aproape ora unu. Pe drum nu trec mașini și nu sînt nici prea mulți oameni. Cei peste 10.000 de locuitori de la recensămîntul din 2011 par a se ascunde.

Înaintăm și găsim Casa de Cultură, o clădire de dimensiuni mari care pare a fi în renovări de mult timp. Pricep și care ar fi piața de desfacere a magazinelor de construcții din capătul străzii… Lucrurile se leagă. Peste drum, sînt cele trei surse de informare din zonă: chioșcul de ziare, piața agroalimentară și biserica. Lîngă ele, picat din viitor, stă proptit un magazin Profi în care intrăm fără coș, doar din curiozitate.

Presupun că e unul dintre cele mai confortabile locuri de muncă din localitate. Înăuntru sînt cîțiva clienți și cîțiva angajați. Mi-a atras atenția în raftul de mezeluri locul de cinste și procentul de ocupare a spațiului acordate parizerului Proxi, în diverse sortimente, culori și mărimi. Popularitatea de care se bucură, confirmată și de politica de marketing, mi-a spus mai multe decît toată pagina de Wikipedia a localității. Poți scuti citirea cîtorva studii demografice serioase dedicate zonei doar privind acest raft. Iar eu, neachiziționînd încă un suvenir din Mărășești, hotărăsc să-mi cumpăr un baton de parizer de 500gr. 5,79 lei.

Ieșim din magazin. În zonă sînt cîteva blocuri cu 3-4 etaje. Răsfirate aleatoriu, ca niște zaruri aruncate la barbut, se pot vedea cîteva cîrciumi din care se aud voci de oameni sau manele și uneori ambele. Deci aici era toată lumea! Mai departe vedem cîini, cîțiva oameni, alți cîini, alți oameni. Cîinii au aceeași mirare pe chip ca și oamenii, nu știi cui să-i spui bună ziua și de la cine să aștepți un lătrat.

Într-o curte cu gard neolitic stă un Mercedes înmatriculat în Vrancea. Ce contrast! Ajungem în pustiul parc Joffre, botezat după numele liderului militar francez omonim, care a decorat cu Crucea de Război localitatea pentru faptele din Primul Război Mondial. În apropierea parcului se află primăria. Mă amuz descoperind la avizier un îndemn pentru încheierea polițelor de asigurare de viață și de bunuri, îndemn care începe cu un citat din Pericle (500 î. Hr.). Bietul Pericle, cum făcea el reclamă pentru asigurările din Mărășești încă de pe-atunci!

Giganții dorm

În apropierea primăriei este o casă de chirpici a cărei imagine m-a speriat și m-a uimit. E sufletul satului românesc azi, cel asfixiat de eforturile unora de a-l șuta direct în modernitate. Un pas înainte nu este întotdeauna bun, mai ales dacă este făcut pe eșafod.

Mergem în continuare pe trotuare înghițite de pămîntul uliței. Sărăcia în toate declinările ei. Natura învinge. Putem fi în aproape orice sat din România în acest moment și nu ne-am da seama. Cînd trecem pe lîngă garduri, cîinii ne latră din fiecare curte, ca la ștafetă. Unul voia să facă săritura în înălțime peste gard – dar slavă ție, gravitație! Ajungem iar în parcul Joffre și de acolo o pornim spre gară. Facem recapitularea tuturor celor văzute mai înainte, oameni și cîini, și pare că ne-am obișnuit deja. Îmi dau seama cît de ușor le e locuitorilor să trăiască așa cum au trăit mereu. Luăm bilet și mai cercetăm puțin zona. Pe un bloc sinistru se poate citi „Hotel Parc”. Dar cine ar vrea să rămînă peste noapte în Mărășești?

În sala de așteptare cîinii și oamenii trăiesc într-o pace deplină. „Un leu” își tot declamă numele. Timpul trece greu. Două puștoaice vor să meargă în Focșani, iar doamna de la ghișeu le întreabă dacă sigur le lasă părinții. Cîinii sînt veseli, habar n-au unde trăiesc. Și oamenii sînt veseli, probabil din același motiv. Veceul gării e închis, pe ușă scrie „Inventar”.

Începe să ningă. Urcăm în tren și, după un moment de reculegere, trenul pornește. Cîinii și oamenii se topesc în urmă. Cine dă din coadă și cine suspină? De partea cealaltă, în cîmp, giganții dorm.

Lăsați un comentariu

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending

REPORTAJ

Acasă la Ecaterina Teodoroiu

Publicat

pe

Pulsul unui oraș nu-l dau nici clădirile istorice, nici monumentele, nici cîrciumile sau cafenelele, nici străduțele, bulevardele sau alte asemenea locuri moarte. Pulsul unui oraș zvîcnește o dată cu oamenii săi, cu locuitorii, prin forfota din miezul zilei sau din miezul nopții, prin felul în care fețe zîmbitoare sau curioase, mîhnite sau sfioase, te atrag sau te alungă pe străzile orașului, ca într-un labirint. Nu de puține ori se întîmplă să te abați de la un traseu doar pentru că te ispitesc vocile vesele ale unui grup gălăgios. Mai prinzi din zbor cîte o frază, cîte o poantă, cîte un pont. Cum așa? S-a deschis o gogoșărie după colț? Perfect, știi de unde să-ți întărești rezervele de energie. Alteori, o simplă întîlnire a unei priviri triste îți poate da peste cap toate planurile, gîndurile.

Ceea ce te poate face să te simți bine într-un oraș sînt oamenii săi. Și, cîteodată, vremea. Soarele zilei de 17 februarie a scos din case, cu mic, cu mare, numeroși locuitori ai Tîrgu Jiului. Dar acum, la 5 dimineața, în gara friguroasă, nimic nu prevestește ce va să fie. Lumina slabă, rece, de neoane învăluie sala unde se află casele de bilete. Și un bancomat. Și un automat de cafea. Pe una dintre băncile din lemn acoperite cu straturi-straturi de vopsea de-a lungul timpului, să pară mai proaspete, moțăie o doamnă înfofolită zdravăn. Vîrfurile picioarelor nu-i ating podeaua și sforăie ușor, într-o așteptare levitîndă.

La etaj, unde, cu decenii în urmă, trebuie să fi fost niște săli de așteptare superbe, dincolo de ferestrele cărora se aștern cuminți la orizont crestele masivului Parîng, nu mai așteaptă nimeni nici un tren. Șapte oameni ai străzii, sau, mai bine spus, ai gării, fură cîteva ore de somn. Pe scaune, pe jos, pe unde apucă. Dar nu e vorba despre nici un fel de ilegalitate aici, deși te izbește un bizar aer clandestin. Autoritățile locale și poate chiar conducerea C.F.R. au permis nevoiașilor să-și stabilească aici domiciliul nocturn. Să doarmă uitați de lume sub geamurile brîncușiene ale gării. Geamuri a căror formă amintește de Poarta sărutului. O poartă care, simbolic, face trecerea spre o altă viață, cea veșnică. Iar amărîții din sala de așteptare poate nici nu știu că ei au făcut deja cîțiva pași înainte.

E 6 fără ceva. Holul gării din Tîrgu Jiu se populează încetișor. Cinci pescari echipați corespunzător, cu cizme, undițe, găletușe cu momeală, ranițe ticsite cu cine știe ce alte șiretlicuri pescărești, își cumpără bilete de tren de la ghișeu. Destinația? Turceni. Pe vremea asta, nu e prea frig? Nu, că apa e încălzită de la termocentrală. Și ce prindeți? Mreană, crap, caras, somn. Am suspectat prezența somnului în apele Jiului ca parte a unui basm de pescar. Dar nu e așa. O rapidă căutare pe Google. Un site gorjean de știri menționează pescuirea, la Turceni, în 2015, a unui somn de 100 de kg. O captură parcă danubiană. Și nu e de mirat, în aceste condiții, că, o dată ocupat un loc bun, bărbații fac cu tura, zi și noapte, pentru a nu-l lăsa la îndemîna altcuiva. Asta ne spun pescarii tîrgujieni care nu cred să facă, totuși, parte din schimbul I. Apoi se îmbarcă într-un personal cu etaj. Vine și rîndul nostru să facem același lucru.

Trenul Regio 2081. Tot cu etaj. Pasagerii sînt puțini și de-ai casei. Înainte de a coborî în gara Lainici, cît timp așteptam în fața ușii, ne abordează controlorul. Cu cascheta ridicată șmecherește pe frunte și cu smartphone-ul în mînă, ne întreabă dacă e vreo sărbătoare la mănăstire. Biletele noastre de tren, București — Lainici, cu schimbare în Tîrgu Jiu, trebuie să-i fi stîrnit curiozitatea. Pe care, se vede, și-a reținut-o pînă în ultimul moment. Ba chiar ne-a mărturisit că a căutat pe Internet să vadă dacă se întîmplă ceva deosebit azi, 17 februarie 2018, la Mănăstirea Lainici. Îl lămurim repede că nu e vorba decît despre o scurtă vizită. Dacă tot am ajuns în zonă. Ne arată pe geam drumul pe care trebuie să-l parcurgem din gară pînă la așezămîntul monahal, cu indicații aproape dăscălești.

Nu am apucat să ne învîrtim prea mult prin curtea lăcașului și, de nicăieri, apare doamna care moțăia în gara din Tîrgu Jiu. De data asta, nu mai levita. Cu pași greoi, de trup purtat mulți ani prin viață, a urcat treptele bisericii în care se oficia slujba de dimineață. Între construcțiile mănăstirii, undeva, lîngă intrare, se găsea și o clădire modestă, pe frontispiciul căreia scria, cu litere bisericești, „Librărie”. Am cumpărat, de acolo, cinci fiole de mir, două sticluțe cu sirop de cătină și un borcan de zacuscă de vinete, terminat deja în momentul în care scriu aceste rînduri. Am salutat cu Doamne ajută! și am plecat mai departe. În gara din Lainici, o femeie dădăcește doi căței. Le dă ceva de mîncare și le vorbește ca unor copii mici. Cine e un suflețel curat? Da, tu, ființă frumoasă și minunată! Are un rucsac în spate și doar asta pare să o oprească să se aplece pînă jos, ca la mătănii, să mîngîie patrupedele. Așa că doar le vorbește. Lumina soarelui coboară ca o lavă încinsă de pe crestele munților acoperiți încă de zăpadă.

Din nou în tren. În Regio 2082, fratele mai mare cu un an al celui precedent. De data asta, Tîrgu Jiu nu mai e doar stația via pe un bilet, ci destinația finală. O destinație-surpriză, de fapt. Pentru că intenționam să coborîm în halta Ecaterina Teodoroiu, pe care o localizasem dinainte, pe hartă, ca fiind foarte aproape de casa memorială a eroinei de la Jiu. Din precauție, am întrebat o doamnă dacă făcusem un calcul corect. Nu, e prea mult de mers pe jos, ne-a spus cu o voce blîndă și binevoitoare, zîmbindu-ne ca unor copii cu idei trăznite. Mergeți pînă în Tîrgu Jiu și luați un autobuz. Vă arăt eu de unde. Pînă să ne dezmeticim și să luăm o decizie, halta deja trecuse. Rămînea, deci, să mergem pe mîna doamnei. Mai sînt cîteva minute. Apare și controlorul căruia îi întindem biletele fără să ni le fi cerut. Își justifică repede neglijența, spunîndu-ne că știa de la colegul de dimineață că avem bilete dus-întors. Ne cheamă apoi spre una din ușile trenului să ne arate Coloana infinitului. Ne și explică drumul de la gară pînă acolo. Cîteva clipe, am fost asemeni copiilor care descoperă ceva în fața blocului și fac cerc în jurul misteriosului obiect. Mai văzusem din tren Coloana, dar cum puteam, oare, să stric momentul de bunăvoință al ceferistului? Imediat ce am ajuns în gară, am fost luați în primire de doamna din tren. Puțin a lipsit să ne ia de mînă sau să ne înșire unul cîte unul, în spatele ei, ca o educatoare, pentru a ne duce pînă la chioșcul de unde se puteau cumpăra bilete. Ne-a arătat și stația, ne-a repetat de cîteva ori să luam autobuzul pe care scrie 9 Mai – Artego, nu alt 9 mai, ci Artego, pînă la stația Păltiniș.  Ne-a zîmbit, ne-a făcut cu mîna de parcă ne-am cunoaște dintotdeauna și cine știe spre ce locuri s-a îndreptat.

După nici trei minute de stat în stație, a apărut și autobuzul. 9 Mai – Artego. Ne-am urcat în el ca desprinși dintr-o vrajă, așa cum se întîmplă cînd schimbi brusc planurile. Ne-am interesat unde ar fi stația Păltiniș și nu ne mai rămînea decît să urmărim o femeie de vreo 60 de ani care ne-a precizat, destul de sec, să coborîm acolo unde va coborî și dumneaei. Nu ne puteam uita insistent la dînsa, dar am avut grijă să o privim cu coada ochiului tot drumul. Cum făcea doamna cîte o mișcare mai suspectă, cum ne încordam mîinile pe scaune pentru a fi pregătiți să ne ridicăm. După cîteva alarme false, am poposit și în stația Păltiniș. Doamna din autobuz o luase voinicește înaintea nostră. S-a oprit un moment locului și a privit înapoi, ca și cum ar fi uitat ceva. Mergeți la casa memorială? Da, răspundem mirați că ne mai acordă atenție. E puțin mai încolo, după gardul ăla, ne spune serioasă, indicînd ceva cu toată mîna, într-un gest parcă de lehamite și, totuși, plin de caldă familiaritate.

Vădenii în contrapunct

Era încă dimineață, nici nu se făcuse 10, dar razele învăluiseră tot orașul, prevestind o grăbită zi de primăvară. Aici, în fosta comună Vădeni, actualul cartier Vădeni al municipiului Tîrgu Jiu, domnește o liniște rurală. Case vechi și vile noi se amestecă de o parte și de cealaltă a bulevardului Ecaterina Teodoroiu. Străjuită din toate părțile de construcții copleșitoare, casa în care s-a născut eroina de la Jiu rezistă cu încăpățînare pe același petic de pămînt de odinioară. Locuința cu două încăperi e tipic țărănească și a fost transformată în casă memorială în 1938, la inițiativa Arethiei Tătărăscu. Are, deci, acest statut de 80 de ani rotunzi. Dar înainte de a intra pe portița de lemn a curții de azi, să pășim întîi Pe urmele eroilor gorjeni, cu Ion Tic, în vara anului 1933.

Ion Tic publică în hebdomadarul Ilustrațiunea română reportajul foiletonistic Pe urmele eroilor (nouă episoade: din 28 iunie pînă în 23 august 1933). Ziaristul a străbătut meleagurile gorjene în căutarea unor altfel de povești despre Ecaterina Teodoroiu și despre eroii care au luptat în Marele Război. Povești mai umane, povești relatate de către localnici. Ion Tic discută pînă și cu elevii școlii din Vădeni. Iar una dintre școlărițe îi istorisește „Legenda fecioarei din Vădeni”, o născocire de moment a unei minți ascuțite. Cunoaște, de asemenea, brancardiere care au participat la luptele de la podul Jiului. Cu neașteptate aptitudini regizorale, dornic să insufle narațiunilor sale istorice cît mai multă autenticitate, Ion Tic are chiar ideea de a reconstitui fotografic o serie de secvențe de război. O idee, să recunoaștem, spectaculoasă. Astfel, acesta adună ostași, cu uniforme militare, avîndu-l în frunte pe comisarul Pompiliu, care a condus în realitate bătăliile de la Tîrgu Jiu. Și brancardierele au fost imortalizate, în veșminte populare, purtînd banderole și chipiuri cu însemnele Crucii Roșii. Clișeele care însoțesc reportajul lui Ion Tic au fost valorificate ilustrativ, peste ani, în majoritatea articolelor dedicate Ecaterinei Teodoroiu. Pe care nu o cheamă, de fapt, Ecaterina Teodoroiu, ci Cătălina Toderoiu. Ziaristul este rugat, la fața locului, de o seamă de gorjence, să nu-i pocească numele eroinei atunci cînd va scrie despre. Să-i spună Toderoiu, de la Toader, nume românesc. Ion Tic se supune cererii stăruitoare a femeilor. Și, bineînțeles, reporterul ajunge și la casa Toderoilor. Spre deosebire de astăzi, 17 februarie 2018, cînd prin Vădeni mai vezi ici-colo cîte un trecător, Ion Tic a fost întîmpinat de un adevărat „sfat” popular.

Apoi le-a cunoscut pe mama Ecaterinei, Ileana, pe sora acesteia, Sabina, cu un prunc în brațe, și pe Andrei, soțul Sabinei. Și poate că inițiativa de a transforma micuța casă cu acoperiș de șindrilă într-un muzeu a aparținut, într-adevăr, Arethiei Tătărăscu, dar se pare că această idee a fost, cu cinci ani mai devreme, rostită și scrisă de Ion Tic:

Chiar arma cu care a luptat în război este arma pe care a cules-o printre morții și răniții unui cîmp de bătae. De această armă nu s’a despărțit o singură clipă, pe cîmpul de bătae, pe patul de suferință, pretutindeni, pînă ce două gloanțe vrășmașe i-au răpus viața. Un talisman al biruinței, pe care muzeul nostru național ar fi trebuit să-l păstreze. Era cel mai scump lucru al fiicei mele și, poate, una din glorioasele amintiri din război…

— Tocmai pentru acest lucru, socotesc că această căscioară trebuie să devină muzeul național „Ecaterina Toderoiu”, care să adăpostească, pe vecie, amintirile scumpe…

Bătrîna rămase pe gînduri. Apoi, după cîteva clipe:

— Dar cine să-l facă?

— Mai sînt destui buni români care să poată săvîrși un asemenea lucru.

— Aș da și eu bucuroasă, cîteva lucrușoare pe care le păstrez ca ochii din cap…

Și chiar ca pe ochii din cap păstra bătrîna mamă a Ecaterinei Teodoroiu și o poză cu fiica ei din vremurile în care era la școală. Nu lăsase pe nimeni să o împrumute pentru că, încrezîndu-se în tot soiul de oameni, înstrăinase pînă și ultimele straie ale fiicei căzute în război. Nu mai avea multe lucruri rămase ca amintire. Îi permite, totuși, lui Ion Tic, să facă o fotografie după fotografia elevei Ecaterina Teodoroiu, sub supravegherea ei. Ilustrația, inedită la momentul respectiv, însoțește reportajul. Acum, la casa memorială Ecaterina Teodoroiu, hainele eroinei s-au întors acasă. Sînt împăturite atent și protejate de o vitrină. Alături, o cosiță șatenă care nu a fost niciodată în război. Tînăra combatantă și-a tăiat părul înainte de a se înrola. Bărbătește.

Am pășit, deci, în curtea casei memoriale. De azi. Din spate, cineva s-a grăbit să ne depășească pentru a ne ieși în întîmpinare. În graba veselă a muzeografei, pentru că despre ea e vorba, era ceva din graba gospodinelor care, atunci cînd primesc musafirii cu masa plină, își amintesc brusc că au uitat nu știu ce fel de prăjituri și dau fuga în bucătărie pentru a le aduce, deși toată lumea s-a arătat deja impresionată de toate atențiile culinare. Cu zîmbetul pe buze, ne-a poftit în casă și a început să ne povestească pătimaș despre familia Ecaterinei Teodoroiu, despre Vădenii de altădată, despre mișcările Marelui Război la Tîrgu Jiu, despre monumentul închinat eroinei, poziționat în vecinătatea Prefecturii, despre podul de peste Jiu și despre atîtea altele. S-a asigurat, apoi, că nu ratăm vreun obiect deosebit din cele două cămăruțe. Cum ar fi patul în care care a dormit Ecaterina Teodoroiu și care, într-adevăr, apare și într-o fotografie din 1933. Abia am reușit să prindem o pauză mai lungă de vorbire pentru a o întreba, întrucîtva jenați, pe energica muzeografă cînd putem plăti biletele. Retrospectiv, îmi dau seama cît de prost a picat întrebarea. Nu era unul din acele cazuri în care achiți taxa de intrare și, ca atunci cînd bagi fisa într-un tonomat, muzeograful începe să-ți releteze pe fast forward o poveste care se vede că deja îl plictisește. La început, la sfîrșit, e același lucru, ne răspunde în legătură cu biletele. Și chiar e același lucru. Și a trebuit să o cunoaștem pe această doamnă pentru a înțelege o dată în plus cît de ridicole pot fi relațiile standardizate între oameni. De tip cerere și ofertă. Repetitive și lipsite de viață adevărată. Dar să o cunoaștem și împreună.

Se numește Ionela Zgripcea și lucrează de doi ani la micul muzeu. Pînă acum doi ani, încă de la inaugurarea casei memoriale, întotdeauna a fost angajată o urmașă a Ecaterinei Teodoroiu, ne informează, lăsîndu-ne să înțelegem că, o dată cu ea, s-a rupt lanțul descendenților. Ionela Zgripcea nu are studii de istorie, ci de economie, și nu e, de fapt, muzeografă, ci supraveghetoarea casei memoriale. Dar nu s-a dat de gol nici o clipă. Ionela Zgripcea se încălzește iarna la un calorifer electric amplasat în odaia cu patul și spune că nu, nu e frig, dimpotrivă, se face foarte cald în cameră. A învățat istoria meleagurilor gorjene singură, cu drag și din pasiune și asta se transmite încă de la începtut. La finalul vizitei, am cumpărat o vedere cu Ecaterina Teodoroiu și un pliant despre care mi-a zis cu modestie că ar conține cam ceea ce v-am povestit și eu. Nu a fost așa. Informațiile cuprinse în broșurică erau cu mult mai firave decît cele transmise de ea. Și poate că Ionela Zgripcea nu e o urmașă a Ecaterinei Teodoroiu, dar vizita la casa memorială nu a avut nimic tipic muzeal. A fost asemeni unei vizite plăcute, la un prieten pasionat de istorie.

„Vremuri second-hand”

Pe bulevardul Ecaterina Teodoroiu, în dreptul statuii eroinei, o piață încropită ad-hoc. Oamenii se tocmesc pentru legume, fructe, borș. Cu toții au un aer de liniște sărbătorească și discută îndelung în picioare. Deși sînt scaune răzlețe pe marginile trotuarului. Te poți aștepta oricînd ca doi bătrîni să scoată o tablă de șah și să o așeze pe postamentul statuii. Și totul să pară atît de firesc. Îmi cumpăr niște „mini cu telemea” de la un Fornetti păzit de impunătoarea Ecaterina Teodoroiu. Nu știu cum se face, dar nu găsesc aceste patiserii decît în provincie.

Ritmul agale al plimbării e dictat de soarele tot mai arzător. În apropierea centrului, stîlpii Căii Eroilor sînt împodobiți cu tricoloruri, accentuînd atmosfera festivă. Oriunde întorci privirea, oamenii mișună ca într-un harnic furnicar. Cupluri de mînă, pensionari, grupuri de adolescenți și copii scoși din casă să-și epuizeze energia pentru a adormi mai devreme noaptea următoare. Toată lumea are de cîștigat de pe urma primăverii din mijlocul lui februarie.

În fața Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” e forfotă mare și mă gîndesc, pentru cîteva secunde, că nu vom mai prinde bilete pentru spectacolul din seara aceea. „Avioane de hîrtie”. Un spectacol despre care am aflat telefonic de la o angajată a teatrului, cînd am sunat cu cîteva zile înainte și care m-a asigurat că vom găsi bilete chiar și în ziua reprezentației. Am intrat, am întrebat, am rezolvat. Patru bilete fără loc, pentru că nu se umple sala și fiecare se poate așeza unde dorește. Mi-am alungat repede gîndul de la eventuala buluceală dinaintea începerii spectacolului și am lăsat să se strecoare gîndul că ar fi tare păcat, pe așa o vreme, să nu beau o cafea pe o terasă.

De la masa pe care am ales-o, se zărea un soi de arenă. Nu de luptă, ci de joacă. Sub privirile atente ale părinților, copii alergau dintr-o parte în alta, în regulile unor jocuri care se contopeau unele cu altele. Periodic, cîte un micuț se plîngea de căldură și începea o aprigă negociere cu părinții. Dacă pot să dezbrace gecile. Sau dacă pot să-și dea jos măcar căciulile. Te rooog! Unii părinți cedau sub amenințarea iminentelor smiorcăieli. Alții se țineau tari pe poziții. Cafeaua cu lapte a costat 8 lei, fix jumătate din cît ar fi costat în București. Am plecat mulțumiți, dar cu o ușoară senzație de insolație și compătimind copiii cu părinți greu de convins.

Ne-am continuat plimbarea îndreptîndu-ne spre Parcul Insuliță. Să trecem și noi podul-reper al luptelor din Primul Război Mondial de la Tîrgu Jiu. Podul este același, construit, conform inscripției pe care o poartă, în 1896. Lîngă tăblia cu înscripția, cineva a scrijelit „Roby Robert facebook”. În rest, podul e scutit de alte manifestări artistice stridente. Părculețul din mijlocul Jiului e presărat cu lucrări realizate, probabil, în cadrul faimoasei tabere de sculptură Brîncușiana. Pesemne că micuții care alergau prin parc le luau drept conuri de circulație în jurul cărora, asemeni mașinilor care fac scheme, făceau și ei scheme. Nu departe, se zărește și noul stadion al Pandurilor, echipă de fotbal ale cărei scheme nu au ieșit cu un an în urmă și acum e divizionară B. Am mai zăbovit și în parc, în apropierea Mesei tăcerii, unde copiii (alții!) făcuseră coadă în fața unor dinozauri zîmbăreți și-și așteptau rîndul la poză. Mamele îi dirijau mai la stînga, mai la dreapta, cît să nu intre în cadrele vecinilor.

În centru, copii ceva mai mari, cu ghiozdanele de școală încă în spate, se uitau curioși la același lucru la care ne uitam și noi curioși. Două Dacii 1300 restaurate impecabil, ca scoase nu din service, ci dintr-un muzeu auto. Picioarele ni s-au lipit de asfalt și nu mai conteneam în a admira bijuteriile pe patru roți. Ne înveselisem brusc și mai tare, ca în fața unei revelații.

Citindu-ni-se interesul pe față de la o poștă, plus că nu mai îndrăzneam parcă să plecăm, doi domni ne întreabă știind, cu siguranță, dinainte răspunsul: Vă plac? Normal. Sînt superbe. Vă aparțin? Da. Erau domnii Pompil Gonciulea și Florin Ularu, posesori ai celor două Dacii. Primele modele care au fost fabricate, țin să ne lămurească. Plăcuțele de înmatriculare ale uneia dintre ele chiar conțineau numărul 76, de la anul în care a ieșit pe piață. Cealaltă, ceva mai matură, era din 1972.  Se pare că primele modele pot fi recunoscute după tampoanele alipite de bara din față. Îi credem pe cuvînt. Ne-au arătat chiar și ce au Daciile sub capotă, dar nu prea am înțeles mare lucru. Doar că erau niște piese care străluceau frumos în lumina soarelui primăvăratec. Celor doi li s-a alăturat, la scurt timp după începerea conversației, și Adrian Gonciulea, care moștenise pasiunea pentru mașini de la tatăl său. Toți trei, membri ai clubului Retromobil, prin intermediul căruia participă la parade auto prin toată țara.

În rest, Daciile acestea sînt „mașini de duminică”. Le mai plimbă cîteodată prin oraș cînd vremea e îmbietoare. Cei trei vorbesc despre Daciile lor așa cum vorbesc mamele despre copiii lor premianți: cu mult drag și cu o mîndrie abia reținută. Pompil Gongiulea ne mai atrage atenția că, înainte de ’89, mașina lui era dotată cu un aparat de radio „Predeal”, care prindea doar două posturi: București și Craiova. Vedem chiar interiorul uneia dintre Dacii. Pompil Gonciulea se oferă chiar ca, la o următoare vizită a noastră în Tîrgu Jiu, să ne plimbe cu mașina. Cu o Skodiță, nu cu Dacia, asta e doar așa, pentru expoziții. Propunerea ne înduioșează. Florin Ularu ne mărturisește, la rîndul lui, că Daciile sînt o pasiune, el lucrînd, oficial, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. Pentru toți trei automobilistica este, de fapt, o pasiune. Și-și îngrijesc mașinile într-un mod brîncușian, ca pe niște veritabile opere de artă. La teatru, Florin Ularu se ocupă de butaforie. Ne dă și un indiciu despre cum va arăta sala în acea seară, el fiind cel care a realizat decorul pentru „Avioanele de hîrtie”. Ne despărțim de cei trei iubitori de mașini cu gîndul că poate îi vom revedea la „Retroparada toamnei”, ediția din 2018.

În fața bisericii de lîngă locul de veci al Ecaterinei Teodoroiu se agită voioasă o gașcă de nuntași. Micul mausoleu în care se află osemintele eroinei de la Jiu a fost ridicat cu o întîrziere care a chinuit-o multă vreme pe mama Ecaterinei, așa cum mărturisește aceasta în reportajul din 1933 al lui Ion Tic.

După strămutarea la Tîrgu Jiu a rămășițelor Ecaterinei Teodoroiu, în 1921, autoritățile nu au avut bani pentru a cumpăra statuia realizată de sculptorului Dimitrie Măţăuanu și destinată mormîntului eroinei. Așa că și-a însușit-o primăria orașului Slatina. Ileana Toderoiu, avea, la 12 ani de la reînhumarea fiicei, o singură dorință:

Dar dacă d-ta îl cunoști [este vorba despre prefect] și mai bine, poți să-l rogi să mă lase să-i pun fetei o cruce pe mormînt pînă ce bunii români îi vor ridica statuia. Cine știe dacă nu cumva închid într’o zi ochii cu focul ăsta în suflet… A mai avut fata o statue; poate ați văzut-o și dv. Au cumpărat-o slătinenii și au așezat-o la loc de cinste. Așa au rămas cei din Tg. Jiu fără statue…

Mausoleul, realizat de Milița Petrașcu, avea să apară peste trei ani de la discuția aceasta. Nu știu dacă mama Ecaterinei Teodoroiu a mai apucat să-l vadă.

Pulsul orașului Tîrgu Jiul zvîcnea prin fiecare „arteră” pietonală. Oamenii mișunau care încotro, lăsînd în urma lor dîre de viață adevărată. Doar undeva, la parterul unei clădiri, privea nedumerit pe geam un copil uitat în… frizerie.

Trending

Copyright © 2017 trenul nostru